1/28/2010

Amerikai almatorta


  • 5 alma
  • 50 gr barna nádcukor
  • 150 gr kristálycukor
  • 1 vaníliáscukor
  • 100 gr margarin
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tojás
  • 1 dl tej
  • 150 gr liszt
  • pici vaj
  • fahéj
  • tejszínhab a tálaláshoz

Egy 28 cm átmérőjű kapcsos tortaformát bélelj ki sütőpapírral, és a sütőpapírt kend meg vékonyan vajjal. Az almákat hámozd meg, vágd vékony szeletekre, és rakd őket szorosan egymás mellé a tortaformába aljára. Szórd meg őket a nádcukorral és ízlés szerint fahéjjal, majd készítsd el a tésztát. Olvaszd meg a margarint, majd keverd össze a tojásokkal, a cukorral és vaníliás cukorral, ajd hozzá 1 dl tejet, reszeld bele a citrom héját, végül keverd bele a lisztet is, és mixerrel keverd jól össze az egészet. A tésztát oszd szét egyenletesen az alma szeleteken, majd told be a 180 C-ra előmelegített sütőbe, és süsd olyan 40-45 percig (legjobb, ha tűpróbát csinálasz). Amikor kész, fordítsd át egy tortatartóra, majd hirtelen mozdulattal vedd le róla a sütőpapírt. Szórd meg a tetejét is fahéjjal, és tejszínhabbal díszítve tálald.

P.S: Eredeti recept a Mindmegettén -mint kiderült, Gizike receptje:))). Nagyon finom, extra gyorsan elkészíthető, nagyon nagyon almás:) A fahéj és a citromhéj teszi teljessé az ízét. Nálunk rögtön elfogyott:)

Tejszínes-csirkés lilahagymás tészta kukoricával



  • 300 gr csirkemellfilé
  • 400 gr tészta
  • 3 dl tejszín
  • 1 kukorica konzerv
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 ek olaj
  • bors
És még:
  • 2 csemegeuborka
  • petrezselyem
  • reszelt sajt
  • apróra vágott snidling
A tésztát főzd meg lobogó sós vízben, amibe tettél pár csepp olajat is. Közben vágd kisebb kockákra a csirkemellet. Egy nagyobb serpenyőben az olajon párold meg az apróra vágott lilahagymát, add hozzá a csirkekockákat, sózd, borsozd, majd add hozzá a tejszínt, az apró kockákra vágott csemegeuborkát, petrezselymet és a kukoricát is. A tésztát szűrd le, és borítsd az egészet a serpenyőbe, és jól forgasd át. Reszelt sajttal megszórva és apróra vágott snidlinggel meghintve tálald.
P.S: A recept a Nők Lapja Konyhájában jelent meg (November 2009), azzal, hogy én egy kicsit felturbóztam (elég "natúrnak" éreztem, ezért tettem bele egy kis csemegeuborkát, egy kis petrezselymet, reszelt sajtot és snidlinget, így jobban igazodott a mi ízlésünkhöz, de persze készíthető az eredeti recept szerint is:))

1/25/2010

Csoki torta liszt nélkül


  • 100 gr vaj
  • 140 gr étcsoki darabokra törve
  • 6 tojás
  • 140 gr őrölt mandula
  • 85 gr cukor
  • kakaópor
  • tejszínhab
A vajat és a csokit alacsony lángon olvaszd össze, és keverd símára kézi habverővel. 5 percet hagyd hűlni, majd keverd hozzá a tojások sárgáját és az őrölt mandulát. A tojásfehérjéket verd kemény habbá egy csipet sóval és a cukorral. tegyél 2 kanálnyit a csokis keverékbe, amely ettől lágyabb lesz, majd keverd hozzá a többi habot is. Kanalazd a masszát vajazott-lisztezett (vagy sütőpapírral bélelet formába - ha kapcsos tortaformát használsz, akkor ehhez a mennyiséghez a 23 cm átmérőjűt válaszd), és süsd 170 C-ra előmelegített sütőben 30-35 percig, amíg szépen felemelkedik és éppen csak megszilárdul. Hintsd meg a tetejét kakaóporral, szeleteld fel, és tejszínhabbal tálald:)

