- 100 gr apróra vágott dió
- 100 gr összetört keksz
- 100 gr mazsola
- 100 gr aszalt füge
- 100 gr porcukor
- 2 vaníliás cukor
- 0,5 kk mézeskalács fűszerkeverék
- apróra vágott zselés cukor (opcionális, el is hagyható)
- narancslé
- 2 kisebb ostyalap
12/30/2010
Karácsonyi keksz tekercs
Mandulás hekk filé
- 500 gr tengeri hekk filé
- 1 nagy citrom leve
- só
- bors
- olívaolaj
- 1 ek szárított rozmaring
- 50 gr szeletelt mandula
12/28/2010
Gesztenyés kuglóf
- 5 tojás
- 200 gr gesztenyepüré
- 5 cl rum
- 50 gr csoki
- 1 vaníliás cukor
- 180 gr cukor
- 1,5 dl étolaj
- 100 gr liszt
- 1 sütőpor
- 50 gr étkezési keményítő
- 200 gr meggy lisztben megforgatva
Vaníliás csoki trüffel
- 125 ml tejszín
- 100 gr tejcsoki kockákra törve
- 125 gr étcsoki kockákra törve
- 0,5 vanília rúd
- 2 ek holland kakaópor
- 1 ek vaníliás cukor
- 1 púpos ek porcukor
12/25/2010
Boldog Karácsonyt!
12/22/2010
Karácsonyi aszalt szilva likőr
- 400 gr aszalt szilva
- 150 gr méz
- 5 fahéjrúd
- 1 vaníliarúd
- 5 dl vodka
- 5 dl víz
- 200 gr méz
12/19/2010
Capuccino likőr
- 6 dl tejszín
- 200 gr porcukor
- 2 -3 zacskó vaníliás cukor
- 200 gr capuccino por
- 2,5 dl rum
12/15/2010
Mákos kockák
Tésztához:
- 2 bögre darált mák
- 2 bögre joghurt
- 2 tojás
- 2 bögre cukor
- 2 bögre liszt
- 1 bögre olaj
- 1 sütőpor
- baracklekvár
- 200 gr csoki
- 100 gr margarin
- pár csepp olaj
12/13/2010
Hamis baklava
- 7 tojás
- 7 ek gríz (búzadara)
- 150 gr darált dió
- 6 ek cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 sütőpor
- 5 dl víz
- 2 zacskó vaníliás cukor
- 10 ek cukor
- 1 citrom felkarikázva
- vaníliás tejszínhab (vagy síma)
12/10/2010
Zöldséges csirkemell krémszószban sütve
- 800 gr csirkemell felkockázva
- 500 gr vegyes zöldség (sárgarépa, zöldborsó, kukorica, karfiol, brokkoli -ha nincs friss, lehet mirelit is)
- 1 zacskó fokhagyma krémleves
- 5 dl tejszín
- 1 tojás
- 1 ek reszelt parmezán
- fűszerkeverék ízlés szerint
- reszelt sajt
- só
- bors
- pici olaj
12/03/2010
Szedres muffin
A muffinokhoz:
- 200 gr liszt
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 1 sütőpor
- 2 tojás
- 125 gr cukor
- 1 dl olaj
- 3 dl joghurt
- 250 gr apró szemű szeder
- vaníliás tejszínhab vagy vaníliás krémpor (pl. Aranka)
Egy edényben keverd el a lisztet,a sütőport és a vaníliás pudingport. Egy másik tálban keverd össze a tojásokat, a cukrot, az olajat és a joghurtot. Add hozzá a (jó alaposan lecsepegtetett) szedret,majd a lisztes keveréket. A tésztát adagold a muffinformába, és süsd 180 C-ra előmelegített sütőben. Amikor a muffinok elkészültek, hagyd őket picit pihenni a formában, majd vedd ki őket és hagyd hogy kihűljenek. Ezután díszítsd őket vaníliás krémmel vagy vaníliás tejszínhabbal.
