12/25/2009
Boldog, békés Karácsonyt!
12/22/2009
Aprósütemények 4 az 1-ben
- 60 dkg liszt
- 40 dkg vaj/margarin
- 20 dkg porcukor
- 2 vaníliás cukor
- 2 tojássárgája
- 1 sütőpor
- baracklekvár
- porcukor
- csokimáz
- fél diószemek
- 5 dkg pörkölt, őrölt mogyoró
A harmadik adaghoz: (mákos csókok)
- 5 dkg darált mák
- 1 kk fahéj
- meggylekvár
P.S: Ígértem Nektek aprósüteményeket, hát megérkeztek! Fogtam a síma linzer alaptésztámat, megdupláztam, aztán el is kezdődött a sütigyártás:) Imádom, ha Karácsonykor sok fajta aprósütemény van, és ez a recept azért is nagyon szuper, mert egy tésztából rögtön 4, teljesen különböző ízvilágú, de nagyon finom aprósütemény lett:)
12/20/2009
Baconbe göngyölt csirkemell őzgerinc formában sütve /Kriszdom receptje alapján
- 900 gr csirkemell
- 300 gr bacon
- 10+5 dkg reszelt sajt
- 3+1 ek tejföl
- 3 ek liszt
- 2 tojás
- vegeta
- só
- bors
- petrezselyem
- vaj
- zsemlemorzsa
Mehet az egész be a 170 C-ra előmelegített sütőbe 40 percre. Amikor kész lett, egy szilikon sütőlappal bélelt tepsire borítottam, és még egy 5 percet rágrilleztem, hogy a bacon szépen megpiruljon.
Linzer tészta
- 30 dkg liszt
- 20 dkg margarin/vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 vaníliás cukor
- 1 tojássárgája
- 0,5 sütőpor
12/18/2009
Karácsonyi aszalt gyümölcsös csoda
- 250 aszalt szilva
- 250 gr aszalt füge
- 250 gr datolya
- 250 gr dió
- 100 gr kandírozott narancshéj
- 100 gr cukor
- 1 vaníliás cukor
- 4 rúd étcsoki
12/13/2009
Csokis labdák
- 20 dkg étcsoki
- 10 dkg vaj
- 11 dkg cukor
- 3 tojás
- 1 tk vanília aroma
- 20 dkg liszt
- 3 dkg kakaópor
- 1 kk sütőpor
- csipet só
- (barna)cukor
- porcukor
A csokit és a vajat alacsony lángon olvaszd fel, majd vedd le tűzről. Egyenként add hozzá a tojásokat, majd keverd hozzá az összes többi hozzávalót.Jól gyúrd össze a masszát, majd tedd be a frizsiderbe legalább egy órára. Vedd ki, majd formálj kis golyókat belőle (kb.1 púpos kk-nyi masszából legyen 1 golyó). A golyókat forgasd először cukorba, majd porcukorba, és helyezd el őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe. 160 C-on süsd 13 pecig.
P.S: Eredeti receptet itt találtam (NLC Sütik-képpel topic). Ennél omlósabb és csokisabb süti talán nem is létezik. Csupa csoki, olvad az ember szájában, és nagyon de nagyon finom:)Ebből az adagból kb. 40 db lesz, ha picit kihűlt, fémdobozban lehet tárolni.
Díjat kaptam:)
12/10/2009
Karácsonyi fügés-diós szalámi
- 100 gr dió
- 100 gr mazsola
- 100 gr aszalt füge
- 100 gr darált keksz
- 100 gr porcukor
- 2 zacskó vaníliás cukor
- fahéj
- 0,5-0,75 dl narancslé
- porcukor a forgatáshoz
P.S: Ez valami nagyon nagyon de nagyon karácsonyi és nagyon de nagyon finom! Kb. 15 perc alatt kész is az egész, és sokáig el is áll. Ha nincs késes aprítógéped, akkor húsdarálón is le lehet darálni a fügét és a mazsolát (de a mazsolát akár apróra vágva is beleteheted - én most így csináltam). Ha valamelyik esetleg száraz lenne, előtte áztasd forró vízbe, és így könnyedén le tudod majd darálni. Lehet még hozzáadni 1-2 kanál rumot, ha szeretitek (én nem tettem), és akár csokimázzal be is lehet vonni, de nélküle is isteni.
