- 500 gr kukorica
- 4 tojás
- 100 gr pörkölt földimogyoró
- 3 szál újhagyma
- 2,5 dl tejföl
- 1,5 dl majonéz
- só
- bors
4/27/2010
Földimogyorós kukoricasaláta
A kukoricát főzd meg sós vízben, majd csepegtesd le.A tojásokat főzd meg, majd reszeld le. A földimogyorót késes aprítógépbrn őröld apróra, az újhagymát pedig karikázd fel. Keverd össze a kukoricát, a földimogyorót, az újhagymát és a reszelt tojásokat, majd sózd-borsozd ízlés szerint. Legvégül forgasd az egészet össze a tejföl+majonéz keverékével.
Spenótos pite
- 500 gr rétestészta
- 500 gr spenót püré
- 400 gr túró
- 2 dl tejföl
- 2 dl joghurt
- 3+1 tojás
- olaj
- só
A spenótot keverd össze a túróval, 3 tojással és a tejföllel, majd adj hozzá sót (kb. 2 kk-nyit, de lehet több is, ha a túró nem elég sós). Mixerrel jól keverd össze a masszát. Olajozz ki vékonyan egy közepes tepsit, helyezz bele 2 réteslapot (minden lapot külön-külön spriccelj meg egy kis olajjal). Erre tegyél egyenletesen a spenótos-túrós töltelékből. Erre megint két réteslap, erre töltelék, és így folytasd a rétegezést, amíg el nem fogy a réteslap és a töltelék. Ha ezzel megvagy, hajts be a tészta széleit, vágd fel a pitét kívánt nagyságú kockákra, majd öntsd nyakon 2 dl joghurt és 1 tojás keverékével. Süsd szép aranyszínűre 200C-ra előmelegített sütőben.
4/21/2010
Meggyes-szentjánoskenyeres kevert süti
- 3 bögre rétesliszt
- 1 bögre gríz (búzadara)
- 1,5 bögre cukor
- 6 púpos ek őrölt szentjános kenyér (karob por)
- 1 sütőpor
- 0,5 kk szódabikarbóna
- 2 bögre natúr joghurt
- 1,5 bögre tej
- 1 bögre olaj
- 1 kk fahéj
- 500 gr meggy
- 6 ek meggylé
A tészta hozzávalóit öntsd egy keverőtálba, majd mixerrel keverd össze. Öntsd a masszát vajazott-lisztezett, közepes méretű tepsibe, szórd meg a meggyel és süsd 200 C-on kb. 35 percig.Amikor kész, vedd ki a sütőből, és locsold meg a süti tetejét 6 ek meggylével.
P.S: Imádjuk a szentjánoskenyeret, minden formájában, valahogy visszarepít a gyerekkorba. Emlékszem, dédim sokszor használta, gyakran "tésztanapkor"szentjánoskenyeres tésztát ettünk nála, és nagyon szerettük. Ez a süti több szempontból is nagyon praktikus, egyrészt percek alatt össze lehet dobni, másrészt sokáig finom puha marad, nem szárad ki a tésztája, és harmadszor, de nem utolsó sorban, a meggy és az őrölt szentjánoskenyér tökéletesen harmonizál egymással:)A mérce 2 dl-s bögre, mindent azzal kell mérni (a joghurtot is). És nem tévedés, tojás nem megy a tésztába. Ezt a sütit úgy is el lehet készíteni, hogy a meggyet beleforgatjuk a tésztába és úgy sütjük, majd bevonjuk csokimázzal, de én most nem tettem rá.
