11/26/2011

Sütőben sült sajtos karfiol




  • 1 fej karfiol (kb. 1 kg)

  • 250 gr tejföl

  • 4 tojás

  • 1,5 dl tej

  • 1 kk só

  • 1 kk vegeta

  • 1 kk sütőpor

  • reszelt sajt (jó sok)

  • pici olaj


A karfiolt szedd rózsáira, és sós vízben főzd roppanósra. Tedd a megfőtt és lecsöpögtetett karfiolrózsákat olajjal vékonyan megkent tűzálló tálba. Keverd össze a tojásokat, a tejfölt, tejet, sót, vegetát és a sütőport, és öntsd az egészet a karfiolra. Süsd 200 C-ra előmelegített sütőben, amíg szép aranybarnára nem sül (kb. 30 perc), majd szórd meg jó bőven a reszelt sajttal. Tedd vissza annyira a sütőbe, hogy a sajt szépen megolvadjon, és már kész is.

11/21/2011

Mézeskalács kuglóf




Száraz hozzávalók:


  • 5 dl liszt

  • 2,5 dl cukor

  • 2 kk sütőpor

  • 0,5 kk szódabikarbóna

  • 1 kk fahéj

  • 2 kk mézeskalács fűszerkeverék
Nedves hozzávalók:


  • 1 tojás

  • 2,5 dl tej

  • 1,25 dl méz

  • 1 ek olaj
Tetejére:


  • porcukor

Keverd össze a száraz hozzávalókat, majd egy másik tálban a nedveseket. Öntsd össze a két masszát és jó alaposan dolgozd össze. Öntsd az egészet vajazott-lisztezett kuglóf- vagy koszorú formába, és süsd 160 C-ra előmelegített sütőben 55-60 percig. Picit hagyd hűlni a formában, borítsd tálcára. Tálalás előtt szórd meg jó alaposan porcukorral.

P.S: Látszik ám, hogy közeleg a Karácsony, ilyenkor én is imádok igazi, "Karácsony ízű" dolgokat sütni, jó sok fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel. Ez a kuglóf (vagy koszorú) is ilyen, nagyon gyorsan össze lehet állítani, és napokig friss marad. Az én drága kisfiam két kézzel, és hármasával nyomta magába a szeleteket:), remélem, Nektek is ízleni fog!

11/13/2011

Török tejberizs






  • 6 bögre víz

  • 2 bögre rizs

  • 3 bögre tej

  • 14 ek cukor

  • 3 vaníliás cukor

  • 1 zacskó vaníliás pudingpor

Opcionálisan:


  • fahéj

  • mazsola

  • kandírozott narancshéj



Tedd fel a vizet forrni, és amikor forr, add hozzá a rizst. Kevergetve főzd amíg a rizs már majdnem puhára főtt, majd add hozzá a tejet, cukrot és a vaníliás cukrot. Ízlés szerint adhatsz hozzá fahéjat, mazsolát és kandírozott narancshéjat is, de el is hagyható. Egy pici tejben keverd csomómentesre a vaníliás pudingport, öntsd a rizshez, és főzd az egészet krémesre. A kész tejberizst szedd tálkákba, a tetejét szórd meg egy kis cukorral és tedd rövid időre a sütőbe grill fokozatra, hogy karamellizálódjon. Isteni finom, krémes, nagyon szerettük.


P.S: Recept innen. Ez egy jó nagy adag, úgyhogy ha kevesebben vagytok, bőven elég fél adagot csinálni.

11/12/2011

Patlizsán muszaka




  • 2 nagyobb patlizsán

  • 2 fej vöröshagyma

  • 500 gr darált hús

  • 1,5 dl paradicsomlé


  • bors

  • kakukkfű

  • bazsalikom

  • pici origano

  • ételízesítő

  • pici olaj

  • 250 gr reszelt sajt
Besamel mártáshoz:


  • 50 gr vaj

  • 2 ek liszt

  • 5 dl tej

  • 50 gr parmezán

  • 2 tojás





A patlizsánokat karikázd fel, és süd meg a szeleteket grill serpenyőben (én nem szeretem olajban sütni, mert a patlizsán úgy szívja magába az olajat, mint a szivacs). Az apróra vágott hagymát párold üvegesre egy pici olajon, add hozzá a darált húst, és párold össze a hagymával. Öntsd hozzá a paradicsomlét, majd jöhet a só, bors, ételízesítő ízlés szerint, na és a kakukkfű, origano és a bazsalikom. Jól főzd össze az egészet, amíg nagyjából el nem fő a leve.

