- 400 gr csirkemell
- 150 gr bacon
- 400 gr szeletelt gomba
- 200 gr reszelt trapista
- 2 tejföl
- só, bors
- vegeta
- origano
8/31/2008
Tepsis csirkemell
A csirkemellet vágd vékony szeletekre, tedd olívaolajjal kikent tepsibe, sózd, borsozd és szórd meg Vegetával. A baconnel fedd be a tetejét. A bacon rétegre jön a szeletelt gomba, (ezt origanoval szórod meg), majd erre jön a reszelt sajt. Az egészet megkened a két tejföllel. Alufóliával letakarod a tepsit és 30 percig sütöd 200 C-ra előmelegített sütőben, majd leveszed az alufóliát, reszelsz rá még egy kis sajtot, visszatolod a sütőbe, és addig sütöd, amíg a sajt rá nem pirul.
P.S: Nagyon egyszerű, és rettent gyorsan elkészül, ez az egyik kedvenc csirkemelles kajám:)
Gombás pite
- 1 csomag leveles tészta
- 300 gr friss gomba
- 1 hagyma
- ketchup
- 250 gr Trapista vagy Gauda (reszelve)
- 1 dl tejföl
- 1 tojás
- só, bors
- pici olívalaj
A leveles tésztát hagyod kiengedni. Közben megmosod és felszeleteled a gombát, majd pici olívaolajon dinszteled a felszeletelt hagymával együtt, sózod, borsozod.A leveles tésztát két részre osztod, és kinyújtod. Az egyik tésztalapot olívaolajjal kikent tepsibe teszed, erre jön a gomba, erre a tejföl, erre a reszelt sajt, és erre a ketchup. Ezzel a tölteléknek annyi, jöhet rá a második lap tészta, amivel a tölteléket befeded. Mehet be a sütőbe 200C-ra, és amikor kezd egy picit pirulni, leöntöd a tojással, amit előzőleg felvertél. Sütöd még egy picit, és kész is.
P.S: Én quiche formában sütöttem, és mivel a ketchup az én ízlésemnek édes, helyette sűrített paradicsomot használtam. Nagyon finom lett, olyan az íze, mint a pizzának:)
Töltött tojás
A tojásokat főzd meg, tisztítsd meg őket, és vágd félbe. A tojássárgáját kanalazd ki egy kisebb tálba, add hozzá a tonhalat, tejfölt, majonézt, 6 db apróra vágott kapribogyót és a sót, majd villával keverd homogén masszává. Ezzel a masszával töltsd meg a tojásokat és mindegyik tetejére tegyél egy-egy szem kaprit.
P.S: Családi összejövetel volt nálunk, így előételnek proját készítettem, + hidegtál (töltött tojás, paradicsom, mozarella, sonka, trapista, olíva, szalámi stb.)
8/28/2008
Ajváros pite
- 4 tojás
- 1 bögre joghurt
- 0,5 bögre olaj
- 15 ek liszt
- 1 sütőpor
- 4 ek ajvár
- 1 kk só
- szezámmag
A hozzávalókat a leírt sorrendben összekevered, tetejét megszórod szezámmaggal, vajazott, lisztezett tepsibe öntöd, és 200 C-on sütöd kb 20 percet.
P.S: 3 perc alatt összedobtam, amíg sült, készült hozzá a saláta és a sajttál. Gyorsan el is fogyott vacsorára:)
8/25/2008
Sült tengeri hal
- 2 tengeri hal
- 4 ág rozmaring
- Kotányi Hal fűszerkeverék
- olaj
Öntet:
- 0,5 dl olívaolaj
- 0,5 dl víz
- 2 citrom leve
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
A halat megtisztítod, a belsejébe teszel 2-2 ág rozmaringot, és olajon megsütöd. Az öntethez összekevered az olívaolajat, a vizet és a citromhéjat, hozzáadod az apróra vágott petrezselymet és az apróra vágott fokhagymát.Ezzel az öntettel locsolod meg a kész halat.
