10/26/2010

Csokis mogyorós kuglóf


  • 150 gr csoki
  • 200 gr vaj
  • 1 bögre cukor
  • 6 tojás
  • 1 bögre liszt
  • 1 bögre darált mogyoró
  • 1 sütőpor
A csokit törd darabokra, és a vajjal együtt vízgőz felett olvaszd fel, majd keverd össze mixerrel a cukorral.Add a masszához egyenként a tojásokat is. A lisztet, sütőport, és a darált mogyorót keverd össze, és add az előbbi masszához. Még egyszer az egészet keverd össze mixerel, és öntsd vajazott-zsemlemorzsával megszórt kuglófformába, és süsd 160 C-ra előmelegített sütőben 60 percig.
P.S:Forrás: Christa Schmedes, Bögrés sütemények. Nagyon gyors, finom, és egyáltalán nem száraz:). Aki szereti, bevonhatja barack lekvárral és tehet rá csokimázat. Ja, 1 bögre az 2 dl-nek felel meg:)

10/19/2010

Pincerotti


Tésztához:
  • 0,5 l tej
  • 1 ek cukor
  • 1 kocka friss élesztő
  • 2 tojás
  • 2 kávéscsésze olaj
  • 1,5 ek só
  • 1 kg liszt
Töltelékhez:
  • 150 gr felkockázott sonka/felvágott
  • 150 gr reszelt sajt
  • 5-6 felkockázott csemegeuborka
  • 2 dl tejföl
  • 1 tojásfehérje
Kenéshez:
  • 1 tojássárgája
A tejet melegítsd meg. 1 dl-t vegyél ki belőle, adj hozzá 1 ek cukort, morzsold bele az élesztőt és hagyd felfutni. Egy tálba öntsd bele a langyos tejet, a sót, olajat, a tojásokat, a felfutott élesztőt és a lisztet, és gyúrd addig, amíg el nem válik az edény falától. Hagyd kelni egy órácskát. Közben a töltelék hozzávalóit keverd össze. A megkelt tésztát nyújtsd ki lisztezett munkafelületen (én a tésztát 2 rászletben nyújtottam, tehát először megfeleztem, mert így könnyebb volt vele dolgozni), és szaggass belőle fánkszaggatóval köröket. Minden második kör közepét szúrd ki pogácsaszaggatóval. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, majd helyezd rá az egész köröket, majd mindegyik egész körre tegyél 1-1 "lukas" kört. A "lukakba" tegyél tölteléket, a "karimákat" edig kend meg enyhén felvert tojássárgájával. Süsd 200 C-ra előmelegített sütőben, amíg szép aranybarnára nem sülnek.
P.S: Recept innen.Öcsém szülinapjára készültek, és mivel elég sokan voltunk, kénytelen voltam nagyban gondolkodni:) Ebből a mennyiségből reeeengeteg lett, és ráadásul mind el is fogyott:)Lehet bármilyen töltelékkel tölteni, pl. ha pizzásat akartok, akkor reszelt sajt+darált sonka+pizzakrém+oregano, de lehet édes töltelékkel is készíteni (pl. darált diót/mákot összekeversz cukorral, forró tejjel és 1-2 tojásfehérjével). Nemcsak finom, de nagyon dekoratív is:)))Imádtuk:)))

10/18/2010

Zsu-zsu kockák

  • 800 gr liszt
  • 0,5 l tej
  • 1 ek cukor
  • 1 kocka friss élesztő
  • 2 ek só
  • 2 tojássárgája
  • 250 gr margarin
Tetejére:
  • 1 tojás
  • szezámmag

1 dl tejet melegíts meg, keverj el benne 1 ek cukrot, morzsold bele az élesztőt, keverd össze, és hagyd felfutni. A maradék 4 dl tejet is melegtsd meg, öntsd egy keverőtálba. Add hozzá a sót, a topjássárgákat, és a felfutott élesztőt, majd a lisztet. Gyúrd addig, amíg egyenletes nem lesz a tészta, és már nem ragad az edény falához. Takard le, és hagyd 45 percig kelni. Ekkor borítsd lisztezett munkafelületre, és nyújtsd ki egy jó nagy téglalappá:

Reszeld rá a margarint (ehhez a margarint közvetlenül a hűtőből vedd ki, tehát ne legyen szobahőmérsékletű!)

Ezután a tészta bal oldalát hajtsd középre.



Most a tészta jobb oldalát is hajtsd középre.


Ezután a tészta felső részét hajtsd középre,




Majd legvégül az alsó részt is hajtsd középre.



