8/31/2008

Tepsis csirkemell


  • 400 gr csirkemell
  • 150 gr bacon
  • 400 gr szeletelt gomba
  • 200 gr reszelt trapista
  • 2 tejföl
  • só, bors
  • vegeta
  • origano
A csirkemellet vágd vékony szeletekre, tedd olívaolajjal kikent tepsibe, sózd, borsozd és szórd meg Vegetával. A baconnel fedd be a tetejét. A bacon rétegre jön a szeletelt gomba, (ezt origanoval szórod meg), majd erre jön a reszelt sajt. Az egészet megkened a két tejföllel. Alufóliával letakarod a tepsit és 30 percig sütöd 200 C-ra előmelegített sütőben, majd leveszed az alufóliát, reszelsz rá még egy kis sajtot, visszatolod a sütőbe, és addig sütöd, amíg a sajt rá nem pirul.
P.S: Nagyon egyszerű, és rettent gyorsan elkészül, ez az egyik kedvenc csirkemelles kajám:)

Gombás pite


  • 1 csomag leveles tészta
  • 300 gr friss gomba
  • 1 hagyma
  • ketchup
  • 250 gr Trapista vagy Gauda (reszelve)
  • 1 dl tejföl
  • 1 tojás
  • só, bors
  • pici olívalaj
A leveles tésztát hagyod kiengedni. Közben megmosod és felszeleteled a gombát, majd pici olívaolajon dinszteled a felszeletelt hagymával együtt, sózod, borsozod.A leveles tésztát két részre osztod, és kinyújtod. Az egyik tésztalapot olívaolajjal kikent tepsibe teszed, erre jön a gomba, erre a tejföl, erre a reszelt sajt, és erre a ketchup. Ezzel a tölteléknek annyi, jöhet rá a második lap tészta, amivel a tölteléket befeded. Mehet be a sütőbe 200C-ra, és amikor kezd egy picit pirulni, leöntöd a tojással, amit előzőleg felvertél. Sütöd még egy picit, és kész is.
P.S: Én quiche formában sütöttem, és mivel a ketchup az én ízlésemnek édes, helyette sűrített paradicsomot használtam. Nagyon finom lett, olyan az íze, mint a pizzának:)

Töltött tojás

  • 3 tojás
  • 80 gr tonhalkonzerv
  • 2 ek teföl
  • 1 ek majonéz
  • 12 kapribogyó

A tojásokat főzd meg, tisztítsd meg őket, és vágd félbe. A tojássárgáját kanalazd ki egy kisebb tálba, add hozzá a tonhalat, tejfölt, majonézt, 6 db apróra vágott kapribogyót és a sót, majd villával keverd homogén masszává. Ezzel a masszával töltsd meg a tojásokat és mindegyik tetejére tegyél egy-egy szem kaprit.

P.S: Családi összejövetel volt nálunk, így előételnek proját készítettem, + hidegtál (töltött tojás, paradicsom, mozarella, sonka, trapista, olíva, szalámi stb.)

8/28/2008

Ajváros pite


  • 4 tojás
  • 1 bögre joghurt
  • 0,5 bögre olaj
  • 15 ek liszt
  • 1 sütőpor
  • 4 ek ajvár
  • 1 kk só
  • szezámmag


A hozzávalókat a leírt sorrendben összekevered, tetejét megszórod szezámmaggal, vajazott, lisztezett tepsibe öntöd, és 200 C-on sütöd kb 20 percet.

P.S: 3 perc alatt összedobtam, amíg sült, készült hozzá a saláta és a sajttál. Gyorsan el is fogyott vacsorára:)

8/25/2008

Sült tengeri hal



  • 2 tengeri hal
  • 4 ág rozmaring
  • Kotányi Hal fűszerkeverék
  • olaj


Öntet:
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 0,5 dl víz
  • 2 citrom leve
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
A halat megtisztítod, a belsejébe teszel 2-2 ág rozmaringot, és olajon megsütöd. Az öntethez összekevered az olívaolajat, a vizet és a citromhéjat, hozzáadod az apróra vágott petrezselymet és az apróra vágott fokhagymát.Ezzel az öntettel locsolod meg a kész halat.
P.S: A nyaralás nem is nyaralás tengeri hal sütés nélkül. Drága férjem beszerzése ez a 2 gyönyörű orada nevezetű hal a helyi piacról, és ráadásul a hal tisztítását és sütését is magára vállalta:) Nagyon finom volt, lepénnyel, krumplisalátával és mángolddal ettük. Isteni.

Almatorta


A forma aljára:
  • vaj
  • 4 ek cukor
  • 5 nagyobb savanykás alma
  • 2 marék darabolt dió
  • 3 ek csipkebogyólekvár

Tészta:
  • 5 tojás
  • 6 ek liszt
  • 5 ek cukor

Tetejére:
  • 2 zacskó tejszínhabpor
  • csokidara
Egy kerek tortaformát kenj meg vastagon vajjal, majd erre szórd rá a 4 ek cukrot, az almaszeletekkel pedig koncentrikusan terítsd be a felületet, csorgasd rá a lekvárt, és szórd meg a dióval . Tedd az egészet 200 C-ra 20 percre a sütőbe. Most jön a tészta. A tojások sárgáját keverd el a cukorral, add hozzá a lisztet, és forgasd bele a felvert tojásfehérjékből készült habot. Semmi extra, síma piskótatészta:) A formát vedd ki a sütőből, hagyd egy picit hűlni, majd öntsd rá a tésztát és tedd vissza a sütőbe 30 percre. Amikor kész, fordítsd az egészet egy tálcára, hogy az almák kerüljenek felülre. Picit hagyd hűlni, majd jöhet rá a tejszín és a csokidara. Behűtve tálald.

