2/27/2010

Citromos krumpli - Patates lemonates


  • 1 kg krumpli
  • 1 ek olívaolaj
  • origano
  • 2 citrom leve
  • extra szűz olívaolaj
A krumplit hámozd meg, és vágd hasábokra. Keverd össze őket a sóval, origanoval, és a citromok kicsavart levével, és öntsd az egészet egy tűzálló tálba. terítsd ki őket minél laposabbra, és öntsd fel annyi vízzel, hogy éppencsak ellepje a krumplit. Tedd a tálat 200 C-ra előmelegített sütőbe, és süsd addig, amíg a víz teljesen el nem párolog. Ekkor locsold meg egy pici olívaolajjal, és pirítsd még pár percig. Hallal, vagy húsok köreteként tálald.
P.S: A recept a Görög kulinária című könyvből származik (Vince Kiadó, 2007). Nagyon finom, a citromtól nemcsak az íze lesz finomabb a krumplinak, de a felületét is megkeményíti süés közben, ettől ropogósabb lesz:)Sült hússal és salátával ettük:)

2/26/2010

Chalvas simigdalenios (Halva)

A görög háziasszonyok nagy előszeretettel készítik a halvat, aminek számos változata van. A hagyományos halva 50% őrölt és pirított szezámmagból (tahin) és cukorszirupból áll. A cukrot (vagy mézet) ezzel a szezámpéppel keverik össze, és hagyják megkeményedni. Nagyon sokrétűen lehet ízesíteni, kakaóval, pisztáciával, mandulával, kandírozott gyümölcsökkel, de akár rózsaolajjal is lehet készíteni, így számtalan ízkombinációban elkészíthető. Az általam készített, mint a nevéből is kiderül, grízzel készült, és hagyományosan a görög háziasszonyok "1-2-3-4 receptként"tartják számon, ami az alkotóelemek arányaira utal.
  • 1 bögre olívaolaj
  • 2 bögre gríz (búzadara)
  • 3 bögre cukor
  • 4 bögre víz
  • 0,5 bögre hámozott, durvára vágott mandula
  • 0,5 bögre szezámmag
  • 1 citrom héja
  • 1 rúd fahéj
  • pár szem szegfűszeg
  • 1 kk őrölt szerecsendió
  • őrölt fahéj
Egy lábasban melegítsd fel a vizet, add hozzá a cukrot, a citrom héját (ne reszeld, hanem vágd nagyobb darabokra), a fahéjrudat, szegfűszeget és a szerecsendiót, és nagy lángon forrald fel. Távolítsd el belőle a fűszerket és tedd félre. Egy mélyebb edényben hevítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá először a grízt, és közepes lángon pirítsd meg. Ezután add hozzá a mandulát és a szezámot, kevergesd addig, amíg a mandula és a szezám is meg nem pörkölődik. Ekkor vedd le a tűzről, és öntsd fel a cukorsziruppal (ne ijedj meg, picit sisteregni fog, de ez így normális, azért csak óvatosan, nehogy rádcsapódjon:)). Tedd vissza a tűzre, és alacsony lángon főzd addig kevergetve, amíg a gríz teljesen magába nem szívja a szirupot.Az így kapott masszát töltsd egy nagyobb formába, vagy több kisebbe. Fahéjjal megszórva tálald melegen, vagy hidegen.
P.S: A recept egy nagyon jó kis görög szakácskönyvből származik, amit már oly sokszor emlegettem, és amit egyik görögországi nyaralásunk alkalmával vásároltam, és azóta is olyan jókat főzök belőle (Maslinovo Ulje, Summer Dream Edition, S&I. Kontaratos O.E.). A receptre visszatérve, és mandula helyett 1 bögre apróra vágott dióval készítettem, és a cukor mennyiségét lecsökkentettem 2 1/4 bögrére, a 3-at túl soknak találtam. Ja, és tettem még bele vanília aromát is, és egy kis mézeskalács fűszerkeveréket. A masszát szilikonos mini kuglófformákba töltöttem, gond nélkül kijött belőle, és szépen megtartotta a formáját. Remélem, szeretni fogjátok:)