4/19/2010
Túrós gibanica
- 500 gr rétestészta
- 5 tojás
- 0,5 l tej
- 500 gr túró
- 1 sütőpor
- 1 dl olaj
- 2 kk só
A tojásokat mixerrel keverd össze. A tejből vegyél el 5 ek-nyit, a többit keverd össze a tojásokkal. Add hozzá az áttört túrót, a sütőport, az olajat és a sót (ha a túró nem elég sós, tehetsz bele picivel több sót is). Egy tepsit kenj meg vékonyan olajjal, helyezz rá 2 rétestészta lapot. Tegyél félre 2 lapot, a többit enyhén gyűrd össze, forgasd bele a töltelékbe, és tedd a 2 alsó réteslapra. Ezt addig folytasd, amíg el nem fogy a rétestészta lap és a töltelék. Az utolsó 2 rétestészta lappal fedd be a gibanicát, a széleit hajtsd vissza, és a félretett 5 eknyi tejjel locsold meg a pite tetejét. 200 C-on süsd 60 percig.
P.S: A gibanicát imádjuk. Hidegen is, és melegen is isteni finom, sokszor készítem, ha vendégeket várunk. Könnyed és levegős, mert a rétestészta éppen hogy csak meg van egy kicsit gyűrkélve és nincs lelapítva. És hogy mitől ennyire szép sárga? Hát elárulom, ajándékba kaptunk igazi falusi tojást, azzal készítettem:)
4/14/2010
Galatopita - Görög tejes pite
- 5 bögre tej
- 125 gr margarin/vaj
- 1 bögre gríz (búzadara)
- 1 bögre cukor
- 3 tojás
- fahéj
Forrald fel a tejet a margarinnal, majd add hozzá a cukrot és a grízt, keverd kézi mixerrel addig, amíg be nem sűrűsödik.Ekkor vedd le a tűzről, hagyd kb. 5 percig hűlni, majd keverd hozzá mixerrel az enyhén felvert tojásokat. Az így kapott masszát öntsd vajjal kikent piteformába, majd süsd 180 C-on nagyjából 50 percig. Kapcsold ki a sütőt, és a pitét hagyd a sütőben még egy olyan 10 percig. Vedd ki, hagyd hűlni, majd szeleteld. Tálalhatod fahéjjal meghintve lekvárral, gyümölcsszósszal, vagy hagyhatod símán üresen is, isteni finom!
P.S: A sütésben-főzésben napról napra elvarázsol, hogy annyira hétköznapi dolgokból mennyire hihetetlenül finom dolgokat lehet elkészíteni. A görög konyhát imádom, és ez a pite egyszerűen csodálatos! Bár a görög sütemények legtöbbször cukorsziruposak és a tömör gyönyör kategóriába tartoznak, ez a pite egyáltalán nem túl édes, pont olyan, amilyennek lennie kell. A recept Sam Sotiropoulos, kedves görög gasztro blogger társunk családi öröksége, fantasztikus görög receptjeit pedig a http://www.greekgourmand.com/ blogon találjátok meg. Sam még egy video receptet is készített a Galatopitájáról, lent megtekinthetitek:)(Én is az alapján készítettem). Az elkészült Galatopitát mi cseresznye slatkoval ettük, és istenien harmonizált a tejes pitével:) (A slatko egyébként cukorszirupban eltett gyümölcs - cseresznye, málna, szamóca, birsalma dióval, szilva dióval, füge mandulával, szeder, de még görögdinnye héjból is készülhet - legtöbbször egy-egy szelet citrommal és vanília rúddal készítve. Készítik a görögök, a szerbek, és szinte kivétel nélkül megtalálható az összes balkáni nép konyhájában. Receptet hozok, hamarosan úgyis jönnek a friss gyümölcsök)És végül itt van Sam videoreceptje, remélem, élvezni fogjátok:)))
Ti is elkészítettétek:)
Melinda
4/13/2010
Snickers kockák
- 250 gr cukor
- 250 gr margarin
- 2 dl víz
- 60 gr csoki
- 400 gr vajas keksz (pl. Petit Beuerre)
- 300 gr sótlan pörkölt földimogyoró
Tetejére:
- 150 gr csoki
- 100 gr margarin
- pár csepp olaj
Egy kisebb edényben forrald fel a vizet a cukorral. Amikor a cukor teljesen elolvadt a vízben és már forr, keverd hozzá a margarint és a csokit.Kevergesd addig, amíg el nem olvad a margarin és a csoki is. A földimogyorót késes aprítógépben vágd egészen apróra, a kekszet törd apró darabokra (ezt én úgy szoktam csinálni, hogy a munkafelületre öntöm a kekszet egy halomra, aztán nyújtófával párszor átmegyek rajta oda-vissza, így a leggyorsabb:)). Egy nagyobb edénybe öntsd az apróra tört kekszet és a földimogyorót, majd öntsd le a cukros-csokis-margarinos masszával. Alaposan keverd össze, majd nyomkodd egyenletesen egy alufóliával bélelet tepsibe. Amikor kihűlt, a tetejére öntsd csokimázat. Hagyd megszilárdulni, majd vékony szeletekre vágva tálald.
