3/29/2013

Húsvéti festett tojások egyszerű mintával

Ez is egy nagyon egyszerű technika, de nekem pont a minták egyszerűsége miatt tetszik. Annyi az egész, hogy megfőzöd a tojásokat, és még melegen befőttes gumit/gumikat teszel rájuk tetszés szerinti formában. Pl. egy keresztben, egy hosszában (ez így pl. egy keresztet formáz), vagy ugyanez kétszer rágumizva (ez nálam a piros), vagy két párhuzamos csíkot formázva. Tulajdonképpen mindenhogy szép. Így gumistól beleteszed a tasakon levő utasítás szerint elkészített festékbe, benne hagyod, amíg el nem éri a kívánt szín intenzitást, majd papírtörlőn hagyod száradni. Ezt is át lehet kenni pici olajba mártott vattakoronggal, ha azt akarjuk, hogy fényesek legyenek.

P.S: Ezt az ötletet a Coolinarika.com-on láttam, tetszett. Ha még esetleg valaki nem készült el a tojásfestéssel, remélem, itt ötletet tud majd meríteni. És nem kell hozzá más, mint ami úgyis van otthon:)Tetszik nektek?Drágáim, mindenkinek nagyon kellemes Ünnepeket ezúton is!

Húsvéti pöttyös tojások

A tavaly áprilisi Mezze magazinban (olyan online gasztro magazin, amit szerb gasztroblogok írói szerkesztenek - nagyon igényes és szép, személy szerint nagyon szeretem) láttam ezt a nagyon egyszerű, de nagyon  mutatós tojásfestési technikát, és még akkor megfogadtam, hogy ki fogom próbálni. Megtörtént.Mutatom:

Kell hozzá:
  • főtt tojás
  • öntapadós kerek matrica (olyan, ami nem ereszti át a vizet, pl PVC - a papír nem jó)
  • tojásfesték
  • pici olaj
  • jó kedv:)

Szóval a tojásokat megfőztem, majd még melegen "bepöttyöztem" őket az öntapadós matricákkal. Matricástól belezuttyantottam őket a tojásfestékbe (én hagyományos tojásfestéket használtam - 1 dl hideg vízben kell a tasak tartalmát feloldani és hozzáadni 1 kk ecetet - de ezt úgyis írja a tojásfesték hátulján), benne hagytam, amíg el nem érte a kívánt színárnyalatot. Kivettem papírtörlőre, hagytam száradni, majd egyenként leszedtem róla a kis kerek matricákat. Így gyönyörű színes pöttyös tojásokat kaptam, amiket ezután még átkentem egy ici pici olajba mártott vattakoronggal, hogy szép fényesek legyenek. Ugye milyen édesek?

P.S Személyes tapasztalat, hogy tojásfestésnél (és nem csak ennél a technikánál, hanem úgy általában is) a legjobb hatást akkor érjük el, ha minél világosabb héjú tojásokat használunk. Ez legalábbis nálam elég nagy kihívás, szinte mindenhol barna héjú tojásokat árulnak, most az volt a szerencsém, hogy drága jó Anyukám ellátott falusi tojással, aminek szép világos volt a héja. A linkre kattintva megnézhetitek a festés menetét fázisfotókkal is:)
Matricák amiket használtam:)

3/26/2013

Gaga mézes fahéjas gofrija

Pfffffffffffff, hol a tavasz? Ilyen időben mi mást lehetne csinálni, mint kispasi kérésre mézes-fahéjas gofrit sütni, ami rekord idő alatt elfogy Nutellával, lekvárral, vagy csak úgy magában. Gaga receptje alapján, isteni finomra sikerültek, és egyáltalán nem ragadtak a sütőhöz:) Mutatom:

  • 4 tojás 
  • 100 gr cukor (barna is jó)
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • 1 dl olaj 
  • 1 dl tej
  • 4 ek méz
  • 2 kk fahéj
  • 1 zacskó sütőpor
  • 400 gr liszt

A tojásokat keverd habosra a kétféle cukorral, majd apránként add hozzá a tejet, olajat és a mézet. A lisztet keverd össze a sütőporral és a fahéjjal, majd add hozzá az előző masszához. Jól keverd össze az egészet. A gofrisütőt kapcsold be, hagyd felmelegedni, picit kend be olvasztott vajjal, és süsd meg a gofrikat.

