9/26/2012

Szilvás kevert sütemény

  • 4 dl natúr joghurt
  • 3 tojás
  • 1 sütőpor
  • 6 dl liszt
  • 2 dl cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1,75 dl olaj
  • szilva
  • porcukor

A joghurtot keverd össze a tojásokkal, majd a sütőporral. Add hozzá a cukrot, vaníliás cukrot, olajat, a lisztet, és keverd jó alaposan össze. Öntsd a tésztát vajazott-lisztezett tepsibe, a tetejére tegyél félbevágott szilvát, jó szorosan egymás mellé, és süsd 180 C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig (kb. 40 perc). Kockákra vágva, porcukorral megszórva tálald.

9/19/2012

Fetás csillagok fázis fotókkal


  • 1 adag leveles tészta (azt hiszem 500 gr)
  • 250 gr túró
  • 250 gr Feta sajt
  • 2 tojás
  • szezámmag

A leveles tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, majd vágd négyzetekre. A négyzet köré vágj kb. 1cm-es peremet úgy, hogy minden oldal közepén egben maradjona  tészta, ahogy a fotón is látszik. A fetát keverd össze a túróval, 1 tojással, és ha szükséges, egy kis sóval, majd minden négyzet közepére tegyél a töltelékből.

 A két egymással szemben álló sarkot hajtsd közpre,
 majd erre hajtsd rá a két másik sarkot is, hogy csillag formát kapj. Egy fogvájóval erősítsd egymáshoz a tésztaszéleket, kend le az egészet 1 felvert tojással, szórd meg szezámmaggal.
200 C-ra előmelegített sütőben süsd szép aranybarnára.

P.S: Ezt elég gyakran készítem, mert finom, gyorsan megvan, és szeretem, hogy olyan kis mutatós. Recept a Dobra hrana 2010/10- es számából.

9/14/2012

Plazma torta (Marko szülinapi tortája)

Marko szülinapjára keksz tortát készítettem, mert csupa olyan dolog van benne, amit a gyerekek szeretnek, na és nem mellékesen tökéletesen formálható, és díszíthető fondannal. Íme:

  • 600 gr darált keksz
  • 100 gr darált dió
  • 100 gr csoki
  • 200 gr porcukor
  • 250 gr margarin
  • 2,5 dl Fanta (vagy más szénsavas narancsos üdítő)
  • darabolt dió
  • banános csoki (opcionális)
  • zselés cukor (opcionális)
Díszítéshez:
  • nutella
  • fondan
  • ételfesték (kék, piros, sárga)

A margarint a cukorral keverd habosra. Add hozzá a darált kekszet, a darált diót és 100 gr apróra reszelt csokit (én nem pacsmagolok ezzel, hanem bedobom a csokit a késes aprítógépbe, az megcsinálja helyettem). Add hozzá a narancsos üdítőt, a darabolt diót (esetleg a banános csokit és az apróra felkockázott zselés cukrot), és az egészet jól gyúrd össze. Formálj belőle tetszőleges alakú tortát (én egy kerek tálat kibéleltem fóliával, abba bele a massza, majd kiborítottam). Normál esetben az egészet be kell vonni jó sok tejszínhabbal, vagy csokimázzal leönteni (100 gr csokiból) aztán kész is.
Másik a fondanos variáció. Ehhez ugye az kell, hogy a fondan tudjon valamihez tapadni, így az egész tortát vékonyan megkentem nutellával. A fondan masszát picit porcukros felületen kinyújtottam jó vékonyra, és rátettem a tortára. A lelógó végeket derelyevágóval lekaptam. A fehér fondan masszából elvettem 1-1 adagnyit, egyiket kék, másikat piros ételfestékkel befestettem. A kékből kivágtam a betűket, és csak a hátuljukat kell egy ici pici vízzel megkenni (legkönnyebb ecsettel), hogy hozzá tudjanak ragadni az alap, fehér fondanhoz.A három színből kis golyókat formáltam, és azokat is vízzel ragasztottam körbe a torta peremén. A kis csillagokat az itt bemutatott kiszúróval készítettem, de bármilyen süti kiszúró formával nagyon édes díszítéseket tudtok készíteni. Ja, és a betűk: én papírboltban vettem fa betűket, azokat használtam sablonnak. Rátettem a fondanra, körbevágtam, és már kész is (ez filléres tétel). Ha nem találtok ilyen fa betűket, akkor símán egy kartonra kinyomtatjátok a betűket, kivágjátok, és máris tudjátok sablonként használni. Hát, azt hiszem, most nagy hirtelenjében ennyi. Ha érdekel Benneteket, hogy hogy csináltam a Micimackót, szóljatok, és akkor csinálok arról is egy külön posztot:)

P.S: Sok Plazma torta receptet próbáltam már, de ez az egyik legfinomabb, Minja konyhájából:) (Nevét onnan kapta, hogy eredetileg darált Plazma kekszből készül, de bármilyen darált keksz jó bele)

9/13/2012

Házi fondan massza

  • 10 gr zselatin
  • 50 ml hideg víz (a zselatinhoz)
  • 20 ml víz (a gyümölcscukorhoz)
  • 100 gr gyümölcscukor
  • 1 ek étkezési glicerin
  • 900 gr porcukor

A zselatint öntsd egy kis tálkába, és önts rá 50 ml hideg vizet. A gyümölcscukrot öntsd lábasba, önts rá 20 ml vizet, és olvaszd fel folyamatosan kevergetve, amíg fel nem forr. Hagyd fél percig forrni, és vedd le a tűzről. Mosd add hozzá a zselatint és a glicerint, és jól keverd össze.

Egy keverőtálba önts fél kg porcukrot, add hozzá a zselatinos masszát, keverd össze kanállal, majd öntsd egy porcukorral picit meghintett munkafelületre, és folyamatosan gyúrva add hozzá a maradék porcukrot. Ennyi a nagy varázslat. Ez után már csak kb. 30 percig kell hagyni, hogy hűljön.

Az így elkészített fondant jól csomagold be egy zacskóba, és szobahőmérsékleten tárold. Igény szerint különböző színekre festheted ételfestékkel. Ha por alapú ételfestéket használsz, oldd fel egy kis vízben, és úgy add hozzá a fondanhoz.

Ez a recept a fondan Nagyasszonyától származik, Minjától, aki egy videót is készített az alkészítés módjáról. Mielőtt nekikezdtek, érdemes végignézni, csak pár perc:) Tényleg egyszerű, mint az egyszer egy!

Stahl Judit zabpelyhes keksze

  • 75 gr zabpehely
  • 150 gr liszt
  • 1 kk fahéj
  • 150 gr barna cukor
  • 0,5 kk szódabikarbóna
  • 150 gr vaj
  • 2 ek méz
  • vanília aroma
  • 4 ek tej

Keverd össze a zabpelyhet a liszttel, a fahéjjal, cukorral és a szódabikarbónával. Alacsony lángon olvaszd fel a vajat a mézzel, add hozzá a vanília aromát és keverd össze a lisztes masszával, add hozzá a tejet is, és keverd jól össze, hogy jó sűrű tésztát kapj. Formálj belőle kis golyókat, picit lapítsd össze őket, és sorakoztasd sütőpapírral bélelt tepsire. 175 C-ra előmelegített sütőben süsd a kekszeket aranybarnára, kb. 12-15 perc alatt.

P.S: Ezt a receptet Stahl Judit Gyors édességek c. könyvéből próbáltam ki. A kekszek finomak, puhák, és brutál mód szétterülnek, úgyhogy szerintem a dió nagyságnál kisebb golyókat érdemes készíteni.