P.S: A nyaralás nem is nyaralás tengeri hal sütés nélkül. Drága férjem beszerzése ez a 2 gyönyörű orada nevezetű hal a helyi piacról, és ráadásul a hal tisztítását és sütését is magára vállalta:) Nagyon finom volt, lepénnyel, krumplisalátával és mángolddal ettük. Isteni.
Almatorta
A forma aljára:
- vaj
- 4 ek cukor
- 5 nagyobb savanykás alma
- 2 marék darabolt dió
- 3 ek csipkebogyólekvár
Tészta:
- 5 tojás
- 6 ek liszt
- 5 ek cukor
Tetejére:
- 2 zacskó tejszínhabpor
- csokidara
Egy kerek tortaformát kenj meg vastagon vajjal, majd erre szórd rá a 4 ek cukrot, az almaszeletekkel pedig koncentrikusan terítsd be a felületet, csorgasd rá a lekvárt, és szórd meg a dióval . Tedd az egészet 200 C-ra 20 percre a sütőbe. Most jön a tészta. A tojások sárgáját keverd el a cukorral, add hozzá a lisztet, és forgasd bele a felvert tojásfehérjékből készült habot. Semmi extra, síma piskótatészta:) A formát vedd ki a sütőből, hagyd egy picit hűlni, majd öntsd rá a tésztát és tedd vissza a sütőbe 30 percre. Amikor kész, fordítsd az egészet egy tálcára, hogy az almák kerüljenek felülre. Picit hagyd hűlni, majd jöhet rá a tejszín és a csokidara. Behűtve tálald.
Tonhalas fussili
- 500 gr fussili tészta
- 500 gr paradicsom
- 300 gr tonhalkonzerv
- 150 gr fekete olívabogyó
- só
- origano
- pár csepp citromlé
- olívaolaj
Tedd fel a tésztát főni forró vízbe, amibe tettél pár csepp olívaoljat és egy pici sót. Amíg a tészta fől, apróra darabold fel a paradicsomot, és a tonhalat. A megfőtt tésztát szűrd le, most át hideg vízzel, öntsd egy nagyobb tálba, keverd hozzá a paradicsomkockákat, a tonhalat, adj hozzá pár csepp olívaolajat, citromlét, fűszerezd sóal és origanoval. Jól forgasd össze, tedd a hűtőbe, és fél óra múlva tálalhatod is.
P.S: Ez nagyon gyorsan kész van, igazi nyári tésztasaláta:)
8/07/2008
Extra gyors süti bögrében
- 4 ek liszt
- 0,5 kk sütőpor
- 4 ek cukor
- 2 ek kakaó
- 1 tojás
- 3 ek tej
- 3 ek olaj
És még:
- 1 bögre :)
- + topping (tetszés szerinti)
Keverd össze egy bögrében a lisztet, cukrot, kakaót, majd add hozzá a tojást, jól keverd el, majd add hozzá a tejet és az olajat is. Az egészet még egyszer jól keverd össze, és tedd 3 percre a mikroba 1000W-ra.Hagyd egy picit állni, majd szedd a tésztát egy tányérra, és tálald csokiöntettel,karamell öntettel, gyümölccsel, tejszínhabbal, jégkrémmel, vagy bármivel, amit szeretsz:)
Forrás:www.dizzy-dee.com/recipe/chocolate-cake-in-5-minutes
P.S: Hát ez aztán a gyors édesség!És még mosogatnivaló sem marad utána!Ez nagyon buli!Egy személyes jó tanács tőlem: 3 dl-s bögrében csináljátok, hogy ne follyon túl a tészta. Én egy adagot csoki öntettel és kandírozott narancshéjjal díszítettem, a másikat csokiöntet+meggy+tejszínhab. A tésztát még külön meglocsoltam meggylével, így olyan lett az íze, mint a Lúdláb tortának:) Ja, a tésztához csapott evőkanállal adagoljátok a hozzávalókat.
