12/23/2016

Mézes puszedli

Ha még bővítenéd a karácsonyi sütikészletet, még mindig nem késő elkészíteni ezeket az isteni mézes puszedliket☺. Nálam is ma sültek ki!Nagyon gyorsan elkészül, és még pihenttni sem kell!


  • 450 gr liszt
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 2 kk holland kakaópor
  • 1 kk mézeskalács fűszerkeverék
  • 150 gr méz
  • 80 gr vaj
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 100 gr porcukor
  • 1 ek tejföl

Opcionálisan:




A lisztet keverd össze a szódabikarbónával, a kakaóporral és a méezkalács fűszerkeverékkel. Közben a vajat és a mézet melegítsd össze, hogy a vaj teljesen felolvadjon. A tojást, a tojássárgáját keverd össze a porcukorral, add hozzá a tejfölt és a vajas mézet, majd jó alaposan gyúrd össze a lisztes keverékkel. Hagyd a tésztát pihenni 15 percig, majd formázz belőle diónyi golyókat, és süsd őket készre 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt. Ha szeretnéd, sütés előtt nyomj a közepükbe egy-egy mandulát, vagy ha már teljesen kihűltek, mártsd őket félig csokimázba.

Recept innen kipróbálva.

12/04/2016

10 perces narancsos csokis kuglóf


  • 3 tojás
  • 150 gr cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 2 dl natúr joghurt
  • 1 narancs leve és reszelt héja
  • 1,5 dl olaj
  • 220 gr liszt
  • 1 sütőpor
  • 2 ek kakaó
  • narancslekvár
  • tetejére csokimáz


A tojásokat a két féle cukorral keverd habosra. Add hozzá a joghurtot, az olajat, és a narancs levét és reszelt héját. A lisztet keverd össze a kakaóval és s sütőporral, majd add az előző masszához. Keverd csomómentesre, és öntsd vajazott-lisztezett kuglófformába. 160-170 C-on kb. 45 perc alatt szépen készre sül. Hagyd hűlni, borítsd ki a formából, vágd félbe, kend meg narancslekvárral, majd tedd vissza rá a tészta felső részét. A tetejért csorgass csokimázat, szórd meg reszelt narancshéjjal, és már kész is




P.S: Ez egy nagyon jó kis kuglóf, én most így csináltam, de készíthetitek úgy is, hogy a tésztába belekevertek kandírozott narancshéjat és csokidarabkákat is. A csokimáz helyett símán, még melegen megkenhetitek a tetejét is narancslekvárral, vagy leönthetitek narancsmázzal is. Nyugodtan variáljatok kedvetekre!Jó sütögetést!

11/20/2016

Zöldborsós répás szaftos karaj

Ez egy fantasztikusan finom, ízekkel teli szaftos hús recept, nincs aki ne szeretné. Amíg a hús elkészül, addig a krumpli is megfő a krumplipürének, kevés munka, tökéletes végeredmény!Ugye szeretitek?


  • 8 kisebb szelet karaj befűszerezve (só, bors, sertés fűszerkeverék, vegeta, vagy épp amit szokatatok használni karajra) 
  • 0,5 dl olaj
  • 2 lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 6 dl marhahús alaplé (mehet leveskockából is - 1 kocka elég erre a mennyiségre)
  • 1 dl paradicsom passata
  • 1 kk mustár
  • 1 babérlevél
  • 1 kk vegeta
  • 1/2 kk bors
  • 2 répa meghámozva, felkockázva
  • 150 gr zöldborsó
  • 3 dl hideg víz


A karajt ízesítsd a szokásos módon, én sózni, borsozni szoktam, teszek rá sertés fűszersót vagy vegetát, jó alaposan kiklopfolom, aztán ezzel kész is. Egy jó nagy serpenyőben hevítsd fel az olajat, és süsd benne aranybarnára a húst. Szedd ki egy tálba, és a fennmaradt zsiradékon pirítsd pár perig az apróra vágott lila hagymát, és nyomd bele a fokhagymát is. Mehet vissza rá a hús, löttyints rá 2 dl-t az alapléből, add hozzá a mustárt, a passatát, vegetát és a borsot, a babérlevelet, majd add hozzá a maradék 4 dl alaplét is. Lefedve hagyd rotyogni. A répákat tisztítsd meg és vágd kockákra, dobd ezt is a serpenyőbe a zöldborsóval együtt, öntsd hozzá a 3 dl vizet is, és lefedve hagyd rotyogni kb 20 percig, illetve amíg a szaft szépen be nem sűrűsödik. Krumplipürével vagy rizzsel tálald:) Élvezzétek 

P.S: Innen inspirálódtam, saját ízlésre alakítottam :)

Hol vagyok?