2/24/2010

Sajtkrémes currys zöldbab


  • 500 gr zöldbab
  • bors
  • curry (vagy ételízesítő ízlés szerint)
  • 50 gr vaj
  • 100 gr reszelt sajt (edámi, vagy trapista)
  • 3 dl tej
  • 2 tojás
  • 1 ek olívaolaj
A zöldbabot főzd 5 percig lobogó, sós vízben, majd szűrd le. A vaj felét olvaszd fel egy serpenyőben, add hozzá az olívaolajat, és pirítsd át rajta 5 perc alatt a lecsöpögtetett zöldbabot. Add hozzá a sót, borsot, 1 kk curryt (vagy ételízesítőt), jól forgasd össze, és süsd még 3 percig. A maradék vajjal kenj ki egy tűzálló tálat, majd öntsd bele a zöldbabot. Keverd össze a tojásokat a tejjel és a sajt felével, majd öntsd a zöldbabra. A maradék sajttal szórd meg a tetejét, és süsd 200 C-on 20 percig, végül 5 perc alatt grill funkción pirítsd szép barnára a sajtot az étel tetején, és már kész is:)

2/23/2010

Kókuszcsók



  • 200 gr kókuszreszelék
  • 4 tojásfehérje
  • 200 gr cukor
  • 1 késhegynyi fahéj
  • 2 csepp keserű mandula aroma
A kókuszt pirítsd aranyszínűre egy nagyobb serpenyőben zsiradék hozzáadása nélkül. A tojásfehérjét verd kemény habbá, fokozatosan add hozzá a cukrot, majd forgasd bele a kókuszt is. 2 kiskanál segítségével tegyél a masszából egy sütőlemezre kis halmokat, és süsd 140 C-on olyan 20-25 percig.

P.S: Forrás: Dr. Oekter:Süteményeskönyv kezdőknek.Mivel a potenciális sógornő jelöltem lisztérzékeny, mostanában liszt nélküli sütikkel is készülök. Így esett a választásom erre a kókuszos habcsókra, ami ráadásul fémdobozba csomagolva 2-3 hétig is eláll:)

2/22/2010

Parmezános karfiol krémleves


  • diónyi vaj
  • 1 nagyobb hagyma
  • 1 karfiol
  • 1 krumpli
  • 7 dl leves
  • 4 dl tej
  • bors
  • ételízesítő
  • parmezán sajt
  • snidling
A hagymát vágd apróra, és pirítsd meg a vajon. Add hozzá a rózsáira szedett karfiolt, a meghámozott és felkockázott krumplit, majd öntsd fel a levessel (mehet kockából is) és a tejjel. Sózd, borsozd, ízlés szerint adhatsz hozzá ételízesítőt is, majd erős lángon forrald fel. Amikor felforrt, alacsony lángon főzd tovább 20-25 percig.Ekkorra már a krumpli és a karfiol is puhára főtt, már csak pépesíteni kell botmixerrel, bögrébe szedni, megszórni reszelt parmezánnal és apróra vágott snidlinggel, és már kész is:)
P.S: Forrás: Good Food magazine, November 2006. Az eredeti recept szerint nincs benne snidling, és cheddar sajt megy bele, de nekem parmezánom volt itthon, és azzal is isteni volt:)

2/19/2010

After Eight forró csoki mix


  • 1 bögre tejpor
  • 1 bögre holland kakaópor
  • 1 bögre porcukor
  • 0,5 kk só
  • 0,5 bögre apróra kockára vágott étcsoki
  • 0,5 bögre apróra tört mentolos cukorka
Ha ajándéknak szánod, rétegezd a hozzávalókat egy üvegbe, és köss rá egy cetlit az alábbi szöveggel: "Az üveg tartalmát jól keverd össze. Egy bögrét tölts meg 1/3-ig az italporral, majd öntsd fel forró vízzel. Jól keverd össze, és élvezd az ízeket:)"

P.S: Az After Eight csoki - illetve a csoki+mentol kombináció- szerintem tipikusan olyan, mint az olajbogyó vagy a marcipán, valaki vagy nagyon szereti, vagy nagyon útálja, középút nem nagyon szokott lenni.Szóval, ez szuper ajándék az After Eightet kedvelők táborának:) (A többiek ugorják át:))A mentolos cukorkára csak egyet-kettőt rácsapsz húsklopfolóval, aztán már kész is, gyönyörű szép kis darabokra tört, nincs vele sok macera. Amikor az italt készíted, a forró víztől a cukor és a csoki darabkák is gyönyörűen felolvadnak egy kis kevergetés után, és akkor már csak hátra kell dőlni a fotelben, és kortyolgatni a forró mentolos csokit:)