P.S: Carlos pár éve meglepett egy nagyon jó kis szakácskönyvvel, a BBC Good Food magazine gondozásában megjelent 101 Cakes and Bakes - Tried and tasted recipes, azaz 101 Torta és sütemény - kipróbált és bevált receptek cíművel. Ez a torta is innen készült, nagyon csokis, csodálatosan sötét és egyáltalán nem száraz. Na és az még külön plusz pont, hogy nincs benne liszt egy gramm sem:) Készítés közben eszembe jutott Gizike, aki imádja a csokitortát, remélem, tetszeni fog Neki a recept:)És persze a többieknek is:)))

Burgonyakrémleves (Anyu receptje)



  • 400 gr krumpli
  • 2 szál póréhagyma
  • 1 vöröshagyma
  • 2 sárgarépa
  • 8 dl húsleves
  • 1 kk só
  • őrölt bors
  • kb. 2 dl tejszín
  • snidling (metélőhagyma)
A zöldségeket tisztítsd meg, és vágd apróra, majd főzd őket puhára a húslevesben. Botmixerrel pépesítsd az egészet, majd öntsd fela tejszínnel. Tedd vissza a tűzre, melegítsd össze (nem szabad forrnia), és apróra vágott metélőhagymával tálald.
P.S: Anyu híres arról, hogy fantasztikusan jól főz, és többek között krémleveseket is nagyon jól tud csinálni. A karfiol krémlevesét már ismeritek, és ezt a nagyon finom burgonyakrémlevest is tőle tanultam!Remélem, Nektek is annyira fog tetszeni, mint nekünk!

1/22/2010

Almás mézes puding


  • 500 gr mézes puszedli (én fahéjasat használtam)
  • 5 nagyobb alma
  • 5 dl tej
  • 1 vanliás cukor
  • 4 tojás
  • 1 citrom héja
  • 100 gr cukor
  • 1 citrom héja
  • pici vaj
  • kandírozott narancshéj
Egy tűzálló tál alját vékonyan kend meg vajjal. A tejet melegítsd meg, add hozzá a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját és a reszelt citromhéjat, jól keverd össze. A puszedliket vágd félbe, majd egyenként mártogasd a tojásos tejbe, és hejezd őket szorosan egymás mellé a tál aljára. Erre jön egy réteg meghámozott, vékony szeletekre vágott alma. Majd megint egy réteg tejbe mártott puszedli, majd alma. Addig folytasd a rétegezést, amíg az alapanyagok el nem fogynak.Ekkor tedd be a jénait a 160 C-ra előmelegített sütőbe, és süsd olyan 30 percig. Vedd ki, hagyd egy ici picit hűlni, majd simítsd a tetejére a cukorral felvert tojásfehérjékből készült habot, és szórd meg kandírozott narancshéjjal. Kapcsold a sütőt 180 C-ra, és süsd addig, amíg a tojásfehérje szép aranyszínű nem lesz a puding tetején.

P.S: A recept a Nők Lapja Konyhából származik (2009/november), ide be is tettem Nektek az eredetit, remélem, olvasható. A receptben az általam felhasznált mennyiségeket írtam bele, iránymutatásul (a tejes cuccból még így is kimaradt nekem egy kicsi, de nagyjából azért stimmel). Süthetitek egy nagyobb, vagy több kisebb formában is. H a kisebb formákat választjátok, kevesebb a sütési idő. Nagyon de nagyon finom, érdemes kipróbálni:)Legközelebb aprított diót is szórok a tojáshabra:)

