7/26/2013

Diós mazsolás zabfalatok


  • 175 gr margarin/vaj
  • 100 gr porcukor
  • 300 gr apró szemű zabpehely
  • 140 gr teljes kiőrlésű liszt
  • 50 gr mazsola apróra vágva
  • 50 gr dió
  • 4 ek tej
  • fél kk sütőpor

A puha vajat/margarint keverd habosra a porcukorral. A zabpelyhet keverd össze a liszttel, és add az előbbi masszához a darabokra vágott dióval és mazsolával. A tejben oldd fel a sütőport, és add az előbbi masszához. Gyúrj belőle kemény tésztát, majd lisztezett felületen nagyobb pogácsa szaggatóval formálj belőle kekszeket, tedd őket sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd meg 180 C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt.

P.S: BBC Good Food magazin 2013/04 számából lett kipróbálva, azóta sokadjára készítve, a család teljes megelégedésére és nagy örömére. Jó tulajdonságai, hogy nagyon gyorsan elkészül, egészséges, nagggyon finom, és dobozban ráadásul viszonylag sokáig eláll:) 

Nizzai saláta

  • 1 zacskó fagyasztott zöldbab (450 gr)
  • 5-6 közepes paradicsom
  • 300 gr tonhal konzerv (saját levében)
  • 4 tojás
  • 1 vöröshagyma
  • 100-150 gr fekete olíva
  • 5 ek fehérborecet
  • 5 ek olívaolaj
  • 5 ek víz
  • bors
  • citrom

A zölbabot enyhén sós vízben főzd meg kb. 15 perc alatt. A tojásokat főzd keményre. A paradicsomot mosd meg, szeleteld fel, a hagymát vágd vékony karikákra, a tonhalat pedig csöpögtesd le. Egy jó nagy tálba tedd bele a zöldbabot, a paradicsomszeleteket, a hagyma karikákat, add hozzá a tonhalat és az olívát. Egy kis tálkában keverd össze az olívaolajat, a fehérborecet, majd higítsd 5 ek vízzel. Adj hozzá sót, borsot ízlés szerint, öntsd a salátára, jól forgasd össze, díszítsd a felszeletelt tojással, adj mellé citromot és már kész is.

7/25/2013

Kókuszos kifik

  • 300 gr liszt
  • 200 gr kókuszreszelék
  • 2 tojás
  • 250 gr vaj/margarin
  • 120 gr cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 kk sütőpor
  • vaníliás porcukor a forgatáshoz

A vajat keverd habosra a két féle cukorral, add hozzá a kókuszreszeléket és a sütőporral elkevert lisztet, és gyúrd egynemű tésztává. Formálj belőle kifliket, sorakoztasd őket sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 180 C-ra előmelegített sütőben, amíg halványra nem sülnek (10-15 perc). Amikor kihűltek, forgasd őket vaníliás porcukorba. Dobozban sokáig elállnak. 

Recept innen.

7/19/2013

Fokhagymával sült cukkini és paradicsom

 
 
Az ötletet ehhez a körethez szintén egy Good Food magazinban láttam, és nagyon megtetszett az egyszerűsége miatt, na és amiatt is, hogy gyorsan kész, és csupa zöldség, egészség. Pontos mennyiségeket ennél a receptnél nehéz lenne írni, igazítságok a cukkinik és a tepsitek méretéhez az arányokat.

  • sárga héjú cukkini
  • zöld héjú cukkini
  • paradicsom
  • olívaolaj
  • fokhagyma
  • kakukkfű
  • rozmaring

A zsenge cukkiniket mosd meg, majd hámozd "csíkosra". Szeleteld fel karikákra, a paradicsomot szintén, sózd meg a zöldségszeleteket. Egy tűzálló tálat vékonyan kenj meg olívaolajjal, majd váltakozva tegyél bele egy szelet cukkinit, majd egy szelet paradicsomot. A szeletek félig fedjék egymást, és mindegyik közé dugdoss vékonyra szelt fokhagymát. Szórd meg az egészet kakukkfűvel és rozmaringgal, locosld meg még egy kis olívaolajjal, majd told be a 180 C-ra előmelegített sütőbe olyan 30-35 percre, amíg szépen meg nem sülnek. Isteni finom, legközelebb a paradicsom és a cukkini mellé harmadikként még fogok tenni szeletelt kecskesajtot is, vagy mozzarellát.