2/15/2010

Valentin napi aszalt szilvás csokitorta


  • 250 gr aszalt szilva, félbe vágva
  • 4 ek konyak
  • 25 gr holland kakaópor
  • 100 gr 70% kakaótartalmú étcsoki
  • 50 gr vaj
  • 140+35 gr barna cukor
  • 4 nagy tojás fehérje
  • 85 gr liszt
  • 1 kk fahéj
  • tejszínhab a tálaláshoz
Az aszalt szilvát kb.30 percre áztasd be a konyakba. Melegítsd előa sütőt 190 C-ra, és vajazz-lisztezz ki egy 23 cm átmérőjű, levehető aljú tortaformát. A kakaót, darabokra tört csokit, a vajat és 140 gr barna cukrot tegyél egy lábasba, adj hozzá 1 dl forró vizet, és alacsony lángon addig melegítsd, amíg síma nem lesz. Tedd félre, hadd hűljön. Közben a 4 tojásfehérjét verd kemény habbá a maradék 35 gr cukorral, szitáld rá a lisztet és a fahéjat, fémkanállal jól forgasd össze, majd add hozzá a csokis masszát is. Még egyszer forgasd jól össze az egészet, öntsd a masszát a tortaformába, és rakd ki a tetejét szilvával. (A maradék konyakot-ha van-, ráöntheted). 30 percig süsd, tejszínhabbal, vagy tejszínes krémsajttal tálald.
"Egymásban élünk, még az álmainkban is."
Müller Péter

P.S: A recept a BBC Good Food Magazine gondozásában megjelent 101 Torta és sütemény c. könyvből származik. Azért választottam, mert Carlos nagyon szereti a csokitortát, másrészt pedig a csoki+aszalt szilva+konyak+tejszínhab nagyon Valentin napi kombinációnak tűnt:)Jó sok tejszínhabbal ettük, már szinte nincs is belőle! (Gizike, Chef Viki, remélem, Nektek különösen fog tetszeni!)

2/12/2010

Mézes-mákos muffin



  • 300 gr liszt
  • 200 gr cukor
  • 1 sütőpor
  • 1 citrom héja
  • 150 gr darált mák
  • 2 tojás
  • 1 joghurt (170 gr)
  • 60 gr méz
  • 1 dl olaj
  • 1 csipet só
Keverd össze a lisztet, a sütőport, a mákot, add hozzá a sót, a citrom reszelt héját (én helyette fahéjat használtam).Add hozzá a tojásokat, az olajat, a joghurtot és a mézet, keverd símára, és töltsd meg vele a muffinformákat kb.3/4-ig. Süsd 170C-on 25-30 percig.
P.S: A recept a Nők Lapja Konyha 2009/novemberi számában jelent meg. A recept szerint ebből a mennyiségből 12-14 db muffin lesz, és 15 perc sütési időt ír, nekem ebből 24 db. muffinom lett és 25-30 percnyi sütés után lett kész. Egyébként nagyon finom, tényleg kiérződik rajta a mák mellett a méz jellegzetes íze is:)

Mustáros-diós karaj egészben sütve



  • 1 kg karaj egészben
  • bors
  • fűszerkeverék
  • mustár
  • tejföl
  • durvára vágott dió
  • apróra vágott csemegeuborka
A karajt előző este jól dörzsöld be minden oldalról sóval, borssal, fűszerkeverékkel (amit szerettek). Ezután kend be az egészet mustárral (ne sajnáld, mehet rá jó vastagon), erre szintén egy jó nagy adag tejföl, olyan jó "szottyos" lesz, de ilyen kell, hogy legyen. Tedd a frizsiderbe, hogy jól átjárja a pác. Sütés előtt tedd a karajt egy tepsibe, önts alá egy ujjni vizet, majd a karajra szórd rá az apróra vágott diót és az apróra felkockázott csemegeuborkát.Told be a 200C-ra előmelegített sütőbe, és süsd olyan 1,5 órát.