Kedveseim,

Biztosan észrevettétek, hogy az utóbbi hónapokban nem jelentkeztem. Nagyon jól esik, hogy hiányoltatok, és hogy ezt jeleztétek is felém. Az igazság az, hogy bepörögtek körülöttem a dolgok. És ez nem felétlenül rossz, hiszen rengeteget utazok külföldre munkaügyben, és olyan helyekre jutok el, ahova egyébként valószínűleg sosem tudnék elmenni, és mindez nagyon nagyon sok pozitív energiával tölt fel. Marko időközben iskolás lett, és olyan ügyenesen karatézik, hogy már 13 különböző érmet szerzett nemzetközi versenyeken, pedig még csak 7 éves. Nagyon büszke vagyok Rá!És itt van egy picurka 3,5 éves pici lány, akinek nagyon fontos a közelségem, és egy férj, aki annyira becsületesen odatartja a vállát, minden alkalommal, amikor nem vagyok otthon, és akkor is, amikor igen .

Biztos vagyok benne, hogy ez a krónikus időhiány valami, amivel mindannyian, anyukák, háziasszonyok, dolgozó nők mind mind szembesülünk. És az elmúlt hónapok nagyon intenzív és eseménydús történései mellett a fennmaradt szabadidőmet a családom tagjaival osztottam meg. Hát így történt, hogy nem lett az elmúlt hónapokban blogbejegyzés. Sajnos azt nem ígérhetem, hogy  a helyzet drasztikusan javulni fog, de azt igen, hogy a most következő időszakban hozok Nektek jó recepteket. Remélem, örülni fogtok neki!

8/20/2016

Mozarellás paradicsomos padlizsán



  • 3 padlizsán
  • 4-5 közepes paradicsom
  • olasz vagy görög fűszerkeverék
  • extra szűz olívaolaj
  • 400 gr mozarella
  • bazsalikomlevelek


A padlizsánokat vágd félbe, hagyd állni 10-15 percig, majd bő vízzel mosd meg őket. Sózd, majd locsolj rájuk egy kis olívaolajat. Tedd 200C-ra előmelegített sütőbe, és süsd 20-25 percig, amíg szépen megpuhulnak. Ekkor szórd meg őket görög fűszerkeverékkel (vagy egy kis szárított oregánóval, bazsalikommal és kakukkfűvel), majd fedd be őket karikára vágott paradicsommal. Erre jöhet a felkarikázott mozarella, majd tedd az egészet vissza a sütőbe, és süsd, amíg a sajt szépen rá nem olvad. Szórd meg friss bazsalikommal és már mehet is az asztalra.Finom és csupa egészség

6/22/2016

Szerb saláta


  • 2 fej vöröshagyma/lilahagyma
  • 1 uborka
  • 4-5 paradicsom
  • 3 paprika
  • 2 csípős paprika
  • olaj
  • 1 ek ecet


A lilahagymát vágd vékony szeletekre, az uborkát hámozd meg, és vágd karikákra. A paradicsomot és a csípős paprikát is vágd karikákra. Az egészet locsold meg olívaolajjal, sózd meg ízlés szerint, locsold meg az ecettel, és jó alaposan forgasd össze. Jobb nem is lehetne!

3/24/2016

Képviselőfánk

Hát az valahogy úgy volt, hogy sosem készítettem még égetett tésztát. Picit idegenkedtem tőle, meg aztán el sem tudtam képzelni, hogy hogy is fog abból az összefőzött akármi tésztából szép magas, levegős fánk lenni. És még sorolhatnám. Akkor aztán csak nekiálltam, vettem a már meglévő konyhai krémnyomóm mellé még egyet, és a család kívánságára elkészítettem életem első képviselőfánkját. Na és hogy milyen lett? Isteni!Ha pontosan követitek a receptet, Nektek is elsőre hibátlanul fog sikerülni! Húsvétra bátran vegyétek fel a sütemény listára
Tésztához:
  • 2,5 dl víz
  • 125 gr margarin
  • 1 ek cukor
  • csipet só
  • 150 gr liszt
  • 4 tojás

