8/18/2010

Sokmagvas kenyér


  • 3,3 dl víz
  • 450 gr finomliszt
  • 1 ek só
  • 1 ek sikér
  • 1 tasak szárított élesztő (Dr. Oetkert használtam)
  • 30 gr lenmag
  • 30gr szezámmag
  • 30 gr napraforgómag

A kenyér hozzávalóit a felsorolás sorrendjében tedd a sütőgép tartájába, csukd le a gép tetejét, és süsd meg a kenyeret alap programon. Rácsra borítva hagyd kihűlni, majd szeleteld.
P.S: Remélem, nem unjátok még nagyon a kenyér recepteket:) Az az igazság, hogy nemrégiben kezdtem el használni a kenyérsütőmet, és egészen "rákattantam". Utánaolvasgattam, kísérleteztem, és csak ámulok és bámulok, hogy milyen jó dolgokat lehet vele készíteni. Sikérrel most dolgoztam először, és fantasztikus, hogy mennyivel más tőle a kenyér!Levegős, isteni finom, mintha most érkezett volna a pékségből! Egyébként számomra most derült ki (pirulós smiley), hogy a sikér tulajdonképpen nem más, mint a glutén, amit a liszt gyártása során kisebb-nagyobb mértékben, vagy teljesen kivonnak a lisztből. A búzalisztben van sikér, a kenyérlisztben értelemszerűen több van, így a házi kenyérsütésnél ha síma finomlisztet használunk, jó beletenni egy kis sikért is, ettől sokkal finomabb lesz a kenyerünk.Egyébként a kenyérliszt drágább, mint a síma finomliszt, így gazdaságosabb is külön megvenni a sikért (ráadásul nincs benne semmi adalékanyag sem, mint a különféle lisztkeverékekben:)). Bioboltokban kapható, én egy 500 gr-os kiszerelésért kb. 500 forintot fizettem, de sokáig elég, hiszen csak 1-1 kanálnyi megy belőle 1 adag kenyérhez. Na, azt hiszem eleget szövegeltem, be is fejezem:)Puszi minden konyhatündérnek! ( A recept egyébként F. Horvát Ilona Kenyerek és péksütemények c. könyvéből származik, egy picit alakítottam csak rajta.)

8/17/2010

Kinder torta - Marko 1. szülinapi tortája:)




Tésztához:
  • 200 gr darabolt dió
  • 6 tojásfehérje
  • 6 ek cukor
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 4 ek liszt
  • 1 sütőpor
  • 250-300 gr nutella
Krémhez:
  • 2 vaníliás puding
  • 1 l tej
  • 6 tojássárgája
  • 14 ek cukor
  • 250 gr margarin
  • 150 gr csoki
És még:
  • 300 gr keksz
  • 1 dl narancslé
Díszítéshez:
  • 3 zacskó tejszínhabpor



A tojásfehérjéből verj kemény habot, add hozzá a cukrot, zsemlemorzsát, lisztet és a sütőport, mixerrel még egyszer keverd jó alaposan össze az egészet. Egy közepes méretű tepsit kenj meg margarinnal, szórd bele a vagdalt diót, és öntsd rá a tésztát. 150 C-on süsd 30 percig. Ezután borítsd ki egy tálcára, így a dió kerül felülre, majd kend meg nutellával.
A krémhez a tojássárgákat 4 ek cukorral keverd habosra, add hozzá a pudingport és 1 dl tejet, mixerrel még egyszer keverd jó alaposan össze az egészet. A maradék 9 dl tejet forrald fel a maradék 10 ek cukorral, majd vedd le a lángot, és keverd a tejhez a tojássárgás cuccot. Takarék lángon főzd pár percig, amíg a krém be nem sűrűsödik. Hagyd teljesen kihűlni. A margarint keverd habosra, majd kanalanként adagold hozzá a kihűlt vaníliás krémet. A krémet oszd 2 részre, és az egyik részhez adj 150 gr olvasztott csokit.
A nutellára kend rá a sárga krémet, erre tegyél narancslébe mártogatott kekszet, a kekszre pedig jön a csokis krém. Tedd hűtőbe, hogy jól összeálljon a torta, majd díszítsd tejszínhabbal.
Az Ünnepelt:)))

P.S: Sokáig gondolkodtam, hogy az én drága nagyfiúmnak milyen tortát készítsek az első szülinapjára. Végül konzultáltam Szilvia barátnőmmel, akinek van egy fia és két iker lánya, így gyerek szülinapi torta készítésben nagyon otthon van, így végül a tőle kapott Kinder torta receptje mellett döntöttem. Igaz, a krémet egy kicsit átvariáltam(nála egymás mellé kerül a sárga és a csokis krém, sakktáblaszerűen, és kekszet sem használ), de a végeredmény tökéletes lett!Szilvi, drága, ezúton is köszi a csodás receptet!

A torta díszítését nem akartam túlzásba vinni, vallom, hogy a kevesebb néha több, így csak egy virágos mező került a torta tetejére egy kis oroszlánnal, mivel Marko baba is az. A fű zöldre festett kókuszreszelék volt (ehhez egy zacskóba teszed a kókuszreszeléket, rácsöpögtetsz egy kis zöld ételfestéket, és jól összerázod), a virágok Haribo Marshmallow cukorkák, Marko neve a torta oldalán pedig Smartiesből lett kirakva. És még került a tortára zenélő gyertya és természetesen a tűzijáték sem maradhatott le róla:) Ezek a képen nem látszódnak, mert közvetlenül felszolgálás előtt kerültek rá.