P.S: Lányok, én vagyok az, aki nem szoktam szeretni, ha egy recept pontatlan, illetve nincs megadva, hogy miből mennyi kell, de ennél a receptnél tényleg nincsenek mennyiségek:) A karaj is lehet kisebb vagy nagyobb, ettől függ majd a tejföl és a mustár mennyisége is, és a dióé és az uborkáé is. Szóval csak csináljátok ráérzésből, és finom lesz:)Tudom, hogy régies étel, de mi szeretjük, ezért fokhagymaszószt készítettem mellé, és volt még hozzá velesült krumpli. (A sütési idő vége előtt olyan 40 perccel csak köré raktam a nagyobb hasábra vágott krumplit, és a húslében finomra sült:) A dió a karaj tetején pedig szépen megpörkölődik, és ettől lesz nagyon finom:)

2/10/2010

Sand art instant brownie


  • 250 gr cukor
  • 50 gr cukrozatlan kakaópor
  • 200 gr liszt
  • 150 gr apróra vágott dió
  • 0,5 kk só
  • 1 kk sütőpor
_______________________
És még:
  • 150 gr olvasztott vaj
  • 3 tojás
Ha ajándéknak szánod:
Keverd össze a lisztet a sóval és a sütőporral, öntsd egy tálba. Mérd ki a kakaóport, a cukrot, az apróra vágott diót, és mindet tedd külön-külön tálba. Egy üvegbe a következőképpen rétegezd a hozzávalókat:
  1. lisztes keverék
  2. kakaópor
  3. cukor
  4. apróra vágott dió
Egy cetlire írd rá a receptet: Az instant brownie keveréket öntsd egy nagy tálba, jól keverd össze, adj hozzá 150 gr olvasztott vajat és 3 tojást. Jól keverd össze, és vajazott-lisztezett sütőformában süsd 180 C-on 30 percig.
Megsütve ilyen:

P.S: Recept innen. Lehet piteformában sütni, vagy 20x30 cm-es tepsiben is. Ha nem ajándéknak szánod, akkor csak símán összekevered az összes hozzávalót, és sütöd:)Finom, bár nekem egy ici picit morzsálódott, legközelebb majd erre kitalálok valami megoldást, de ettől függetlenül szépen lehetett szeletelni, és az íze is nagyon jó volt:)

2/09/2010

Mézeskalács capuccino mix



  • 1 bögre tejpor (vagy kávékrémpor)
  • 1 bögre cukrozott instant kakaópor (pl. Nesquick)
  • 2/3 bögre instant kávé (én Nescaffe-t használtam)
  • 0,5 bögre nádcukor
  • 2 vaníliás cukor (lehet Bourbon is)
  • 2 kk mézeskalács fűszerkeverék

A hozzávalókat öntsd egy nagyobb tálba, jó alaposan keverd össze, és öntsd 1 jól záródó üvegbe. 3 púpos kiskanál keveréket önts fel 2/3 forró vízzel és 1/3 tejjel, jól keverd össze, és élvezd a csodálatos ízeket:)
P.S: Amikor kint hideg van, és esik a hó, olyan jól esik a takaró alatt összebújva megnézni egy-egy jó filmet, és közben elkortyolni egy bögre lelket melengető forró italt.Valami finomat akartam, valami fűszereset, valami télen jólesőt, és mégis valami különlegeset, ami eltér a megszokottól. Hát így készült el ez a keverék. Mi nagyon szeretjük a fahéj, szegfűszeg, szerecsendió karakteres ízét, de ha valaki nem szeretné "túlfűszerezni", az nyugodtan csökkentse le 1 kk-ra a mézeskalács fűszerkeverék mennyiségét, vagy használhat más fűszert is, amit kedvel. Gastro ajándéknak is tökéletes:) Remélem, szeretni fogjátok!Na, kit hívhatok meg egy kis capuccinora:)?
P.S.2: A kimérésnél 2dl-s bögrét használtam.

2/07/2010

Mindent egybe ebéd

Amikor nincs időm sokat pepcselni a konyhában, mégis ennénk valami finomat, akkor szoktam ezt a megoldást választani. Nagyon egészséges, mert nincs benne egy gramm hozzáadott zsiradék sem, és nagy előnye, hogy kedvünkre variálhatjuk, hogy mi kerüljön bele. Hogy mibe? Hát egy jó nagy sütőzacskóba (ezt a trükköt is természetesen Anyutól lestem el:))Az én sütőzacskómba a következők kerültek:
  • 3 db csirkecomb
  • 3 szelet karaj
  • 1 fej karfiol
  • 4 közepes krumpli
  • 1 hagyma
  • 500 gr zöldborsó
  • bors
  • olasz fűszerkeverék
  • vegeta
A húsokat sóztam, borsoztam, megszórtam egy kis fűszerkeverékkel. A karfiolt megmostam, rózsáira szedtem, a krumplit szintén mostam, hámoztam, és nagyobb hasábokra vágtam. A hagymát megtisztítottam. A zöldségeket picit sóztam, és megszórtam olasz fűszerkeverékkel. Ezután már nincs más hátra, mint a húsokat, a karfiolt, krumplit, hagymát és a zöldborsót belepakolni egy extra nagy sütőzacskóba, a zacskót néhány helyen megszúrkálni, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni, és 200 C-on kb. 1 órát sütni. Amikor kész, akkor a húst még egy 10 percig grill funkción pirítottam, hogy szép színe legyen:)

