12/22/2014

Karácsonyi muffin


  • 200 gr liszt
  • 1 kk sütőpor
  • 1 kk mézeskalács fűszer
  • csipet só
  • 100 gr porcukor
  • 1 dl olaj
  • 0,75 dl tej
  • 1 nagy tojás
  • 50 gr jó minőségű étcsoki apróra vágva
  • 50 gr kandírozott narancshéj
  • 50 gr apróra vágott füge
  • 1 marék mazsola

Az első négy hozzávalót keverd össze. Egy másik tálban keverd össze a  tejet, olajat és a tojást, majd öntsd hozzá a lisztes keveréket. Mehet bele a felkockázott aszalt gyümölcs és a csoki, kanállal keverj rajta párat, adagold papírkosárkákba, és süsd 180 C-ra előmelegített sütőben kb.20-25 percig, amíg szép aranybarnára nem sül.

P.S: Ez tényleg csak 10 perc meló, a többit a sütő végzi, úgyhogy last minute karácsonyi édességnek  tökéletes

12/19/2014

Szerb gyümölcskenyér - Vladicin hleb

Karácsonyra szeretem a gyümölcskenyereket, mert jó előre el lehet őket készíteni, és finomak is. Minden évben szoktam készíteni egy-két fajtát, idén ez volt az egyik (A recept egyébként a Nagy nemzeti szakácskönyvből származik - Veliki narodni kuvar, ami nagyjából olyan, mint Magyarországon a Horváth Ilona, egy példánya biztos minden családban fellelhető). Mutatom:

  • 150 gr vaj
  • 150 gr cukor
  • 5 tojás
  • 190 gr rétesliszt
  • reszelt citromhéj
  • 50 gr mazsola
  • 50 gr dió
  • 100 gr aszalt füge
  • egy maréknyi kandírozott narancshéj


A vajat a cukorral keverd habosra, majd egyenként add hozzá a tojássárgákat. Keverd bele a reszelt citromhéjat, és az apróra vágott aszalt gyümölcsöt (az eredeti recept 50 gr mazsolát, 40 gr mandulát, és 30 gr fügét ír, én fennt az általam használt mennyiségeket adtam meg). A végén váltakozva keverd a tésztába a lisztet és a tojások fehérjéből vert kemény habot. Öntsd vajazott-lisztezett őzgerinc vagy kenyérformába, és süsd 170-180 C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig. 

P.S: Kifejezetten kell neki, hogy fogyasztás előtt álljon két-három napot, hogy szépen összeérjenek az ízek. Klasszikus teasütemény

12/18/2014

Karácsonyi sziluettes könyvjelző


Sziasztok kedveseim!

Most rám nem jellemző módon a blog profiljától eltérő tartalmat fogok Veletek megosztani, azt is elmondom, hogy miért. Közeleg a Karácsony, és ilyenkor együtt vagyunk, nagyokat beszélgetünk, jókat eszünk, és egyszerűen csak jól érezzük magunkat és élvezzük egymás társaságát, az ünnep meghittségét. Vannak kötelező kellékek is, mint például a karácsonyi zene, a karácsonyi illatok, és apró, kedves ajándékok a fa alatt. Nálunk ez nem a pénzköltésről szól, hanem igyekszünk olyan ajándékokat készíteni egymásnak, amiben benne van a szívünk és a lelkünk. 

Idén karácsonyi könyvjelzőt készítettem a gyerekek sziluettjével, és nekem tetszik!Ha még mindig nem teljes a listátok az ajándékok terén, remélem, kedvet kaptok az elkészítéséhez.

Tulajdonképpen ez annyira egyszerű, hogy bárki el tudja készíteni, nem kell hozzá nagy képszerkesztő tudás sem, csak a www.ribbet.com weboldal (imádom!!!!), profilból fotózott képek a "célszemélyekről" (lehetőleg fehér háttérrel) és már viheted is nyomtatni és lamináltatni. Voila!

1. Először is töltsd fel a profil fotót a www.ribbet.com oldara
2. Menj az Effects-en belül a Sandbox effects-re, és ott keresd meg az "Adjustable threshold"-ot. Játsz a fehérekkel, feketékkel, amíg szépen körbe nem rajzolódik a sziluett.

3. Ezután szintén az Effects-en belül keresd meg a Doodle-t, állíts az ecset színét feketére, és fesd be a fehéren maradt területeket. (ugyanígy, a felesleges fekete részeket pedig úgy tudod eltüntetni, ha az ecset színét fehérre változtatod, és átfested a nem kívánt részeket.
Volia! Már készen is vagy! Ezután már csak annyi van hátra, hogy a Create Collage menüponton belül kiválasztod a számodra szimpatikus kollázs formát, beletöltöd a képeket, elmented, és már nyomtathatod is ki!Hát ez ennyire egyszerű!

