9/27/2011

Spenótos proja


  • 4 tojás
  • 1,5 dl olaj
  • 1 dl tej
  • 2 dl tejföl
  • 180 gr kukoricaliszt
  • 180 gr búzaliszt
  • 1 csomó spenót
  • 1 sütőpor
  • szezámmag

Keverd össze a tojásokat, olajat, tejet és a tejfölt, sózd meg ízlés szerint. Fokozatosan add hozzá a kukoricaliszt, búzaliszt és a sütőpor keverékét, és keverd egyenletes masszává. A spenótot jó alaposan mosd meg, vágd le a vastagabb szár részeket, majd vágd csíkokra. A spenótcsíkokat keverd a tésztába, majd töltsd meg vele a muffin formákat 2/3-ig. A muffinok tetejét szórd meg szezámmaggal és süsd 200 C-ra előmelegített sütőben, amíg szép aranybarna színe nem lesz.

9/13/2011

Dupla csokis krémtorta




  • 1 l tej
  • 16 ek cukor
  • 40 gr zselatin
  • 1 l tejszín
  • 300 gr darált keksz
  • 100 gr fehér csoki
  • 200 gr étcsoki
  • 2 zacskó tejszínhabpor

A tejet forrald fel a cukorral, a zselatinhoz pedig adj 16 ek vizet. A zselatint keverd bele a forró tejbe, majd vedd le a tűzről. Hagyd hűlni, majd tedd be legalább 8 órára a hűtőbe (ezt a részt legjobb előző este elkészíteni). A felvert tejszínt kanalanként adagold a tejes-zselatinos masszához, közben folyamatosan keverd elektromos habverővel. Az így kapott krémet oszd 3 egyenlő részre, az egyikhez add hozzá a darált kekszet, a másikhoz az olvasztott fehér csokit, a harmadikhoz pedig az olvasztott étcsokit. Egy tortaformát bélelj ki átlátszó fóliával, első lépésként jöhet bele a csokis réteg, erre a fehér csokis réteg, majd legvégül a darált kekszes. Tedd be még pár órára a hűtőbe, hogy szépen megdermedjen. Borítsd tányérra/tálcára, és díszítsd 2 zacskó felvert tejszínhabbal.Isteni!!!


P.S: Forrás: Dobra hrana, 11/2010

9/07/2011

Gibanica muffin


  • 500 gr rétestészta
  • 500 gr túró
  • kb. 1 kk só
  • 5 tojás
  • 1 dl olaj
  • 2 dl szénsavas ásványvíz
  • 1 sütőpor
  • szezámmag

A tojásokat keverd össze, add hozzá az áttört túrót, a sütőport, olajat és az ásványvizet, sózd meg ízlés szerint (a só mennyisége függ attól, hogy mennyire sós a túró). A rétestésztát (az összes lapot) tekerd fel, majd a tekercsből vágj 1 cm-es darabokat. Szedd szét őket, hogy ne legyenek összeragava a tésztacsíkok, kb. olyasmit fogsz kapni, mint a szélesmetélt, csak rétestésztából:) A tésztacsíkokat keverd bele a túrós cuccba, majd töltsd meg vele a szilikonos muffinsütőt. Szórd meg a tetejét szezámmaggal, majd süsd 200 C-ra előmelegített sütőben szép aranybarnára.




P.S: Nagyon szeretjük a gibanicát, ha nagyobb vendégség van, szeretem ilyen formában készíteni. Remélem, sikerült "értelmesen" leírnom a tészta sorsát:)))Ha nem, a következő alkalommal fogok hozzá hozni fázisfotókat is:)Remélem, szeretni fogjátok!