1/21/2010

Fokhagyma krémleves


  • 1 púpos ek vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 ek rétesliszt
  • 1,8 l húsleves (lehet kockából)
  • bors
  • vegeta
  • 2 dl tejföl
  • pirított rozskenyérkockák
Egy lábasban melegítsd fel a vajat, majd pirítsd meg rajta a lereszelt vöröshagymát és az áttört fokhagymát. Add hozzá a lisztet, keverd el, majd add hozzá a húslevest. Keverd jól össze kézi habverővel. Adj hozzá vegetát, sót, borsot, és forrald fel, majd alacsony lángon főzd még 10 percig. Vedd le a tűzről, keverd bele a tejfölt, és botmixerrel pépesíts. Pirított rozskenyér kockákkal tálald.
P.S: Eredeti recept itt, pici változtatásokkal. Nekünk nagyon ízlett:)

Mit rejt a táskám?


Kata tette fel a kérdést, hogy mi is lapul a táskámban. Van elég sok táskám, minden színű cipőmhöz van egy egy hozzá illő táska is, de a legtöbbet a fekete és a barna táskámat hordom (de van még türkiz, lila, krém színű, és arany és piros is, de ezek inkább nyáron vannak használatban). Most megyek belepillantok, és leírom, hogy mit találtam (per pillanat a feketében):
  • pénztárca - fekete (forintos)
  • pénztárca - arany (eurós, dináros)
  • mobil telefonok 2 db
  • parfüm (ezt imádom, még jó pár éve a Douglasban ráfutottam egy mini parfüm tartóra, ami úgy néz ki, mint egy rúzs, fekete, arany csíkkal, és amikor kinyitod, magadra tudsz tenni egy leheletnyi parfümöt, és ráadásul utántöltős, így mindíg váltogathatom, hogy milyen parfümöt szeretnék bele - most éppen Gucci Rush, ez az egyik nagy kedvencem)
  • mini határidőnapló tollal
  • papírzsebkendő
  • kulcsok
  • irattartó tárca (ebben tartom az összes kártya formájú dolgot: személyik, bankkártya, jogosítvány, különféle pontgyűjtő kártyák)
  • kézkrém (most éppen Yves Rocher)
  • rúzs
  • mini kézfertőtlenítő gél
  • Top Premium ajándékutalvány (jéééé, nem is tudtam, hogy ilyenem is van még!)
  • Marko baba kesztyűje (ezt úgy tűnik, benne felejtettem)
  • Sparos kuponfüzet, ami beváltásra vár
  • külön rekeszben Međugorjei Szűz Mária medál
  • névjegykártya tartó
  • rágógumi:)

Ennyi volt a táskámban:) Érdekelne, mit rejt Ottis,Ms. Poppy, Gizike és Ági táskája!

Puszi mindenkinek!

1/20/2010

Kreatív blogger díj


Gizi, Ms. Poppy és Deedee ajándékozott meg Kreatív blogger díjjal. Lányok, nagyon köszönöm, hogy gondoltatok rám! Igaz, egyszer már elárultam 7 dolgot magamról, de azért szívesen elárulok még hetet:)

1. Mint tudjátok, augusztus 15-én megszületett a kisfiunk, Marko. Egyébként bár augusztus 29-re voltam kiírva, előre tudtam, hogy a kisfiam oroszlán lesz, és azt is, hogy szombaton fog születni, mint az anyukája és az apukája:)

2. Szívesen szülnék még két bébit:))), mert hihetetlenül boldog tudok lenni, amikor a kisfiam rámmosolyog, vagy amikor szorongatja a kezem, vagy amikor kerekeket kacarászik, amikor a nyakát puszilgatom.

3. A horoszkópom szűz, skorpió aszcendenssel. Jaj nekem egy kos férjjel, és egy oroszlán gyerekkel:)))Bár nem vagyok tipikus szűz, nem vagyok egy félénk, sem túl precíz típus (pl. útálok jelentéseket írni, és más, kreativitást mellőző dologgal foglalkozni), viszont a pénzzel nagyon jól bánok, és nem rettenek meg semmitől sem:)Egyébként a kínai horoszkópban majom vagyok, csakúgy, mint az én drága férjem, Carlos, és az Anyukám is:)

