Tésztához:
- 5 tojás (M-L méretű)
- 120 gr cukor
- 200 gr darált mandula
- 1 nagy narancs héja és leve (1 dl legyen a narancslé)
- 3 ek holland kakaópor
- 1 zacskó sütőpor
Tetejére:
- 100 gr étcsoki
- 1,5 dl tejszín
- apróra vágott pisztácia
- kandírozott narancs
Tésztához:
Tetejére:
A meghámozott, felkockázott krumplit tedd fel főni annyi sós vízzel, hogy kb 2 ujjnyira ellepje. A csirkmellet vágd vékony szeletekre, sózd, borsozd, vegetázd, majd forgasd bele a lisztbe mindkét oldalról. Egy serpenyőben melegíts pici olívaolajat, és süsd aranybarnára a csirkemell szeleteket. Vedd ki a húst, majd a visszamaradt olajon pirítsd üvegesre a felkockázott hagymát, ha már üveges, add hozzá a felkockázott répát is. Mehet rá a pirospaprika, majd a már megfőtt krumplinak a főzőleve. Add hozzá a paradicsomsűrítményt és a zöldborsót is. Tedd vissza a serpenyőbe a húsokat, és hagyd főni amíg el nem éri a kellő sűrűséget. Közben a főtt krumplit törd össze, dolgozd össze a tejjel, adj hozzá sót, borsot/ sültkrumpli fűszerkeveréket (én mostanában azzal ízesítem a krumplipürét). A krumplipürét tálald az isteni finom szaftos csirkemellel.
Öntethez:
Ha még nem ettetek görög spanakopitát, ezt a receptet feltétlenül próbáljátok ki. Imádni fogjátok nem csak az ízét, hanem azt a roppanós hangot is, amit hallani fogtok szeleteléskor 😍
Töltelékhez:
És még:
A töltelék hozzávalóit a leírt sorrendben keverd össze. Fogj egy kb. 30 cm-es piteformát, az alját kend meg olívaolajjal, majd helyezd a réteslapokat a formába úgy, hogy mindegyik kb. fele túllógjon a formán.
A nem túllógó részét a lapoknak, ahogy teszed őket a formába, kend le vékonyan olívaolajjal. Amikor így "megágyaztál", mehet a töltelék a lapokra, majd a túllógó részeket hajtsd egyenként vissza, megkenve őket is olívaolajjal. A lényeg, hogy a végén a pitét teljesen fedjük be a túllógó részekkel. Éles késsel vágjuk fel a pitét nyolc szeletre, majd süssük 200 C-ra előmelegített sütőben kb. 30-40 percig, illetve amíg szép aranybarnára nem sül.