- 300 gr vöröshagyma
- 1 ek liszt
- 60 gr vaj
- só
- bors
- leveskocka
- 60 gr reszelt parmezán
- pirított kenyérkocka
- 4 ek tejföl
3/31/2010
Francia hagymaleves egyszerűen
Üvegbe zárt tél - Kókuszos sütőtök lekvár
- 2-2,5 kg-os sütőtök
- 400 gr cukor
- 2 vaníliás cukor
- 1,5 kk mézeskalács fűszerkeverék
- 2 kk vanília aroma
- 1 citrom leve
- 100 gr kókuszreszelék
3/29/2010
Finom csokoládétorta
A tésztához:
- 150 gr étcsoki
- 150 gr vaj
- 75 gr cukor
- 1 vanillin cukor
- 2 tojás
- 4 tojássárgája
- 150 gr liszt
- 15 gr kakaópor
- 1 csapott kk sütőpor
- 4 tojásfehérje
- 75 gr cukor
- baracklekvár
- 150 gr étcsoki
- 8 ek tejszín
P.S: Szeretem a márciust, mert Carlosnak akkor van a szülinapja:) Ez a torta készült a nagy napra, mert Carlos imádja a nagyon csokis dolgokat. A recept egyébként a Dr. Oetker féle Süteményeskönyv kezdőkenk c. könyvből van, és egy picit átalakítottam, de tényleg csak egy picit: megdupláztam a csokimáz hozzávalóit, és az eredeti ribizli zselé helyett sárgabaracklekvárt használtam. (a recept 4-6 ek ribizlizselét ír, én jóval többet használtam). Sütőport tettem bele, mert recept szerint kell, de igazából feleslegesnek éreztem a felvert tojásfehérjehab miatt. Csak feljött tőle a torta teteje és berepedezett, aztán zsonglőrködhettem, hogy a csoki a tetején normálisan nézzen ki. Ezt leszámítva finom volt:)
3/26/2010
Mi adtuk a világnak a démokrasziát, most még a gorog jogurt receptje is kéne???
- 1 l tej (nem zsírszegény)
- 3 ek natúr joghurt (élőflórás)
- 1 szűrő
- konyharuha
- 1 textil pelenka
3/22/2010
Vajdasági meggyes rétes
- 500 gr rétestészta
- 150 gr darált dió
- 1 kg meggy
- 200-300 gr cukor
- 3 zacskó vaníliás cukor
- 3 ek zsemlemorzsa
- 1 dl tejföl
- 3 tojássárgája
- olaj
- pocukor a szóráshoz
Sajtszószos paprikás csirkemell
- 800 gr csirkemell filé
- 3 ek mustár
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 kaliforniai paprika
- 4 dl tejszín
- 4 háromszög sajt
- olaj
- só
- bors
- ételízesítő
- apróra vágott petrezselyem
Díjak - upgrade változat
3/19/2010
Tavaszi vitamin koktél saláta
- 300 gr főtt zöldborsó
- 1 csomó retek felszeletelve
- 1 karalábé meghámozva, felkockázva
- 3 újhagyma, felkarikázva
Öntet:
- 2 dl joghurt
- 1 ek friss kapor finomra vágva
- 1 kk mustár
- só
- bors
Tropical smoothie
- 1 bögre eper
- 2 banán
- 1 bögre felkockázott mangó
- 1 bögre narancslé
- 0,5 bögre jégkocka (kókusztejből)
- 1 kk vanília aroma
- pici fahéj
- tetejére kókuszreszelék
3/16/2010
Pizzás "tekercs hármomszögek":)
- 900 gr- 1 kg liszt
- 1 élesztő
- 2,5 dl langyos víz
- 2,5 dl langyos tej
- 1 kk cukor
- 1 ek só
- 1 dl olaj
- 125 gr margarin
- 3 tojás
- 250 gr gépsonka
- 200 gr konzerv gomba
- 300 gr reszelt sajt
- 200 gr ketchup/paradicsompüré
- origano
- 50 gr szezámmag
3/11/2010
Tadáááááám- Túrós burek - az igazi!!!