P.S: Eredeti recept Gaga blogjáról, én csak a cukor mennyiségét csökkentettem egy kicsit, és a saját csokimázammal készítettem. A Snickerset nálunk mindenki szereti, ezért került a Húsvéti aprósütemények repertoárjába:)Egyébként isteni finom lett, könnyen szeletelhető, és mutatós. A földimogyorót kilóra fillérekért be lehet szerezni, nem is értem, hogy miért nem használjuk gyakrabban. (Ezen felbuzdulva a közeljövőben hozok Nektek még földimogyorós recepteket, sósat és édeset is vegyesen, ha szeretnétek). És végül itt a mi kis Angyalkánk, aki már nem is annyira pici, és aki annyira aranyos volt, hogy hagyta az anyukáját sütni-főzni:)
4/12/2010
Kétféle proja egyből
- 3 tojás
- 3 dl joghurt
- 1,5 dl olaj
- 1,5 dl tej
- 3 dl kukorica liszt
- 3 dl búza liszt
- 1 sütőpor
- 1,5 kk só
- 4-5 marék túró
- 5 ek csípős ajvár
Keverd össze 2 fajta lisztet a sütőporral, és a sóval, add hozzá a tojásokat, a tejet, olajat és a joghurtot, majd morzsolj bele 4-5 marék túrót. Jól keverd össze mixerrel a masszát, majd oszd két részre. Az egyik felébe keverj 5 ek csípős ajvárt. A két féle tésztát adagold mini kuglófformába vagy muffin formába és süsd 200 C-on tűpróbáig.
P.S: Alaprecept innen, túrót, ajvárt már én "költöttem" hozzá. A csípős ajvár a család férfi tagjai miatt került a projaba, mert nálunk a férfiak imádják a csípőset, na meg jól mutat, hogy az egyik sárga, a másik pirosas színű:). Ezzel kifújtak a Húsvéti hidegtálas receptek, remélem, tetszettek Nektek:)
4/09/2010
Húsvéti sós tekercs
Tekercshez:
- 4 tojás
- 1 ek olaj
- 4 ek liszt
- 1 kk só
- 1 sütőpor
Töltelékhez:
- 400 gr túró
- felkockázott csemegeuborka
- felkockázott gépsonka
- pár ek tejföl
- ízlés szerint torma (elhagyható)
- só
Tetejére:
- majonéz
- reszelt sajt
A tojások fehérjét verd kemény habbá, add hozzá a tojások sárgáját, 1 ek olajat, a sót és a sütőporral elkevert lisztet. Alacsony fokozaton mixereld össze az egészet, majd öntsd sütőpapírral bélelt tepsibe (sütőpapírt előtte meg lehet kenni egy pici olajjal, hogy símán lejöjjön róla a tészta). 200 C-on süsd tűpróbáig. Amikor elkészült, borítsd nedves konyharuhára, vedd le róla a sütőpapírt és tekerd fel. A töltelékhez keverd össze a túrót pár ek tejföllel (ne legyen túl híg, tényleg csak pár ek legyen, adj hozzá ízlés szerint sót, tormát, majd keverd hozzá a felkockázott sonkát és csemegeuborkát. Töltsd meg a tésztát (a tészta nagyjából 3/4-éig), tekerd fel jó szorosan, majd tedd pár órára a hűtőbe. A tetejét kend meg vékonyan majonézzel és reszelj rá sajtot.