A "lógókat" pedig ez alapján a videó alapján készítettem:


Puszi mindenkinek, és kellemes ünnepi készülődést

12/10/2014

Hétvégi csokis kocka


  • 3 tojás
  • 5 ek cukor
  • 2ek gríz
  • 3 ek holland kakaópor
  • 9 ek tej
  • 6 ek liszt
  • 1 sütőpor

Öntet:

  • 5 dl tej
  • 7 ek cukor

Csokimáz:

  • 150 gr étcsoki
  • 50 gr vaj

A tojásokat keverd habosra a cukorral, majd add hozzá sorban a többi hozzávalót. Öntsd vajazott-lisztezett kisebb tepsibe, és süsd 180 C-ra előmelegített sütőben 25 percig. Amíg sül melegítsd össze a tejet és a cukrot. Ha megsült a tészta, öntsd nyakon a tejjel. A csokimázhoz olvaszd össze a vajat a csokival és vond be vele az elkészült süteményt

12/09/2014

Proja


  • 3 tojás
  • 80 ml olaj
  • 2,5 dl joghurt
  • 1 kk só
  • 6 ek finomliszt
  • 1 sütőpor
  • 4 ek kukoricadara
  • 3 ek kukoricaliszt
  • 150 gr túró


A tojást keverd össze az olajjal és joghurttal, add hozzá a sütőporral és sóval elkevert lisztet, majd a kukoricadarát és kukoricalisztet. Legvégül morzsold bele a túrót, kanállal keverd össze, és öntsd kiolajozott muffinformákba. 200 C-ra előmelegített sütőben süsd 20 percig, illetve amíg szép aranybarnára nem sül.

Recept innen. Ha szeretitek a kukoricalisztet, ez a kedvencetek lesz:)

12/03/2014

Mézes dió

Ez, amit most mutatok, inkább ötlet, mint recept, ami  Karácsonyra olyan szép, kedves ajándék! Fogsz egy formás kis üveget, megtöltöd szép, egész dióval, felöntöd mézzel, lezárod, mehet rá egy karácsonyi díszes papír, átkötöd, és voila!:) Ugye szép?

11/26/2014

Bögrés azonnal puha mézeskalács

Ez egy nagyon egyszerű mézes. Nincs méricskélés, csak egy 2 decis bögre kell hozzá. Annyi a titok, hogy nem szabad túlsütni, és már a sütőből kivéve finom, puha. 


  • 4 tojássárgája
  • 1 tojás
  • 4 dl méz
  • 2 dl cukor
  • 3 zacskó vaníliás cukor
  • 2 dl olaj
  • 2 csapott ek mézeskalács fűszerkeverék
  • 40 gr szódabikarbóna (1 zacskó)
  • 1 kg finomliszt + 2 marék
    Ugye Ti is imádjátok, amikor az egész lakást belengi a karácsonyi fűszerek illata?:)

A liszt és a szódabikarbóna kivételével keverd össze jó alaposan az összes hozzávalót. Amikor ezzel megvagy, dolgozd bele a szódabikarbónával elkevert lisztet. A munkafelületre szórj 1 marék lisztet, tedd rá a tésztát, a tetejére is szórj egy marék lisztet, és gyúrd át jó alaposan a tésztát. Oszd 3 labdára, csomagold be őket átlátszó fóliába, és tedd a hűtőbe pihenni legalább egy órára, de legjobb 1 éjszakára. Utána a szokásos módon kinyújtod, kiszaggatod, megsütöd. A sütési idő sütőfüggő, és fontos, hogy ne legyenek túlsütve, mert akkor nem lesznek puhák. Nálam 180 C-on sültek kb. 8-10 percig. 

Recept innen.

