7/15/2014

Kókuszos szilvás bögrés süti


  • 2,5 dl teljes kiőrlésű liszt
  • 2,5 dl sima búzaliszt
  • 2,5 dl nádcukor
  • 1 kk fahéj
  • 1 zacskó sütőpor
  • 2,5 dl tej
  • 1,25 dl olaj
  • 1,25 dl kókuszreszelék


Tetejére:

  • szilva
  • 1 zacskó bourbon vaníliás cukor
  • 1 kk fahéj

A kétféle lisztet keverd össze a fahéjjal és a sütőporral, add hozzá a cukrot, tejet, olajat és a kókuszt. Keverd símára a tésztát, és öntsd kisebb méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe. A tetejére jó szorosan sorakoztasd a félbevágott szilvákat, szórd meg a bourbon vaníliás cukor és a fahéj keverékével, és süsd 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 30-35 percig.

Hideg tzatziki leves


  • 3 kígyóuborka
  • 4 dl natúr joghurt
  • 2 dl (erő- vagy zöldség)leves
  • 4-5 szál menta
  • kis csokor kapor
  • bors
  • fokhagyma granulátum
  • 1 ek fehér borecet
  • 1-2 ek olívaolaj

Az uborkát hámozd meg, vágd nagyobb darabokra, és a joghurttal, levessel és a zöld fűszerekkel mixeld össze. Ha már szép krémes, add hozzá az ecetet és az olívaolajat, sózd, borsozd ízlés szerint, ha még szükséges. Mehet a hűtőbe, és ha már kellőképp lehűlt, már kész is:)

7/12/2014

Sós túrós rétes


1. massza:
  • 3 tojás
  • 4 dl natúr joghurt
  • 2 dl olaj
  • 3 dl gríz/búzadara
  • 1 zacskó sütőpor
2. massza:
  • 0,5 kg túró
  • 3 ek tejföl
  • 1 kk só + még egy pici
És még:
  • szezámmag
  • 12 db réteslap - 500 gr

A tojásokat keverd össze a joghurttal, olajjal, grízzel, sütőporral, és sóval - ízlés szerint. Aztán összekevered a túrót a tejföllel és a sóval (ezt is igazítsd az ízlésetekhez). ha ezzel megvagy, jöhet az összeállítás:
  • 1-2. réteslap - rá 5 ek a grízes töltelékből -szépen szétkenve, hogy mindenhova jusson (csak a 2. on van töltelék)
  • 3. réteslap - rá megint 5 ek grízes töltelék egyenletesen szétkenve a tésztalap egész felületén
  • 4. tésztalap - erre a túrótöltelék 1/3-a megy (kb. a tésztalap 3/4-éig kend, hogy szépen fel tudd tekerni)
Fogod, szépen összetekered és beleteszed egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Ugyanígy készítesz még két tekercset. A maradék grízes kencével kend meg a tekercsek tetejüket, szórd meg szezámaggal, és süsd meg 180 C-ra melegített sütőben 30-35 perc alatt

P.S: Hát, azt hiszem, nagyon fogtok engem szeretni ezért a receptért. Hasonlót már láttatok nálam édes variációban (meggyes-grízes, mákos és szilvás), de most hoztam a sós változatot is.Aki szereti a túrós burekot, ezt is fogja:) Na és a pasik otthon el fognak olvadni ha ezt eléjük adjátok focimeccs előtt jól behűtött sör társaságában (hhehehe)

7/11/2014

Őszibarack krémleves


  • 500 gr őszibarack
  • 5-6 szegfűszeg
  • 0,5 kk fahéj
  • 2-3 ek barna nádcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 2 csapott ek vaníliás pudingpor
  • 2,5 dl tejszín vagy tej
  • citromlé ízlés szerint (ez ne maradjon ki - fontos:))

A barackot hámozd meg, és vágd kockákra. Tedd egy lábasba, és öntsd fel annyi vízzel, hogy nagyjából egy ujjnyira ellepje. Mehet bele a cukor és a fűszerek (én a szegfűszeget teatojásban szoktam beletenni, hogy aztán ne kelljen halászgatni). Főzd puhára, vedd ki a szegfűszeget és botmixerrel krémesítsd az egészet. Vedd le a tűzről. A tejben/tejszínben keverd csomómentesre a pudingport, és add a barackhoz. Mehet vissza a tűzre, rottyants rajta egyet, és már kész is. Jó alaposan hűtsd le, adj hozzá citromlevet (én picit kevesebb, mint fél citrom levét szoktam használni), keverd össze, és már kész is. Díszítésnek mehet menta vagy szeletelt barack:)

7/09/2014

Csirkemáj tejfölös mustáros szószban



  • 1 fej vöröshagyma
  • 600-700 gr csirkemáj
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 3 dl csirke alaplé (fele lehet fehérbor is:))
  • 1 ek dijoni mustár
  • 1,5 dl tejföl
  •  pici olaj
  • esetleg só

Az apróra vágott vöröshagymát pirítsd üvegesre kevés olajon, majd add hozzá a csirkemájat, és pirítsd tovább, amíg a csirkemáj színe mindenhol meg nem változik. Ekkor add hozzá a keményítőt, keverd össze, és öntsd fel a leves és a tejföl keverékével. Add hozzá a dijoni mustárt is, és hagyd lefedve alacsony lángon rotyogni, amíg a mártás szépen be nem sűrűsödik, a máj pedig puhára nem fő a szaftban. Rizzsel vagy krumplipürével tálald.

7/07/2014

Bögrés mákos sárgabarackos gyümölcskenyér egészségesen:)

Saját fejlesztésű recept: teljes kiőrlésű liszt, mák -abból is a szemes fajta, mert ettől lesz igazán jó a süti textúrája, na és persze sárgabarack. Hm? Hogy hangzik?Ugye hogy jól? Mutatom, hogy készítettem:


  • 2,5 dl teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 2,5 dl sima liszt
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 kk fahéj
  • pici só (fontos -ne hagyjátok ki,mert sokkal jobb tőle!)
  • 2,5 dl nádcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2,5 dl tej
  • 1,25 dl olaj
  • 1,25 dl szemes mák
  • 4-5 szép nagy sárgabarack felkockázva


Hát nem cifrázom, így, ahogy van, sorban összekevered, beleöntöd egy sütőpapírral bélelt kenyérformába, aztán 180 C-ra előmelegített sütőben szépen megsütöd:)(Nem mértem, de ennek is annyi kell, mint minden más gyümölcskenyérnek, mondjuk nagyjából 45-50 perc -végezz tűpróbát, mert minden sütő más, és a formák is lehetnek kisebbek vagy nagyobbak.)Remélem, kedvet kaptatok ehhez a finomsághoz:)


7/01/2014

Sárgabarackos smoothie




  • 6 szép nagy sárgabarack
  • 1 banán
  • 2 zacskó bourbon vaníliás cukor
  • 1 csapott kk fahéj
  • 2 dl ásványvíz

A hozzávalókat turmixold össze jó krémesre, töltsd poharakba, dobj bele pár jégkockát, és voila!Csodás!