12/03/2009
Csirkemelles pite
- 500 gr csirkemell
- 300 gr sonka
- 300 gr trapista
- 200 gr párolt gomba (vagy konzerv)
- 2-3 savanyú paprika
- 5 tojás
- 2 dl tejföl
- 1 ek liszt
- 1 sütőpor
- fűszerkeverék
- petrezselyemzöld
- só
- bors
P.S:Forrás: Dobra hrana, 01/2009
12/02/2009
Banános torta
- 4 tojás
- 4 ek cukor
- 3 ek liszt
- 1 dl tej
- 1 sütőpor
- 5 tojás
- 5 ek cukor
- 4 ek liszt
- 1 dl tej
- 1 sütőpor
- 350 gr barack lekvár
- 1 l tej
- 2 vaníliás cukor
- 3 vaníliás puding
- 1 kg banán
- 8 ek cukor
- 4 dl tejszín
11/30/2009
Kókuszlikőr - VKF XXX-ra
- 6 dl tej
- 300 gr cukor
- 150 gr kókuszreszelék
- 1 vaníliás cukor
- 4 dl fehér rum
11/26/2009
Rumos-diós fehércsoki golyók - VKF XXX-ra (2)
- 300 gr fehér csoki
- 150 gr darált dió
- 150 gr porcukor
- rum ízlés szerint
- 20 fél dióbél
Diós kekszek - VKF XXX-ra (1)
- 125 gr darált dió
- 375 gr liszt
- 0,5 sütőpor
- 125 gr cukor
- 2 vaníliás cukor
- 1 tojás
- 250 gr margarin
- porcukor
P.S: Ezeket a kekszeket minden évben készítem Karácsonyra. Egyrészt mert nagyon finomak, másrészt mert több hétig is eltartható fémdobozban, így idejekorán el lehet őket készíteni. Gastro ajándéknak is ideális, így a recept máris repül Chef Vikihez:)))
11/23/2009
Rózsák leveles tésztából
- 500 gr leveles tészta
- 2 tojás
- reszelt trapista
- 200 gr bacon
- 2 ek szezámmag
11/21/2009
Vaníliás linzer
- 300 gr liszt
- 200 gr vaj
- 50 gr cukor
- 1 vaníliás cukor
- 1 tojássárgája
- 1/2 tk sütőpor
- lekvár
- vaníliás porcukor
A lisztet, vajat, cukrot, vaniin cukrot, a tojássárgáját és a sütőport jól gyúrd össze, majd csomagold fóliába és tedd a hűtőbe egy fél órára. Utána lisztezett felületen nyújtsd vékonyra, szaggass belőle formákat, minden második közepébe szaggass lukat, majd süsd ki őket. 180 C-on olyan 12 perc alatt már meg is sülnek. Ezután egy telit és egy középen lukas linzert ragassz össze lekvárral, és vaníliás porcukorral meghintve tálald.