És hogy Marko hogy nézett ki gofri evés után? Azt is mutatom!Ugye kitaláltátok, hogy Nutellával ette?:)

Sárgarépás céklasaláta

  • 3 sárgarépa
  • 2 nagyobb cékla
  • 0,5 nagyobb zeller
  • 4 ek olívaolaj
  • 3 ek almaborecet/vagy málna ecet
  • 0,5 citrom leve
  • bors
  • esetleg őrölt kömény (elhagyható)

A zöldségeket tisztítsd meg, jó alaposan mosd meg, és reszeld le vékonyra. Az öntet hozzávalóit keverd össze és öntsd a zöldségekre. Forgasd össze az egészet és jól behűtve tálald.

3/15/2013

Húsvéti koszorúk és nyuszik 2 az 1-ben

Kovászhoz:


  • 1 dl langyos tej

  • 1 csapott kk cukor

  • 1 kocka friss élesztő (50 gr)
És még:


  • 1 kg liszt

  • 5 dl langyos tej

  • 1 csapott ek só

  • 1,25 dl olaj

És még:



  • 1 tojás

  • tengeri só

  • szegfűszeg/szemes bors


A kovászhoz a langyos tejben (kézmeleg) oldd fel a cukrot, morzsold bele az élesztőt, keverd össze, és hagyd felfutni. Egy tálba szórd bele a lisztet, add hozzá a sót, az olajat, a tej felét és a felfutott élesztőt. Gyúrd össze, apránént adagolva hozzá a fennmaradt tejet. A tészta akkor lesz jó, ha már nem ragad sem a tálhoz, sem a kezedhez, hanem szép, egynemű, levegős lesz. Ekkor a tálat takard le egy konyharuhával, és hagyd a tésztát kb. 1 órát kelni. Borítsd lisztezett munkafelületre, és oszd két részre, egyenként gyúrd még egyszer át őket.


A koszorúkhoz a tésztából vegyél 2-2 gombócnyit, majd egyenként nyújtsd ki őket kb. 30 cm-es rudakká. Csavard össze őket, a két véget nyomd össze, kend le felvert tojással, szórd meg tengeri sóval, és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. 200 C-on süsd őket szép aranyszínűre.

A nyuszikhoz kelleni fog egy fánk- és egy pogácsa szaggató. A tésztát nyújtsd 1 ujjnyi vastagra. A fánkszaggatóval szaggasd ki a nyuszik testét, a pogácsaszaggatóval a fejüket, illeszd össze őket. Formázz mindegyiknek 4 kis gömböt, ezek lesznek a tappancsok.Csinálj nekik füleket a tésztából, szemeket pedig egész borsból vagy szegfűszegből.Én a szegfűszeg szárával rajzoltam meg a száját, orrát és a gombokat.Kend le a nyuszikat jó alaposan a felvert tojással, ez fontos, hogy jól egymáshoz illeszkedjenek a részek. 200C-os sütőben süsd szép aranybarnára őket. Hát ennyi:)

3/14/2013

Almás pite - Meggyes pite 2 in1 :)

Mint azt már megszokhattátok tőlem, semmit sem szeretek jobban mint a gyors, ám finom dolgokat. Nekem is, mint mindannyiunknak, fontos, hogy szép rend legyen a lakásban, hogy a család apraját-nagyját jóllakassam lehetőleg minél finomabb dolgokkal, és mindemellett és mindenek előtt maradjon tartalmasan eltölthető időnk egymásra, hiszen ez a legeslegeslegfontosabb. Így ahol csak tehetem, próbálom lerövidíteni bizonyos munkafolyamatok hosszát úgy, hogy a végeredmény minősége megmaradjon:) A hétvégén egy -ahogy én hívom- 2 az 1-ben sütit készítettem, és a hagyományos omlós tészta helyett egy gyors bögrés kevert tésztát választottam alapul, így percek alatt megvolt az egész. Mutatom.

