1/25/2011

Sós kifli


  • 600 gr liszt
  • 1 zacskó szárított élesztő
  • 1 ek cukor
  • 4 dl langyos tej
  • 2-3 kk só
  • 60 gr vaj/margarin
  • tengeri só a tetejére


A langyos tejben oldd fel a cukrot és az élesztőt. Amikor az élesztő már felhabosodott, keverd össze a liszttel, adj hozzá sót, és gyúrd rugalmas tésztává. Takard le és hagyd 2 órán át kelni. A tésztát lisztezett munkafelületen oszd 4 felé, mindegyiket nyújtsd ki minél vékonyabb körré, kend meg olvasztott vajjal/margarinnal, vágd 8 cikkelyre, majd tekerd fel a vastagabb végétől kezdve. Az így kapott kifliket tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg vízzel, szórd meg tengeri sóval és süsd 210 C-ra előmelegített sütőben, amíg szép aranybarna nem lesz (kb. 20 perc).

Forrás: F. Horváth Ilona, Kenyerek és péksütemények. Nagyon finom, és a kelési időt leszámítva gyorsan el is készíthető. Nálunk kb. 40 perc volt az élettartama, legközelebb lehet, alapból dupla adaggal kezdek:)

1/20/2011

Cous cous krém bogyós gyümölcs mártással


  • 160 ml víz
  • 125 ml cous cous
  • fahéj
  • 1 vaníliarúd (vagy vanília aroma)
  • 7,5 dl tej
  • 60 ml cukor
  • 1 tojás
Erdei gyümölcs mártáshoz:
  • 250 gr erdei gyümölcs (áfonya, ribizli, szeder, eper)
  • 3 ek víz
  • 2 vaníliás cukor
  • 1 kk étkezési keményítő
A vizet forrald fel, majd amikor már forr, add hozzá a coucoust, vedd le a tűzről, és hagyd kb. 5 percig, hogy a couscous megpuhuljon. Ekkor add hozzá a cukrot, a fahéjat, a vaníliarúd kikapargatott belsejét és a tejet, ismét forrald fel, majd a lángot takarékra véve kevergesd, amíg szépen el nem kezd sűrűsödni (kb. úgy, mintha tejbegrízt főznél). Vedd le a tűzről, hagyd picit hűlni, majd keverj hozzá 1 felvert tojást, tedd vissza a tűzre, és főzd krémesre kb. 5 perc alatt. Az elkészült cous cous krémet oszd poharakba, és hagyd hűlni. Az erdei gyümölcsöket tedd egy kisebb lábasba 3 ek vízzel, add hozzá a vaníliás cukrot, és melegítsd jól össze az egészet. Amikor már forr, vegyél ki abból a léből, amit a gyümölcsök engedtek 2-3 ek-nyit, keverd benne csomómentesre az étkezési keményítőt, és öntsd a gyümölcsökre. Forrald ismét össze az egészet, és kevergetve főzd pár percig, hogy besűrűsödjön. A gyümölcsmártást öntsd a couscous krémre, és tálalásig tartsd hűtőben.

P.S: Egy régebbi Life magazinban láttam egy couscous puding receptet, ez adta az alapötletet ehhez a recepthez (legalábbis az alsó réteghez, bár ezen is variáltam). Gondoltam, készítek valami gyors pohárkrémet, volt itthon cous cous, és bogyós gyümölcs is, és a kettő együtt valami isteni finom!A couscous krém picit a tejbegrízre emlékeztet, az édességét pedig a gazdag gyümölcsös réteg tökéletesen ellensúlyozza. Biztosan fogom még készíteni:)