P.S: Nagyon finom, és egyáltalán nem száraz, mert a hús is, és a zöldségek is engednek egy kis levet, és mindez szépen összesül. Persze lehet más fajta húst és zöldségeket is használni, szabadon lehet variálni, ettől jó az egész:)Áldom azt az embert, aki kitalálta a sütőzacskót, tényleg szuper!

2/04/2010

Málnás gyümölcstorta


  • 2 tojás
  • 120 gr cukor
  • 1 dl olaj
  • 1 dl narancslé
  • 150 gr liszt
  • 0,5 sütőpor
  • 2 ek kakaópor
Tetejére:
  • 400 gr málna
  • 4 ek cukor
  • 2 tasak piros tortazselé
  • tejszínhab
Keverd össze a tojásokat a cukorral, add hozzá az olajat és a narancslét, keverd bele a sütőporos lisztet és a kakaóport. Öntsd vajazott lisztezett gyümölcstorta formába (vagy kapcsos tortaformába), és süsd 180 C-on 20 percig. Borítsd ki a formából, a tetejét rakd ki málnával, majd a málnalét (amit a málna a felengedés során engedett) engedd fel annyi vízzel, hogy összesen 5 dl folyadékot kapj. Add hozzá a 4 ek cukrot, és a tortazsléport, majd készítsd el a zselét a tasakon levő utasítás szerint. A tortazselét öntsd egyenletesen a málnára, hagyd megdermedni, majd tejszínhabbal díszítve tálald.

P.S:Forrás: Gina Greifenstein: 1 tészta - 50 sütemény (Holló és Társa).

2/03/2010

Bajadera



  • 400 gr cukor
  • 8 ek víz
  • 1 margarin (vagy 250 gr vaj)
  • 150 gr darált dió
  • 150 gr darált keksz
  • 3 rúd olvasztott csoki
  • csokimáz
Egy lábasba öntsd bele a cukrot, add hozzá a vizet, majd melegítsd addig, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Vedd le a tűzről, picit hagyd hűlni, majd mixerrel jól keverd össze a vajjal. Add hozzá a darált kekszet és a diót, és jól keverd össze. Az így kapott masszát oszd két egyenlő részre, majd az egyik felébe keverd bele az olvasztott csokit. Egy kisebb tepsi aljára tegyél alufóliát, és erre nyújtsd ki a csokis részt, majd erre a massza másik felét. Hagyd kihűlni, és öntsd le csokimázzal.




P.S: A volt Jugoszláviában, illetve a mostani tagállamokban a Bajadera mindíg is fogalom volt. A zágrábi Kraš gyártja, és ma már levédett horvát terméknek minősül. Aki nyaralt már Horvátországban, az biztosan ismeri. A desszertek királynőjeként is emlegetik, és mint minden jónak, ennek is született "home-made copycat" verziója, amit itt láttok:) Igaz, hogy első ránézésre engem is elrettentett a brutális cukor mennyiség, és ez tényleg egy amolyan tömör gyönyör, de pici szeletekre kell vágni, és úgy tálalni. Na és az íze, az csodás!Ki gondolná, hogy ilyen finom valami "sül ki" egy pár ennyire egyszerű hozzávalóból?:)Még Karácsonyra készítettem (pirulós smiley), de csak most jutott az eszembe, hogy még nem tettem fel:)

És így néz ki az eredeti Bajadera:) Képek innen és innen.