Tésztához:
  • 3 tojás
  • 2 dl joghurt
  • 1,5 dl olaj
  • egy kis reszelt citromhéj ízlés szerint
  • 4 dl liszt
  • 1 púpos kk sütőpor 
Almás töltelékhez:
  • 750 gr alma (még héjastól mérve)
  • pici citromlé
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1-2 ek cukor (vagy ízlés szerint)
  • fahéj
  • 1 ek vaníliás pudingpor
Meggyes töltelékhez:
  • 500 gr meggy (nálam fagyasztóból)
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 ek cukor (vagy ízlés szerint, attól függően, hogy mennyire savanykás a meggy)
  • fahéj
  • 1 ek vaníliás pudingpor

Az almát mosd meg, hámozd meg és nagy lukú reszelőn reszeld le. Csöpögtess rá citromlevet, add hozzá a kétféle cukrot, a fahéjat, alacsony lángon párold át egy kicsit. A léből, amit enged, vegyél el 2-3 ek-nyit, keverd el benne a pudingport, és főzd össze az egészet. Ez max 8-10 perc alatt meg is van. Párhuzamosan készül a meggyes töltelék is: meggy mehet egy kisebb lábasba, rá a fahéj, a kétféle cukor, és a 3-4 ek-nyi meggylében elkevert pudingpor. Rotyogtasd, amíg be nem sűrűsödik. Tedd félre őket hűlni. 

A tésztához a hozzávalókat a leírt sorrendben összekevered, felét beleöntöd egy vajazott-lisztezett tepsibe, és 180 C-on sütöd amíg a teteje meg nem szilárdul (nem kell, hogy megsüljön, csak legyen szilárd érintésre a teteje, ez nálam olyan 10 perc).

Kiveszed, egyik felére jön az almás, másik felére pedig a meggyes töltelék.

 Erre pedig egyenletesen ráöntöd a maradék tésztát.

Mehet az egész vissza a sütőbe, hogy szép aranybarnára süljön, kb. 20 percre. Porcukorral meghintve, kockákra vágva tálald. Na, mit szóltok?


P.S 1. A fázisfotók minősége nem a legjobb, de nézzétek el nekem, mert este készültek
P.S 2. A tepsim enyhén "cakkos" szélét nem ér kritizálni, mert ez volt a legeslegelső tepsim, ami van már több, mint tíz éves, és hiába van azóta száz újabb és szebb, én mégis ezt szeretem a legjobban!

Élesztőmentes tönkölykenyér

Aki szereti a tönköly lisztet és az egészséges kenyereket, annak ez a recept tökéletes lesz. Egyébként az eredetit Antal Vali honlapján tekinthetitek meg,itt úgy írom, ahogy én készítettem (fél adaggal):

  • 250 gr teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • 2 ek extra szűz olívaolaj
  • 2 dl víz
  • 1 kk só
  • 0,5 kk szódabikarbóna
  • 1 ek lenmag
  • 1 ek szezámmag
  • 1 ek napraforgómag
  • 0,5 kk őrölt kömény
  • 0,5 kk kenyérfűszer keverék (pl. Kotányi)
  • pici oregano

A lisztet keverd össze a sóval, szódabikarbónával, magokkal és a fűszerekkel, add hozzá az olívaolajat és a vizet, majd gyúrd egynemű tésztává. Tedd a masszát egy szilikonos kenyérformába /dobozformába, és süsd 170 C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig (azt hiszem nálam ez olyan bő 30 perc volt). Amikor megsült, borítsd tiszta konyharuhába és csomagold jól be, hogy a kérge megpuhuljon. Sokáig friss marad és nem szárad ki.

3/12/2013

Bazsalikomos paradicsom leves

Aki ismer, az tudja, hogy a paradicsom leves a kedvenc levesem. Imádom mindenféle formában. Anyu ha kedvezni akar nekem, akkor házi csipedettel készíti, és belefőz mindenféle zöldséget, amitől nagyon jó lesz az íze. Én is sokféleképp szoktam készíteni, de valahogy ez a változat az egyik kedvencünk.  Kicsit mediterrán ízvilágú, meg van pakolva reeeeeeeengeteg friss zöldséggel, ettől lesz annyira finom. Ja, és nálunk szigorúan cukor nélkül készül, bazsalikommal.