P.S: Ez volt a másik Húsvéti sós tekercsünk. Tekercsekből szeretem ha legalább két különböző színű van, így lett a zöld, spenótos mellé egy sárga tekercs is:)
4/08/2010
Húsvéti zöld tekercs
Tekercshez:
- 6 tojás
- 7 ek liszt
- 6 ek tej
- 3 ek olaj
- 1 sütőpor
- 1 kk só
- 500 gr spenót püré (mirelit is tökéletes)
Töltelékhez:
- 300 gr krémsajt
- 2 újhagyma
- 50 gr pörkölt szezámmag
- felkockázott gépsonka
- felkockázott piros és sárga kaliforniai paprika
A tojásfehérjét verd kemény habbá, add hozzá egyenként a tojássárgákat, közben alacsony fokozaton folyamatosan mixereld.Add hozzá a tejet, az olajat, a sütőporral elkevert lisztet, a sót folyamatosan mixerelve, majd legvégül a lecsepegtetett spenót pürét. Jól keverd össze, majd öntsd sütőpapírral bélelt tepsibe (én a sütőpapírt vékonyan meg szoktam kenni olajjal, így biztosan szépen le tudom majd húzni a tésztáról).20 percig süsd 200C-ra előmelegített sütőben. Ekkor borítsd a megsült tésztát egy nedves konyharuhára, húzd le róla a sütőpapírt, és a konyharuha segítségével tekerd fel szép szorosra. Tedd félre, hadd hűljön, amíg elkészül a töltelék. A töltelékhez a krémsajtot keverd össze a pörkölt szezámmaggal, a felkarikázott újhagymával, majd add hozzá a kockára vágott paprikát és sonkát (a sonka és paprika mennyisége tetszés szerinti, én sosem mérem, viszont szép, ha sok van benne, mert ettől lesz a tekercs szép színes). Ezután már csak a tésztára rá kell kenni a tölteléket (az egyik végén hagyj üresen egy olyan 5 cm-es sávot, hogy a töltelék ne follyon ki, amikor feltekered), szorosan feltekered, becsomagolod alufóliába, és tedd pár órára a hűtőbe, hogy szépen szeletelhető legyen.
P.S: Idén is készítettem spenótos tekercset Húsvétra, valahogy nem hiányozhat ilyenkor az asztalunkról, de minden évben picit máshogy készítem, éppen az aktuális hangulatomnak megfelelően. Apu és Carlos is imádta, azt sem vettem észre mikor fogyott el a tálcáról:)
Címkék:
hidegtál,
Húsvét,
sós sütemény,
sós tekercs,
spenót,
szerb konyha
4/07/2010
Jaffa tekercs
- 3,5 dl víz
- 10 ek cukor
- 125 gr margarin
- 4 zacskó vaníliás cukor
- 5 ek gríz (búzadara)
- 18 ek darált dió
- 1 ostyalap
- 24 db Jaffa keksz (narancsos piskóta tallér)
- narancslé
A vízet forrald fel a cukorral és a margarinnal. Amikor forr, vedd le a tűzről, keverd bele a grízt, tedd vissza a tűzre, és kevergesd, amíg be nem sűrűsödik.Vedd le a tűzről, keverd bele a vaníliás cukrot és darált diót.Az ostyalapot tedd két nedves konyharuha közé, hogy megpuhuljon, majd a lapot kend meg a töltelék felével (az ostyalap egyik szélén hagyj egy olyan 5 cm-es helyet üresen, hogy ne follyon ki a töltelék, amikor feltekered).A narancsos piskótatallérokat mártogasd narancslébe, majd sorban tedd őket a töltelére, úgy, hogy egyiknek felfelé nézzen a csokis része, másiknak lefelé. (A 24 db kekszből olyan 3 sor keksz jön ki). Amikor ezzel is megvagy, kend rá a töltelék másik felét, és tekerd fel. Hagyd hűvös helyen száradni, és már csak szeletelni kell, és enni:)