Ja, még annyi a tortához, hogy én előbb a krémet készítettem el, mert annak úgyis hűlnie kell, és amikor azzal kész voltam, csak akkor kezdtem el a tortalapot készíteni. Így valamennyi időt meg lehet spórolni:)Egyébként a torta extra finom, nem szoktam semmit sem ajánlgatni, de ezzel a tortával kivételt teszek, mert tényleg isteni:)

8/16/2010

Rozsos-búzás kenyér



  • 375 ml víz
  • 1 kk cukor
  • 2 kk só
  • 1 ek olívaolaj
  • 250 gr búzaliszt
  • 250 gr teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 1 tasak porélesztő
A hozzávalókat a leírt sorrendben öntsd a kenéyrsütőgél üstjébe, és süsd meg alapprogramon. A megsült kenyeret borítsd ki, hagyd fél órát hűlni és szeleteld.
P.S: Recept innen.Imádjuk a rozskenyeret, és a házinál nincs is jobb:)

8/10/2010

Rozskenyér


  • 250 gr teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 200 gr finomliszt
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl víz
  • 2 kk só
  • 1 ek őrölt kömény
  • 1 tasak instant élesztő
A 2 féle lisztet keverd össze a sóval és a köménnyel. A kenyérsütőgép aljára mehet a langyos víz és a langyos tej, erre a lisztes keverék, erre pedig az élesztő. Alapprogramon süsd, borítsd ki, hagyd picit hűlni, és már szeletelheted is:)

Ha nincs kenyérsütő géped, így készítsd:

Öntsd össze a langyos tejet és a vizet, adj hozzá 1 ek mézet, és futtass fel benne 2,5 dkg élesztőt. Keverd össze a 2 féle lisztet, a sót és a köményt, add hozzá a felfuttatott élesztőt, dagassz belőle szép síma tésztát, és hagyd 2 órát kelni. Gyúrd át a tésztát, formálj belőle cipót, hagyd még egy fél órácskát pihenni, majd kend meg a tetejét vízzel. 190 C-on süsd kb. 50 percig.

Peach drink



  • 4 barack
  • 4 dl narancslé
  • 1 dl tejszín
  • 3 ek barna cukor
  • őrölt gyömbér
  • jég
A barackokat hámozd meg, vágd kockákra, majd a narancslével, tejszínnel, barnacukorral és a gyömbérrel turmixold jól össze. A poharakba tegyél pár kocka jeget és öntsd rá az italt.
P.S: Ezt az aktuális Fanny konyhájában találtam. Az eredeti recept erre a mennyiségre 2 tk őrölt gyömbért ír, szerintem nincs ember a Földön, aki ennyi gyömbérrel meg tudná ezt inni. Ha sok van a gyömbérből, csíp, tehát csak módjával vele! Én erre a mennyiségre picivel több, mint 0,5 kk-nyit tettem, és éppen elég is volt. Egyébként finom:)

8/04/2010

Kevert szilvás pite




  • 3 tojás
  • 200 gr cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 100 gr margarin
  • 2 dl joghurt
  • 150 gr rétesliszt
  • 150 gr finomliszt
  • 1 sütőpor
  • szilva
  • 2 ek barnacukor
  • 1 kk fahéj


A tojásokat a cukorral keverd habosra, add hozzá az olvasztott margarint és a joghurtot, majd legvégül a sütőporral elkevert két fajta lisztet. Mixerrel jól keverd össze az egészet, majd öntsd a tésztát vajazottlisztezett, közepes nagyságú tepsibe. A tetejét rakd ki szilvával, szórd meg a a barnacukor és a fahéj keverékével, majd süsd 200C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig. Ennyi:)))
P.S: Recept innen. A szilvás változatnál a szilvát fahéjas barnacukorral szórd meg, ha pedig sárgabarackkal készíted, a tésztába reszelj egy kis citromhéjat:)

8/03/2010

Mézes-fahéjas szilvakrémleves


  • 700 gr szilva
  • 4-5 egész szegfűszeg
  • 1 közepes fahéjrúd
  • 2 vaníliás cukor
  • 2 ek cukor
  • 2 dl főzőtejszín
  • méz ízlés szerint (2-4 ek)
Tálaláshoz:
  • felvert tejszínhab
  • őrölt fahéj

A szilvákat vágd félbe és magozd ki, majd tedd egy lábasba, és öntsd fel annyi vízzel, amennyi éppen hogy csak ellepi. Add hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a szegfűszeget és a fahéjat is. Forrald fel, majd a forrástól számítva hagyd főni még egy olyan 5 percig. Vedd le a tűzről, hagyd egy picit hűlni, majd botmixerrel pürésítsd. Ezután adj hozzá mézet ízlés szerint és keverj bele 2 dl főzőtejszínt, és tedd be a frizsiderbe, hogy jó hidegen tudd tálalni. Tálaláskor tegyél minden tálkába tejszínhab "felhőket", és szórd meg őket őrölt fahéjjal.
P.S: Recept innen. A fűszereket érdemes teafőző "tojásba" tenni, így nem kell őket később kihalászni a levesből:) A leves egyébként isteni finom, de tényleg! Nagyon gyorsan elfogyott, bár csak úgy magába ettük, jól behűtve, "desszertként", mert valahogy megszoktuk, hogy a sósat követi az édes, és nem pedig fordítva:) Akárhogy is, ezt biztosan még jó párszor fogom készíteni!