- 15 sült paprika
- 500 gr túró
- 3 gerezd fokhagyma
- 1-2 kk csípős őrölt paprika
- 1-2 ek olaj
- só
- apróra vágott petrezselyem
4/29/2009
Urnebes salata
4/28/2009
Gofri
- 5 tojás
- 300 gr cukor
- 1 vaníliás cukor
- 0,5 üveg vanília aroma
- 0,5 l tej
- 2 dl olaj
- 700 gr liszt
- 1 sütőpor
P.S: Eredeti recept itt, Gaga csodálatos blogján. A hétvégén nagytakarítást rendeztem a spajzban, és volt mit látni! A felső polcról ott pislogott rám a gofrisütőm, amit igazságtalanul elhanyagoltam az utóbbi időben. Ekkor döntöttem el, hogy márpedig a héten gofrit fogok sütni! Egyrészt mert finom. Másrészt, mert mindig van otthon minden, ami kell hozzá. Harmadrészt mert eszembe jutott, hogy milyen isteni gofrikat ettem Brüsszelben, eperrel, juharsziruppal és jó sok tejszínhabbal... Negyedrészt, mert imádom azt a vaníliás illatot, ami ilyenkor betölti a lakást. És még sorolhatnám. Ezt a mennyiséget kb. fél óra alatt lehet kisütni, és jó sok van belőle. Nem kemény, inkább az az isteni finom puha tésztájú, és szerencsére nem is túl édes. És ami még lényeg, jól záródó dobozban sokáig finom marad:)
4/26/2009
Tonhalas farfalle / Fiongakia me tono
- 500 gr masni tészta (farfalle)
- 2 bögre tonhalkonzerv (lecsöpögtetve)
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 bögre hámozott paradicsom
- 1/3 bögre olívaolaj
- kapribogyó
- magozott olívabogyó
- só + fűszerek ízlés szerint
Mogyorós mignonok
- 300 gr csoki
- 0,5 margarin (125 gr)
- 100 gr pörkölt, darált mogyoró
- 100 gr darált keksz
- 100 gr porcukor
- 100 gr margarin
- pici rum
4/24/2009
Carska pita 2
- 1 pohár joghurt
- 1 pohár olaj
- 4 tojás
- 2 pohár liszt
- 1 sütőpor
- 1 kk só
- 150 gr túró
- 150 gr sonka felkockázva
- 4-5 ecetespaprika felkockázva
- origano / petrezselyem
- szezámmag
4/21/2009
Kókuszos meggyes muffin
- 250 gr liszt
- 3 kanál sütőpor
- 100 gr kókusz
- 100 gr cukor
- 1 vaníliáscukor
- 2 tojás
- 1 dl tej
- 0,75 dl olaj
- 150 gr tejföl
- 350 gr meggy
4/20/2009
Az a bizonyos kaporszósz
- 1 ek olaj
- 2 ek liszt
- 1 csokor kapor felaprítva
- 3 dl langyos víz
- 2 púpos ek tejföl
- só
- 1 kk ecet
Tonhalas rizssaláta
- 2 bögre rizs
- 0,5 póréhagyma
- 2 tonhal konzerv
- 2 paradicsom felkockázva
- 1 marék zöld olívabogyó
- 4 nagyobb csemegeuborka felkockázva
- só
- ecet
4/16/2009
Almás-pudingos piskóta
- 5 tojás
- 5 ek cukor
- 5 ek liszt
- 1 vaníliás cukor
- 1,5 kg alma felkockázva
- 1,2 l víz
- 2 vaníliás puding
- 3-4 ek cukor
- pici citromlé
- 2-3 zacskó tejszínhab
- reszelt csoki
A piskótához a tojások fehérjét kemény habbá vered a cukorral, majd apránként váltakozva hozzáadagolod a tojássárgáját és a lisztet. Ha ezzel megvagy, mehet az egész sütőpapírral bélelt, magasabb falú tepsibe, és sütöd tűpróbáig. Közben az almákat meghámozod, felkockázod, és 0,5 l vízben felteszed főni a citromlével. Amikor már az alma megpuhult, 7 dl vízben elkevered a 2 vaníliás pudingot, hozzáadod a cukrot is, és hozzákevered az almás cucchoz. Amikor kezd az egész zselésedni, fogod, és ráöntöd a piskótára. Hagyod kihűlni, majd az egészet bevonod jó sok tejszínhabbal, és megszórod reszelt csokival.
