6/22/2011

Görögös kenyérsaláta




  • 1 kisebb baguette (graham)

  • 4 paradicsom

  • 1 uborka

  • 1 marék magozott, fekete olívabogyó

  • 100 gr feta sajt felkockázva

  • 2 ek olívaolaj

  • pici balzsamecet

  • bazsalikom


A bagettet kockázd fel falatnyi darabkákra, tedd a kenyérkockákat egy tűzálló tálba, locsold meg 1 ek olívaolajjal, és grill funkción pirítsd mindkét oldalról őket aranybarnára, majd hagyd kihűlni. A paradicsomot kockázd fel, az uborkát szintén. A kenyérkockákat, a paradicsomot, az uborkát, a fetát és az olívabogyót tedd egy tálba, szórd meg apróra vágott bazsalikommal, és a maradék 1 ek olívaolaj és a balzsamecet keverékével, forgasd jó alaposan össze és tálald.


P.S: Forrás: BBC Good Food Magazine, 07/2006, pici változtatásokkal.

6/12/2011

Banános diós piskótatekercs





Tésztához:


  • 7 tojás

  • 7 ek cukor

  • 3 ek liszt

  • 4 ek darált dió

Krémhez:


  • 1 zacskó vaníliás pudingpor

  • 4 dl tej

  • 100 gr vaj

  • 100 gr porcukor

És még:


  • baracklekvár

  • 2-3 banán

  • pici citromlé

  • zselés cukor/csokidarabkák

  • 1 zacskó habpor (lehet vaníliás is)

  • darált dió/csokiforgács a szóráshoz

A tésztához a tojások fehérjét verd kemény habbá, add hozzá a cukrot, mixereled tovább, amíg szép fényes nem lesz, majd egenként keverd a masszához a tojássárgákat is. Legvégül vedd alacsonyabbra a mixer sebességét, és add a masszához a lisztet és a darált diót is, keverd össze az egészet, majd öntsd sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd meg 200 C-ra előmelegített sütőben. Ha kész, borítsd a tésztát enyhén benedvesített konyharuhára, vedd le róla a sütőpapírt, és jó szorosan tekerd fel.

A krémhez főzd meg a pudingot 4 dl tejben, majd ha kész, a tetejére tegyél alufóliát, hogy ne bőrösödjön, hagyd kihűlni. A puha vajat keverd krémesre a porcukorral, majd apránként add hozzá a pudingot, és mixereld krémmé az egészet. Tedd be kb. fél órára a hűtőbe.


A diós piskótát kend meg vékonyan baracklekvárral, erre jöhet a pudingos krém, erre darabolt zselés cukor vagy csoki. A banánokat locsold meg egy kis citromlével, és tedd őket a tésztának arra a szélére, ahonnan kezdve a tekercset fel fogod tekerni. Tekerd fel a tésztát, a tetejét kend meg tejszínhabbal és szórd meg darált dióval vagy reszelt csokival. Jól behűtve, ujjnyi vastgra vágva tálald.

6/09/2011

Grízkoch eperöntettel



A koch-hoz:


  • 6 tojás

  • 6 ek cukor

  • 1 vaníliás cukor

  • 12 ek gríz

  • 1 citrom reszelt héja

És még:


  • 1,5 dl tej

  • 6 ek cukor

  • 2 vaníliás cukor

Eper öntethez:


  • 2 bögre eper

  • 1/3 bögre cukor

  • pici fahéj

  • 3/4 ek étkezési keményítő


A tojások fehérjéből verj kemény habot, add hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, majd vedd alacsonyabbra a mixer sebességét, és add hozzá a tojások sárgáját, a tojsásárgákat, majd legvégül kanalanként a grízt. Egy kivajazott, liszttel megszórt kerámia tálba öntsd bele az előkészített masszát, és süsd aranybarnára 200C-ra előmelegített sütőben. Miközben sül a koch, melegíts össze 1,5 dl tejet 6 ek cukorral és 2 vaníliás cukorral, majd öntsd a még meleg kochra. Jól hűtsd be. Az eperöntethez az epret vágd félbe, tedd egy kisebb lábosba, add hozzá a cukrot és a fahéjat, és főzd amíg el nem kezd bugyogni. 2 ujjnyi eperlében/vízben keverd csomómentesre a keményítőt, és sűrítsd be vele az eperöntetet. Hagyd picit hűlni, majd pürésítsd késes aprítógépben. A jól behűtött kochot eperöntettel leöntve, egész eperszemekkel díszítve tálald.


P.S: Gasztroforradalaom ide vagy oda, én bizony szeretem a hagyományos dolgokat. Nagyon. Aztán hozzáadok vagy elveszek belőle ezt-azt, és kerekedik belőle valami, ami hagyományos, mégis egy kicsit más. Így keletkezett ez a koch is. A szimpla kochot szerettem volna egy kicsit feldobni, és mi mással, mint illatos, lédús eperrel, míg el nem tűnnek teljesen a piacokról...

Egyéb hasznos tudnivaló:



  • A koch akkor a legfinomabb, ha 1 nappal előtte elkészíted, mert így van ideje a gríznek magába szívni a löttyöt, amivel leöntötted, de szükséghelyzetben megteszi pár óra is a hűtőben


  • Én kerámia tálban sütöttem, de ha szép kis adagokat szeretnél viszontlátni a tányérodon, akkor sütikiszúró formával vághtsz belőle szívet, vagy fánkszaggatóval köröket (mint pl. a fotón), de vághatod símán kockára is


  • Az eperöntetet önmagában is elkészítheted, eláll egy jó ideig a hűtőben, tökéletes fagylaltokhoz, palacsintára, gofrira vagy felfújtakra is:)