4. Már kislány koromban készítettem saját "szakácskönyvet": egy nagy kockás füzetbe beragasztgattam kategóriák szerint a különböző újságokból kivágott recepteket, amelyikhez nem volt kép, ahhoz külön még azt is kerestem. Valahol még megvan otthon, elő fogom bányászni hamarosan:)

5. Sok kedvenc szakácskönyvem van, de van pár régi, megsárgult is köztük, amik a nagymamámé voltak, ezek különösen kedvesek számomra, és mindíg elérzékenyülök, amikor egy egy recept mellett megtalálom az adott recepthez kapcsolódó saját kézzel írt megjegyzéseit.

6. Szeretem a multikulturalizmust és a multinacionalizmust, nincs is ennél izgalamasabb dolog (csak egy vegyes házasság:)))!Meggyőződésem, hogy a jószándékú, nyitott emberek tudnak együtt élni, és nem pedig egymás mellett.

7. Nem tudok ellenállni a szép cipőknek és táskáknak, általában párban veszem őket, és a tőkéletes az, ha még van hozzá illő óra és öv is ugyanabból az anyagból:)))(Ehhez kapcsolódóan elég vicces story volt, amikor Carlos erősen pedzegette, hogy költözzünk össze, mondtam, hogy dehát nálad nincs is hely a cipőimnek! Másnapra vett egy hatalmas szekrényt, amiben még a táskáimnak is volt egy külön fakk:))) Azóta is jókat mosolygunk ezen:)

Hát, tőlem egyelőre ennyi, a díjat ebben a körben visszaajándékozom azoknak, akik megörvendeztettek vele: Gizike, Ms Poppy, és Deedee.

Puszi mindenkinek

1/18/2010

Mákos-narancsos márványsütemény


  • 4 tojás
  • 230 gr cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 2 dl narancslé
  • 2 dl olaj
  • 300 gr liszt
  • 1 sütőpor
  • 1 közepes narancs héja és leve
  • 100 gr darált mák
  • 1 kk fahéj
  • 50 gr mazsola

Őzgerincben sütve:)

A tojásokat mixerrel keverd sűrű krémmé a cukorral és a vaníliás cukorral, keverd bele az olajat és a narancslét, add hozzá a narancs reszelt héját és kifacsart levét, majd a sütőprral lekevert lisztet. Jól keverd össze mixerrel, majd oszd a tésztát két részre. Az egyik felébe keverd bele a mákot, fahéjat és a mazsolát, majd vajazott-lisztezett formába öntsd először a mákos tésztát, majd a világosat. 200C-on süsd tűpróbáig.

P.S: Nagyon finom, nagyon narancsos és nagyon mákos sütemény, és ráadásul jól variálható: lehet kuglófformában sütni, őzgerinben, de akár muffinként, vagy mini kuglófként, mint a fenti képen. A receptben azért nem írtam sütési időt, mert attól függ, hogy milyen formát választatok. Ha klasszikus kuglófformában sütitek, olyan 50 perc kell neki, őzgerincben olyan 35-40, muffinként, vagy mini kuglófformában sütve pedig olyan 20 perc. De az a legbiztosabb, ha tűpróbát csináltok:)A sütési időt leszámítva tipikusan 5 perces sütemény:)

1/14/2010

Tarka csirkemell kockák


  • 600 gr csirkemell
  • 150 gr vékonyra szeletelt gépsonka
  • 250 gr vékonyra szeletelt trapista
  • 150 gr vékonyra vágott bacon
  • 4 tojás
  • 2 dl tejföl
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • bors
  • vegeta
Egy kisebb tepsit, vagy tűzálló edényt vékonyan kenj meg olajjal, majd fedd be az alját a befűszerezett, vékony szeletekre vágott, enyhén kiklopfolt csirkemellek felével.Ezt fedd be a sonka szeletekkel, erre kerülnek a sajt szeletek, majd erre a bacon, és végül a csirkemell második fele. Egy edényben keverd össze a tejfölt és a tojásokat, adj hozzá egy kis sót, és a zsemlemorzsát, majd ezzel öntsd nyakon a tepsi tartalmát. Mehet az egész be a 200 C-ra előmelegített sütőbe olyan 45 percre. Amikor szépen megsült, vedd ki, és hagyd teljesen kihűlni, majd vágd kockákra.

