10/28/2011

Pestos kenyér

Volt egyszer egy kenyér világnapja, nem is olyan rég. Sütöttem is rá kenyeret, csak épp a posztolással csúsztam meg:)Na, de ami késik nem múlik, úgyhogy most megmutatom nektek, milyen illatos, ízekkel teli, pihepuha kenyeret sütöttem. Kell hozzá:


  • 2,5 dl víz

  • 0,5 dl tej

  • 2 ek olívaolaj

  • 2 ek tejpor

  • 40 gr pesto szósz (zöld)

  • 500 gr búza liszt

  • 1 kk só

  • 1 csapott ek cukor

  • 1 zacskó szárított élesztő

  • 1 kk oregano

  • 1 kk bazsalikom


Fogd a kenyérsütődet, és először öntsd a tartályába a tejet, a vizet, majd az olívaolajat, erre jöhet a tejpor, a pesto szósz, majd a liszt. Ezután az egyik sarokba öntsd a sót, a másikba a cukrot, a harmadikba pedig a szárított élesztőt, majd csak úgy a tetejére szórd rá az oreganót és a bazsalikomot. Normál (fehér kenyér) programon sütöttem közepesen barna héjjal.

10/23/2011

Narancsos teakenyér



  • 150 gr vaj/margarin
  • 150 gr cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 3 tojás
  • 150 gr liszt
  • 1 kk sütőpor

És még:
  • 1, 25 dl frissen facsart narancslé (kb. 2 közepes narancsból)
  • 75 gr porcukor
  • pici reszelt narancs- és citromhéj

A puha margarint keverd símára a cukorral és a vaníliás cukorral, add hozzá a reszelt narancshéjat és keverd bele a tojásokat is, majd legvégül a sütőporral elkevert lisztet. Öntsd a tésztát vajazott-lisztezett dobozformába (kenyérformába), és süsd 170 C-on kb. 40-45 percig. A narancsok kifacsart levét keverd össze a porcukorral és a reszelt narancs-és citromhéjjal. A süteményt borítsd ki, az alját ecsettel kend meg jó bőven a naracslé 1/3-ával, majd tedd vissza a formába, szúrkáld meg a tetejét fogpiszkálóval, és kend meg a maradék narancslével. Hagyd kihűlni, és szórd meg porcukorral.

P.S: Ez egy ősrégi Dr. Oetker szakácskönyvből származó recept (A legjobb Dr. Oetker sütemények). Annak ellenére, hogy már sok-sok éve ott lapul ez a szakácskönyv a polcomon, ezt a sütit most készítettem először, és magam is meglepődtem azon, hogy mennyire finom. Ilyenkor, amikor kint hideg van, nagyon szívesen készítek teakenyereket, kuglófot és gyümölcskenyeret, úgyhogy mostanában számíthattok tőlem egy csomó ilyen, és ehhez hasonló lélekmelengető receptre:)

10/20/2011

Zöldbableves


  • 1 zacskó fagyasztott zöldbab (kb. 600 gr)
  • 1,2 l víz
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kk só
  • 1 kk vegeta
  • 3 ek olaj
  • 1 ek liszt
  • aprított petrezselyemzöld
  • 1 kk ecet
  • 2 dl tejföl

A zöldbabot tedd egy lábasba az apróra vágott hagymával és a sóval együtt, öntsd fel a vízzel, forrald fel, majd alacsony lángon főzd, amíg a zöldbab meg nem puhul.Adj hozzá ételízesítőt is ízlés szerint. Egy külön lábasban forrósítsd fel az olajat, add hozzá a lisztet, és kb. 2 percig kevergesd, amíg a a rántás zsemleszínű nem lesz. Ekkor vedd le a tűzről, add hozzá a felaprított petrezselymet, keverd bele a tejfölt és az ecetet, és egy kis levest, jól keverd össze az egészet, és öntsd a zöldbableveshez. Kevergetve főzd még pár percig, amíg a leves kicsit be nem sűrűsödik.

10/14/2011

Grízes meggyes rétes - fázisfotókkal



  • 9 lap réteslap
  • 6 dl natúr joghurt
  • 3 dl gríz (búzadara)
  • 3 dl cukor
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • 2 dl olaj
  • 1 sütőpor
  • meggy
  • vaníliás porcukor a tetejére


A joghurtot, grízt, cukrot, vaníliás cukrot, olajat és a sütőport jó alaposan keverd össze. Fogj egy réteslapot, és locsolj rá 5 ek-nyit a joghurtos-grízes cuccból, így:



Egy ecsettel kend szét a masszát, hogy mindenhova egyenletesen jusson belőle. Erre jön a második réteslap, rá megint 5 ek grízes cucc, majd a harmadik réteslap, erre is 5 ek grízes krém.



A harmadik réteslapot miután megkented a grízes cuccal, kb. a réteslap feléig szórd meg jó bőven meggyel (mennyiséget döntsd el, én úgy szeretem, ha van benne bőven:))


A tészta rövidebbik felétől kezdve lazán tekerd fel a rétest, és tedd szilikonos sütőlappal bélelt (vagy símán kiolajozott) tepsibe. Ha maradt volna esetleg egy pici a grízes cuccból, azzal nyugodtan lekenheted a rétesek tetejét. Süsd 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 45 percig. Amikor arétes kihűlt, szórd meg jó bőven vaníliás porcukorral, szeleteld 2 ujjnyi vastagra és már tálalható is.



