Ezt a receptet egy nagyon kedves horvát hölgytől, Ljerkától tanultam, ő készítette nekünk az egyik nyaralásunk alkalmával. Azóta többször készítettem, a gyerekek is és mi is nagyon szeretjük:)
- 500 gr spenótos tészta (pasta verde)
- pár ek extra szűz olívaolaj
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 zacskó tenger gyümölcsei (450-500 gr)
- 5 dl zöldségalaplé*
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 2 dl tejszín
- reszelt parmezán sajt
- só
Első lépésként főzd meg a tésztát lobogó, sós vízben, amibe tettél egy kis olívaolajat is. Nem kell túlfőzni, maradjon al dente. Szűrd le, csöpögtesd le, és tedd félre egy tálba, locsolj rá egy kis olívaolajat és forgasd át, hogy ne ragadjon sehol sem össze.
Közben egy lábasban melegítsd egy kis olívaolajat, dobd rá a zúzott fokhagymát, és amikor már kezd pirulni, mehetnek rá a tenger gyümölcsei, úgy simán, fagyott állapotban. Kevergetve pirítsd, amíg el nem kezd puhulni. Amikor már rotyogott a saját levében egy ideje, mehet rá a zöldségalaplé, fedd le, és hagyd picit főni. Ez után mehet bele a fehérbor, a tejszín, és a parmezán (a parmezánra pontos mennyiséget nem tudok mondani, de egy kisebb zacskónyi reszelt ment bele - kóstolgassátok ). Amikor a tejszín már benne van, már ne forrald, csak melegítsd össze.
Utolsó lépésként szépen az egész tésztát fogod, és beleöntöd a szószba, és addig kevergeted, amíg az egész szép krémes nem lesz.Ha kell, adj hozzá még egy kis sót, fűszereket. Reszelt parmezánnal megszórva tálald.
* Az eredeti recept szerint hal alaplével készül, de a horvátoknál a hal alaplé fehér, tehát nincs benne paprika. Így én inkább zöldséglevessel készítettem.