- 2 nagyobb patlizsán
- 2 fej vöröshagyma
- 500 gr darált hús
- 1,5 dl paradicsomlé
- só
- bors
- kakukkfű
- bazsalikom
- pici origano
- ételízesítő
- pici olaj
- 250 gr reszelt sajt
Besamel mártáshoz:
- 50 gr vaj
- 2 ek liszt
- 5 dl tej
- 50 gr parmezán
- 2 tojás
A patlizsánokat karikázd fel, és süd meg a szeleteket grill serpenyőben (én nem szeretem olajban sütni, mert a patlizsán úgy szívja magába az olajat, mint a szivacs). Az apróra vágott hagymát párold üvegesre egy pici olajon, add hozzá a darált húst, és párold össze a hagymával. Öntsd hozzá a paradicsomlét, majd jöhet a só, bors, ételízesítő ízlés szerint, na és a kakukkfű, origano és a bazsalikom. Jól főzd össze az egészet, amíg nagyjából el nem fő a leve.
A besamelhez olvaszd fel a vajat, add hozzá a lisztet, és kevergetve pirítsd aranybarnára, majd öntsd fel a tejjel. Kevergetve főzd sűrűre, adj hozzá sót, pici szerecsendiót és ételízesítőt. Ha elkészült, vedd le a tűzről, keverj bele 2 felvert tojást és a reszelt parmezánt.Egy tűzálló tálat kenj meg vékonyan olajjal, és már csak a rétegezés jön így:
patlizsán karikák
darált hús fele
besamel mártás 1/3-a
reszelt sajt
patlizsán karikák
darált hús másik fele
besamel mártás 2. harmada
reszelt sajt
patlizsán karikák
besamel 3. harmada
reszelt sajt
200 C-ra előmelegített sütőben süsd szép aranybarnára.
P.S: Hát, mondjuk nem a leggyorsabb ebéd, amit eddig készítettem, de egyáltalán nem annyira bonyolult, mint ahogy első olvasatra tűnhet. Na és az íze, verhetetlen, megéri a munkát, ezt elhihetitek:)Recept innen saját ízlésre alakítva: Dobra hrana 11/2011