2/29/2016

Magos kiflik



  • 1 kg liszt
  • 1,2 dl olaj
  • 6 dl langyos tej
  • 1 kk cukor
  • 1 kocka élesztő
  • 2 kk só
  • margarin
  • 1 tojás a lekenéshez
  • magvak
  • tengeri só


A lisztet öntsd egy nagyobb tálba, keverd össze a sóval. Öntsd hozzá az olajat és 5 dl langyos tejet. 1 dl langyos tejhez adj 1 kk cukrot, morzsold bele az élesztőt, és hagyd felfutni.Ha felfutott az élesztő, öntsd ezt is a liszthez. Jó alaposan gyúrd össze, dagaszd a tésztát, akkor lesz jó, ha már nem ragad az edény széléhez. Takard le a tálat egy tiszta konyharuhával, és hagyd egy órácskát kelni. Lisztezett felületre borítsd ki a tésztát, gyúrd át még egyszer, és oszd 4 egyenlő részre. Minden részt nyújts ki kör alakúra, a köröket vágd 8 egyenlő részre, így:

Minden cikkelyt kenj meg vékonyan margarinnal, majd tekerd fel őket kifli formára. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztasd a megformázott kifliket, kend le őket enyhén felvert tojással, és szórd meg tengeri sóval és magvakkal, vagy reszelj rá sajtot.180 C-ra előmelegített sütőben süsd őket szép aranybarnára.

2/28/2016

Karfiolkrémleves


Ez egy nagyon egyszerű és egészséges leves, gyorsan elkészül, remélem, szeretni fogjátok!

  • 1 kg karfiolrózsa
  • 2 vöröshagyma
  • 1,2 l húsleves
  • 2 dl tejszín
  • bors
  • snidling (metélőhagyma)



A karfiolt és a vöröshagymát tedd egy nagy lábasba, és öntsd fel az alaplével. Főzd puhára a zöldségeket, és botmixerrel turmixold krémesre. Ha ezzel megvagy, add hozzá a főzőtejszínt, és főzd még egy kicsit. Már csak annyi maradt hátra, hogy ha kell, adj hozzá még egy kis sót, és őrölj bele borsot, és már szedheted is a tányérokba. Apróra vágott snidlinggel megszórva tálald.

2/27/2016

Caprese saláta




  • 100 gr mozzarella 
  • 4 közepes paraadicsom
  • 2 ek apróra vágott bazsalikom
  • 2 ek balzsamecet
  • 1 ek extra szűz olívaolaj


A mozzarellát és a paradicsomokat is vágd kb. 1 cm vastag karikákra. Egy tányérba helyezd el körkörösen a paradicsomot, rá a mozzarellát, szórd meg az egészet pici sóval és az apróra vágott bazsalikommal. A balzsamecetet keverd össze az olívaolajjal, és locsold a salátára.

2/14/2016

Gombás csirkés rizottó



  • olívaolaj
  • 1 hagyma
  • 1 piros paprika
  • 300-400 gr gomba
  • 1 nagy csirkemell
  • csirkefűszer
  • 125 gr basmati rizs
  • kb. 3 dl húsleves
  • petrezselyemzöld


Az olívaolajon pirítsd üvegesre az apróra vágott hagymát, majd add hozzá a gombát és felkockázott paprikát. Közben a csirkemellet vágd kockára és szórd meg csirkefűszerrel (nekem a Lucullus nagyon bevált, szeretjük nagyon). Keverd a húst a zöldségekhez, és süsd, amíg mindenhol szépen át nem sül. Ekkor add hozzá a basmati rizst, öntsd fel az egészet 3 dl alaplével, és lefedve alacsony lángon hagyd főni, amíg a rizs meg nem puhul.Igény szerint önts hozzá vizet, és ha kell, adj hozzá sót, borsot (bár szerintem nem fog kelleni.). A kész ételre szórj egy kis apróra vágott petrezselymet és már tálalhatod is!

2/13/2016

Kókuszos szedres sült zabkása



  • pici kókuszolaj
  • 2 alma
  • 150 gr szeder
  • 2 tojás 
  • 2 dl tej
  • 2-3 ek méz/juharszirup/édesítő ízlés szerint
  • 8 ek zabpehely
  • 2 ek kókuszreszelék
  • 0,5 kk sütőpor
  • 0,5 kk fahéj


Egy kisebb piteformát vékonyan kenj meg kókuszolajjal. Az almákat hámozd meg, és reszeld le, tedd bele őket egyenletes rétegben a piteforma aljára. Erre szórd rá a szedret. Egy tálban keverd össze a tojásokat a tejjel és a mézzel, egy másikban pedig a zabpelyhet, a kókuszt, fahéjat és a sütőport. A zabpelyhes keveréket add hozzá a tojásos masszához, és öntsd a gyümölcsökre. 180C-ra előmelegített sütőben süsd szép aranybarnára, amíg a teteje szilárd nem lesz.

2/08/2016

Kókuszos meggyes muffin


  • 12 ek liszt
  • 1 zacskó sütőpor
  • 5 ek cukor
  • 5 ek kókuszreszelék
  • 2 vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 1 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 1 kis natúr joghut (1,5 dl)
  • 300-400 gr meggy

A lisztet keverd össze a sütőporral, a kókusszal és a két féle cukorral. Egy külön edényben keverd össze a tojásokat, a tejet, olajat és joghurtot. Keverd jó alaposan össze a két féle masszát, és töltsd meg a muffinformákat úgy, hogy rétegezed. tészta-meggy-tészta meggy. Mehet a 180 C-ra előmelegített sütőbe 20-25 percre, amíg szép aranyszínűre nem sülnek.

Recept innen saját ízlésre adaptálva. Nagyon gyors és finom

2/07/2016

Diós petrezselymes paradicsom saláta


  • 1 lilahagyma
  • 1 kk sumak
  • 0,5 kk himalája só
  • 5 paradicsom
  • 1 marék dió
  • 2 nagy csomó petrezselyemzöld
  • 1 ek extra szűz olívaolaj
  • 2 ek gránátalma szirup (cukrozatlan)




A lilahagymát vágd apró kockákra, keverd össze a sóval és a sumakkal. Add hozzá az apró kockákra vágott paradicsomot és az apróra vágott petrezselymet. A diót vágd durvára, és add az előbbiekhez. Az egészre locsolj olívaolajat és gránátalmaszirupot, és jó alaposan forgasd össze. Ez az egyik kedvencem