A tésztát ismét nyújtsd téglalappá, majd ismételd meg még egyszer a hajtogatást (nincs szükség pihentetésre a hajtogatások között). Nyújtsd téglalappá a tésztát, és derelyevágóval kockázd fel. Az így kapott kockákat tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejüket kend meg felvert tojással /tojássárgájával,és szórd meg szezámmaggal.


250 C-ra előmelegített sütőben süsd kb. 5 percig, majd 200 C-on folytasd a sütést, amíg a kockák szép aranybarnára nem sülnek.
P.S: Recept innen.Imádjuk ezeket a kockákat, isteni finom, és tökéletesen réteges:)Remélem, Nektek is tetszeni fog:)

10/13/2010

Vaníliás kuglóf


  • 100 gr vaj
  • 3 tojás
  • 120 gr cukor
  • 1 üvegcse vanília aroma
  • 2,5 dl tej
  • 300 gr liszt
  • 1 sütőpor
  • 50 gr mazsola
  • 0,5 citrom reszelt héja
  • zsemlemorzsa a formához
  • vaníliás porcukor a szóráshoz

A puha vajat mixerrel keverd habosra a tojásokkal és a cukorral, add hozzá a vanília aromát és a tejet, majd a sütőporral elkevert lisztet. Reszeld bele a citromhéjat, add hozzá a mazsolát, és még egyszer keverd át az egészet. Vajazott, zsemlemorzsával megszórt kuglófformába öntsd a tésztát, és süsd 200 C-on tűpróbáig. (az én kuglófom olyan 40-45 percig sült). Hagyd kb. 10 percet a formában pihenni, majd borítsd tálcára. Ha már kihűlt, szórd meg jó alaposan vaníliás porcukorral.

P.S: A recept a Váncza süteményeskönyvbből származik, egyszerűen imádom, hogy minden receptjük annyira egyszerű, és mégis finom!Az eredetihez képest annyit változtattam, hogy ott 1 zacskó vaníliás cukrot ír, én helyette vanília aromát tettem, mert szerintem attól az 1 árva vaníliás cukortól nem lett volna elég vaníliás:) Ja, és picivel több mazsolát tettem bele. Capuccino, kakaó, 1 nagy bögre habos kávé, vagy tea mellé isteni:)

10/06/2010

Őszibarackos túrótorta


Tészta:
  • 75 gr túró
  • 25 gr cukor
  • 3 ek tej
  • 3 ek olaj
  • 200 gr liszt
  • 2 kk sütőpor
Töltelék:
  • 425 gr túró
  • 100 gr cukor
  • 3 tojás
  • 1 dl tejszín
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 2 ek búzadara
  • 500 gr őszibarack
  • 2 ek porcukor
A tészta hozzávalóit jól gyúrd össze, majd nyújtsd ki, és tedd vajazott-lisztezett formába úgy, hogy pereme is legyen. A tejszínt keverd össze 100 gr cukorral és a vaníliás cukorral, add hozzá a tojások sárgáját, a túrót, majd legvégül a tojásfehérjéből vert kemény habot, és a keményítővel elvegyített búzadarát is. A töltelék 1/3-át kend a tésztára, a tésztát rakd ki felezett, hámozott őszibarackkal, majd fedd be a maradék túrós töltelékkel. 200 C-ra előmelegített sütőben süsd 55-60 percig, majd a sütőt kapcsold ki, és hagyd még benne a tortát kb. 10 percig. Ezután már kiveheted, várd meg, amíg kihűl, és szórd meg a tetejét porcukorral.
P.S: A recept az egyik legkedvesebb szakácskönyvemből származik, a Nova Szakácskönyvek sorozatból az Édességek címűből. Tökéletes, mindenkinek nagyon ajánlom, aki szereti a túrós-gyümölcsös kombinációt:) Én friss őszibarackkal készítettem, de szerintem befőttből is ugyanilyen finom a végeredmény:)

Nyereményjáték eredményhirdetés:)

Kedveseim,


Születésnapom alkalmából együtt játszottunk. Sokan írtatok, és ezzel nagyon nagy örömet okoztatok nekem. Jó volt, hogy többen most kommenteltetek először, ennek különösen örültem, hiszen így jobban megismertelek Benneteket.Annak is örültem, hogy a szülinapi tortám elnyerte a tetszéseteket, és hogy többen már el is készítettétek:) Jó volt veletek együtt játszani, ígérem, nem ez volt az utolsó ilyen akcióm:)
Cetlik a játékosok neveivelMarko baba kihúzza a nyerteseket:)

Tadááám: itt vannak a nyertesek!


Kérem a nyerteseket, hogy az evadurovic(kukac)yahoo.com email címre küldjék el nekem a postai elérhetőségeiket, hogy tudjam postázni a nyereményeiket:)))

Puszi mindenkinek, aki velem játszott, és a többi olvasómnak is!!!!