11/30/2010
Datolyás muffin karamellmártással
- 150 gr teljes kiőrlésű liszt
- 100 gr finomliszt
- 1 sütőpor
- 100 gr barna cukor
- 150 gr vaj
- 200 gr datolya
- 2 dl tej
- 1 tojás
- 2 kk mézeskalács fűszerkeverék
- 200 gr cukor
- 2 dl tejszín
- 50 gr vaj
11/26/2010
Szerb pogácsa
- 1 kg liszt
- 6 dl tej
- 1 kocka élesztő
- 1 kk cukor
- 2 ek só
- 1 sütőpor
- 200 gr olvasztott vaj/margarin
- 1 tojás
- szezámmag
1 dl tejet melegíts meg, keverd el benne a cukrot, morzsold bele az élesztőt, keverd össze, és hagyd felfutni. Közben a maradék tejet is melegítsd langyosra. A lisztet keverd el a sütőporral, add hozzá a sót, a tejet, és a felfuttatott élesztőt. Gyúrj belőle rugalmas tésztát, fedd le konyharuhával, és hagyd 1 órát kelni. Amikor a tészta megkelt, borítsd lisztezett felületre, és nyújts belőle minél vékonyabb téglalapot. Kend be az egész téglalap felületét olvasztott vajjal vagy margarinnal, majd jó szorosan tekerd fel, mint a beiglit. Ebből a tekercsből vágj kb. 7-8 cm-es darabokat. Egy nagyobb, magas falú lábast kenj meg olvasztott vajjal/margarinnal, majd helyezd el benne a tekercs darabokat (nem kell túl szorosra, úgyis nőni fognak sülés közben). A tetejét kend le felvert tojással, szórd meg szezámmaggal, és süsd 180 C-ra előmelegített sütőben, amíg szép aranybarnára nem sül. Hagyd a lábasban egy picit hűlni, majd borítsd tálcára.
P.S: Ha nagyon biztosra akarsz menni, nyugodtan ki lehet a lábast bélelni sütőpapírral, bár nálam még eddig nélküle is mindíg gond nélkül kijött:) Ugye milyen szép?
11/23/2010
Francia almatorta
- 75 gr vaj
- 100 gr cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 2 tojás
- 100 gr liszt
- 50 gr étkezési keménítő
- 1 kk sütőpor
- 750 gr savanykás alma
- 1,5 dl tejföl
- 50 gr cukor
- 2 zacskó vaníliás cukor
- 2 tojás
Tetejére:
- 1 ek porcukor
A tésztához a vajat keverd habosra a cukorral és a vaníliás cukorral, majd add hozzá a tojásokat, a keményítőt és a sütőporos lisztet. A tésztát töltsd kivajazott formába, és símítsd el a tetejét. Az almát hámozd meg, és vágd fél cm-es szeletekre. A tésztán körkörösen rendezd el az almaszeleteket, majd tedd be az egészet a 180 C-ra előmelegített sütőbe, és süsd 35 percig. A tejfölt keverd össze a tojásokkal, cukorral és a vaníliás cukorral, majd öntsd az almaszeletekre. Tedd vissza a sütőbe, és süsd még 25 percig. Vedd ki a tortát a sütőből, hagyd kihűlni, és porcukorral meghintve tálald.
