8/17/2023

Nyári zöldséges csirkés egytál

Nagyon szeretem, amikor friss zöldségekből tudok főzni. Ha pedig anyu kertjéből vannak a zöldségek, akkor attól még finomabb minden 😉. Ez az egytálétel annyira de annyira finom, semmi macera nincs vele, szinte magától elkészül😀. Mégis telis-tele van vitaminnal a rengeteg fajta különböző zöldség miatt. Zsiradék pedig szinte zéró, minden a saját levében párolódik. Isteni. Na és a szinek! Próbáljátok ki bátran, szeretni fogjátok!



A zöldségekhez:

  • 4-5 újkrumpli
  • 1 sárga paprika
  • 1 zöld paprika
  • 2 lilahagyma
  • 3 paradicsom
  • pici sültkrumpli fűszerkeverék
  • 4-5 gerezd fokhagyma

A húshoz:

  • kb 750 gr csirkemell (csirkecombbal is jó)
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 1 kk só
  • 1/2 kk bors
  • 0,5 kk vegeta
  • 0,5 kk sültcsirke fűszerkeverék
  • 1 kk kakukkfű
  • 3-4 ek olívaolaj

A zöldségeket jó alaposan mosd meg, majd egyenként darabold őket nagyjából azonos méretű kockákra, tedd egy tűzálló tálba, és sózd meg őket, szórj rá pici sültkrumpli fűszert is, ha szeretitek. 


Most jöhet a hús. Azt is mosd meg jó alaposan, itasd fel róla a vizet, majd kockázd fel. A pác hozzávalóit (sűrített paradicsom, fűszerek és olívaolaj) keverd jó alaposan össze, majd forgasd egyenletesen össze a felkockázott csirkemellel.

A fűszeres csirkemell kockákat add a zöldségekhez, majd adj kb 1 dl vizet a pácos tálba, majd öntsd azzal is nyakon a húszöldségeket. Dugdosd bele a fokhagyma gerezdeket is. 

Egy sütőpapírt vizezz be jó alaposan, majd ezzel bugyoláld be az egész csomagot jó alaposan. Mehet be a 200 C-ra előmelegített sütőbe 1 órácskára.  óra elteltével vedd le a sütőpapírt, ha kell, még egy picit süsd,de maximum 10-15 percig, és már mehet is az asztalra 💪😊.


8/13/2023

Kisir - török couscous saláta


  • 2 dl couscous
  • 4 dl zöldségleves alap
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • 3 újhagyma (kiváltahtod 1 lilahagymával)
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 1/2-1 citrom kifacsart leve

A couscoust öntsd fel 4 dl forró levessel, keverd el benne a sűrített paradicsomot. és lefedve hagyd állni, amíg magába nem szívja a folyadékot. Közben vádg apróra a zöldhagymát és a petrezselymet, majd ha már picit kihűlt a couscous, keverd hozzá. Legvégül facsard bele a citromlevet, és jó alaposan forgasd össze. Kész is a gyors, egészséges köreted 😉

8/12/2023

Vaníliás "masni" keksz

 


  • 1 tojás
  • 80 gr cukor
  • 50 gr keményítő
  • 100 gr olvasztott vaj
  • vanília aroma
  • 200 gr liszt
  • 1 kk sütőpor

És még: 

  • olvasztott csoki
  • kókusz
A tojást keverd össze a cukorral, majd add hozzá a keményítőt is. Keverd tovább szép símává, majd add hozzá az olvasztott vajat is. Mehet bele a vanília aroma, majd a sütőporral elkevert liszt. Gyúrd szép sima tésztává. Meg fogsz lepődni mennyire szép, fényes, rugalmas a tészta. Oszd 4 részre, majd a részeket sodord hosszú rudakká. Minden rudat darabolj fel kb 6 centis darabokra.

Minden 6 centis darabba mindkét oldalról nyomj csíkokat egy villa segítségével, így masniformájú kekszeket fogsz kapni.15-20 perc alatt süsd meg őket sütőpapírral bélelt tepsiben aranyszínűre, de maradjanak világosak. Ezután már csak a díszítés marad hátra. Én most olvasztott csokival és kókusszal díszítettem, de lehet sűrített tejjel is lekenni a közepét és pisztáciába/kókuszba/pörkölt mogyoróba forgatni, attól függően, hogy mit szerettek, vagy épp mi van otthon 😀. Jó sütögetést!

Szilvás grízes 5 perces süti

Tészta:

  •  2 tojás
  • 5 ek cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 2 dl natúr joghurt
  • 0,75 dl olaj
  • 5 ek liszt
  • 3 ek gríz
  • 1 kk sütőpor
  • pici holland kakaópor

És még:

  • szilva
  • fahéj
  • 1 ek nádcukor

Fogj egy piteformát, és béleld ki sütőpapírral. A szilvát magozd ki, és vágd negyedekre. Héjával lefelé rakd ki a piteforma alját a szilvával, szórd meg a nádcukorral és fahéjjal ízlés szerint. 

A tészta hozzávalóit a kakaópor kivételével keverd össze a leírt sorrendben, majd felét öntsd a szilvára.

 A másik felébe keverd bele a kakaóport és öntsd a sárga tésztára.

Süsd 180 C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig. Picit hagyd hűlni. és borítsd egy megfelelő méretű tányérra, vedd le a sütőpapírt, hogy a gyümölcsös rész is ki tudjon hűlni. Ízlés szerint fahéjas porcukorral megszórva tálald.