Spenótos, cukkinis frittata




  • 1 fej vöröshagyma
  • pici olívaolaj
  • 400 gr cukkini
  • 200 gr leveles spenót (mirelit is jó)
  • 150 gr Feta
  • bors
  • vegeta ízlés szerint
  • 6 tojás
  • 1 kk sütőpor
  • reszelt sajt a tetejére

Az apróra vágott vöröshagymát pirítsd üvegesre az olívaolajon, add hozzá a felkockázott cukkinit, és süsd olyan kevergetve olyan 5-10 percig. Közben a spenót levelekre önts forró vizet, hagyd pár percig, majd szűrd le. A spenótot és a felkockázott Feta sajtot add a cukkinihez, sózd, borsozd, ha kell, adj hozzá egy kis vegetát is (a sóval csínján kell bánni a Feta miatt - egyébként az eredei recept ricottát ír, szóval bátran helyettesíthetitek vele, ha azt jobban szeretitek). Vedd le a tűzről, majd add hozzá a sütőporral elkevert 6 felvert tojást. Forgasd össze, majd öntsd vajazott, zsemlemorzsával megszórt piteformába. Süsd 180 C-ra előmelegített sütőben, amíg szép aranybarnára nem sül. Szórd meg a tetejét reszelt sajttal, told vissza a sütőbe pár percre, hogy a sajt ráolvadjon, majd háromszögekre vágva tálald.

P.S: Ezt a receptet a Good Food magazin júliusi számából próbáltam ki, de persze jól átvariáltam. Finom volt, igazi nyári kaja.
Cukkinik Anyu kertjéből:)Ugye csodaszépek?

7/16/2013

Fahéj szirup

  • 1 bögre víz
  • 1 bögre cukor
  • 3 púpos ek darabos fahéj
A vizet a cukorral forrald fel, ehhez kb.5 perc kell. Ekkor add hozzá a fahéjdarabokat, és főzd további 10 percig közepesen erős lángon. Ez alatt fehér hab fog képződni, de ez így is kell, hogy legyen. Folyamatosan kevergesd, majd húzd le a tűzről. Hagyd kihűlni, majd töltsd üvegbe. Hűtőben tárold.

P.S: Hát én bizony nagyon szeretem a fahéjat, minden formájában. És bár kifejezetten téli fűszer, én nyáron sem vagyok meg nélküle. Ezért kitaláltam, hogy csinálok fahéj szirupot, és a végeredmény pont olyan lett, amilyet vártam. Ezzel a fahéj sziruppal mostanában a jegeskávénkat szoktuk feldobni, de a szimpla tejes kávéba is nagyon finom (kb. 2 kk-nyi kell bele). De persze palacsintára, fagyöntetként és gofrira is tökéletes:)

7/13/2013

Amerikai palacsinta



  • 300 gr liszt
  • 2 kk sütőpor
  • 1 ek (por)cukor
  • 2 tojás
  • 1 ek juharszirup/méz
  • 3 dl tej


A tészta hozzávalóit keverd csomómentesre, majd egy serpenyőben forrósíts fel pici olajat. Merőkanállal tegyél a serpenyőbe egy adag tésztát, és addig süsd, amíg buborékok jelennek meg a felszínén. Ekkor fordítsd meg, és süsd a másik oldalát is. Ennyi:)

Ezt a receptet a BBC Good Food magazin 2013/04 számából próbáltam ki, pici változtatásokkal. Hagyományosan áfonyával és juharsziruppal eszik, nálunk Marko természetesen Nutellával és házi baracklekvárral tömte befelé.

7/05/2013

Sárgabarackos kevert süti

  • 2 tojás
  • 2 dl cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 2 dl natúr joghurt
  • 1 dl olaj
  • 4 dl liszt
  • 1 sütőpor
  • sárgabarack
  • tetejére vaníliás porcukor

A tészta hozzávalóit a leírt sorrendben keverd össze, majd öntsd vajazott-lisztezett közepes méretű tepsibe. A tetejét rakd ki félbevágott sárgabarackkal, és süsd 180 C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig (kb. 35-40 perc). AMikor kész, hagyd picit hűlni, szórd meg a vaníliás porcukorral, és kockákra vágva tálald.