Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de mi amellett, hogy szeretünk új dolgokat kipróbálni, időről időre rákívánunk a hagyományos kajára. Semmi flanc, semmi extra hozzávaló, csak a jó kis megszokott, hagyományos ízvilág. Most is ez történt. Volt otthon darált marhahúsom és egy kilónyi gyönyörű zöldbabom, így rakott zöldbabot készítettem. A három évesünk úgy tömte magába azöldbabot, mintha világ életében ezt ette volna, és ezzel a mondattal kelt fel az asztaltól:"Húúú, anyuci, nekem nagyon ízlett ez az ebéd!":)
Mutatom, hogy készítettem:
Kell hozzá:
- 2 dl rizs
- 1 marhahúsleveskocka
- 1 kg zöldbab
- 1 fej vöröshagyma
- 500 gr darált marhahús
- 1 sárgarépa
- só
- bors
- vegeta
- 1 nagy doboz tejföl (450-500 gr)
- 2 tojás
- reszelt sajt ízlés szerinti mennyiségben (nálunk minél több, annál jobb)
- pici olaj
- pici zsemlemorzsa
A rizst megfőzöd a szokásos módon (kezdő háziasszonyok kedvéért: pici felhevített olajon megfuttatod a rizst, majd felöntöd kétszeres mennyiségű - jelen esetben 4dl forró marhahúslevessel, letakarva főzöd kb. 5-10 percig, majd lefedve hagyod, hogy a rizs magába szívja a maradék folyadékot). A zöldbabot is megfőzöd enyhén sós vízben. Amíg a zöldbab fő, elkészíted a húst. Egy vöröshagymát apróra vágsz, pici olajon üvegesre pirítod, ráreszelsz egy sárgarépát, hozzáadod a darált húst, megszórod sóval, borssal, vegetával. A nagy doboz tejfölt összekevered, hogy krémes, és kenhető legyen.Most jön a rétegezés:
Egy tűzálló tálat vékonyan megkensz olajjal, és megszórod zsemlemorzsával, majd erre jön a zöldbab fele.
A maradék tejfölt összekeversz két tojással, és ezzel öntöd le a zöldbabot.
A tetejét jó bőven megszórod reszelt sajttal, és betolod az egészet 200 C-ra előmelegített sütőbe, és szép pirosra sütöd:)