P.S: Eredeti recept Gaga blogján. Gyönyörűen éz ki, és nagyon finom is. Annyi a lényeg, hogy hagyni kell teljesen kihűlni, és akkor tökéletesen lehet szeletelni akár kockákra, akár vékonyabb téglalap alakúra. Utólag meg is lehet melegíteni, ha valaki melegen jobban szereti, így a sajt egy kicsit meg is olvad benne:)

Mimóza saláta


  • 4 főtt krumpli
  • 6 csemege uborka
  • 5 főtt tojás
  • 200 gr reszelt trapista
  • 200 gr majonéz
  • 250 gr tejföl
A tejfölt és a majonézt kézi habverővel jól keverd el, hogy homogén masszát kapj, adj hozzá sót ízlés szerint. A főtt krumplit, a csemege uborkát, sajtot és a tojást külön-külön edényekbe reszeld le. Ezután következik a rétegezés:
  • 1. reszelt főtt krumpli
  • 2. fedd be egy réteg tejfölös majonézzel
  • 3. reszelt főtt tojás (1 tojást hagyj meg díszítésnek)
  • 4. fedd be egy réteg tejfölös majonézzel
  • 5. reszelt csemegeuborka elkeverve a sajt 2/3-ával
  • 6. utolsó réteg tejfölös majonéz
  • 7. díszítsd a megmaradt 1 reszelt tojás és a maradék sajt keverékével

P.S: Tökéletes köret bármilyen sült hús mellé, nagyon finom:)

1/12/2010

Sacher mini kuglófok (vagy muffinok)



  • 100 gr tejcsoki
  • 100 gr vaj
  • 2 tojás
  • 150 gr cukor
  • 100 gr sárgabarcklekvár
  • 150 gr liszt
  • 1 kk sütőpor
Tetejére:
  • 5 ek baracklekvár
  • 100 gr étcsoki
  • 50 gr vaj
A darabokra tört tejcsokit olvaszd meg a vajjal együtt, majd tedd félre hűlni. A cukrot és a tojásokat keverd habosra, add hozzá a vajas olvasztott csokit, és a baracklekvárt. Végül dolgozd bele a sütőporos lisztet, és töltsd meg a mini kuglófformákat (ha nincs, akkor muffin formákat) a tésztával. 200 C-on süsd olyan 20-25 percig. Amikor a mini kuglófok kihűltek, a rajtuk lévő lukat töltsd meg a baracklekvárral. A csokit olvaszd fel a vajjal, és vond be velük a sütiket.
Félbevágva ilyenek:)

P.S: Tudják a bécsiek, hogy mitől döglik a légy! Ez bizony tényleg nagyon nagyon finom! Azért választottam a mini kuglófformát, mert nagyon könnyen lehet őket így tölteni, de ha síma muffint készítesz, akkor a muffinok tetejét kened meg a baracklekvárral, és erre jön a csokimáz. Ha szeretnéd, egy egy baracklekvárba mártott diót ragaszthatsz a sütik tetejére díszítésként, nagyon jól megy a baracklekvárhoz és a csokihoz:)

1/11/2010

Bécsi krumplisaláta



  • 70 dkg krumpli
  • 2,5 dl marhahúsleves (lehet kockából)
  • 2 ek mustár
  • 3-4 ek olaj
  • 1 ek ecet
  • 1 lilahagyma
  • bors
  • citromlé

A krumplit főzd meg héjábn, majd hámozd meg, és vágd vékony karikákra. Öntsd nyakon a még meleg marhahúslevessel. Ezután egy külön tálban kézi habverővel keverd össze a mustárt, az olajat, sózd, borsozd, ízlés szerint adj hozzá citromlevet (ez akár el is hagyható), majd keverd bele az apróra vágott lilahagymát is. Ezzel az öntettel öntsd le a krumplit, jól forgasd össze, és már tálalható is.

