7/17/2020

Gurabije

Ez amolyan shortbread balkáni módra :) Nagyon finom, és pár perc alatt elkészíthető :)

  • 160 gr vaj
  • 100 gr porcukor
  • icipici só
  • 1 kk sütőpor
  • 1 vaníliás cukor
  • őrölt vanília ízlés szerint :)
  • 250 gr liszt
  • szóráshoz porcukor

Az összes hozzávalót tedd egy nagy tálba és jó alaposan gyúrd össze a tésztát, amíg teljesen egynemű nem lesz. Ezt arról is látni fogod, hogy a tál már teljesen tiszta marad, és egy morzsa sem marad sehol, minden egy szép tésztalabdává áll majd össze. A tésztát oszd 4 egyenlő részre, így:

Ezután mindegyikből sodorj ujjnyi vastag rudat. Fogj egy villát, és (nem lefelé fordítva) húzd végig a tésztán, hogy szép csíkokat rajzolj bele.

Egy éles késsel darabold fel a tésztát enyhén ferdén kisebb darabokra, majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatva süsd őket szépre 160 C-ra előmelegített sütőben. (gyerkőcök is nagyon szívesen segítenek ebben😇)

Fontos, hogy ne süljenek túl, inkább maradjanak világos színűek. Porcukorral megszórva tálald.

Joghurtos lila káposzta saláta


  • 1/2 fej lila káposzta
  • 2 ek olívaolaj
  • fokhagyma granulátum
  • kb. 400 gr görög joghurt
  • (opcionálisan +2-3 ek majonéz)


A lila káposztát vágd vékonyra, majd kevés olívaolajon párold puhára. Sózd ízlés szerint, adj hozzá fokhagymaport is. Hagyd kihűlni, majd keverd össze a görög joghurttal. Ha szeretitek, adhatsz hozzá 2-3 ek majonézt is. Miután jó alaposan összeforgattad, tedd a hűtőbe, hogy szépen összeálljon az egész.Finom, és csodaszép a színe :)

P.S: Ha csak sima joghurtod van, tedd egy szűrőbe, és hagyd kb. 10 percig, hogy kicsöpögjön belőle a fölösleges víz.

Paradicsomos cukkini rizzsel


  • 2-3 ek olívaolaj
  • 1 vöröshagyma
  • 1 paradicsom
  • 4-5 saláta cukkini
  • só ízlés szerint
  • 60 ml víz
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek basmati rizs
  • csokor petrezselyemzöld


Az olívaolajon pirítsd aranybarnára az apróra vágott hagymát, majd add hozzá az apróra felkockázott paradicsomot. A salátacukkinit, mivel zsenge, elég "csíkosra"hámozni, majd vágd félbe, és szeleteld fel. Mehet ez is az edénybe. Adj hozzá sót ízlés szerint, a felszeletelt  fokhagymát majd 10 percig időről időre megkeverve főzd együtt az egészet. Add hozzá a vizet, a rizst, és lefedve főzd még kb 20-30 percig. Ez idő alatt a rizs magába szívja majd a zöldségek levét, és nem lesz "leveses" az étel. A vége előtt még add hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet is, főzd még pár percig és már kész is.

7/15/2020

Tepsis kebab zödségekkel


Kebabhoz:

  • 700 gr darált marhahús
  • 1 vöröshagyma apróra vágva
  • 1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
  • 1 tojás
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 1púpos kk só
  • 1 kk bors
  • 1 kk cayenne bors
  • 2 kk őrölt paprika
  • 2 gerezd fokhagyma

Zöldségek:

  • 4 közepes krumpli
  • 200 gr koktélparadicsom
  • 1 narancssárga paprika
  • 1-2 cukkini
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva

Zöldségekhez fűszerkeverék:

  • 1 kk só
  • 0,5 kk bors
  • 2 kk őrölt paprika
  • 0,5 kk kakukkfű
  • 0,5 kk oregánó
  • 2 ek olívaolaj
  • 0,25 dl víz
Öntet az egészre:
  • 0,75 dl víz
  • 50 gr vaj
  • 2-3 ek paradicsomsűrítmény
A kebab hozzávalóit jó alaposan összekevered, fóliával letakarva beteszed a hűtőbe, amíg elkészíted a zöldségeket. A krumplit meghámozod, vékonyabb szeletekre darabolod. A cukkinit hosszában félbevágod, azt is kb 1 cm vastag szeletekre vágod. A paprikát csíkokra, a koktélparadicsomot félbe vágod. A hagymát félbe, majd 4-5 szeletre, a fokhagymát apróra vágod. A zöldségekhez a fűszerkeverék hozzávalóit jól összekevered, és hozzáadod az összes zöldséget, jól összeforgatod, hogy minden zöldséget egyenletesen bevonja. Mehet az egész egy kerek sütőformába.

 A kebabhúsból kebabokat formálsz, és elrendezed őket körkörösen a zöldségek tetején.

A 0,75 dl vizet felforralod, felolvasztod benne a vajat, hozzáadod a paradicsomsűrítményt és egy kis sót, és körbelocsolod vele a húst és a zöldségeket. 200c-ra előmelegített sütőben sütöd 50 percig. Isteni!

7/09/2020

Török vörös lencse "kebabok" :)



  • 1 bögre vörös lencse
  • 1 kk só
  • 1 kk vegeta/ételízesítő
  • 3 pohár víz
  • 1 bögre cous cous
  • olívaolaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 púpos ek paradicsomsűrítmény
  • 1 ek paprikaszósz (én chilli szószt tettem)
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 csokor újhagyma
  • citromlé


1 bögre (2 dl) vörös lencsét önts fel 3 bögre vízzel, add hozzá a sót és a vegetát, és főzd puhára kereken 15 perc alatt. Ekkor add hozzá a cous coust, vedd le a tűről, és hagyd lefedve. Közben egy kisebb lábosba önts egy ujjnyi olívaolajat, majd pirítsd rajta aranyszínűre az apróra vágott hagymát. Amikor ez kész, add hozzá a paradicsompürét és a chilli szószt, majd az egészet add hozzá a vöröslencsés masszához. Jó alaposan keverd össze. A petrezselymet jó apróra aprítsd fel, az újhagymát darabold össze (csak a zöldjét), majd az egészet add az előző masszához. Jó alaposan dolgozd össze az egészet,  majd nedves kézzel formálj belőle ujjnyi "kebabokat". Zöldsaláta levelekre helyeztve, citromlével meglocsolva tálald. Isteni finom, hűtőben egész jól elvan pár napig :)

Bögrés erdei gyümölcsös süti



  • 4 tojás
  • 2 dl cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 2 dl olaj
  • 2 dl joghurt
  • 4 dl liszt
  • 1 sütőpor
  • 1 doboz/zacskó erdei gyümölcs (450 gr)

A hozzávalókat a leírt sorrendben összekevered, sütőpapírral bélelt tepsibe öntöd. A tetején egyenletesen elosztod az erdei gyümölcsöt, és mehet be a sütőbe 180 C-ra kb fél órára. Hagyd szépen hűlni, majd porcukorral megszórva, kockákra vágva tálald.