1/19/2011

Krémsajtos csirkemell


  • 4 fél csirkemell
  • 200 gr zöldfűszeres krémsajt
  • 100 gr magozott olívabogyó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • oregano
  • bors
  • ételízesítő
  • 2 paradicsom
  • olívaolaj
A csirkemelleket sózd, borsozd, szórd meg pici ételízesítővel, majd vágd őket hosszában úgy ketté, hogy könyvszerűen kinyithatóak legyenek. A krémsajtot keverd össze a két gerezd átpréselt fokhagymával, az apróra vágott olívabogyóval, és egy kevés oregánóval. A "zsebeket" töltsd meg a krémsajtos cuccal, majd zárd össze őket, úgy,mint amikor a könyvet összecsukod. Egy tűzálló tálat vékonyan kenj meg olívaolajjal, majd tedd bele a húsokat. Mindegyik csirkemellre tegyél paradicsomszeleteket, szórd meg még egyszer egy kis oreganóval, és locsold meg egy kevéske olívaolajjal, majd mehet az egész kb. 40 percre a 200C-ra előmelegített sütőbe.Ennyi:)
P.S: Ez olyan mediterrán ízvilágú, tényleg villámgyors ebéd. Összedobni 10 perc, a munka többi részét már a sütő végzi. Finom, krémes, és a hozzávalók általában mindíg kéznél vannak. A krémsajt helyett nyugodtan használhattok zöldfűszeres vajkrémet is, a töltelékbe pedig tehettek aszalt paradicsomot vagy kapribogyót is.

1/17/2011

Chocolate fudge cake


  • 200 gr étcsoki
  • 200 gr vaj
  • 200 gr barna cukor
  • 1 dl forró víz
  • 1 dl tejföl
  • 2 tojás
  • 200 gr liszt
  • 1 sütőpor
  • 5 ek holland kakaópor
Tetejére:
  • 100 gr csoki
  • 80 gr vaj/margarin
  • színes szórócukor

A darabokra tört csokit, a vajat, a barna cukrot, 1 dl forró vizet tedd egy lábasba, és olvaszd fel az egészet, majd keverd símává. Hagyd picit hűlni, add hozzá az enyhén felvert tojásokat, a tejfölt, kakaóport, végül pedig a sütőporral elkevert lisztet. A masszát öntsd vajazott-lisztezett tepsibe, és süsd tűpróbáig 160C-ra előmelegített sütőben. Amikor a süti elkészült, hagyd picit hűlni, majd a tetejére tegyél 100 gr csokiból készült csokimázat, és szórd meg színes cukorral.(Ez utóbbit el is hagyhatod, az ízén nem változtat túl sokat, de a gyerekek imádják:))


P.S: Ez egy BBC Good Food recept, az eredetit itt olvashatjátok. Én a csokimázból kihagytam a sűrített tejet, mert nem volt itthon, de a többi nagyjából a receptet követve készült. Annyi megjegyzés még talán, hogy az eredeti 22x22 cm-es tepsit ajánl, én pedig ennél azért nagyobbat, mert egyébként túl magas lesz a tészta. Ja, és nálam a sütési idő is rövidebb volt, mint 50 perc, de ez gondolom függ a sütő erősségétől és a tepsi méretétől is:)Összegezve: egyszerű, gyors, finom, picit brownie-ra emlékeztető, és nagyon csokis.

1/13/2011

Gazdag gyümölcskenyér




  • 125 gr vaj
  • 170 gr barna cukor
  • 200 gr mazsola
  • 200 gr aszalt füge felkockázva
  • 100 gr aszalt vörösáfonya
  • 50 gr datolya apróra vágva
  • 50 gr aszalt szilva apróra vágva
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1,5 kk mézeskalács fűszerkeverék
  • 125 ml víz
  • 125 ml sherry/fekete tea/narancslé
  • 50 gr darabolt dió
  • 2 tojás
  • 300 gr liszt
  • 1 sütőpor

A vajat, barna cukrot, mazsolát, fügét, vörösáfonyát, datolyát, aszalt szilvát tedd egy nagy lábasba, add hozzá a szódabikarbónát, a mézeskalács fűszerkeveréket, a vizet és a sheryt/teát/narancslevet. Közepes lángon forrald fel, közben időnként keverd össze. Akkor jó, ha ilyen hab képződik a tetején:


A lábast tedd félre, hogy a benne levő cucc langyosra hűljön. Ezután add hozzá a feldarabolt diót és az enyhén felvert tojásokat, majd legvégül a sütőporral elkevert lisztet. Öntsd a masszát vajazott-lisztezett formába, és süsd 160 C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig.