Krém:
  • 0,5 l tej
  • 250 gr cukor
  • 2 vaníliás cukor
  • 4 ek étkezési keményítő
  • 2 tojássárgája
  • 80 gr margarin (eredeti szerint 125, de én kevesebbet szoktam a krémbe)

És még:
  • 2,5 dl habtejszín
  • porcukor

A sütőt melegítsd elő 200 C-ra. Fogj egy kisebb lábast, és öntsd bele a vizet, add hozzá a margarint, a cukrot és a csipet sót, majd tedd fel főni. Amikor már forr, keverd bele a lisztet és keverd az egészet szép csomómentesre. Vedd le a tűzről, és hagyd egy kicsit hűlni. Amikor már kihűlt, egyenként keverd bele a tojásokat is.Az így kapott tésztát töltsd habzsákba, vagy krémnyomóba (amivel könnyebben tudsz/szeretsz dolgozni), és sütőpapírral bélelt tepsibe nyomj belőle kis fánkocskákat (ne legyenek túl közel egymáshoz, mert szépen meg fognak nőni).Mehetnek be a sütőbe, ekkor vedd le a hőfokot 180C-ra, és rá se nézz kereken 40 percig (na jó, ránézhetsz, de a sütő ajtaját tilos kinyitni!)

Közben nekiállhatsz elkészíteni a krémet.  2 dl tejben keverd el az étkezési keményítőt és a tojássárgákat, a maradék 3 dl tejet a cukorral és a vaníliás cukorral tedd fel főni.Amikor már forr,öntsd hozzá a tojássárgás cuccot, és főzd össze szép sűrűre. Hagyd hűlni, majd keverd hozzá a margarint. A  habtejszínt verd kemény habbá.

Most már csak a fánkok töltése maradt hátra: vágd félbe a fánkokat, mindegyikbe nyomj habzsákkal először a sárga krémből, majd a tejszínhabból, és nyomd rá a tetejét.Ha mindegyikkel elkészültél, szórd meg a tetejüket porcukorral, és már viheted is az asztalra az elkészült gyönyörűségeket.

Recept innen kipróbálva.

3/20/2016

Túrós kuglóf


  • 250 gr margarin/vaj
  • 150 gr cukor
  • vanília aroma
  • 2 tojás
  • 250 gr túró
  • 250 gr liszt
  • 1 sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 50 gr mazsola

A vajat/margarint keverd habosra a cukorral és a tojásokkal, reszeld bele a citrom héját és löttyints bele vanília aromát ízlés szerint (nekem jól meg szokott szaladni a kezem). Add hozzá a túrót is, és folyamatosan keverve a sütőporos lisztet is.Legvégül kanállal fogasd bele a mazsolát, majd öntsd a tésztát vajjal kikent, lisztezett kuglófformába. Süsd 200 C-ra előmelegített kuglófformában, amíg szép aranybarnára nem sül.Friss eperrel vagy gyümölcs öntettel tálald.

Recept a Nők Lapja Konyhájának egy jó pár évvel ezelőtti számából származik, a vanília kivonaton kívül mást nem változtattam rajta. Isteni!


2/29/2016

Magos kiflik



  • 1 kg liszt
  • 1,2 dl olaj
  • 6 dl langyos tej
  • 1 kk cukor
  • 1 kocka élesztő
  • 2 kk só
  • margarin
  • 1 tojás a lekenéshez
  • magvak
  • tengeri só


A lisztet öntsd egy nagyobb tálba, keverd össze a sóval. Öntsd hozzá az olajat és 5 dl langyos tejet. 1 dl langyos tejhez adj 1 kk cukrot, morzsold bele az élesztőt, és hagyd felfutni.Ha felfutott az élesztő, öntsd ezt is a liszthez. Jó alaposan gyúrd össze, dagaszd a tésztát, akkor lesz jó, ha már nem ragad az edény széléhez. Takard le a tálat egy tiszta konyharuhával, és hagyd egy órácskát kelni. Lisztezett felületre borítsd ki a tésztát, gyúrd át még egyszer, és oszd 4 egyenlő részre. Minden részt nyújts ki kör alakúra, a köröket vágd 8 egyenlő részre, így:

Minden cikkelyt kenj meg vékonyan margarinnal, majd tekerd fel őket kifli formára. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztasd a megformázott kifliket, kend le őket enyhén felvert tojással, és szórd meg tengeri sóval és magvakkal, vagy reszelj rá sajtot.180 C-ra előmelegített sütőben süsd őket szép aranybarnára.

