10/28/2020

Sütőtökös fűszeres kuglóf


  •  2,5 dl finomliszt
  • 1,25 dl teljes kiőrlésű liszt
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 kk sütőpor
  • 1/2 kk só
  • 1,5 kk fahéj
  • 0,5 kk őrölt szegfűszeg
  • 0,5 kk őrölt szerecsendió
  • 1/4 kk gyömbér
  • 2,5 dl sütőtök püré
  • 1 tojás
  • 1,25 dl barna cukor (aki édesebben szereti, tehet többet, nekünk ez pont elég így)
  • 1,25 dl joghurt
  • 1 ek olaj
  • 1 dl mazsola
  • 1 dl apróra vágott dió

A 2 féle lisztet keverd össze a szódabikarbónával és a sütőporral, add hozzá a fűszereket is (lehet az egészet finomlisztből is). Egy másik tálban keverd össze a sütőtök pürét, tojást, cukrot, joghurtot és az olajat. Keverd bele a száraz hozzávalókat, hogy egynemű tésztát kapj. Mehet bele a mazsola és a dió is. A masszát öntsd vajazott-lisztezett kuglófformába. Süsd 180 C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig, sütőtől függ, de kb. 50 percig.

10/25/2020

Sütőtökös tiramisu

 Mi imádjuk a süttököt. Ha elkezdődik az őszi szezon, mindenféle formában fogyasztjuk. Amikor megsütök egy-egy nagyobb sütőtököt, a fel nem használt adagot leturmixolom és lefagyasztom, így mindig van kéznél. Most éppen sütőtökös tiramisu készült 😊

  • 500 gr sült sütőtök
  • 500 gr mascarpone
  • 80-100 gr cukor (ízlés szerint)
  • 2 kk fahéj
  • 0,5 kk szegfűszeg
  • 0,5 kk szerecsendió
  • 1/4 kk őrölt gyömbér
  • 500 gr babapiskóta
  • 3 dl kávé
  • amaretto/rumaroma
  • holland kakaópor

A sütőtök pürét keverd  robotgéppel össze a fűszerekkel és a cukorral, majd főzd meg a kávét, és keverd bele az amarettót/rumaromát. Egy tálba tegyél egy sor kávéba mártott babapiskótát, rá a krém egy része, majd ismét a babapiskóta, majd ismét a krém. A tetejét szórd meg holland kakaóporral, majd tedd be a hűtőbe hűlni legalább fél napra, de talán másnapra még finomabb lesz. Készítheted tálban, de pohárban is nagyon szépet mutat! 😍



P.S: Ezt a receptet igazítottam a család ízlésére, szerettük.

10/24/2020

Csicseriborsó saláta

  • 400 gr konzerv csicseriborsó
  • 200 gr konzerv kukorica
  • 4 sült paprika
  • 1 csomó petrezselyemzöld
  • 1 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 1 citrom leve
  • 2 ek olívaolaj

A csicseriborsót öblítsd át több vízben, majd add hozzá a kukoricát, a felkockázott sült paprikát. Add hozzá az apróra vágott petrezselymet, az apróra vágott fokhagymát, sózd, borsozd ízlés szerint, majd locsold meg az olívaolajjal és a citromlével.Jó alaposan forgasd össze, és már tálalhatod is.

P.S: Recept innen kipróbálva.

Teljes kiőrlésű túrós pogácsa


  • 500 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 250 gr vaj/margarin
  • 1 sütőpor
  • 2 kk só
  • 300 gr túró
  • 1 naaagy evőkanálnyi tejföl

Tetejére:

  • 1 tojás
  • magvak

A lisztet keverd össze a sütőporral és a sóval, majd morzsold el a vajjal/margarinnal. Add hozzá a túrót és a tejfölt, jó alaposan gyúrd össze, hogy szép egynemű tésztát kapj. Csomagold be folpackba, és tedd a hűtőbe pihenni legalább 2 órára, de akár egy éjszakára is. Lisztezett munkafelületen nyújtsd ujjnyi vastagra, szaggass belőle pogácsákat, és sorakoztasd őket sütőpapírra. A pogácsák tetejét kend le a felvert tojással és szórd meg bőségesen magkeverékkel. 200-on süsd őket kb. 20 perc alatt szép aranybarnára.