P.S: Egyébként is nagyon szeretem a gyümölcskenyereket, de ez kifejezetten a kedvencem. Gazdag, "karácsony ízű", igazi téli sütemény. Jó, mert előre el lehet készíteni, és álltában csak egyre finomabb lesz. Ebből a mennyiségből egy őzgerincforma és egy dobozforma telt meg. Remélem, szeretni fogjátok:)

1/12/2011

Túrós sajtos pogácsa


  • 500 gr túró
  • 300 gr margarin
  • 500 gr liszt
  • 2 tojássárgája
  • 3 ek tej
  • 25 gr élesztő
  • 1 ek cukor
  • só ízlés szerint (kb. 2-3 kk)
  • reszelt sajt
Melegíts meg 3 ek tejet, keverj el benne 1 ek cukrot, morzsold bele az élesztőt, és hagyd felfutni. Közben a puha margarint, túrót és a tojások sárgáját mixerrel keverd habosra, add hozzá a lisztet, a sót és a felfutott élesztőt. Gyúrd síma tésztává, takard le, és hagyd kelni 1 órát. Lisztezett deszkán nyújtsd ki, majd szaggass belőle pogácsákat. A pogácsákat tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd meg 180 C-ra előmelegített sütőben.
P.S: Forrás: F. Horváth Ilona, Kenyerek és péksütemények. Az eredetiben ugyan nincs reszelt sajt a pogácsák tetején, de én tettem, mert nagyon szeretjük így. Amikor úgy láttam, hogy a pogácsák már megsültek, picit még rágrilleztem, hogy a sajt szépen megbarnuljon a tetejükön. Nagyon finom, puha tésztájú pogácsa, amit még ráadásul hajtogatni sem kell:)Az a lényeg, hogy a tésztát nem kell túl vékonyra nyújtani, nyugodtan hagyjátok vastagabbra, kb. 1-1,5 ujjnyira, de még sütés közben is nőni fognak az élesztő miatt.Biztosan sokszor fogom még készíteni.

1/06/2011

Karácsonyi fügegolyók


  • 200 gr aszalt füge
  • 200 gr dió
  • 200 gr cukor
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • 0,75 dl víz
  • pici fahéj
  • 1 narancs kifacsart leve
  • darált keksz, amennyit felvesz (kb. 75-100 gr)
  • hempergetéshez darált dió

A diót késes aprítógépben vágd apróra, majd öntsd egy tálba. A fügét szintén késes aprítógépben jó alaposan aprítsd össze, hogy pépes legyen (ha nincs késes aprítóged, akkor daráld le húsdarálóval, vagy vághatod apróra is, csak úgy símán késsel). A cukrot és a vaníliás cukrot főzd össze a vízzel, majd öntsd hozzá a fügés dióhoz. Ezután add hozzá a narancslevet, ha szeretitek, reszelhetsz bele a héjából is, és adj még hozzá egy leheletnyi fahéjat is.Állítsd össze a masszát annyi darált keksszel, hogy jól formázható legyen. Formázz a masszából pici golyókat, és hemergesd meg őket darált dióban.

1/05/2011

Sós muffin kosárka leveles tésztából


  • 500 gr leveles tészta
  • 2 tojás
  • 2 dl tejföl
  • 3 ek zsemlemorzsa
  • 2 ek ajvár
  • 1 sütőpor
  • 200 gr sonka felkockázva
  • 100 gr reszelt füstölt sajt (vagy síma trapista)
  • 50 gr olajbogyó apróra vágva
  • oregano
  • 4 ek olaj
A leveles tésztát lisztezett munkafelületen nyújtsd 0,5 cm vastagra, majd fánk szaggatóval (vagy ha az nincs, pohárral) vágj ki belőle 9 cm átmérőjű köröket. Jó alaposan keverd össze a tejfölt, a tojásokat, a zsemlemorzsát, ajvárt, sót, oreganót, és a sütőport, majd keverd hozzá a felkockázott sonkát, a reszelt sajtot és az apróra vágott olajbogyót. A muffinsütő bemélyedéseit kend meg vékonyan olajjal, majd béleld ki a leveles téstából kivágott körökkel. Az így kapott kosárkák belsejét töltsd meg a töltelékkel, és süsd 200C-ra előmelegített sütőben, amíg szép aranybarnára nem sül.
Forrás: Dobra hrana, 05/2010

Kuglóf csirkemellből



  • 800 gr csirkemell
  • bors
  • vegeta
  • 100 gr bacon (8 szelet)
  • 100 gr paprikás kolbász
  • 200 gr reszelt trapista sajt
  • petrezselyem
  • pici olaj
  • 6+3 tojás

A csrkemellet kockázd fel, sózd, borsozd, adj hozzá vegetát ízlés szerint. A szilikonos kuglófformát vékonyan kend meg olajjal, és tedd bele a felkockázot csirkemell felét.
A csirkemellet fedd be a bacon felével (4 szelet).
A baconre körkörösen helyezd rá a paprikás szalámit.

