Nagyon szeretem a sült tejberizst, az itthoni török gyorsbüfék által kínálttal össze sem lehet hasonlítani az otthon készítettet :) Készítsétek el bátran! Többszöri kísérletezgetés alapján kitapasztalt arányokat hozok nektek, nekünk így a legfinomabb :) (A bögre 2,5 dl-s).
- 0,5 bögre rizs
- 1,5 bögre víz
- 1,2 liter tej
- őrölt vanília, vanília aroma ízlés szerint
- 7-8 csapott ek cukor (ízlés szerint, ki mennyire szereti édesen)
- 1 vaníliás cukor
- 1,5 ek (csapott) étkezési keményítő kevés hideg tejben csomómentesre elkeverve/feloldva
- tálaláshoz fahéj
A rizst tedd fel főni a vízzel. Addig főzd, amíg semmi víz nem marad rajta. Ekkor adj hozzá 5 dl tejet. Sűrűn kevergetve főz közepes lángon. Apránként adj hozzá további 5 dl tejet, a vanília aromát, őrölt vaníliát, ha van, akkor vaníliarúd kikapargatott magjait. Itt arányokat nem írok, én szeretem ha jó vaníliás, úgyhogy nem spórolok vele :) A "tejes" főzés legyen legalább fél óra. Közben az étkezési keményítőt keverd szép egyenletesre egy kis hideg tejjel. Amikor már kb. fél órája fő a tejben a rizs, vedd alacsonyabbra a lángot, add hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, keverd addig, amíg a cukor teljesen felolvad. Add hozzá a tejben feloldott étkezési keményítőt, kevergesd picit, amíg látod, hogy szép krémesre nm sűrűsödik. Ekkor adj hozzá még kb 2 dl tejet. Még pár percig főzd, majd vedd le a tűzről.(olyan sűrűbb palacsintatészta szerű állaga kell, hogy legyen, tehát nem baj, ha folyós egy kicsit, sőt!Így kell) A tejberizst adagold tűzálló kerámia vagy agyag tálkákba, állítsd őket egy nagy tepsibe, és öntsd alájuk 2-3 ujjnyi forró vizet. 200C-ra előmelegített sütőben (grill fokozat) karamellizáld a tejberizs tetejét. Jól behűtve, fahéjjal megszórva tálald 👌
Puszi mindenkinek! 😘