10/28/2014

Katarina almás pitéje

Tészta:
  • 600 gr liszt
  • 1 sütőpor
  • 1 kk só
  • 1 margarin (250 gr)
  • 150 gr cukor
  • 1 tojás
  • tej, amennyit felvesz (nagyjából 1 dl)
Töltelék:
  • kb. 2,5 kg alma (savanykás legyen)
  • cukor ízlés szerint (én erre az alma adagra 3-4 ek-lal szoktam, de függ az alma édességétől)
  • 1 kk fahéj
  • 1 csomag vaníliás pudingpor

A lisztet összekevered a sütőporral és a sóval, majd elmorzsolod a margarinnal (a sót tilos kihagyni, ez a tészta "lelke"). Hozzáadod a cukrot, az enyhén felvert tojást, és annyi tejet, hogy szép, egyenletes tésztát kapj, ami elválik az edény falától. Ha ezzel megvagy, jöhet a töltelék: meghámozod és lereszeled az almát - még véletlenül se nyomkodd ki a levét!Keverd össze a cukorral és a fahéjjal. Majd vegyél el pár kanálnyit a léből, amit enged,és ebben oldd fel a pudingport. Ezt is add hozzá a töltelékhez, jó alaposan keverd össze. A tészta 60%-kát tedd a gáztepsi aljára, erre a töltelék, erre a kinyújtott maradék tészta, és már mehet is a 180 C-ra előmelegített sütőbe 40 perce, illetve amíg szép aranybarnára nem sül.

P.S: Ez egy nagy gáztepsire való adag, a tészta másnapra még finomabb, puhább lesz. A tészta egyébként univerzális, bármivel tölthető, majd szentelek neki egy külön postot is, ha nem felejtem el legközelebb betöltés előtt lefotózni Katarina már tudjátok - az anyósom, a recept az övé, róla is neveztem el

10/23/2014

Gombaszósz egyszerűen


  • 500 gr csiperkegomba
  • pici vaj
  • 1 púpos ek  liszt
  • 2 dl vízben feloldott leveskocka
  • 1 dl tej
  • apróra vágott petrezselyem


A gombát mosd meg, tisztítsd meg, és vágd vékony szeletekre. Kevés vajat olvassz fel, és addig párold rajta a gombát, amíg a leve szinte teljesen el nem párolog. Ekkor szórd rá a lisztet, keverd össze jó alaposan, majd öntsd fel a levessel. Amikor már kezd szépen sűrűsödni, szórd bele az apróra vágott petrezselymet, és folytonos kevergetés mellett adj hozzá annyi tejet, amilyen sűrűre szeretnéd a szószt (nálam ez kb. 1 deci szokott lenni). Ennyi 

P.S: Vajdasági vasárnapi ebéd egyik kötelező eleme: húsleves, rántott hús, sült krumpli,na és persze a szósz (gomba- vagy kapor- vagy egyéb) és saláta. És utána természetesen jöhet a sütemény

10/22/2014

Fahéjas sütőtök kenyér




  • 220 gr liszt
  • 1 zacskó sütőpor
  • pici só
  • 2 kk fahéj
  • 0,5 kk őrölt szerecsendió
  • 60 gr olvasztott vaj
  • 100 gr cukor
  • 1 tojás
  • pici őrölt vanília
  • 220 gr sütőtök püré
  • 1,2 dl tej
  • 2-3 marék mazsola


A lisztet keverd össze a sütőporral, sóval és a fűszerekkel. Egy másik edényben keverd össze az olvasztott margarint, cukrot, majd add hozzá a tojást. Keverd habosra, majd mehet hozzá a sütőtök püré, a vanília és a tej. Ebbe a masszába keverd bele a lisztes keveréket, hogy szép, síma tésztát kapj, majd kanállal keverd bele a mazsolát is. Sütőpapírral bélelt doboz formában süsd 180 C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig - kb. 35-40 perc alatt el is készül.

Forrás Blic Magazin/21/09/0014

10/21/2014

Sütőtök krémleves


  • pici olívaolaj
  • 1 hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kk őrölt kömény
  • 600 gr sütőtök
  • 6 dl húsleves
  • 3 ek tejföl
  • vegeta


Az olívaolajon pirítsd üvegesre az apróra vágott hagymát, add hozzá a fokhagymaprésen átnyomott fokhagymát. Add hozzá a meghámozott, felkockázott sütőtököt, keverd össze, szórd meg az őrölt köménnyel, majd öntsd fel a levessel. Főzd közepes lángon 20 percig, majd botmixerrel krémesítsd az egészet. Keverd bele a tejfölt, sózd, vegetázd ízlés szerint, és már tálalhatod is.

