Nálunk a család imádja a lazacot, ezért nagyon sokszor készítem. Ez az egyik kedvenc családi recept, Karácsonyra is bátran elkészíthetitek 👌😀
Halhoz:
- lazac a család méretéhez igazítva
- só
- bor
- halfűszer (nem muszáj)
- olívaolaj
- pici vaj
- 2-3 fokhagyma gerezd szeletelve
- citromkarikák (3-4)
Zöldségekhez:
- 2 brokkoli
- 1 közepes cukkini
- 3 sárgarépa
- 2-3 kaliforniai paprika
- 4-5 gerezd fokhagyma
- só
- origánó
- bazsalikom
- kakukkfű
- parmezán (ne sajnáld, mehet bőven)
Fehérboros mártás:
- 1 vöröshagyma felkockázva
- 1 dl száraz fehérbor
- só
- 2 dl tejszín
- 1 ek mustár
- 1 ek parmezán
A brokkolit szedd rózsáira, a cukkinit és a paprikát darabold fel, a megtisztított répát karikázd fel. Egy tepsit kenj meg olívaolajjal, és mehet bele az előkészített zöldség. Add hozzá a fűszereket és forgasd jól össze az egészet, szórd meg a parmezánnal. Tedd bele a fokhagymát is.Locsold meg az egészet még egy kis olívaolajjal, és mehet 200C-ra a sütőbe kb. 20 percre.
Közben a lazacszeleteket sózd, borsozd, ha van kedvenc halfűszeretek, az is mehet rá :). Az olívaolajat melegítsd meg, szeleteld bele a fokhagymát, hagyd, hogy az olaj átvegye a fokhagyma aromáját. A lazacszeletek mehetnek a serpenyőbe, mellé tegyél egy kis vajat és a citromkarikákat, és a vajas-citromos-fokhagymás olajjal locsolgasd, miközben sül.Süsd meg mindkét oldalról a halszeleteket (kb. 8-10 perc alatt, itt még nem baj, ha nem sül át teljesen). Tedd rá a zöldségekre és mehet az egész vissza a sütőbe. Közben készítsd el a mártást :)
Egy pici olívaolajon pirítsd üvegesre a hagymát, öntsd fel a fehérborral és hagyd amíg az alkohol elpárolog. Sózd, borsozd, és adj hozzá 2 dl főzőtejszínt. Főzd kevergetve, majd adj hozzá 1 ek mustárt és 1 ek parmezánt.Ha szépen besűrűsödött, szűrd le, és locsold meg vele a halat és a zöldségeket.Voila :)