- 500 gr rétestészta
- 600 gr túró
- 5 dl víz
- 2 kk só
- 1 ek margarin
- 1 sütőpor
- 0,4 dl olaj
- 3 ek tej
Egy kisebb edénybe öntsd 5 dl vizet, tegyél bele 2 kk sót és 1 ek maragint, és forrald fel. Amikor felforrt, vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni. Miután kihűlt, keverj hozzá 1 zacskó sütőport. Egy kerek formát kenj meg pici olajjal, majd helyezz rá 2 réteslapot. Ezután három réteslapot kicsit gyűrj össze, és tedd őket az alsó 2 réteslapra. Locsold meg a vizes keverék 1/3-ával. Erre morzsold rá a túró felét (ha a túró nem elég sós, érdemes megsózni). Erre megint három összegyűrt réteslap kerül, erre a vizes keverék második harmada. Erre a túró másik fele. Erre ismét három összegyűrt réteslap jön. Meglocsolod a vizes keverék utolsó harmadával, és befeded az egészet 2 réteslappal, aminek a széleit vissza kell hajtani, hogy szép pite formát kapj.Végső lépésként keverd össze a 0,4 dl olajat a 3 ek tejjel, és ezzel a keverékkel kend meg a burek tetejét. 200 C-on süsd, amíg szép aranybarnára nem sül.
P.S: Az igazi burekot persze nem ilyen pite formában sütik, hanem kerek fém formában. Nekem olyanom nincs, de hamarosan be fogok egyet szerezni.A receptet egyébként egy gastro ujságban találtam (Dobra hrana, 03/2010). Azt írták, ez pont olyan, mint az eredeti. Kíváncsi lettem, főleg, hogy nem kell hozzá semmi extra. És a végeredmény tökéletes lett!
3/09/2010
Meggyes brownie
- 150 gr étcsoki
- 100 gr vaj
- 100 gr cukor
- 100 gr meggy
- 100 gr liszt
- 0,5 kk sütőpor
- 2 tojás
- csipet só
3/08/2010
Finom tejfölös pogácsa
- 600 gr liszt
- 5 kk só
- 1+1 kk cukor
- 3 tojás
- 2 dl tejföl
- 1 margarin (250 gr)
- 1 élesztő
- 1 tojás
- szezámmag
- lenmag
- durva tengeri só
- vagy a magvak helyett reszelt sajt
3/07/2010
Balzsamecetben marinált csirkemell
- 4 filézett csirkemell (700-800 gr)
- bors
- 3 kk vegeta
- 3 ek balzsamecet
- 3 kanál olívaolaj
- pár szál kakukkfű
- krumplipüré
Krumplipüré
- 1 kg krumpli
- 100 gr vaj
- 2 dl tej (vagy fele tej-fele tejszín)
- só
- őrölt szerecsendió
Gyönyörű díjat kaptam!
3/03/2010
Nigella banánkenyere
- 100 gr mazsola
- 75 ml sötét rum
- 175 gr liszt
- 2 kk sütőpor
- 0,5 kk szódabikarbóna
- 0,5 kk só
- 125 gr olvasztott vaj
- 150 gr cukor
- 2 tojás
- 300 gr banán (héja nélkül mérve)
- 100 gr aprított dió (eredeti receptben 60 gr)
- 1 kk vanília aroma
3/01/2010
Pihe puha kiflik
- 0,5 dl langyos tej
- 1 kk cukor
- 1 kk liszt
- 1 élesztő
- 1 kg liszt
- 2 ek só
- 4 ek cukor
- 2 tojás
- 0,5 l langyos tej
- 3 kávéscsésze olaj
- 150 gr olvasztott margarin+1 kk só
- 1 tojás
- szezámmag
- tengeri só