10/15/2014

Padlizsános paradicsomos tarhonya


  • 1 vöröshagyma
  • 1 padlizsán
  • 3 piros paprika
  • 2 paradicsom
  • bazsalikom
  • oregánó
  • vegeta
  • bors
  • 4 dl paradicsomlé (vagy 70 gr sűrített paradicsom ugyanennyi vízben feloldva)
  • 1 dl tarhonya (kb. 100 gr)
  • pici olívaolaj


Az apróra vágott vöröshagymát pirítsd üvegesre kevés olívaolajon. Add hozzá a felkockázott padlizsánt és paprikát, majd pár percnyi pirítás után a felkockázott paradicsomot is. Add hozzá a  fűszereket, és öntsd fel a paradicsomlével. Add hozzá a tarhonyát és kevergesd, amíg szépen be nem sűrűsödik, és a tarhonya meg nem puhul.

10/14/2014

Padlizsán krémleves


  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0,5 kg padlizsán
  • kb. 1,2 l zöldség alaplé
  • 1 kk bazsalikom
  • 1 kk oregano
  • 1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld
  • 1,5 dl főzőtejszín
  • 3 ek basmati rizs
  • pici olívaolaj
  • tetejére reszelt feta vagy parmezán
  • citromlé ízlés szerint

A padlizsánt kockázd fel, hagyd állni egy órácskát, majd mosd át. Az apróra vágott hagymát pirítsd üvegesre egy kevés olívaolajon, majd add hozzá a fokhagymát és a felkockázott padlizsánt. Pirítsd így együtt kb. 10 percig, majd öntsd fel a zöldségalaplével, add hozzá a friss, apróra vágott fűszereket is. Amikor már jól összefőttek az ízek, vedd le a tűzről, botmixerrel turmixold le az egészet, add hozzá a főzőtejszínt és a rizst, és tedd vissza még egy kicsit a tűzre, amíg a rizs meg nem puhul. Szedd tányérokba, locsold meg pár csepp olívaolajjal, reszelj rá egy kis parmezánt vagy fetát, és az i-re tedd fel a pontot egy kis citromlével

10/08/2014

Kapros tejszínes tonhalas tészta

A tonhalat imádjuk, mindig tartok itthon jó pár konzervvel belőle, mert egészséges (pláne ha az olajban eltett helyett a "tonhal saját lében" mellett voksoltunk), és rengeteg finom dolgot lehet belőle készíteni. Az aktuális adag éppen egy kapros, tejszínes tésztaszószban végezte - egyszerű de nagyszerű kategória, szerettük nagyon.

  • vaj
  • 3 ek liszt
  • 2,5 dl tejszín
  • 2-2,5 dl tej
  • 1 kk vegeta
  • 1 gerezd fokhagyma
  • pici só
  • 1 jó nagy csokor kapor
  • 1 tonhal konzerv
  • kapribogyó ízlés szerint (opcionális)
  • 1 kk mustár
  • citromlé ízlés szerint


A vajat felhevíted, mehet rá a liszt, és addig pirítod kevergetve, amíg habosodni nem kezd (Anyu úgy szokta mondani, amíg enyhén mogyoróillata nem lesz). Ekkor leveszed a tűzről, belenyomsz egy gerezd fokhagymát, rászórod a vegetát, meg egy kis sót, rá az apróra vágott kapor, felöntöd a tejszínnel és a tejjel, és szépen visszateszed a tűzre. Alacsony lángon kevergeted, amíg kellőképp be nem sűrűsödött. Ekkor mehet bele a tonhal, (kapribogyó, ha használsz) a mustár és a citromlé (én több, mint egy fél citrom levét tettem bele - kóstolgassátok), aztán még egyet rottyantasz rajta, átkevered, jól összeforgatod a kifőtt tésztával, és  voila!(én még tettem bele egy egészen kevéske ecetet, olyan fél kk-nyit, de tényleg nem is muszáj - ízlés dolga)

10/07/2014

Gabi féle "No guilt" teljes kiőrlésű túrós pogácsa


  • 250 gr teljes kiőrlésű liszt
  • 250 gr túró
  • 3 ek natúr joghurt
  • 4 púpos ek kókuszolaj
  • só (ki mennyit szeret, nagyjából 1 csapott kk)
  • 1 tojás a kenéshez
  • tetejére magvak


Hát ezen sem kell sokat magyarázni, összegyúrod, ujjnyira nyújtod (tehát ne túl vékonyra), szaggatod, sütőpapírra teszed, lekened tojással és megszórod magvakkal. 180-200 C-ra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütöd (kb.20-25 perc alatt).

Sütőbe kerülés előtt:)

P.S: Gabi általános iskolás osztálytársam, a recept az övé, és szuper!Köszönet érte!Magvak terén én általában fenyőmagvas saláta magkeveréket szoktam venni, egy zacskó kb. 120 ft a Sparban, és kb. pont elég egy adag pogácsa tetejére