Szezámos-mustárszószos karaj
- 8 szelet karaj
- 3 ek mustár
- 2 ek pirított szezámmag
- 6 dl marhahúsleves (kockából is mehet)
- 2 ek étkezési keményítő
- 0,5 kk fokhagyma granulátum
- 1 dl fehérbor
- 3-4 ek tejföl
- olaj
- ételízesítő
- bors
11/15/2010
A tökéletes csoki szuflé:))))
- 200 gr étcsoki
- 150 gr vaj
- 6 tojás
- 175 gr porcukor
- 125 gr liszt
- vaj a formákhoz
P.S: Recept a BBC Good Food oldaláról. Még egy pár személyes megjegyzés: a sütési idő attól függ, hogy kinek mekkora a szuflé formája. Ha nagyobb, mint az enyém (2 dl űrtartalom), vagy ha szuflé forma hiányában kávéscsészében sütitek, akkor kb. 15 perc kell neki. Ha kisebb szuflé formában készül (1 dl űrtartalom), akkor elég neki 10 perc (az eredeti recept 8-12 percet ír). Tökéletes ünnepi süteménynek is, mert akár előre is el lehet készíteni, amikor beleöntöd a cuccot a formákba, csak besúvasztod a frizsibe, aztán amikor kell, előkapod, és röpke 10 perc alatt kész is (ilyenkor azért a sütési időt 1-2 perccel növelni kell). Tejszínhabbal tálalva isteni:)
11/04/2010
Sajtszószban sült diós karfiol
- 1 nagy fej karfiol
- ételízesítő
- 0,5 l tej
- 50 gr vaj
- 4 ek liszt
- 2 db ömlesztett kockasajt
- 150 gr reszelt cheddar (vagy más) sajt
- őrölt szerecsendió
- 4 ek zsemlemorzsa
- 2 marék darabolt dió
10/26/2010
Csokis mogyorós kuglóf
- 150 gr csoki
- 200 gr vaj
- 1 bögre cukor
- 6 tojás
- 1 bögre liszt
- 1 bögre darált mogyoró
- 1 sütőpor
10/19/2010
Pincerotti
- 0,5 l tej
- 1 ek cukor
- 1 kocka friss élesztő
- 2 tojás
- 2 kávéscsésze olaj
- 1,5 ek só
- 1 kg liszt
- 150 gr felkockázott sonka/felvágott
- 150 gr reszelt sajt
- 5-6 felkockázott csemegeuborka
- 2 dl tejföl
- 1 tojásfehérje
- 1 tojássárgája
10/18/2010
Zsu-zsu kockák
- 800 gr liszt
- 0,5 l tej
- 1 ek cukor
- 1 kocka friss élesztő
- 2 ek só
- 2 tojássárgája
- 250 gr margarin
- 1 tojás
- szezámmag
Reszeld rá a margarint (ehhez a margarint közvetlenül a hűtőből vedd ki, tehát ne legyen szobahőmérsékletű!)
Ezután a tészta bal oldalát hajtsd középre.
Most a tészta jobb oldalát is hajtsd középre.
Ezután a tészta felső részét hajtsd középre,
Majd legvégül az alsó részt is hajtsd középre.
A tésztát ismét nyújtsd téglalappá, majd ismételd meg még egyszer a hajtogatást (nincs szükség pihentetésre a hajtogatások között). Nyújtsd téglalappá a tésztát, és derelyevágóval kockázd fel. Az így kapott kockákat tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejüket kend meg felvert tojással /tojássárgájával,és szórd meg szezámmaggal.
250 C-ra előmelegített sütőben süsd kb. 5 percig, majd 200 C-on folytasd a sütést, amíg a kockák szép aranybarnára nem sülnek.
10/13/2010
Vaníliás kuglóf
- 100 gr vaj
- 3 tojás
- 120 gr cukor
- 1 üvegcse vanília aroma
- 2,5 dl tej
- 300 gr liszt
- 1 sütőpor
- 50 gr mazsola
- 0,5 citrom reszelt héja
- zsemlemorzsa a formához
- vaníliás porcukor a szóráshoz
10/06/2010
Őszibarackos túrótorta
- 75 gr túró
- 25 gr cukor
- 3 ek tej
- 3 ek olaj
- 200 gr liszt
- 2 kk sütőpor
- 425 gr túró
- 100 gr cukor
- 3 tojás
- 1 dl tejszín
- 2 zacskó vaníliás cukor
- 1 ek étkezési keményítő
- 2 ek búzadara
- 500 gr őszibarack
- 2 ek porcukor
Nyereményjáték eredményhirdetés:)
Tadááám: itt vannak a nyertesek!