11/14/2014

Sütőtök pite



Tészta:

  • 600 gr liszt
  • 1 sütőpor
  • 1 kk só
  • 1 margarin (250 gr)
  • 150 gr cukor
  • 1 tojás
  • tej, amennyit felvesz (nagyjából 1 dl)
Töltelék
  • 500 gr sütőtök püré
  • 2 dl cukor
  • 2,5 dl nádcukor
  • 5 dl tej
  • 2 kk fahéj
  • 0,5 kk őrölt gyömbér
  • 0,5 kk őrölt szerecsendió
  • 0,5 kk őrölt szegfűszeg
  • 6 tojás
A lisztet összekevered a sütőporral és a sóval, majd elmorzsolod a margarinnal. Hozzáadod a cukrot, az enyhén felvert tojást, és annyi tejet, hogy szép, egyenletes tésztát kapj. Ha ezzel megvagy, jöhet a töltelék: a sütőtökpürét (sütőtököt simán lemixelsz), összekevered a két féle cukorral és a fűszerekkel, hozzáadod a tejet és a 6 enyhén felvert tojást. A tésztával kibélelsz két kerek tortaformát úgy, hogy pereme is legyen, majd betöltöd a töltelékkel. Betolod a pitéket a 220 C-ra előmelegített sütőbe, majd 10 perc után mérsékeled a hőmérsékletet 160 C-ra. Sütöd még kb. 30 percig, és már kész is. nem baj, ha ekkor a töltlék a pite közepén még nem teljesen szilárd, majd álltában úgyis megszilárdul. Csak akkor szeleteld, ha már teljesen kihűlt:)


P.S: Remélem, még nem unjátok a sütőtök receptjeimet!Én nagyon szeretem, és imádok belőle minden félét készíteni!Ez a pite egyébként csodálatosan finom! Ha soknak találjátok a két pitét, csináljatok fél adagot, és akkor egy pitét fogtok kapni a fenti receptből, de inkább maradjatok a kettőnél

11/13/2014

Fűszeres sütőtökkenyér egészségesen


  • 1 (=2,5 dl) bögre finomliszt
  • 0,5 bögre teljes kiőrlésű liszt
  • 1,5 kk fahéj
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 0,5 kk só
  • 0,5 kk őrölt szerecsendió
  • 1 kk őrölt gyömbér
  • 0,5 kk őrölt szegfűszeg
  • 0,5 kk sütőpor
  • 5 ek kókuszzsír
  • 1,5 bögre barna nádcukor
  • 2 tojás
  • 1 bögre sütőtökpüré
  • 1/3 bögre tej


Először keverd össze a lisztet a fűszerekkel, szódabikarbónával és sütőporral. Egy külön edényben keverd krémesre a kókuszolajat a cukorral, majd add hozzá a tojásokat, a sütőtökpürét és a tejet. Add hozzá a lisztes keveréket, majd öntsd az egészet sütőpapírral bélelt kenyérformába.Süsd 180 C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig (nagyjából 40-45 perc).

P.S: Az alapreceptet itt találjátok, ezt alakítottam egészségesebbé és formáltam saját ízlésre

11/12/2014

Csirkemell bakonyi style:)


  • 500 gr csirkemell
  • bors
  • vegeta
  • olívaolaj
  • 1 ek liszt
  • 500 gr gomba
  • 1 hagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 0,5-1 kk őrölt pirospaprika
  • 3,5 dl tejföl
  • 1 ek liszt

Először kezdd az előkészületekkel, utána már minden nagyon gyorsan halad: a csirkemellet vágd csíkokra vagy kockázd fel, sózd, borsozd, vegetázd, és forgasd össze egy ek liszttel.  A gombát tisztítsd meg és vágd vékony szeletekre, a hagymát aprítsd fel, a paradicsomot a paprikával együtt turmixold össze krémesre. Egy serpenyőben kevés olívaolajon pirítsd meg a csirkemell csíkokat, szedd ki a húst, és ugyanabban a serpenyőben pirítsd üvegesre a hagymát. Add hozzá a gombát, és párold amíg el nem fő a leve és szépen meg nem puhul. Ekkor mehet rá a paradicsom-paprika keverék, és 1,5 dl vízben elkevert őrölt paprika, és tedd vissza bele a húst is. Amikor már a hús szépen megpuhult,keverd el a tejfölben a lisztet csomómentesre, és öntsd ezt is a serpenyőbe. Hagyd még pár percig rotyogni-sűrűsödni, ízesítsd még szükség szerint sóval/vegetával, és már kész is. Galuskával vagy főtt tésztával tálald

10/28/2014

Katarina almás pitéje

Tészta:
  • 600 gr liszt
  • 1 sütőpor
  • 1 kk só
  • 1 margarin (250 gr)
  • 150 gr cukor
  • 1 tojás
  • tej, amennyit felvesz (nagyjából 1 dl)
Töltelék:
  • kb. 2,5 kg alma (savanykás legyen)
  • cukor ízlés szerint (én erre az alma adagra 3-4 ek-lal szoktam, de függ az alma édességétől)
  • 1 kk fahéj
  • 1 csomag vaníliás pudingpor