A kolbász karikákra üss 6 egész tojást körülbelül egyenlő távolságra egymástól.

Szórd rá a reszelt sajt felét (100 gr), majd tegyél rá szárított petrezselymet.

Erre jön a maradék felkockázott csirkemell.

Majd ezt is fedd be a fennmaradt 4 szelet baconnel.

Szórd meg a maradék reszelt sajttal, és önts rá 3 felvert tojást. Fedd be az egészet alufóliával, majd tedd be a 170 C-ra előmelegített sütőbe 1 órára sülni. Ezután vedd le róla a fóliát, és süsd még 15 percig. Hagyd picit a formában hűlni, majd borítsd tálcára. Dekoráld kedved szerint, vágd egyenlő szeletekre, és tálald.


P.S: Ezt a receptet biztosan nagyon sokan ismeritek, én is megkaptam emailben még jó 2 évvel ezelőtt, és már akkor el akartam készíteni, csak valahogy mindíg elmaradt. Karácsonykor viszont eldöntöttem, hogy ez a kuglóf is ott lesz az ünnepi ételeink között, és egyáltalán nem bántam meg! Gyorsan elkészül, nincs vele sok macera, és hidegen is ugyanolyan finom, mint melegen. Sütés közben a hús ugyan engedett valamennyi levet, de ezt leöntöttem, úgy borítottam tányérra. Az eredeti emailt már nem tudtam visszakeresni, de Trinitynél megtaláltam a receptet, ez alapján dolgoztam (pici változtatásokkal). Ezúton is hatalmas köszönet érte!

1/03/2011

Mézeskalács


  • 250 gr méz
  • 100 gr margarin
  • 200 gr cukor
  • 2 tojás
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 500 gr liszt
  • 2 kk mézesklács fűszer
Díszítéshez:
  • 1 tojásfehérje
  • 7-8 k porcukor
  • cukorgyöngyök

A mézet a margarinnal együtt tedd egy kisebb lábasba, és melegítsd addig, amíg a margarin teljesen fel nem olvad a mézben. Gyúrd össze az összes többi hozzávalóval, majd tedd pár órára, vagy egy éjszakára hűtőbe.Utána lisztezett munkafelületen nyújtsd 3-4 mm vastagra, szaggass belőle karácsonyi kiszúrókkal különféle formákat, majd helyezd a mézeskalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd 180 C-on. A díszítéshez a tojásfehérjéből vej kemény habot, majd szitáld bele a porcukrot, mixerrel keverd egynemű masszává. Töltsd egy zacskóba, aminek a sarkát ollóval csippentsd le, és ezzel dekoráld a kész mézeskalácsokat. Tehetsz rájuk igény szerint színes cukorgyöngyöt is.

P.S: A receptet Fűszerkert blogjáról próbáltam ki, és nagyon meg voltam vele elégedve! Könnyű elkészíteni, a tészta pedig nagyon finom, puha marad heteken át. Boztosan elkészítem jövő Karácsonyra is. A díszítési technikámon addig még kénytelen leszek egy kicsit csiszolni, mert a zacskós módszerrel eléggé megszenvedtem. Időközben kértem Aputól pár injekciós spriccet, azzal szerintem sokkal egyszerűbben fog menni a dekorálás!Amikor már nem bírtam cérnával, hogy sehogy sem tudok egyenletes mintákat rajzolni a mézeskalácsokra, fogtam magam, félretettem a tojásfehérjés cuccot, és a maradék tésztából pici golyókat formáztam, mindegyik közepébe nyomtam 1-1 diót/mogyorót/mandulát, aztán csókolom!Ízre ezek lettek a legfinomabbak!