Túrótortához:
- 500 gr túró
- 1 kis pohár tejföl (180 gr)
- 1 zacskó vanílisá pudingpor
- 120 gr cukor
- 2 zacskó vaníliás cukor
- 4 tojás
- 1 dl tej
- 1 dl olaj
- 1 citrom reszelt héja
- 3-4 kk vanília kivonat
Eperöntethez:
- 300 gr felengedett eper
- 3-4 ek cukor
- 2 vaníliás cukor
- 2-3 kk étkezési keményítő pici vízben feloldva
Díszítéshez:
- egész eperszemek
- mentalevelek
Kézi mixerrel jó alaposan keverd össze a túrót, a pudingport, a tejfölt, a két fajta cukrot, a tojások sárgáját, olajat, és a tejet: Verd kemény habbá a tojások fehérjét, és fogasd bele az előbbi masszába. Reszeld bele 1 jó alaposan megmosott citrom héját, add hozzá a vanília aromát, forgasd össze, és öntsd a masszát vajazott-lisztezett piteformába (nálam 26 cm-es). 180 C-ra előmelegített sütőben süsd összesen 50-60 percig. Én félidőben letakartam a tetejét alufóliával, mert nagyon barnult.
Amíg a torta hűl, készítsd el az eperöntetet. Ehhez az epret késes aprítógében pürésítettem, beletettem egy kisebb lábasba, ráöntöttem a levet, amit engedett, cukorral és vaníliás cukorral édesítettem, és hagytam felforrni. Kb.0,5 dl vízben elkevertem az étkezési keményítőt, hozzáöntöttem az eperpüréhez, és még pár percig főztem kevergetve, amíg el nem érte a kellő sűrűséget. Ha ezzel megvagy, már csak szeletelni kell a tortát, nyakon önteni jó sok eperöntettel, rátenni pár szép eperszemet és egy-egy mentalevelet, és már kész is!
P.S: Nem tudom, miért, de valahogy Húsvét közeledtével rámjön a túrótorta süthetnék. Most is ez történt, rá is leltem egy ősrégi NLC-s receptre. Túrótorta. Mmmm. Ráadásul vaníliás! És még liszt sincs benne! Wow! Tudtam, hogy ez jó lesz nekünk! Kicsit felturbóztam, és nagyon jót ettünk belőle. Sütés közben azt hittem, kimászik a formából, annyira felemelkedett, de végül hűlés közben visszanyerte normál méretét. Az eredeti recept szerint 20 cm-es formában kell sütni, az én cuccom még nyers állapotában sem fért volna bele, így nagyobb formában sütöttem. Az eredeti receptet itt olvashatjátok.