P.S: Eredeti recept itt. Ez a salát nagyon finom. Amikor készítitek, lehet, hogy először túl soknak fogjátok találni a levest erre a mennyiségre, de ne aggódjatok, gyönyörűen be fog a mártás sűrűsödni, amint hozzákeveritek a mustáros dresszinget. (Én egyébként 2,5 dl forró vízben oldottam fel 1 egész leveskockát). Nekünk nagyon ízlett, remélem, Ti i szeretni fogjátok!

1/10/2010

Pizza tekercs


  • 8 db rétestészta lap
  • 250 gr gépsonka
  • 250 gr trapista sajt
  • 400 gr konzerv gomba
  • 2 dl tejföl
  • 2 tojás
  • 200 gr ketchup
  • origano
  • pici olaj
Előkészületi fázis:
A gépsonkát vágd apró kockákra, a sajtot pedig reszeld le. A tojásokat keverd össze a tejföllel, hogy homogén masszát kapj, majd adj hozzá ízlés szerint sót.

Rétegezés:
3 réteslapot helyezz egymásra, majd így folytasd:
  • 3. réteslap: kend meg a tejföl + tojás keverékével, + a ketchup felével, + origano, erre jön a:
  • 4. réteslap: kend meg a tejföl + tojás keverékével + szórd meg reszelt sajttal + origano
  • 5. réteslap: tejföl + tojás keveréke + sonkakockák + origano
  • 6. réteslap: tejföl + tojás keveréke + gomba + origano
  • 7. réteslap: tejföl + tojás keveréke
  • 8. réteslap: tejföl + tojás keveréke + a fennmaradt ketchup
Befejezés:
Tekerd fel az egészet egy tekerccsé, tedd egy kiolajozott tepsire (én szilikonos sütőlapra tettem, de azt is megolajoztam eg kicsit)majd kend meg a fennmaradt tojás+tejföl keverékével, szórd meg origanoval, és süsd 200 C-ra előmelegített sütőben 30 percig.

P.S: Lányok, ha finomat ettetek, akkor ez nagyon az!!! Aki szereti a pizzát, az ezt is imádni fogja!Náluk azonnal elfogyott, és már le adták a rendelést itthon a következő adagra is:)))Tuladonképpen annyi a lényeg, hogy minden réteget meg kell kenni a tejföl+tojás keverékkel, ettől lesz finom puha az egész tekercs, a töltelék és az origano adja meg hozzá a tökéletes pizza ízt:)

1/08/2010

Nagymamám féle rántott leves

Gizike, kedves gasztro barátnőm nemrégiben arra kért, hogy állítsam össze virtuális étlapomat, és egy olyan menüt tegyek közzé az általam készített ételekből, amit szívesen ajánlanék, ha pl. lenne saját éttermem. A fejemben kezdtem is volna összállítani a menüt, amikor rádöbbentem, hogy a blogomon egyetlen egy, azaz EGYETLEN EGY ! leves recept van.Hogy miért? Mert általában olyan leveseket készítek, amit mindenki ismer, és ezért nincs a blogomon pl. krumplipüré recept sem. Aztán rájöttem, hogy ez így azért nincs teljesen rendjén, mert mindíg van valaki, aki először készíti el az adott levest életében, és jól jön egy kis mankó. Ebből az okból kifolyólag, és na persze hogy a menümbe tudjak leveseket is tenni, közzé fogok tenni leves recepteket is:)))

Erre a levesre azért esett a választásom, mert a nagymamámtól tanultam meg készíteni, és valahogy visszarepít a gyermekkoromba. Semmi extra, nagyon olcsó, gyorsan elkészül, és mégis valahogy kedves nekünk. Mert 20 év múlva is a nagymamám fog róla eszembe jutni, és ez jó érzés:) Igaz, hogy elég ritkán kerül az asztalunkra (pedig Carlos nagyon szereti ám!), de olyankor nagyon gyorsan el szokott fogyni. Fogadjátok szeretettel, úgy adom tovább, ahogy mamától tanultam, semmi változtatás nélkül.