Kell hozzá:

  • pici olívaolaj
  • 2 sárgarépa
  • 2 petrezselyem
  • 1 vöröshagyma
  • fél közepes zeller
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 400 gr-os hámozott paradicsom konzerv (friss paradicsom hiányában - nálam ez mindig Mutti)
  • 1 kis dobozos Baron sűrített paradicsom konzerv
  •  5-6 bögre zöldség alapleves (kockából is jó, olyan bő 1,2 l, ha hígabbra szeretitek, mehet picivel több is)
  • bors
  • bazsalikom
  • díszítéshez bazsalikom/reszelt parmezán

Egy lábasba öntsd 2-3 löttyintésnyi olívaolajat. A vöröshagymát vágd kockára, a sárgarépát, petrezselymet, zellert tisztítsd meg és vágd karikára/kockára. A fokhagyma gerezdeket szeleteld fel. Az összes zöldséget öntsd a lábasba, és pirítsd időnként megkeverve olyan 10-15 percig. Öntsd fel a zöldséglevessel, add hozzá a hámozott paradicsom konzervet, a sűrített paradicsomot, és alacsony lángon rotyogtasd még egy tíz percig. Fűszerezd ízlés szerint friss apróra vágott bazsalikommal, sóval, borssal. Botmixerrel pürésítsd az egészet és friss bazsalikommal vagy reszelt parmezánnal megszórva tálald.

3/09/2013

Szedres-mézeskalácsos zabkása

  • 2 dl tej
  • 50 gr aprószemű zabpehely
  • 1/4 kk mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 csapott kk barna cukor/édesítő/méz vagy ízlés szerint
  • 10-12 szép szem szeder

Egy kisebb lábasba tedd bele a tejet, zabpelyhet, add hozzá a barna cukrot (édesítőt), a mézeskalácsfűszert, és kevergetve kezd el melegíteni. Amikor kezd krémessé válni, keverd bele a szederszemeket, keverj rajta még egyet-kettőt, és tálkába szedve tálald. 

3/08/2013

Kedvenc túrós pogácsa

Élesztő felfuttatásához:
  • 0,5 dl tej
  • 1 kk cukor
  • 25 gr (azaz fél kocka) friss élesztő
Tésztához:
  • 500 gr liszt
  • 250 gr margarin
  • 250 gr túró
  • 1 ek só
  • 1 tojás
  • fél pohár tejföl (kb. 90 gr, azaz a 175 gr-os kis poharasnak a fele - ezt nem szoktam mérni, csak úgy ránézésre)
Tetejére:
  • 1 tojás felverve
  • reszelt sajt

A tejet melegítsd kézmelegre, vagy annál egy icipicit melegebbre, oldd fel benne az 1 csapott kk cukrot, és morzsold bele az élesztőt, hagyd felfutni. Amíg az élesztő elkezd dolgozni, egy tálba öntsd bele a lisztet, add hozzá a szoba hőmérsékletű margarint, az áttört túrót, a sót, a tejfölt és adj hozzá egy lazán felvert tojást is.  Amikor ezzel megvagy, addigra már az élesztő is szépen felfutott, ezt is add a tésztához, és gyúrd össze, amíg szépen össze nem áll. Fedd le az edényt egy tiszta konyharuhával, és hagyd a tésztát pihenni egy bő fél órát, vagy egy kicsit tovább. Közben mosogasd el az edényeket és tegyél egy kis rendet:))))

A megkelt tésztát borítsd lisztezett munkafelületre, és nyújtsd ki (én több részletben szoktam, úgy könnyebben tudok vele dolgozni). Na nem kell túl vékonyra, inkább maradjon a tészta picit vastagabb, mondjuk olyan 1ujjnyi.Ne ijedj meg, ha túl lágynak ítélnéd meg a tésztát, pont ilyen kell, hogy legyen.  Szaggass pogácsákat, kend le a tetejüket a felvert tojással, szórd meg reszelt sajttal, és süsd 180 C-ra előmelegített sütőben szép aranybarnára.