P.S: Ez a recept a Dr. Oetker féle vaníliás cukor hátuljáról származik:), és mint minden linzer, ez is nagyon gyorsan elkészíthető, és megvan az a nagyon nagy előnye, hogy jól záródó fémdobozban tárolva nemcsak hogy friss marad, hanem a napok elteltével az íze egyre finomabb lesz:) Ezt az adagot csipkebogyólekvárral készítettem, mert nagyon szeretjük a savanykás ízét.Egyébként ezt is el tudom képzelni a Karácsonyi aprósüteményeim között, bár még nem állt össze a végelges top lista, az biztos, hogy jó sok fajtával fogok készülni.Még gondolokodom.Ja, azt majd elfelejtettem mondani, hogy ebből az adagból kb. 30 kis szívecském lett:)
11/19/2009
Fügés datolyás gyümölcskenyér
- 4 tojás
- 150 gr cukor
- 1 citrom
- 2 dl olaj
- 280 gr liszt
- 1 sütőpor
- 1 nagyobb alma
- 150 gr füge
- 50 gr mazsola
- 100 gr datolya
- 1 ek kakaópor
Mongol csirke
- 500 gr csirkemell
- 100 gr mustár
- 1,5 dl joghurt
- 100 gr szezámmag
- 1 ek kapor
- 1 tojás
- 300 gr zöldborsó
- 300 gr rizs
- 3-4 ek szójaszósz
- olaj
- só
- bors
11/16/2009
Montenegroi ajváros tekercs
- 5 tojás
- 2 dl tejföl
- 200 gr ajvár
- 9 ek liszt
- 1 sütőpor
- só
- 2 dl tejföl
- 200 gr ajvár
- 150 gr trapista
- só
- 1/2 fej vöröshagyma (elhagyható)
P.S: Amikor a tekercset megtöltötted, érdemes egy bő 1,5 órára a hűtőbe tenni, hogy szépen szeletelhető legyen. Díszítheted kedved szerint, én most félbevágott olívát tettem rá:) (Dobra hrana, Jul2009)
11/15/2009
Meggyes mákos kevert süti
- 2,5 bögre cukor
- 2 bögre darált mák
- 2 pohár liszt
- 1 sütőpor
- 1 bögre joghurt/kefír
- 1 bögre olaj
- 4 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- meggy
11/13/2009
Joghurtszószos csirkemell
- 800 gr csirkemell
- 1 póréhagyma
- 2 narancs
- 0,5 csomó petrezselyem
- 0,5 kínai kel
- 4 ek olaj
- vegeta
- só
- bors
- 2 dl joghurt
- 1 ek étkezési keményítő
11/12/2009
Galuska
- 200 gr liszt
- 2 tojás
- 1,2 dl víz
- só
11/10/2009
Sütőtökös mousse
- 600 gr sütőtök püré
- 100 gr darált dió/pörkölt mogyoró
- 3 ek porcukor
- 1 kk fahéj
- 2 vaníliás cukor
- 2+2 dl tejszín
- 5-6 ek dulce de leche
11/09/2009
Gyümölcskenyér tojásfehérjéből
- 1 bögre tojásfehérje
- 1 bögre porcukor
- 1 bögre liszt
- 0,5 kávéscsészényi olaj
- darabolt dió
- mazsola
- ratluk
- 1-2 ek liszt
11/08/2009
Tésztában sült csirke
- 4 alsó és felső csirkecomb
- 300 gr gomba
- őrölt piros paprika
- vegeta
- só
- bors
- 1 tojás
- 1,5 dl tej
- 1,5 dl víz
- 100 gr liszt
- petrezselyem
- 1 fej hagyma
- pici olaj
Fehérboros gombaszósz
- 100 gr vaj
- 300 gr gomba
- 2 ek étkezési keményítő
- 2 ek mustár
- 1 dl fehér bor
- 1 dl főzőtejszín
- fűszerkeverék
- bors
11/05/2009
Fehércsokis kókuszgolyók
- 1 dl tejszín
- 200 gr fehér csoki
- 25 g vaj
- 100 gr kókusz
- pár csepp vanília aroma
- kókuszreszelék
11/03/2009
Gyors almás süti
- 4 tojás
- 1,5 bögre cukor
- 1 bögre olaj
- 1 bögre tej
- 3 bögre liszt
- 1 sütőpor
- 1 kg alma
- 1 kk fahéj
- 2 vaníliás cukor
- 5 ek búzadara
10/30/2009
Palacsinta:)
- 3 tojás
- 0,5 l tej
- 0,75 dl olaj
- 16 ek liszt
Összekevered mixerrel a hozzávalókat, kb. 10 percet pihenteted, majd serpenyőben megsütöd a palacsintákat.
