10/31/2012

Mézes fahéjas sütőtök kuglóf

  • 175 gr vaj
  • 150 gr méz
  • 1 tojás
  • 250 gr nyers sütőtök lereszelve
  • 100 gr cukor
  • 350 gr liszt
  • 1 sütőpor
  • 1 ek fahéj

Egy kis lábasban olvaszd össze a vajat és a mézet, majd keverd össze a tojással. Add hozzá a  durvára reszelt sütőtököt, a cukrot, a sütőporral elkevert lisztet és a fahéjat. Az így előkészített masszát öntsd vajazott-lisztezett kuglóf- vagy koszorú formába, és süsd készre 180 C-ra előmelegített (160C légkeverésesen) sütőben olyan 50 perc alatt.

P.S: A tésztán jól érződik a sütőtök és a fahéj is. A reszelt sütőtök sokáig puhán tartja a tésztát, így az napokon át puha marad, és nem szárad ki.Igazi őszi teasütemény:)

Sütőtökös rizspuding

Én valahogy úgy vagyok vele, hogy legjobban épp az adott évszakban aktuálisan termő dolgokból szeretek meríteni, azokból sütök-főzök a legszívesebben. Az őszben imádom a sütőtököt, a színét, az ízét, a variálhatóságát. Most éppen egy standardnak mondható tejberizst alakítottam ősziessé, és egészségesebbé egy kis mézzel, fahéjjal és sütőtökkel. Mit ne mondjak, szerettük úgy Istenigazán:)

  • 1 dl cukor
  • 1,75 dl víz
  • 4 púpos ek rizs
  • 7 dl meleg tej
  • 2 dl sütőtökpüré (sült sütőtök leturmixolva)
  • fahéj ízlés szerint (én úgy szeretem, ha több van benne, és lehet érezni az ízét:))
  • 1 ek méz (elhagyható)
  • esetleg vanília
  • 4 kk vaníliás pudingpor kevés tejben feloldva

1,75 dl vízben tedd fel a rizst főni. Amikor forr, add hozzá a tejet, és főzd alacsony lángon nagyjából fél óráig, közben azért időről időre keverd meg. Félidőnél add hozzá a sütőtökpürét is. A vaníliás pudingport oldd fel olyan 1 decinyi tejben, add hozzá a rizshez (ez fogja majd besűríteni), ízesítsd mézzel, fahéjjal, esetleg egy kis vanília aromával, és főzd kedved szerinti sűrűségűre. Tálalhatod hidegen, és melegen is, egy kis fahéjjal megszórva:)

10/15/2012

Medeno srce 2 / Mézeskalács süti

 Akik olvastok régebb óta, valószínűleg emlékeztek erre a bizonyos postra, ahol a Mézeskalács szívek című süti receptjét tettem közzé, és ami elég nagy népszerűségnek örvendett. Mézeskalács, amiben nincs méz. De még csak tojás sem. Van benne viszont igazi téli, karácsonyi hangulatot idéző mézespuszedlire emlékeztető tészta, bevonva jó sok sűrű házi barack vagy szilvalekvárral, és egy jó adag csoki réteggel. Na és a mindent belengő fahéj illatával. Isteni.

Ez a recept az előzőnek az ikertestvére, ízben szinte azonos, elkészítés módjában és kinézetében picit más.De ez is pofon egyszerű, és ez is az elnevezését azokról a mézeskalács szívekről kapta, amelyek lekvárral töltöttek és csokival vannak bevonva:) Mutatom:

Tésztához:
  • 250 gr cukor
  • 3 dl tej
  • 350 gr liszt
  • 1 sütőpor
  • 3 ek holland kakaópor
  • 1,5-2 kk fahéj
  • 3 ek sárgabarck lekvár
És még:
  • sárgabarack vagy szilvalekvár
  • csokimáz 100 gr csokiból

A tészta hozzávalóit jó alaposan keverd össze robotgéppel, majd öntsd vajazott-lisztezett tepsibe, és süsd 200 C-on tűpróbáig. Várd meg, amíg kihűl, kend meg lekvárral, és vond be csokimázzal (mindeközben lehetőleg ne nézd a tejcsokit étnek, ahogy jelen estben én tettem:))). Ennyi:)Hát nem tökéletes?

P.S: Forrás: Dobra hrana 09/2008

Szerb proja

  • 4 dl kukoricaliszt
  • 2 dl búza liszt
  • 3 tojás
  • 4 dl szénsavas ásványvíz
  • 1 dl olaj
  • 250 gr túró
  • 1 zacskó sütőpor
  • só ízlés szerint (kb. 1 kk)

A hozzávalókat robotgéppel keverd egynemű masszává. Béleld ki a muffinsütő mélyedéseit papír kosárkákkal, töltsd meg 3/4-ig a tésztával és süsd 200 C-on kb. 30 percig. 

P.S: Ez egy nagyon gyakori szerb előétel, férjem és a kisfiam imádják!Percek alatt össze lehet dobni, és veszettül lehet variálni is. Lehet a tésztába tenni felkockázott csemegeuborkát, sonkát, vagy olívabogyót, vagy savanyú paprikát feta sajttal, de lehet pl. a tésztába pár kanál ajvárt keverni, máris egy teljesen új változatot kaptok színben is, és ízben is:) (ez a középső a képen pont ilyen).

10/08/2012

Házi vanília aroma


  • 3 rúd vanília
  • 2 dl vodka
  • kis üveg
  • színes szalag
  • cellux
  • öntapadós papír

A vanília rudakat először vágd keresztben félbe, majd hosszában is úgy, hogy a végénél egyben maradjon. A vanília rudakat tedd kis üvegekbe, és öntsd fel vodkával. Ekkor még átlátszó az egész, de álltában a vaníliától gyönyörű mélybarna lesz. Szóval ha  ezzel megvagy, az üveg nyaka köré tegyél valami szép színes szalagot (nekem ez a púderszín a kedvencem, imádom!) úgy, hogy az üveg hasánál keresztezze egymást a két vége. A kereszteződésnél ragaszd le cellux-szal. Innen töltsd le ezt a gyönyörű sablont a címkékhez, nyomtasd ki színesben öntapadós papírra, majd vágd ki. Ekkor már csak annyi maradt hátra, hogy ráragaszd az üvegre a címkét, és hagyd állni az egészet, hogy a vanília aroma kioldódhasson.

 P.S: Én bizony szeretek magam készíteni ajándékokat a családnak, barátoknak. Ez, amit itt láttok, az első körös karácsonyi ajándékok egyike. Ez azért is nagyon jó, mert nemcsak szép, hanem jó előre el lehet készíteni, sőt, kifejezetten jót tesz neki, ha áll pár hónapot. Ha magadnak készíted, simán "utántöltheted", ahogy fogy, csak felöntöd egy kis vodkával, meg dugdosol bele egy-két új vanília rudat, és már kész is:)