1/18/2013

Brownies Jamie Oliver szerint


A Brownies az a sütemény, amit szinte kivétel nélkül mindenki szeret, és ami annyira de annyira hálás, hogy minimális erőfeszítéssel maximális eredményt produkál (és nem mellesleg nem kis elismerést a készítőjének). Most Jamie Oliver receptjét teszteltem, tőlem csillagos ötöst kap (picit ugyan változtattam a recepten, de majd írom, hogy mit, az eredetit meg úgyis belinkelem). Na szóval, kell hozzá:
  • 175 gr vaj
  • 200 gr magas kakaótartalmú étcsoki
  • 150 gr darabolt dió (eredetiben 75-75 gr sült gesztenye és aszalt meggy)
  • 75 gr átszitált holland kakaópor
  • 100 gr liszt
  • 1 kk sütőpor
  • 220 gr porcukor (nálam, eredetiben 300 gr!!! brutál soknak tartottam, legközelebb még a 220 -nál is lejjebb megyek)
  • 4 nagy tojás
Tetejére:
  • porcukor
Tálaláshoz:
  • 5 dl tejszínhab felverve
  • 1 narancs reszelt héja

 A vajat és a darabokra tört csokit vízgőz felett (vagy simán alacsony lángon) olvaszd össze, amíg egynemű nem lesz.Keverd bele a diót és vedd le a tűzről. Egy külön tálban keverd össze a kakaóport, a lisztet, a sütőport és a porcukrot, és add hozzá az olvasztott csokis cucchoz. Jól keverd össze az egészet, majd add hozzá a tojásokat is.Öntsd a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd 180 C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre. Hagyd hűlni, és vágd 3 centis kis kockákra, szórd meg porcukorral, és a felvert tejszínhabbal tálald, amibe belekeverted a reszelt narancshéjat.Ennyi:)

P.S: Eredeti receptet itt olvashatjátok. Jamie szerint 20x30cm-es tepsiben kell sütni, de amint látjátok, elég magasra sültek, én lehet, hogy legközelebb egy mérettel nagyobb tepsiben fogom készíteni.

Diós vaníliás kocka

Tészta:
  • 1 tojás
  • 2 dl cukor
  • 2 dl darált dió
  • 2 dl tej
  • 2 dl liszt
  • 1 dl olaj
  • 1 kk sütőpor

Krém:
  • 2 zacskó vaníliás puding
  • 7 dl tejben
  • 5-6 ek cukor (vagy ízlés szerint a pudinghoz)
  • 100 gr vaj
És még:
  • 6-8 ek tej
  • reszelt csoki

Praktikus okokból először érdemes a krém elkészítésével kezdeni: ehhez főzd meg a pudingot (szokásos módon: először 6 dl tejet jól felmelegítesz, a maradék tejben csomómentesre kevered a pudingport és a cukrot, majd beleöntöd a meleg tejbe, és sűrű krémet főzöl belőle). Letakarod alufóliával, hogy ne bőrösödjön, és hagyod hűlni. A vajat jó habosra kevered, majd kanalanként hozzáadod a vaníliapudingot, és addig kevered, amíg egynemű krém nem lesz belőle.

A tészta hozzávalóit a leírt sorrendben keverd jó alaposan össze, majd öntsd sütőpapírral bélelt/vagy vajazott-lisztezett tepsibe, és süsd meg 180 C-ra előmelegített sütőben olyan  30-35 perc alatt.Hagyd hűlni, majd locsold meg 6-8 ek tejjel (vagy aki szereti, rummal), és oszlasd el a tetején egyenletesen a vanília krémet. 

A sütit innentől kétféle képpen fejezheted be:
  • a vanília krémet jó alaposan megszórod reszelt étcsokival, vagy:
  • a vanília krémre teszel 5 dl felvert habtejszínt és megszórod cukrozatlan kakaóporral vagy reszelt csokival
Egyik kedvenc sütink, nagyon egyszerű és mindenki szeretni szokta.Eredeti recept innen.

1/14/2013

Sajtos keksz /Vadrózsa NLC

  • 250 gr liszt
  • 250 gr margarin
  • 250 gr reszelt sajt (nálam 150 trapista és 100 gr füstölt)
  • 3 tojássárgája
  • 1 kk só
  • 1 kk sütőpor
Tetejére:
  • 1 tojás felverve
  • szezámmag/lenmag/reszelt sajt

A hozzávalókat gyúrd addig, amíg a tészta szépen össze nem áll, majd lisztezett felületen nyújtsd ki és szaggass belőle formákat, de készíthetsz pogácsákat vagy sajtos rudakat is belőle. Sorakoztasd a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsibe, kend le őket a felvert tojással, szórd meg lenmaggal/szezámmaggal vagy reszelt sajttal, és süsd szép aranybarnára 190 C-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt.


Eredeti recept:Vadrózsa, NLC, ezúton is köszönet a nagyon finom receptért, szerettük nagyon!Előre is el lehet készíteni, mert állítólag sokáig eláll, nálunk azonnal elfogyott, pedig elég szép kis adag lett belőle.