  • fél ujjnyi olaj
  • 2-3 kk köménymag
  • 2 ek liszt
  • 0,5 ek őrölt piros paprika
  • 1,5-2 kk vegeta
  • bors
  • 2 tojás
  • pirított kenyérkockák
  • (ecet)

Egy lábasba önts fél ujjnyi olajat, és melegítsd fel. Dobd bele a köménymagot, és pirítsd egy pár percig, hogy a kömény íze még intenzívebbé váljon. Ekkor adj hozzá két ek lisztet, és pirítsd kevergetve, amíg szép, mogyoróbarnára nem pirul. Ekkor vedd le a tűzről, és keverd bele az őrölt piros paprikát (azért kell levenni a tűzről, hogy nehogy keserű legyen a paprika a hő hatására), öntsd fel vízzel, és tedd vissza a tűzre. Add hozzá a vegetát, a sót, borsot, és hagyd főni kb. 10 percig. Közben verd fel a tojásokat, és vékony sugárban csorgasd a levesbe. Pirított kenyérkockákkal tálald, és aki szereti, tehet a levesbe egy kis ecetet is.

P.S: A nagymamámat időről időre el szoktuk hozzánkhívni egy kis dédunokázásra. Ilyenkor mindíg együtt főzünk, és leginkább olyan ételeket, amiket ő nagoyn finoman tud készíteni, de már szinte feledésbe merültek. Ezeket én szépen ellesem, és beillesztem az étrendünkbe. Emlékeztek pl. az ún. gölődin levesre? (Vagy legalábbis mi így hívjuk). Azt is istenien késziti, legközelebb azt fogom tőle ellesni:)!.
P.S.2: Gizikém, hamarosan közzéteszem az étlapot, csak még teszek fel pár leves receptet, mert mint látod, elég nagy ezen a téren a lemaradásom:)))

1/06/2010

Banános csokis muffin



  • 200 gr liszt
  • 2 kk sütőpor
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 3 kk holland kakaópor
  • 1 tojás
  • 170 gr cukor
  • 1 dl olaj
  • 2 dl kefír/joghurt
  • 3 banán
  • fahéj
  • durvára vágott csoki
Egy edényben keverd össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a kakaóort, egy másikban pedig a tojást, a cukrot, az olajat és a joghurtot. A két edény tartalmát öntsd össze, jól keverd össze mixerrel, majd add hozzá a pépesített banánt, fehéjat ízlés szerint, és a darabokra vágott csokit. Ezzel a masszával töltsd meg a muffin kosarakat 3/4-ig, és süsd őket 200 C-ra előmelegített sütőben.
P.S: Eredeti recept itt. Nekem ebből a mennyiségből 24 db muffinom lett, a tésztája nagyon finom, puha, és jól érződik rajta a banán, ami tökéletes párost alkot a csokival. Ebbe az adagba én 1 nagy csokimikulást (60 gr) tettem bele, de étcsokival is biztos nagyon finom:)

Májjal töltött krumpli



  • 3 nagyobb krumpli
  • 2 pulykamáj
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 ek tejföl
  • 1 tojás
  • bors
  • majoranna
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • reszelt trapista
  • pici olaj
A krumplit sós vízben főzd meg héjában, majd tisztítsd meg és vágd félbe. A közepét mindegyik fél krumplinak vájd ki, ebbe kerül majd a töltelék. A hagymát dobd késes aprítógépbe, majd pirítsd üvegesre pici olajon. A májat szintén bízd az aprítógépre, majd dobd rá a megpirult hagymára. Amikor már a máj is szépen megpirult, vedd le az egészet a tűzről, keverd bele a tejfölt,a tojást, a zsemélemorzsát, és fűszerezd sóval, borssal, majorannával. Ezzel a töltelékkel töltsd meg a krumpli bemélyedéseit, szórd meg reszelt sajttal, és told be a 200 C-ra előmelegített sütőbe, és hagyd sülni, amíg a sajt szépen rá nem olvad.
P.S: Hát, az úgy volt, hogy töltött gombát akartam készíteni. El is készítettem a tölteléket, ám amikor a hűtőböl kivettem a gombát, elég kis szerencsétlennek tűnt, és nem volt szép friss, így kidobtam. A töltelék viszont ott állt készen, már csak azt kellett kitalálni, hogy mibe töltsem bele. Így jött mentő ötletként a krumpli! Nagyon finom, karakteres köret:) Persze a töltelékkel gombát is, vagy mást is símán lehet tölteni:)