Forrás:www.dizzy-dee.com/recipe/chocolate-cake-in-5-minutes
P.S: Hát ez aztán a gyors édesség!És még mosogatnivaló sem marad utána!Ez nagyon buli!Egy személyes jó tanács tőlem: 3 dl-s bögrében csináljátok, hogy ne follyon túl a tészta. Én egy adagot csoki öntettel és kandírozott narancshéjjal díszítettem, a másikat csokiöntet+meggy+tejszínhab. A tésztát még külön meglocsoltam meggylével, így olyan lett az íze, mint a Lúdláb tortának:) Ja, a tésztához csapott evőkanállal adagoljátok a hozzávalókat.
8/06/2008
Sós gofri / Slane galete
- 1 margarin
- 2,5 dl olaj
- 4 kk só
- 2 dl víz
- 1 sütőpor
- 150 gr szezámmag
- 1 kg liszt
Keverd össze az összes hozzávalót és kézzel jól gyúrd össze. A tésztából formálj lis labdákat és süsd őket meg gofrisütőben.
P.S: Forrás:Stevan Krstec Starčinski: Salate i Predjela. Finom, és RENGETEG lett belőle. De nem baj, visszük a tengerre:)
8/04/2008
Vaníliás-epres kehely
Vanília réteg:
- 1 csomag vaníliapuding
- 4 dl tej
- 1 dl tejszín
- 2 ek cukor
Eper réteg:
- 200 gr eper (vagy:cseresznye, meggy stb.)
- 2 ek cukor
- 1,5 ek Gustin
- eperlé (vagy cseresznyelé, lehet kompótból is)
És még:
- 1 zacskó tejszínhab
- 6 babapiskóta
- csokiöntet
4 dl tejet felteszel forrni, a tejszínben pedig addig elkevered a pudingport és a cukrot.Amikor a tej meleg, hozzákevered a tejszínes cuccot, és amikor a puding kész, gyorsan letakarod (közvetlen a tetejét) alufóliával, így nem képződik rajta olyan csúnya réteg. Az epret, az eperlét (csak ránézésre löttyintettem, szerintem kb. 1 dl lehetett), cukrot és a Gustint elkezded melegíteni, időről időre megkevered, egészen adddig, amíg be nem sűrűsödik. És akkor jöhet a rétegezés: 1 réteg vaníliapuding, 1 réteg tört babapiskóta, egy réteg eper, egy réteg puding, tetejére a felvert tejszínhab. Csokiöntettel díszíted, és kész is.
P.S: Természetesen a cukor mennyiségét szabadon meg lehet növelni a pudingnál is , és a gyümölcsnél is. Én ennyit tettem, mert nem szeretjük, ha nagyon édes. Ebből a mennyiségből nekem 3 nagyobb pohárra való lett.
P.S: Természetesen a cukor mennyiségét szabadon meg lehet növelni a pudingnál is , és a gyümölcsnél is. Én ennyit tettem, mert nem szeretjük, ha nagyon édes. Ebből a mennyiségből nekem 3 nagyobb pohárra való lett.
8/03/2008
Túrógombóc
- 0,5 kg túró
- 13 dkg gríz (alias búzadara)
- 0,5 kk só
- 2 tojás
- 1 ek cukor
- zsemlemorzsa
- 1 tejföl
- 2 vaníliáscukor
A túrót összetöröd, hozzáadod a sót, a cukrot, a 2 tojást és a grízt. Jól eldolgozod, és hagyod 1 órát állni. Felteszel egy lábosban vizet forrni. 16 kis gombócot formálasz a masszából, és kb. 15 perc alatt megfőzöd őket. Ez idő alatt pici vajon megpirítod a zsemlemorzsát, és amikor a gombócok feljöttek a víz felszínére, egyenként beleforgatod őket a zsemlemorzsába. Egy külön pici lábosban felmelegíted a tejfölt, belekevered a vaníliás cukrot és ezzel az öntettel locsolod meg a kész túrógombócokat.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)