Sziasztok drágáim!
Mutatom, mi készült vasárnapi ebédre a konyhámban. Még mindig a görögországi nyaralásunk emlékei hatására görög stílusú ebédet készítettem :) Nem állítom, hogy ez az eredeti, és hogy a görögök is vegetát használnak a girosukhoz, de én így készítettem, és ízre szinte tökéletesen megközelíti a görögországi kockás terítős éttermek girosát, Fogadjátok szeretettel!
Giros
Giros
- 500 gr kedvenc hús (csirke vagy sertés)
- 2 kk vegeta
- 2 kk mustár
- 2 ek citromlé
- 2 kk giros fűszerkeverék
- 2 ek olívaolaj
- 1-2 fej lilahagyma
- sült krumpli
- 4-5 paradicsom
A húst vágd vékony csíkokra, majd egy külön tálkában keverd össze a pác hozzávalóit. Jó alaposan forgasd össze a hússal, hogy a pác jól befedje mindenhol a húst, majd tedd legalább két órára pácolódni a hűtőbe.
A lila hagymát vágd vékony karikákra, fedd be vele a tányér egyik felét. A húst grill serpenyőben süsd aranybarnára, és pakold a lila hagymára. Mellé tedd a sült krumplit, és a karikára vágott paradicsomot, és ez utóbbi kettőt szórd meg kevéske sóval éééééééééés giros fűszerkeverékkel.
A giros akkor jó, ha van mellé jó sok saláta, friss zöldségből. Készítettem hozzá tzatzikit és görög saláta ihlette paradicsomos rukkola salátát.
- 2 nagy kígyóuborka
- 400 gr görög joghurt (tényleg fontos, hogy görög legyen, mert az jóval sűrűbb, de már volt rá példa, hogy ennek hiányában tejföllel helyettesítettem)
- só
- menta
- fokhagyma granulátum
- extra szűz olívaolaj
A kígyóuborkát hámozd meg, és tedd szűrőbe kb. 10-15 percre, hogy lecsepegjen. Ezután még plusz nyomkodd ki, hogy ne áztassa el a végeredményt! Ekkor jó alaposan forgasd össze a görög joghurttal, adj hozzá sót, apróra vágott mentát (mehet nyugodtan a szárított), fokhagyma granulátumot. Kóstolgasd, és igazítsd az ízlésetekhez a fűszerezést. Ha ezzel megvagy, a tetejére csorgass egy kevéske extra szűz olívaolajat és szórj rá még egy kis extra mentát.Kész is!
"Görögös" paradicsomos rukkola saláta
- 2 nagy csomó rukkola
- 4-5 közepes paradicsom
- 1 lila hagyma
- 2 marék fekete olívabogyó
- 2 ek extra szűz olívaolaj
- 1 nagy citrom leve
- 1 ek ecet
- pici só
- görög saláta fűszerkeverék (ha ez nincs, kevés oregánó)
A rukkolát jó alaposan mosd meg, csepegtesd le, a paradicsomot vágd szeletekre, a lila hagymát szintén, és add a rukkolához. Az öntet hozzávalóit jó alaposan keverd össze és locsold a zöldségekre. Forgasd össze és már kész is!
A giroshoz innen inspirálódtam. És még egy pár fotó, csak a hangulat kedvéért, és csak mert a picurkákról is már nagyon rég hoztam fotót