Brokkoli krémleves (Anyu receptje)


  • 1 brokkoli
  • 2 közepes krumpli
  • 0,5 fokhagyma
  • 1 leves kocka
  • 2 dl tejszín
  • bors
  • esetleg pici szerecsendió
A krumplit hámozd meg, és vágd kockára. A brokkolit szedd rózsáira, a szárát hámozd meg, és kockázd fel. A krumplit és a felkockázott brokkoli szárat tedd egy lábasba, öntsd fel annyi sós vízzel, hogy ellepje, és főzd a zöldségeket puhára. Öntsd hozzá a leveskockából készült levest (kb.5-6 dl-nyit), add hozzá a zúzott fokhagymát és a brokkoli rózsáit,és pár perc alatt főzd az egészet puhára. Botmixerrel pépesítsd, add hozzá a tejszínt, ízlés szeritn tegyél bele reszelt szerecsendiót, sót és borsot, majdjól keverd össze. Tálalhatod reszelt füstölt sajttal, vagy pirított kenyérkockákkal.
P.S: Ez a leves isteni finom, persze, Anyutól megszokott módon másmilyen nem is lehetne. Ugyanígy lehet brokkoli helyett zöldborsóval is készíteni:)

2/01/2010

Fasirt tökfőzelékkel


A fasirthoz:
  • 500 gr darált hús
  • 2 tojás
  • 2 zsemle
  • pici tej és víz
  • kevés zsemlemorzsa
  • 1 fej vöröshagyma
  • vegeta
  • bors
  • olaj a sütéshez
A tökfőzelékhez:
  • 1 hagyma
  • 1 kg gyalult tök (lehet mirelit is)
  • 2 ek olaj
  • 2 ek liszt
  • 3 dl joghurt
  • bors
  • kapor
  • vegeta
  • 1 ek ecet

A hagymát tisztítsd meg, és dobd késes aprítógépbe. Keverd el a darált hússal, add hozzá a tojásokat, a zsemléket, amiket előzőleg a tej és a víz keverékébe mártottál, és kicsavartál, majd fűszerezd sóval, borssal, pici vegetával, majd adj hozzá éppen annyi zsemlemorzsát, hogy jól formálható masszát kapj. Formálj belőle kerek, lapos kis gombócokat, és süsd ki őket mindkét oldalukon olajban.

A tökfőzelékhez az apróra vágott hagymát pirítsd üvegesre egy pici olajon, majd add hozzá a tököt, és párold meg (mirelitet felengedés nélkül - nem kell alá vizet önteni, enged majd magától eleget). Amikor már a tök megpárolódott, egy kis lábasba öntsd 2ek olajat, hevítsd fel, adj hozzá 2 ek lisztet, és keverd addig, amíg a liszt aranyszínű nem lesz. Ekkor vedd le a tűzről, mehet bele a joghurt, és jól keverd össze kézi habverővel, hogy csomómentes legyen. Joghurtos cucc bele a tökbe, sózod, borsozod, ha kell, tehetsz bele egy kis ételízesítőt is, majd belkeverd a kaprot, és kevergeted még egy 5 percig. Ennyi, leveszed a tűzről, és már csak az ecet kell bele (én 1 ek-nyit szoktam tenni erre a mennyiségre, de ízlés kérése, hogy ki mennyire szereti savanyúan). Összekevered, és a fasirttal tálalod.
P.S: Carlosra időrl időre előadja, hogy "de készíts olyat, amit kanállal lehet enni":), ilyenkor tudom, hogy enne valami főzeléket. A tökfőzeléket nagyon szeretjük, ő is, és én is, és bár elég ritkán készítem, minden alkalommal olyan jót eszünk belőle:)

Stíriai metélt




A tésztához:
  • 0,5 kg túró
  • 200 gr liszt
  • 1 tojás
  • 1 ek tejföl
  • pici só
És még:
  • 50 gr vaj
  • 3 tojás
  • 3 dl tejföl
  • 3 ek cukor
  • 1 vanlíliás cukor
  • 50 gr mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek zsemlemorzsa
  • pici vaj
  • porcukor
A túrót törd át, keverd össze a liszttel, adj hozzá egy pici sót, majd 1 egész tojással és 1 ek tejföllel gyúrj belőle tésztát. Nyújtsd ke vékonyra, és vágj belőle szélesmetéltet. Enyhén sós vízben főzd ki, és alaposan csöpögtesd le.
A vajat a 3 tojás sárgájával, a citromhéjjal, a cukorral, vaníliás cukorral, mazsolával és a tejföllel jól keverd el, majd óvatosan keverd bele a tojások felvert habját. A kifőtt tésztát forgasd bele a masszába, majd öntsd kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tűzálló tálba. Told be az egészet 200C-ra előpmelegített sütőbe, és süsd, amíg szép aranybarna nem lesz. Porcukorral meghintve tálald.