A lisztet összekevered a sütőporral és a sóval, majd elmorzsolod a margarinnal (a sót tilos kihagyni, ez a tészta "lelke"). Hozzáadod a cukrot, az enyhén felvert tojást, és annyi tejet, hogy szép, egyenletes tésztát kapj, ami elválik az edény falától. Ha ezzel megvagy, jöhet a töltelék: meghámozod és lereszeled az almát - még véletlenül se nyomkodd ki a levét!Keverd össze a cukorral és a fahéjjal. Majd vegyél el pár kanálnyit a léből, amit enged,és ebben oldd fel a pudingport. Ezt is add hozzá a töltelékhez, jó alaposan keverd össze. A tészta 60%-kát tedd a gáztepsi aljára, erre a töltelék, erre a kinyújtott maradék tészta, és már mehet is a 180 C-ra előmelegített sütőbe 40 perce, illetve amíg szép aranybarnára nem sül.

P.S: Ez egy nagy gáztepsire való adag, a tészta másnapra még finomabb, puhább lesz. A tészta egyébként univerzális, bármivel tölthető, majd szentelek neki egy külön postot is, ha nem felejtem el legközelebb betöltés előtt lefotózni Katarina már tudjátok - az anyósom, a recept az övé, róla is neveztem el

10/23/2014

Gombaszósz egyszerűen


  • 500 gr csiperkegomba
  • pici vaj
  • 1 púpos ek  liszt
  • 2 dl vízben feloldott leveskocka
  • 1 dl tej
  • apróra vágott petrezselyem


A gombát mosd meg, tisztítsd meg, és vágd vékony szeletekre. Kevés vajat olvassz fel, és addig párold rajta a gombát, amíg a leve szinte teljesen el nem párolog. Ekkor szórd rá a lisztet, keverd össze jó alaposan, majd öntsd fel a levessel. Amikor már kezd szépen sűrűsödni, szórd bele az apróra vágott petrezselymet, és folytonos kevergetés mellett adj hozzá annyi tejet, amilyen sűrűre szeretnéd a szószt (nálam ez kb. 1 deci szokott lenni). Ennyi 

P.S: Vajdasági vasárnapi ebéd egyik kötelező eleme: húsleves, rántott hús, sült krumpli,na és persze a szósz (gomba- vagy kapor- vagy egyéb) és saláta. És utána természetesen jöhet a sütemény

10/22/2014

Fahéjas sütőtök kenyér




  • 220 gr liszt
  • 1 zacskó sütőpor
  • pici só
  • 2 kk fahéj
  • 0,5 kk őrölt szerecsendió
  • 60 gr olvasztott vaj
  • 100 gr cukor
  • 1 tojás
  • pici őrölt vanília
  • 220 gr sütőtök püré
  • 1,2 dl tej
  • 2-3 marék mazsola


A lisztet keverd össze a sütőporral, sóval és a fűszerekkel. Egy másik edényben keverd össze az olvasztott margarint, cukrot, majd add hozzá a tojást. Keverd habosra, majd mehet hozzá a sütőtök püré, a vanília és a tej. Ebbe a masszába keverd bele a lisztes keveréket, hogy szép, síma tésztát kapj, majd kanállal keverd bele a mazsolát is. Sütőpapírral bélelt doboz formában süsd 180 C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig - kb. 35-40 perc alatt el is készül.

Forrás Blic Magazin/21/09/0014

10/21/2014

Sütőtök krémleves


  • pici olívaolaj
  • 1 hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kk őrölt kömény
  • 600 gr sütőtök
  • 6 dl húsleves
  • 3 ek tejföl
  • vegeta


Az olívaolajon pirítsd üvegesre az apróra vágott hagymát, add hozzá a fokhagymaprésen átnyomott fokhagymát. Add hozzá a meghámozott, felkockázott sütőtököt, keverd össze, szórd meg az őrölt köménnyel, majd öntsd fel a levessel. Főzd közepes lángon 20 percig, majd botmixerrel krémesítsd az egészet. Keverd bele a tejfölt, sózd, vegetázd ízlés szerint, és már tálalhatod is.