P.S: Mindenkinek van jól bevált, saját palacsinta receptje. Az enyém ez, és magam is meglepődtem, hogy még nem osztottam meg veletek, de valahogy mindíg olyan alap dolognak tűnt:)Nem szoktam bele cukrot tenni, mert van, hogy sós töltelékkel esszük (gombás-sajtos-tejfölös, vagy rikottás-spenótos stb), ha pedig az édes variáció mellett döntünk, a tölteléktől épp elég édes lesz. Olajat a serpenyőbe csak az első palacsinta kisütésénél kell tenni, pár cseppet. A többit már olaj nélkül lehet sütni:)Ugye le se kell tagadnom, hogy a dulce de leche miatt sütöttem ezt az adagot?:))))
Szívecskés díjat kaptam!
10/29/2009
Dulce de leche - Karamell krém
- 1 l tej (nem zsírszegény)
- 300 gr cukor
- 1/4 kk szódabikarbóna
- 2 ampulla Dr. Oetker Butter-Vanilla aroma
P.S: Eredeti recept itt.Lehet természetesen igazi vaníliát is használni hozzá, nekem nem volt itthon. Amikor készül a krém, picit ritkább, és világosabb, hűlés közben fog besötétedni és besűrűsödni. Hűtőben olyan egy hónapig áll el. Mellesleg csak mondom, hogy kacérkodom az ötlettel, hogy pralinét készítek belőle. Kívül ropogós csoki, belül pedig a lágy, krémes karamell... Szerintem extra fullos lesz:)
10/28/2009
Mennyire vagyok környezettudatos vásárló?
Döntő többségében tartom magam ehhez, de azért hazudnék, ha azt mondanám, hogy nincs nálam egy-két konzerv gomba, kukorica, ananász. Ezek úgymond vésztartalékként mindíg vannak a pocomon. A savanyúság, lekvár viszont mindig házi, sőt még a fagyasztott zöldésgek, gyümölcsök is a nagymamám kertjéből, illetve anyuék gyümölcsöséből származnak, és abszolút természetesek:)
10/26/2009
Sütőtökös pite
- 300 gr liszt
- 200 gr vaj
- 100 gr porcukor
- 1 sütőpor
- 1 ek tejföl
- 1 tojássárgája
- 2 vaníliás cukor
- 5-6 dl sült sütőtök pépesítve
- 100 gr nádcukor
- 100 gr síma cukor
- 3 tojás
- 4 dl habtejszín
- 1 kk fahéj
- 1 ek étekzési keményítő
- 2 ek olasztott vaj
- 100 gr kókusz
Darált húsos kuglóf gombaszósszal
- 2 fej hagyma
- 500 gr darált hús
- 2 dl joghurt
- 3 tojás
- 10 ek liszt
- 1 sütőpor
- vegeta
- só
- bors
- pici olaj
- 250 gr gomba
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 dl tejföl
- vegeta
- petrezselyemzöld
- só
- bors
10/21/2009
Karaj tejfölös bundában
- 4 szelet karaj
- 2 tojás
- 2 ek tej + 0,5 dl
- 2 dl tejföl
- 3 gerezd fokhagyma
- 100 gr liszt
- 100 gr zsemlemorzsa
- 1,5 ek vegeta
- 0,5 kk majoranna
- só
- bors
- olaj a sütéshez
- párolt zöldségek
A karaj szeleteket klopfold ki, sózd, borsozd, szórd meg ételízesítővel és majorannával. A tojásokat keverd össze 2 ek tejjel. A hússzeleteket forgasd először a lisztbe, majd a tojásos-tejes cuccba, és végül a zsemlemorzsába és süsd őket aranybarnára. A fennmaradt tojásos masszába keverd bele a tejfölt, nyomj bele 3 gerezd fokhagymát, és 0,5 dl tejet. A hús szeleteket tedd szorosan egymás mellé egy tűzálló tálba, öntsd le a tejfölös-tojásos keverékkel, és süsd 200 C-on 30 percig. Vedd ki, egy tálba tegyél párolt zöldségeket, és a tetején rendezd lépcsőzetesen el a húsokat, és már kész is:)
10/19/2009
Banános gyümölcskenyér
- 3 banán
- 1/4 bögre cukor
- 2 tojás
- 120 gr olvasztott margarin
- 1 ek tej
- 2 bögre liszt
- 1 kk sütőpor
- 1 kk szódabikarbóna
- 0,5 bögre aprított dió
- 2 ek szentjánoskenyér