2/25/2015

Anyu banánkenyere + Diétás banánkenyér eritrittel és kókuszolajjal

Banánkenyér 1 - normál verzió
  • 2 tojás
  • 125 gr vaj /margarin olvasztva
  • 3/4 bögre cukor
  • 2 bögre liszt
  • 1 kk sütőpor
  • 2 1/3 bögre érett banán szétnyomkodva

Összekevered a száraz hozzávalókat a nedvesekkel, beleöntöd egy vajazott-lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) dobozformába, és 175 C-ra előmelegített sütőben sütöd 1 órácskát.
*********************************************************************************

Na szóval, ez volt az eredeti verzió, ami így tökéletes, ahogy van. Csakhogy kifelé vagyunk lassan a télből, és lassan jön a nyaralások és egyben a bikiniszezon ideje, és hát ugye nem kéne addig sem felesleges plusz kilókat magunkra pakolni!Ennek mentén "lediétásítottam" a receptet, mutatom, hogyan:

Banánkenyér 2 - diétás verzió
  • 2 tojás
  • 100 gr kókuszolaj (kb.4 ek, de legjobb, ha leméred)
  • 3/4 bögre eritrit
  • 1 bögre teljes kiőrlésű liszt
  • 1 bögre finomliszt
  • 1 kk sütőpor
  • 2 1/3 bögre érett banán szétnyomkodva (kb. 5-6 közepes banán)
  • opcionálisan 1-2 marék mazsola

A tojásokat keverd habosra a kókuszolajjal, majd az eritrittel. Mehetnek bele a banánok is. Add hozzá a sütőporral elkevert kétféle lisztet, (mazsolát is), és öntsd a masszát sütőpapírral bélelt dobozformába. 175 C-ra előmelegített sütőben süsd egy órát.Hibátlan


P.S Ehhez a banánkenyérhez fontos, hogy jó érett banánokkal dolgozz, mert ez fogja megadni az igazán jó ízét-édességét a sütinek. A gyerekek imádják, farsangi mulatságra, óvodai partykra simán bevethető, mert gyors, kiadós, finom, és a kölkök percek alatt szétkapkodják.Ja, 2,5 dl-s bögre a mérce. Az eritritet bátran merem ajánlani sütéshez, nekem bevált.

2/24/2015

Csokis narancsos muffin


  • 100 gr margarin
  • 100 gr cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 200 gr liszt
  • 1 sütőpor
  • 1 dl tej
  • 100 gr ét- vagy tejcsoki felkockázva
  • 2-3 ek kandírozott narancshéj
  • 1 narancs reszelt héja


A puha margarint keverd habosra a két féle cukorral, add hozzá a tojásokat és a narancs reszelt héját. Ha ezzel megvagy, mehet bele a sütőporral elkevert liszt. Apróbnként adagold hozzá a tejet is, majd kanállal forgasd bele az apróra vágott csokit és a kandírozott narancshéj kockákat. A tésztát adagold muffin kosárkákba, (2/3-ig), és süsd 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 25 percig, amíg szép aranybarnára nem sülnek.

Recept innen. Nagyon jó, biztos fogom még készíteni


Céklás bulgur saláta (Pancarli Bulgur Salatasi)


  • 1 bögre bulgur
  • 1 nagy cékla
  • 2 bögre forró víz
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 csomó újhagyma
  • 4 ek extra szűz olívaolaj
  • 1 kk sumac (ez mostanában a leges leges legkedvencebb fűszerem)
  • 1 kk gránátalma szirup
  • 1 citrom leve
  • só ízlés szerint

A céklát mosd meg, hámozd meg, és reszeld le. A bulgurral együtt tedd egy lábasba, adj hozzá 2 bögrényi forró vizet, fedd le, és főzd, amíg a bulgur meg nem puhul. Az olívaolajat keverd össze a sumackal, az apróra vágott petrezselyemmel, a citromlével, gránátalma sziruppal, és egy kis sóval. A céklás bulgurt jó alaposan forgasd össze az öntettel és már tálalhatod is.

P.S: ez egy török recept, eredetit itt találjátok.Ugye milyen gyönyörű színek?

2/21/2015

Házi müzli szelet

Száraz hozzávalók:

  • 4 bögre zabpehely
  • 1/4 bögre teljes kiőrlésű liszt
  • 1/2 bögre kókuszreszelék
  • 1/3 bögre barna cukor
  • 1 bögre apróra vágott étcsoki
  • 1/2 kk só

Nedves hozzávalók:

  • 1/2 bögre olaj
  • 1/2 bögre méz
  • 1 kk vanília aroma


Először a száraz hozzávalókat öntsd egy nagyobb tálba. A nedves hozzávalókat jó alaposan keverd össze, majd add hozzá a száraz hozzávalókhoz. Jó alaposan keverd össze az egészet, öntsd sütőpapírral bélelt tepsibe, jól lapítgasd le az egészet, és tedd 160 C-ra előmelegített sütőbe, és süsd 40 percig. Ha kihűlt, jó éles késsel vágd tetszés szerinti szeletekre.

P.S: Nagyon finom müzliszelet, picit morzsálódós, de az íze mindent kárpótol Eredeti innen.

2/20/2015

Vajas-kapribogyós pisztráng



  • 4 pisztráng
  • Vegeta Naturella Hal fűszerkeverék
  • kevés olívaolaj
  • kevés vaj
  • Öntethez:
  • 50 gr vaj
  • fél csokor petrezselyem
  • 1 citrom leve
  • 3-4 ek kapribogyó

A konyhakész pisztrángot mosd meg, itasd fel róla a nedvességet konyhai papírtörlővel.Kend be kevés olívaolajjal. Sózd meg kívülről belülről, és szórd meg hal fűszerkeverékkel. Tedd picit kiolajozott tűzálló tálba, és tegyél a tetejére vajdarabkákat. Tedd be 200 C-ra előmelegített sütőbe, és süsd mindkét oldalról kb.10-15 percig (hal nagyságától függően). Miközben a hal sül, a vajat olvaszd fel, vedd le a tűzről amikor már folyós, add hozzá az apróra vágott petrezselymet, facsard bele a citrom levét, és add hozzá a kapribogyót is. A megsült halat a kapribogyós, vajas, citromos mártással meglocsolva tálald. 

P.S: Nálunk a gyerekek nagyon szeretik a halat, és a lazac mellett a pisztráng a nagy kedvenc. Mivel hetente legalább egyszer van hal, rengetegféleképp szoktam készíteni. Ezt a variációt mindenki nagyon szereti, és pár perc az egész és már kész is.

2/18/2015

Torta rántott húsból:)


Ez nem is igazán recept, inkább csak ötlet. Apu szülinapjára készítettük Anyuval, csak úgy poénból. Kerek tortaforma, körberakva rántott hússal, közepébe krumplipüré, egy kis díszítés (kaliforniai piros paprika, petrezselyemzöld, rózsa sárgarépából meg egy kis kapribogyó, ja és  körbe várnarancs, az csak a szín kedvéért). Mivel a húsok elég nagyra sikeredtek, volt, amelyik nem tapadt eléggé hozzá a püréhez, így a torta kapott egy szép kis arany szalagot is (az ötletet én is úgy láttam valahol a neten, de mindenképp ki akartam próbálni - azoknak a pasiknak feltétlen, akik azt hangoztatják, hogy nem édesszájúak, tuti a siker).

Viki időközben a segítségemre sietett a linkkel, a forrás tehát innen:) Köszönet érte!