A besamelhez olvaszd fel a vajat, add hozzá a lisztet, és kevergetve pirítsd aranybarnára, majd öntsd fel a tejjel. Kevergetve főzd sűrűre, adj hozzá sót, pici szerecsendiót és ételízesítőt. Ha elkészült, vedd le a tűzről, keverj bele 2 felvert tojást és a reszelt parmezánt.Egy tűzálló tálat kenj meg vékonyan olajjal, és már csak a rétegezés jön így:



  1. patlizsán karikák


  2. darált hús fele


  3. besamel mártás 1/3-a


  4. reszelt sajt


  5. patlizsán karikák


  6. darált hús másik fele


  7. besamel mártás 2. harmada


  8. reszelt sajt


  9. patlizsán karikák


  10. besamel 3. harmada


  11. reszelt sajt

200 C-ra előmelegített sütőben süsd szép aranybarnára.


P.S: Hát, mondjuk nem a leggyorsabb ebéd, amit eddig készítettem, de egyáltalán nem annyira bonyolult, mint ahogy első olvasatra tűnhet. Na és az íze, verhetetlen, megéri a munkát, ezt elhihetitek:)Recept innen saját ízlésre alakítva: Dobra hrana 11/2011

Besamel mártás

Úgy gondoltam, a besamel mártás megér egy külön bejegyzést, mert elég sokféle étellel variálható, így jó, ha van kéznél egy megbízható és finom alaprecept. Mutatom, én hogy készítem.
Alaprecept:




  • 50 gr vaj

  • 2 púpos ek liszt

  • 5 dl tej


  • őrölt szerecsendió

  • esetleg pici ételízesítő

A vajat olvaszd fel, majd add hozzá a lisztet, és kevergetve pirítsd világos zsemleszínűre. Öntsd fel a tejjel, és kevergetve addig főzd, amíg kellőképp be nem sűrűsödik. Keverd hozzá a sót és a szerecsendiót (esetleg egy kis ételízesítőt), és már kész is.



P.S: Az alap besamel mártást gazdagíthatod még 2 felvert tojással (pl. ha rakott dolgokat készítesz, és még úgyis sülni fog az étel a sütőben, a tojásokat akkor adod hozzá, amikor már a mártást levetted a tűzről), de adhatsz hozzá parmezánt, trapistát vagy füstölt sajtot is, attól függően, hogy milyen ételt készítesz, és persze jól bírja a különböző fűszerezést is:)

11/06/2011

Mézeskalács muffinok


Száraz hozzávalók:


  • 280 gr liszt

  • 100 gr cukor

  • 1 sütőpor

  • 2-3 kk mézeskalács fűszerkeverék vagy fahéj

  • 1 kk holland kakaópor

Nedves hozzávalók:


  • 1 tojás

  • 2,5 dl tej

  • 0,5 dl olaj

  • 85 gr méz

És még:


  • sűrű szilvalekvár

Csokimázhoz:


  • 100 gr csoki

  • 80 gr margarin

  • pár csepp olaj



A száraz és a nedves hozzávalókat külön-külön tálakban keverd össze, majd öntsd össze a két tál tartalmát, és jó alaposan keverd össze. A masszával töltsd meg a szilikonos muffinformákat (vagy papírkosárkákat) 2/3-ig, majd mindegyik tetejére tegyél egy-egy jó kiskanál sűrű szilvalekvárt. Süsd a muffinokat 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 percig, hagyd őket kihűlni, majd vond be a tetejüket csokimázzal.


Recept innen.

11/03/2011

Törökös rizottó




  • 1 bögre rizs (kb. 200 gr)

  • 1 padlizsán

  • 500 gr csirkemell filé

  • 1 vöröshagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 200 gr hámozott paradicsom konzerv

  • olaj


  • bors

  • ételízesítő


A hagymát vágd apróra, majd pirítsd üvegesre az olajon. A csirkemellet kockázd fel, sózd, borsozd, szórd meg egy kis ételízesítővel, és add hozzá a hagymához. Pirítsd meg, majd önts alá egy pici vizet, és dinszteld kb. 10 percig. Közben a patlizsánt hámozd meg, kockázd fel, és add a húshoz, amikor az már megpuhult. Adj hozzá 2 gerezd áttört fokhagymát, egy kis sót-borsot ízlés szerint, majd keverd hozzá a paradicsomot is.Ekkor add hozzá a rizst, és öntsd fel az egészet 2,5-3 bögre vízzel. Keverd jól össze, majd fedd le, és főzd még kb. 10 percig, amíg a rizs magába nem szívja a folyadékot.

11/02/2011

Francia hagymaleves




  • 800 gr hagyma

  • 50 gr vaj

  • 1 ek olaj

  • 2 ek liszt

  • 1 dl fehérbor

  • 1 l csirkealaplé (mehet kockából is)

  • 2 babérlevél


  • bors

  • reszelt szerecsendió

  • 1 kisebb bagett

  • trapista sajt

A hagymát tisztítsd meg, és vágd vékony karikákra. A vaj és az olaj keverékén pirítsd a hagymát kb.15-20 percig közepes hőfokon, majd szórd meg a liszttel, öntsd fel a borral és a csirke alaplével. Add hozzá a babérlevelet, sózd, borsozd ízlés szerint. Hagyd felforrni. Közben a bagettet szeleteld fel, és tegyél indegyik szeletre 1-1 szeletke trapista sajtot. A kenyérszeleteket told be az előmelegített sütőbe, és grill funkción pirítsd rá a sajtot.Szedd tányérokba a levest és tálald a sajtos bagettel.