Kérem a nyerteseket, hogy az evadurovic(kukac)yahoo.com email címre küldjék el nekem a postai elérhetőségeiket, hogy tudjam postázni a nyereményeiket:)))
Puszi mindenkinek, aki velem játszott, és a többi olvasómnak is!!!!
9/30/2010
Narancsos sáfrányos rizses csirke
- 6 csirkecomb
- 1 vöröshagyma
- 3 sárgarépa
- 300 gr gomba
- 1 csomó újhagyma
- 150 gr rizs
- 1 narancs leve és héja
- 0,5 gr sáfrány
- 6 dl leves (kockából)
- 1 kk őrölt piros paprika
- vegeta
- só
- bors
- pici olaj
Fahéjas kávé - Ki kér?
- 4 kk nescaffe
- 4 kk cukor
- 1 ek holland kakaópor
- 1 púpos kk fahéj
- 4 dl meleg tej
- 2 dl meleg víz
- 2 dl tejszín
- 40 gr reszelt csoki
9/29/2010
Tejszínes csirkemell
- 800 gr csirkemell filé
- 1 zacskós gombakrémleves
- 2 dl tejföl
- 2 dl főzőtejszín
- 1 dl tej
- só
- bors
- ételízesítő
- zöldfűszerek ízlés szerint
- 1 brokkoli
- olaj
9/25/2010
Banános zabpelyhes gyümölcskenyér
- 2 tojás
- 100 gr nádcukor
- 1 kk fahéj
- 100 gr vaj
- 175 gr teljes kiőrlésű liszt
- 2 kk sütőpor
- 50 gr zabpehely
- 350 gr banán, meghámozva
- 100 gr durvára vágott dió
9/24/2010
Zabpelyhes kenyér
Spenótos-krémsajtos dip
- 150 gr spenótpüré
- 3 ek olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejföl
- 150 gr krémsajt (én fokhagymásat használtam)
- só
- bors
Vendégváró sós muffin kukoricalisztből
- 1 bögre joghurt
- 1 bögre olaj
- 4 tojás
- 150 gr túró
- 1 bögre kukoricaliszt
- 1 bögre fehérliszt
- 1 sütőpor
- 150 gr felkockázott sonka
- 100 gr felkockázott savanyú paprika
- szezámmag
Rácsos almás pite
- 300 gr liszt
- 200 gr vaj
- 175 gr cukor
- 1 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 1 citrom leve
- 1 kg savanykás alma
- 50 gr mazsola
- 50 gr cukor
- 1 kk fahéj
- 2 tojás
- 3 ek tej
- 1 ek vaníliás pudingpor
9/22/2010
Joghurt muszaka
- 6 közepes krumpli
- 2 póréhagyma
- 500 gr darált hús
- 300 gr spenót
- só
- bors
- ételízesítő
- 3 dl joghurt
- 3 tojás
- pici olaj
A krumplit héjában főzd meg. A karikákra vágott póréhagymát kevés olajon párold meg, add hozzá a daált húst, sózd, borsozd, adj hozzá ételízesítőt. Amikor a hús is elkészült, keverd hozzá a spenótot is. Főzd így együtt még egy 5 percig. Vékonyan olajozz ki egy tűzálló tálat. A krumplit hámozd meg, és vágd karikákra. A tálba tegyél egy réteg felkarikázott krumplit, erre kerül a húsos-spenótos cucc, majd erre a maradék krumpli karika. A tojásokat keverd össze a joghurttal, és adj hozzá pici sót. Ezzel öntsd le a muszakát, és süsd 200 C-on, amíg szépen meg nem barnul.
9/20/2010
Gyros kenyér
- 275 ml víz
- 75 ml étolaj
- 1 kk só
- 2 ek gyros fűszerkeverék
- 450 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 csomag szárított élesztő (7 gr)
- 1 csapott kk cukor