10/18/2020

Paradicsomos bulgur saláta


  • 1 fej lila hagyma
  • 2-3 ek olaj
  • 2-3 ek paradicsomsűrítmény
  • 1/4 kk só
  • 1/4 kk őrölt kömény 
  • 1 citrom leve
  • 200 gr bulgur
  • 1 kígyóuborka
  • 3 paradicsom
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • még egy kis olívaolaj


A bulgurt öntsd fel kb. 2 bögrényi forró vízzel, és lefedve hagyd megpuhulni kb. 15-20 percig. Közben az olívaolajon pirítsd üvegesre a lila hagymát, majd add hozzá a sűrített paradicsomot, a sót, köményt és a citrom levét. Add hozzá a lecsepegtetett bulgurt és kevergetve pirítsd, forgasd össze kb. 5-10 percig, hogy szépen peregjenek a bulgur szemek. Mehet az egész egy salátás tálba. Amíg hűl, kockázd apróra a meghámozott uborkát, a paradicsomot, a petrezselymet vágd apróra. Add a zöldségeket a bulgurhoz, jó alaposan forgasd össze, sózd, borsozd még ízlés szerint, locsolj rá még egy kis olívaolajt, és jó alaposan forgasd össze az egészet.

Mákos cracker



  • 350 gr liszt
  • 1 ek szemes mák (darálttal is működik 😉)
  • 1 kk sütőpor
  • 150 gr vaj
  • 300 túró 
  • 12 gr só

A lisztet keverd össze a mákkal, sütőporral és a sóval, majd add hozzá  a túrót és a felkockázott vajat. Az egészet gyúrd jó alaposan össze, amíg szépen össze nem áll. Ha ezzel megvagy, csomagold be fóliába, és mehet a hűtőbe pihenni legalább 1 órát, de maradhat egy éjszakát is. Ezután lisztezett munkafelületen nyújtsd jó vékonyra, olyan 2-3 mm-re, derelyevágóval vágd kisebb négyzetekre, téglalapokra, szurkáld meg villával, és süsd készre 190C-on 13 perc alatt.



Recept innen kipróbálva.

10/07/2020

Fűszeres csirkemell sütőben sütve

Nálunk rengeteg csirkemell fogy, mindenféle formában. A gyerekek természetesen egyfolytában a rántott csirkemellet ennék, de igyekszem egészségesebb variációkkal kiváltani, amikor csak lehet. Ez a recept pont olyan, a gyerekek is imádják, és nagyon gyorsan elkészül. 

  • 750 gr csirkemell
  • 1 kk só
  • 1 kk vegeta
  • 1 kk bazsalikom
  • 1 kk oregánó
  • 1 kk szárított medvehagyma
  • 1 kk fokhagymapor
  • chili/vagy édes paprika (ezt én malomból frissen őrlöm, úgy érzésre adjatok hozzá kb. 1/2 kk-nyit)
  • 1 citrom leve
  • 60 ml olívaolaj

A csirkemellet szeleteld fel vékonyabb szeletekre. A páchoz keverd össze a fűszereket a citromlével és az olívaolajjal, majd a husi szeleteket minden oldalról kend be a páccal. Minimum 2 órára tedd hűtőbe, de elkészítheted akár előző este is. A húst sorakoztasd egy tepsibe, és 200 C-ra előmelegített sütőben, félidőnél megforgatva süsd őket kb. 20-25 perc alatt puhára 👌👍😉



10/06/2020

Libanoni bulgur saláta



  • 100 gr bulgur
  • 4 közepes paradicsom
  • 4 újhagyma
  • 1 jóóóóó nagy csokor petrezselyem
  • opcionálisan 1 csokor menta
  • só (kb. 1/4 kk)
  • bors (kb. 1/4 kk)
  • 1 nagy citrom leve (vagy 2 kicsié)
  • 2-3 ek olívaolaj
  • tetejére sumac ( el is maradhat, ha nincs)

A bulgurt öntsd fel dupla mennyiségű forró vízzel, és lefedve hagyd megpuhulni. Ha maradna rajta víz, öntsd le, és tedd a puha bulgurt egy salátás tálba. A paradicsomot apróra kockázd fel, a petrezselyemzöldet és a mentát vágd apróra, az újhagymát vágd vékony karikákra. Add a zöldségeket a bulgurhoz, sózd, borsozd ízlés szerint, add hozzá a citrom levét, locsold meg az olívaolajjal, és jó alaposan forgasd össze az egészet. Tetejére szórj sumacot. Ha nincs, ki is hagyhatod, anélkül is nagyon finom 😍
P.S: Ez az egyik kedvenc salátám, nagyon finom és nagyon frissítő. Férjem nem szereti az ételekben a mentát, úgyhogy van, hogy kihagyom, és úgy is nagyon finom. Feltétlen készítsétek el 😇