2/28/2016

Karfiolkrémleves


Ez egy nagyon egyszerű és egészséges leves, gyorsan elkészül, remélem, szeretni fogjátok!

  • 1 kg karfiolrózsa
  • 2 vöröshagyma
  • 1,2 l húsleves
  • 2 dl tejszín
  • bors
  • snidling (metélőhagyma)



A karfiolt és a vöröshagymát tedd egy nagy lábasba, és öntsd fel az alaplével. Főzd puhára a zöldségeket, és botmixerrel turmixold krémesre. Ha ezzel megvagy, add hozzá a főzőtejszínt, és főzd még egy kicsit. Már csak annyi maradt hátra, hogy ha kell, adj hozzá még egy kis sót, és őrölj bele borsot, és már szedheted is a tányérokba. Apróra vágott snidlinggel megszórva tálald.

2/27/2016

Caprese saláta




  • 100 gr mozzarella 
  • 4 közepes paraadicsom
  • 2 ek apróra vágott bazsalikom
  • 2 ek balzsamecet
  • 1 ek extra szűz olívaolaj


A mozzarellát és a paradicsomokat is vágd kb. 1 cm vastag karikákra. Egy tányérba helyezd el körkörösen a paradicsomot, rá a mozzarellát, szórd meg az egészet pici sóval és az apróra vágott bazsalikommal. A balzsamecetet keverd össze az olívaolajjal, és locsold a salátára.

2/14/2016

Gombás csirkés rizottó



  • olívaolaj
  • 1 hagyma
  • 1 piros paprika
  • 300-400 gr gomba
  • 1 nagy csirkemell
  • csirkefűszer
  • 125 gr basmati rizs
  • kb. 3 dl húsleves
  • petrezselyemzöld


Az olívaolajon pirítsd üvegesre az apróra vágott hagymát, majd add hozzá a gombát és felkockázott paprikát. Közben a csirkemellet vágd kockára és szórd meg csirkefűszerrel (nekem a Lucullus nagyon bevált, szeretjük nagyon). Keverd a húst a zöldségekhez, és süsd, amíg mindenhol szépen át nem sül. Ekkor add hozzá a basmati rizst, öntsd fel az egészet 3 dl alaplével, és lefedve alacsony lángon hagyd főni, amíg a rizs meg nem puhul.Igény szerint önts hozzá vizet, és ha kell, adj hozzá sót, borsot (bár szerintem nem fog kelleni.). A kész ételre szórj egy kis apróra vágott petrezselymet és már tálalhatod is!

2/13/2016

Kókuszos szedres sült zabkása



  • pici kókuszolaj
  • 2 alma
  • 150 gr szeder
  • 2 tojás 
  • 2 dl tej
  • 2-3 ek méz/juharszirup/édesítő ízlés szerint
  • 8 ek zabpehely
  • 2 ek kókuszreszelék
  • 0,5 kk sütőpor
  • 0,5 kk fahéj


Egy kisebb piteformát vékonyan kenj meg kókuszolajjal. Az almákat hámozd meg, és reszeld le, tedd bele őket egyenletes rétegben a piteforma aljára. Erre szórd rá a szedret. Egy tálban keverd össze a tojásokat a tejjel és a mézzel, egy másikban pedig a zabpelyhet, a kókuszt, fahéjat és a sütőport. A zabpelyhes keveréket add hozzá a tojásos masszához, és öntsd a gyümölcsökre. 180C-ra előmelegített sütőben süsd szép aranybarnára, amíg a teteje szilárd nem lesz.

2/08/2016

Kókuszos meggyes muffin


  • 12 ek liszt
  • 1 zacskó sütőpor
  • 5 ek cukor
  • 5 ek kókuszreszelék
  • 2 vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 1 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 1 kis natúr joghut (1,5 dl)
  • 300-400 gr meggy

A lisztet keverd össze a sütőporral, a kókusszal és a két féle cukorral. Egy külön edényben keverd össze a tojásokat, a tejet, olajat és joghurtot. Keverd jó alaposan össze a két féle masszát, és töltsd meg a muffinformákat úgy, hogy rétegezed. tészta-meggy-tészta meggy. Mehet a 180 C-ra előmelegített sütőbe 20-25 percre, amíg szép aranyszínűre nem sülnek.

Recept innen saját ízlésre adaptálva. Nagyon gyors és finom