P.S: Jaj, én úgy szeretem ezt a rétest!Csupa gyümölcs, csupa íz, és elronthatatlan:) Csak úgy mellesleg, van ám ennek diós változata is, hamarosan azt a receptet is hozom Nektek!

Zöldborsó főzelék




  • 500 gr zöldborsó

  • 50 gr vaj

  • 2 csapott ek liszt

  • 1 kk só

  • pici ételízesítő (ízlés szerint)

  • pici őrölt feketebors

  • 5 dl tej

  • petrezselyemzöld


A vajat olvaszd meg egy lábasban, add hozzá a zöldborsót és a sót, és párold puhára. A tejben keverd csomómentesre a lisztet, öntsd a puhára párolt zöldborsóra, add hozzá az őrölt borsot, ízlés szerint ételzesítőt és az próra vágott petrezselymet, és kevergetve főzd még pár percig, amíg kellőképp be nem sűrűsödik. Ennyi, isteni finom, krémes:)

10/05/2011

Fahéjas almás táska




  • 500 gr leveles tészta
  • 3 nagyobb alma
  • 3 ek cukor
  • 2 vaníliás cukor
  • 2 ek citromlé
  • 1 kk fahéj
  • 1 ek vaj
  • 1 tojás
  • porcukor

Mosolygós alapanyag Anyuék almafájáról:)

Az almákat hámozd meg, vágd apró kockákra. Egy teflon serpenyőben olvaszd fel a vajat, mehet rá az alma, a cukor, a vaníliás cukor és a citromlé. Állandóan kevergetve párold az almát puhára. Amikor kihűlt, keverd össze a fahéjjal.

A felengedett leveles tésztát lisztezett felületen nyújtsd vékonyra, és fánkszaggatóval vágj belőle köröket. Mindegyik kör közepére tegyél az almás töltelékből.




A tésztát hajtsd félbe, és egy villa segítségével ragaszd össze a tésztát így:


Az így elkészített almás táskákat tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe (én szilikonosat használok, azt szeretem a legjobban, soha nem ragad rá semmi, és elmosod, aztán kész, és még a környezetet is kíméled:)), kend le őket a felvert tojással, és süsd 180 C-ra előmelegített sütőben, amíg szép aranybarnára nem sülnek.Hagyd őket hűlni, és szórd meg jó bőven porcukorral. Isteni.


P.S: Forrás: Dobra hrana, 10/2010

10/03/2011

Mazsolás kuglóf



  • 250 gr vaj/margarin
  • 250 gr cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 4 tojás
  • 250 gr liszt
  • 2 kk sütőpor
  • 100 gr mazsola
  • rum aroma
  • 1 kk fahéj
  • porcukor

A vajat keverd símára a cukorral és a vaníliás cukorral. Add hozzá a tojásokat és a sütőporral elkevert lisztet, a mazsolát, rum aromát és a fahéjat. Öntsd vajazott-lisztezett kuglófformába, és süsd 170 C-ra előmelegített sütőben nagyjából egy órácskát. Hagyd kihűlni és porcukorral megszórva tálald.

Recept a Dr. Oetker Sütőporos zacskóról származik. Marko kedvéért készítettem, mert imádja a mazsolát. Finom lett, gyorsan elfogyott:)

10/02/2011

Szerb csavart túrós pite - fázisfotókkal



  • 1 bögre liszt
  • 1 bögre joghurt
  • 1 bögre szénsavas ásványvíz
  • 0,5 bögre olaj
  • 2 kk sütőpor
  • 3 tojás
  • 1 kk só
És még:
  • 500 gr rétestészta (kb. 12 lap)
  • 500 gr túró
  • pici olaj a formához

A lisztet, olajat, ásványvizet, tojásokat, a joghurtot, sütőport és a sót jó alaposan keverd össze mixerrel, hogy teljesen csomómentes legyen. A túrót törd át, adj hozzá sót ízlés szerint, és keverd össze 5ek-nyi cuccal az előbbi masszából. Fogj egy réteslapot, és csorgass rá 3 ek-nyit a joghurtos-tojásos cuccból így:


Majd egy ecsettel kend szét, hogy mindenhova egyenletesen jusson.


Fedd be egy réteslappal, és szórd meg túróval. Tekerd fel, mint a beiglit.




Az egyik végétől kezdve tekerj belőle csigát, és tedd egy kiolajozott piteforma közepére.



A fennamradt rétestésztát is ugyanígy töltsd meg: első lapra joghurtos-tojásos cucc, második lap, erre túró, majd feltekered, mint a beiglit, és folytatólagosan elhelyezed őket a formában, hogy egy ilyen szép nagy csigát kapj:


Öntsd le az egészet a fennmaradt joghurtos-tojásos cuccal, és süsd 200 C-ra előmelegített sütőben 40 percig.


P.S: A hétvégén kerti partit rendeztünk, 100 db csevap készült + pljeskavica, előételként, meg amúgy közben is, ezt a pitét ettük. Aki szereti a burekot és a gibanicát, ezt is biztosan szeretni fogja. Recept innen.