P.S: Recept innen.Ez volt az egyik Húsvéti aprósüteményünk. Nagyon gyorsan elkészül, és mindenki nagyon szerette:)A dió+narancs kombináció amúgy is favorit nálunk, de ebben a formában még nem készítettem, de hogy nem ez volt az utosó alakalom, az is biztos:)
Húsvéti varázstojás
Egy rövidebb kis szünet után visszatértem Hozzátok,véget értek a Húsvéti ünnepek, remélem, feltöltődtetek a családi környezetben, finomakat ettetek, és jót pihentetek! Nálunk is rengeteg finomság készült, és most is, mint általában, Anyu készítette a főételeket, én pedig hoztam a hidegtálra valókat, és az édeset, de persze Anyu sem állta meg, hogy ne készítsen azért egy pár aprósüteményt na és körtés charlotte-ot. Az elkövetkező napokban megosztom Veletek a Húsvéti asztalunkra került ételek receptjeit, remélem, tetszetni fog Nektek!
Amikor először megláttam a Húsvéti varázstojás receptjét, azonnal tudtam, hogy ezt bizony el fogom készíteni! Nem is maga az étel vonzott annyira, hiszen ez nem más, mint egy síma aszpik, hanem maga az ötlet tetszett, és olyan jópofa, hogy ilyen sok színű, és ráadásul még tojás alakú is:)))Íme:
- tojás
- zöldborsó
- kukorica
- sárgarépa
- pirospapika
- bébi kukorica
- ecetes gyöngyhagyma
- petrezselyemzöld
- zselatin
A tojások tetején csinálj egy mogyorónyi lukat, majd rázogasd ki belőle a tojás "beltartalmát". A tojáshéjat óvatosan öblítsd ki vízzel. A sárgarépát és a pirospaprikát kockázd fel, majd a zöldborsót, kukoricát, sárgarépát főzd meg. Ezután a tojásokat töltsd meg a főtt zöldségekkel, ecetes gyöngyhagymával, savanyított bébi kukoricával, paprika kockákkal, és tegyél ide-oda petrezselyem leveleket is. Amikor megtöltötted a tojásokat, készítsd el a zselatint a zacskón levő utasítás szerint, majd öntsd a zöldségekre. Az így elkészített tojásokat tedd tojástartóba, és hagyd úgy egy éjszakára, hogy szépen megdermedjen a zselatin. Ezután már nincs is más dolgod, mint óvatosan lehámozni a tojáshéjat, és már el is készültek a Húsvéti varázstojások.
P.S: A tojásokat bármivel megtöltheted, amit szerettek, és ami kéznél van, csak apróra össze kell vágni, és nem árt, ha színes, mert annál szebb lesz a végeredmény, minél több színben pompázik:)
4/01/2010
Kekszes pudingos süti
- 1,5 l tej
- 100 gr étcsoki
- 4 zacskó csokis pudingpor
- 10 ek cukor
- 2 vaníliás cukor
- 300 gr vajas keksz
- 2 zacskó tejszínhab
Egy lábasba öntsd 1,2 l tejet, add hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, és forrald fel. A maradék tejben keverd csomómentesre a pudingport, majd add hozzá a felforrt tejhez, és kevergetve főzd sűrűre. Vedd le a tűzről, keverd bele az olvasztott csokit, és a darabokra tört kekszet, és kanállal fogasd össze. 2 őzgerincformát bélelj ki alufóliával, és ötsd bele a pudingos-kekszes masszát. Hagyd hűlni, majd borítsd tálcára , és felvert tejszínhabbal tálald.
P.S: Egyszerű süti hétköznapokra. Gyorsan elkészül, és szépen néz ki felszeletelve. Ebből a mennyiségből 2 őzgerincforma jön ki.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)