P.S: Nem szoktam a "levegőbe" dicsérni, de ez a pogácsa tényleg valami isteni finom. Olyan, amit be kell írni a kézzel írott kis kockás füzetünkbe. Puha, és ráadásul nem csak a sütés napján (bár nyilván mint minden élesztős, ez is akkor  a legfinomabb). Másik nagy előnye, hogy nem kell hajtogatni, így viszonylag gyorsan elkészül. A recept egyébként egy idős nénitől származik, remélem, örülni fog, hogy ennyien látjátok majd a pogácsa receptjét:)

Zöldfűszerek megőrzése

Anyu időről időre el szokott látni saját termesztésű zöldfűszerekkel, petrezselyemmel, bazsalikommal, oregánóval, kakukkfűvel, tárkonnyal, ami mind mind nála a kertben terem zsákszámra. Mindíg meg is pakol nekem egy jó nagy zacskót az épp termő fűszerekből, sokszor viszont nem tudom az összeset prompt elhasználni. Mutatom ilyenkor mit szoktam csinálni:

A zöldfűszereket beleteszem késes aprítógépbe. Először csak úgy szárazon összeaprítom, utána adok hozzá pár evőkanál (3-5) vizet, és jó krémesre turmixolom az egészet. Utána a kapott fűszer pépet beletöltöm szilikonos jégkocka tartóba, és jól belenyomkodom. Amikor megfagy, átpakolom a fűszer szívecskéket egy zacskóba, és egyet-egyet kiveszek, amikor szükségem van rá:) Ennyi:)

3/02/2013

Diós mágnás pite

Tészta:
  • 300 gr liszt
  • 150 gr vaj/margarin
  • 100 gr cukor

  • 1 tojás
  • 1 sütőpor
  • 1 ek tejföl
  • 0,5 citrom reszelt héja és leve
Tésztára:
  • 2 dl barack lekvár
Tetejére:
  • 4 tojás
  • 200 gr cukor
  • 2 ek tej
  • 200 gr darált dió
 
A tészta hozzávalóit gyúrd jó alaposan össze, amíg teljesen ruganyos és egynemű nem lesz, csomagold be fóliába és tedd hűtőbe, amíg elkészíted a diós tölteléket. Ehhez a tojások sárgáját habosra kevered a cukorral és a tejjel, hozzáadod a darált diót, majd legvégül beleforgatod a tojásfehérjék keményre vert habját. Ezután vedd ki a tésztát, és 2 fólia között nyújtsd a tészta 2/3-át akkorára, amekkora tepsiben sütni fogod. Tedd vajazott-lisztezett tepsibe, kend meg a baracklekvárral, és a tetejét rácsozd be a maradék 1/3 tésztával (ezt én úgy csinálom, hogy szokásos módon kinyújtom 2 fólia között, és derelyevágóval egyforma vastag csíkokat vágok a tésztából). Mehet az egész a 180 C-ra előmelegített sütőbe, és kb. 20 perc alatt el is készül. Kihűlés után vágd szép kis kockákra.
 
P.S: Muci Mágnás pitéje a No Salty oldaláról. A recept tökéletes, pont olyan, amilyen kell, hogy legyen. Nagy előnye amellett, hogy isteni finom, hogy jó előre el lehet készíteni, tökéletesen eláll jó pár napig is. Az én sütőmben biztos szétégett volna az eredeti receptben írt 220 C-on, így én 180 C-on sütöttem, de persze minden sütő más és más, mindenki adaptálja a sütési fokot a saját sütőjéhez mérten:)

3/01/2013

Fahéjas mazsolás muffin


  • 300 gr liszt
  • 150-200 gr cukor
  • 1 zacskó sütőpor
  • 2 kk szódabikarbóna
  • 3 dl tej
  • 1,5 dl olaj
  • 1 tojás
  • 1-2 kk fahéj
  • 100 gr mazsola
  • 1 citrom reszelt héja

Először keverd össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat és a cukrot (a cukor mennyisége attól függ, ki mennyire szereti édesen, én 150 gr cukrot és 2 zacskó vaníliás cukrot tettem bele - nekem pont jó volt így, de ha édesebben szeretitek, nyugodtan tegyetek bele 200 gr-ot). Egy másik edényben keverd össze a tojást, tejet és az olajat. Öntsd össze a két masszát, reszelj bele citromhéjat, add hozzá a mazsolát és jól dolgozd össze a masszát. A muffin sütődet béleld ki papír kosárkákkal, és töltsd meg mindegyiket 2/3-ig. 180 C-ra előmelegített sütőben süsd tűpróbáig. 

P.S: Gaga blogjáról készítettem el ezeket a csodás muffinokat. Tökéletes választás csajos délutánokra, egy nagy bögre habos kávé mellé.Előző nap is készítheted, mert másnap is ugyanolyan finomak.Sőt:)