Tonhalas fussili


  • 500 gr fussili tészta
  • 500 gr paradicsom
  • 300 gr tonhalkonzerv
  • 150 gr fekete olívabogyó
  • origano
  • pár csepp citromlé
  • olívaolaj
Tedd fel a tésztát főni forró vízbe, amibe tettél pár csepp olívaoljat és egy pici sót. Amíg a tészta fől, apróra darabold fel a paradicsomot, és a tonhalat. A megfőtt tésztát szűrd le, most át hideg vízzel, öntsd egy nagyobb tálba, keverd hozzá a paradicsomkockákat, a tonhalat, adj hozzá pár csepp olívaolajat, citromlét, fűszerezd sóal és origanoval. Jól forgasd össze, tedd a hűtőbe, és fél óra múlva tálalhatod is.
P.S: Ez nagyon gyorsan kész van, igazi nyári tésztasaláta:)

8/07/2008

Extra gyors süti bögrében


  • 4 ek liszt
  • 0,5 kk sütőpor
  • 4 ek cukor
  • 2 ek kakaó
  • 1 tojás
  • 3 ek tej
  • 3 ek olaj


És még:

  • 1 bögre :)
  • + topping (tetszés szerinti)


Keverd össze egy bögrében a lisztet, cukrot, kakaót, majd add hozzá a tojást, jól keverd el, majd add hozzá a tejet és az olajat is. Az egészet még egyszer jól keverd össze, és tedd 3 percre a mikroba 1000W-ra.Hagyd egy picit állni, majd szedd a tésztát egy tányérra, és tálald csokiöntettel,karamell öntettel, gyümölccsel, tejszínhabbal, jégkrémmel, vagy bármivel, amit szeretsz:)

Forrás:www.dizzy-dee.com/recipe/chocolate-cake-in-5-minutes

P.S: Hát ez aztán a gyors édesség!És még mosogatnivaló sem marad utána!Ez nagyon buli!Egy személyes jó tanács tőlem: 3 dl-s bögrében csináljátok, hogy ne follyon túl a tészta. Én egy adagot csoki öntettel és kandírozott narancshéjjal díszítettem, a másikat csokiöntet+meggy+tejszínhab. A tésztát még külön meglocsoltam meggylével, így olyan lett az íze, mint a Lúdláb tortának:) Ja, a tésztához csapott evőkanállal adagoljátok a hozzávalókat.

8/06/2008

Sós gofri / Slane galete


  • 1 margarin
  • 2,5 dl olaj
  • 4 kk só
  • 2 dl víz
  • 1 sütőpor
  • 150 gr szezámmag
  • 1 kg liszt
Keverd össze az összes hozzávalót és kézzel jól gyúrd össze. A tésztából formálj lis labdákat és süsd őket meg gofrisütőben.
P.S: Forrás:Stevan Krstec Starčinski: Salate i Predjela. Finom, és RENGETEG lett belőle. De nem baj, visszük a tengerre:)

8/04/2008

Vaníliás-epres kehely



Vanília réteg:

  • 1 csomag vaníliapuding
  • 4 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 2 ek cukor

Eper réteg:

  • 200 gr eper (vagy:cseresznye, meggy stb.)
  • 2 ek cukor
  • 1,5 ek Gustin
  • eperlé (vagy cseresznyelé, lehet kompótból is)


És még:

  • 1 zacskó tejszínhab
  • 6 babapiskóta
  • csokiöntet


4 dl tejet felteszel forrni, a tejszínben pedig addig elkevered a pudingport és a cukrot.Amikor a tej meleg, hozzákevered a tejszínes cuccot, és amikor a puding kész, gyorsan letakarod (közvetlen a tetejét) alufóliával, így nem képződik rajta olyan csúnya réteg. Az epret, az eperlét (csak ránézésre löttyintettem, szerintem kb. 1 dl lehetett), cukrot és a Gustint elkezded melegíteni, időről időre megkevered, egészen adddig, amíg be nem sűrűsödik. És akkor jöhet a rétegezés: 1 réteg vaníliapuding, 1 réteg tört babapiskóta, egy réteg eper, egy réteg puding, tetejére a felvert tejszínhab. Csokiöntettel díszíted, és kész is.

P.S: Természetesen a cukor mennyiségét szabadon meg lehet növelni a pudingnál is , és a gyümölcsnél is. Én ennyit tettem, mert nem szeretjük, ha nagyon édes. Ebből a mennyiségből nekem 3 nagyobb pohárra való lett.

8/03/2008

Túrógombóc



  • 0,5 kg túró
  • 13 dkg gríz (alias búzadara)
  • 0,5 kk só
  • 2 tojás
  • 1 ek cukor
  • zsemlemorzsa
  • 1 tejföl
  • 2 vaníliáscukor

A túrót összetöröd, hozzáadod a sót, a cukrot, a 2 tojást és a grízt. Jól eldolgozod, és hagyod 1 órát állni. Felteszel egy lábosban vizet forrni. 16 kis gombócot formálasz a masszából, és kb. 15 perc alatt megfőzöd őket. Ez idő alatt pici vajon megpirítod a zsemlemorzsát, és amikor a gombócok feljöttek a víz felszínére, egyenként beleforgatod őket a zsemlemorzsába. Egy külön pici lábosban felmelegíted a tejfölt, belekevered a vaníliás cukrot és ezzel az öntettel locsolod meg a kész túrógombócokat.