1/04/2010

Konfetti



  • 2 tojásfehérje
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg darált dió
  • 1 kk fahéj
  • nutella
A tojásfehérjéket verd kemény habbá, add hozzá a cukrot, a darált diót és a fahéjat, majd két kiskanál segítségével készíts apró halmokat a masszából egy sütőpapírral, vagy szilikonos sütőlappal bélelt tepsibe. Süsd 160 C-on, majd hagyd a sütőben kihűlni. Ezután kettesével ragaszd őket össze nutellával, vagy más mogyorókrémmel.
P.S: Miután elkészítettem a 4 az 1ben aprósüteményeimet, kimaradt 2 tojásfehérjém. Ezekből készült el ez a nagyon finom, diós, fahéjas, mogyorókrémes aprósütemény, ami egycsapásra mindenki kedvence lett. Ebből az adagból viszonylag kevés, olyan 12-13 db. lesz, de ha van több tojásfehérjétek, nyugodtan növeljétek a mennyiségeket, mert ez biztos el fog fogyni:)

Májgombócok



  • 400 gr sertés vagy marhamáj
  • 3 közepes méretű krumpli
  • 2 közepes fej hagyma
  • 2 tojás
  • zsemlemorzsa
  • bors
  • petrezselyem
  • vegeta
  • kevés olaj
A hagymát késes aprítógépben vágd apróra, majd mosd meg a májat, majd dobd azt is a késes aprítógépbe, és pépesítsd. Ezután keverd össze a májat, a hagymát, a tojásokat, a nyersen lereszelt krumplit, add hozzá a fűszereket, és annyi zsemlemorzsát, hogy jól formázható masszát kapj. Ezután formázz a masszából gombócokat, és süsd őket aranybarnára kevés olajon. Krumlipürével tálald.
P.S: Aki szereti a májat, annak ez az étel telitalálat! Gyorsan elkészül, és nagyon finom:)(Mondjuk a darált máj, mint olyan, elég egy gusztustalan látvány, de a égeredmény ezt nagyon gyorsan feledteti:))

1/01/2010

Virslis kiflik


  • 500 gr leveles tészta
  • 2 púpos ek mustár
  • 6-7 db főtt virsli
  • 1 tojás
  • szezámmag / reszelt sajt
A leveles tésztát szobahőmérsékleten engedd fel, majd oszd 2 egyenlő részre. Mindegyik részt nyújtsd 2-3 mm vastag téglalappá, és kend meg vékonyan mustárral. A főtt virsliket vágd egyenként 3 részre. Ezután vágj a tésztából vékony csíkokat, és vond be vele körkörösen a virslit úgy, hogy a mustáros rész érintkezzen a virslivel. Az így elkészített kis kifliket tedd sütőpapírral (vagy szilikonos sütőlappal - én ezt használtam, nagyon praktikus!)bélelt tepsibe, mindegyiket kend meg a felvert tojással, és szórd meg szezámmaggal (vagy reszelt sajttal), majd told be az egészet a 200 C-ra előmelegített sütőbe. Süsd, amíg szép aranybarnára sülnek.

P.S: Ezek a puha kiflik a szemet is gyönyörködtetik, és az ízük is mennyei. Egy-kettő elkészülnek, és ugyanolyan gyorsan fogynak el:)