P.S: Anyuval meghánytuk-vetettük a dolgot, és úgy döntöttünk, hogy a Húsvéti sonkázás után senkinek sem esne túl jól még valami vajas, nehéz desszert, így egyhangúan megszavaztuk Anyu almás piskótáját, ami egyszerre istenien könnyű, finom, és üdítő is. Arról nem is beszélve, hogy percek alatt összedobtuk, csak arra kellett egy picit várni, hogy a puding megszilárduljon, és már mehetett is rá a sok-sok tejszínhab. Gyorsan elkészült, gyorsan elfogyott:) Pedig most is meg tudnék belőle enni egy négy-öt-hat szeletet:)))
Ajváros tekercs 2
- 5 tojás
- 5 ek liszt
- 4 ek ajvár
- 1 sütőpor
- 1 ek olívaolaj
- só
- 1 tömlős krémsajt
- 150 gr Feta
- 2-3 ek tejföl
- apróra vágott petrezselyem/bazsalikom
- 2-3 nagyob csemegeuborka felkockázva
- 200 gr párizsi felkockázva
Mákos sós tekercs
Tekercs:
- 4 tojásfehérje
- 4 ek liszt
- 2 ek mák (nem darált)
- só
- ajvár
- szeletelt sonka
- szeletelt trapista sajt
P.S: A tekercs tészta receptje innen származik (Gaga blogja). A fotón a középső sorban van felszolgálva:)
4/13/2009
Húsvéti spenótos tekercs
- 8 tojás
- 500 gr mirelit spenót
- 4 ek liszt
- só
- fokhagymapor
- 1 tubusos krémsajt
- 150 gr fokhagymás-zöldfűszeres krémsajt
- csemegeuborka felkockázva
- ecetes piros paprika felkockázva
- 1 nagyobb főtt sárgarépa felkockázva
Húsvéti sós kosárkák
Kosárkák:
- 0,5 kg liszt
- 1 ek Gustin (étkezési keményítő)
- 1/8 l tej
- 250 gr margarin
- 1 kk só
- 3-4 tojássárgája
1/Túrós-ajváros:
- 250 gr túró
- 3 ek ajvár
- 2 ek tejföl
- só
- 2 konzerv tonhal (2x180 gr)
- 1 ek mustár
- 3 kk tejföl
- 1 nagyobb csemegeuborka felkockázva
- friss citromlé
P.S:A kosárkák tészta receptje innen származik. Ebből a mennyiségből nekem kb. 50 kis kosárka készült el. Most két fajta töltelékkel készítettem őket: volt túrós-ajváros, amit olívakarikákkal és zöldfűszerekkel díszítettem, a tonhalas-uborásat pedig piros paprikával és petrezselyemlevéllel. A kosárformákat folyékony Ramaval szoktam szilikonos ecsettel kikenni, így ez másodpercek alatt megvan. A töltelék variációk száma végtelen, bátran lehet kísérletezni!
4/09/2009
Egyszerű meggyes süti
- 4 tojás
- 250 gr cukor
- 1 vaníliás cukor
- 1 dl olaj
- 3 dl joghurt
- reszelt citromhéj
- 350 gr liszt
- 1 sütőpor
- 500 gr meggy
4/08/2009
Csirkemelles-gombás pite
- 1 csomag leveles tészta
- 1 főtt csirkemell
- só
- bors
- fűszerek ízlés szerint (oregano, bazsalikom, stb)
- 500 gr szeletelt gomba (konzerv)
- 200 gr reszelt trapista sajt
- 2 tojás
- 2 dl tejföl
Paradicsomos húsgombóc
Húsgombócok:
- 500 gr darált hús
- 2 tojás
- 3/4 bögre zsemlemorzsa
- só
- bors
- fokhagymapor
- 1 ek aprított petrezselyem
- 3 ek olaj
- 3-4 ek liszt
- 5 dl paradicsomlé
- 1 kk őrölt piros paprika
- vegeta
- bazsalikom
- 2-3 dl víz
A húsgombóc hozzávalóit gyúrd össze, formálj a maszából kisebb golyókat, és süsd meg őket forró olajban minden oldalról. Egy lábasban a paradicsomszószhoz hevítsd fel az olajat, add hozzá a lisztet, és pirítsd aranybarnára, majd öntsd fel a paradicsomlével. Add hozzá a pirospaprikát, és a vizet (attól függően többet, vagy kevesebbet, hogy mennyire szeretitek sűrűn a paradicsomszószt. Én olyan 3 dl-nyit teszek erre a mennyiségre). Tedd a húsgombócokat a paradicsomszószba, főzd még egy kicsit, és add hozzá a fűszereket is. Főtt tésztával vagy krumplipürével tálald.
4/05/2009
Pljeskavica fetával és mediterán krumplival
- 500 gr darált marha hús
- 1 ek Vegeta pikant
- 1 tojás
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek petrezselyem apróra vágva
- 100 gr Feta
- 100 gr túró
- zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
- 6 közepes krumpli
- 2-3 ek olívaolaj
- 1 ek Vegeta mediteran
- 2 kk rozmaring
Sós túrógolyók szezámmal és olívával
- 350 gr liszt
- 200 gr margarin
- 250 gr túró
- 1 tojás
- só
- 300 gr zöld olíva paprikával töltve
- 150 gr szezámmag