10/15/2014

Padlizsános paradicsomos tarhonya


  • 1 vöröshagyma
  • 1 padlizsán
  • 3 piros paprika
  • 2 paradicsom
  • bazsalikom
  • oregánó
  • vegeta
  • bors
  • 4 dl paradicsomlé (vagy 70 gr sűrített paradicsom ugyanennyi vízben feloldva)
  • 1 dl tarhonya (kb. 100 gr)
  • pici olívaolaj


Az apróra vágott vöröshagymát pirítsd üvegesre kevés olívaolajon. Add hozzá a felkockázott padlizsánt és paprikát, majd pár percnyi pirítás után a felkockázott paradicsomot is. Add hozzá a  fűszereket, és öntsd fel a paradicsomlével. Add hozzá a tarhonyát és kevergesd, amíg szépen be nem sűrűsödik, és a tarhonya meg nem puhul.

10/14/2014

Padlizsán krémleves


  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0,5 kg padlizsán
  • kb. 1,2 l zöldség alaplé
  • 1 kk bazsalikom
  • 1 kk oregano
  • 1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld
  • 1,5 dl főzőtejszín
  • 3 ek basmati rizs
  • pici olívaolaj
  • tetejére reszelt feta vagy parmezán
  • citromlé ízlés szerint

A padlizsánt kockázd fel, hagyd állni egy órácskát, majd mosd át. Az apróra vágott hagymát pirítsd üvegesre egy kevés olívaolajon, majd add hozzá a fokhagymát és a felkockázott padlizsánt. Pirítsd így együtt kb. 10 percig, majd öntsd fel a zöldségalaplével, add hozzá a friss, apróra vágott fűszereket is. Amikor már jól összefőttek az ízek, vedd le a tűzről, botmixerrel turmixold le az egészet, add hozzá a főzőtejszínt és a rizst, és tedd vissza még egy kicsit a tűzre, amíg a rizs meg nem puhul. Szedd tányérokba, locsold meg pár csepp olívaolajjal, reszelj rá egy kis parmezánt vagy fetát, és az i-re tedd fel a pontot egy kis citromlével

10/08/2014

Kapros tejszínes tonhalas tészta

A tonhalat imádjuk, mindig tartok itthon jó pár konzervvel belőle, mert egészséges (pláne ha az olajban eltett helyett a "tonhal saját lében" mellett voksoltunk), és rengeteg finom dolgot lehet belőle készíteni. Az aktuális adag éppen egy kapros, tejszínes tésztaszószban végezte - egyszerű de nagyszerű kategória, szerettük nagyon.

  • vaj
  • 3 ek liszt
  • 2,5 dl tejszín
  • 2-2,5 dl tej
  • 1 kk vegeta
  • 1 gerezd fokhagyma
  • pici só
  • 1 jó nagy csokor kapor
  • 1 tonhal konzerv
  • kapribogyó ízlés szerint (opcionális)
  • 1 kk mustár
  • citromlé ízlés szerint


A vajat felhevíted, mehet rá a liszt, és addig pirítod kevergetve, amíg habosodni nem kezd (Anyu úgy szokta mondani, amíg enyhén mogyoróillata nem lesz). Ekkor leveszed a tűzről, belenyomsz egy gerezd fokhagymát, rászórod a vegetát, meg egy kis sót, rá az apróra vágott kapor, felöntöd a tejszínnel és a tejjel, és szépen visszateszed a tűzre. Alacsony lángon kevergeted, amíg kellőképp be nem sűrűsödött. Ekkor mehet bele a tonhal, (kapribogyó, ha használsz) a mustár és a citromlé (én több, mint egy fél citrom levét tettem bele - kóstolgassátok), aztán még egyet rottyantasz rajta, átkevered, jól összeforgatod a kifőtt tésztával, és  voila!(én még tettem bele egy egészen kevéske ecetet, olyan fél kk-nyit, de tényleg nem is muszáj - ízlés dolga)

10/07/2014

Gabi féle "No guilt" teljes kiőrlésű túrós pogácsa


  • 250 gr teljes kiőrlésű liszt
  • 250 gr túró
  • 3 ek natúr joghurt
  • 4 púpos ek kókuszolaj
  • só (ki mennyit szeret, nagyjából 1 csapott kk)
  • 1 tojás a kenéshez
  • tetejére magvak


Hát ezen sem kell sokat magyarázni, összegyúrod, ujjnyira nyújtod (tehát ne túl vékonyra), szaggatod, sütőpapírra teszed, lekened tojással és megszórod magvakkal. 180-200 C-ra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütöd (kb.20-25 perc alatt).

Sütőbe kerülés előtt:)

P.S: Gabi általános iskolás osztálytársam, a recept az övé, és szuper!Köszönet érte!Magvak terén én általában fenyőmagvas saláta magkeveréket szoktam venni, egy zacskó kb. 120 ft a Sparban, és kb. pont elég egy adag pogácsa tetejére