12/14/2024

Zöldséges csirkés pilav

Hoztam Nektek egy nagyon finom, gyors, csupa szín főételt, ami kiadós, és mindenki nagyon szereti. Szaftos csirmell, jó sok zöldséggel és rizzsel :)

  • pici olívaolaj (kb. 2-3 ek)
  • 1 hagyma felkockázva
  • 1 sárgarépa felkockázva
  • 1 csirkemell felkockázva kisebb falatnyi darabokra
  • 1 zöld kaliforniai paprika
  • 1 piros paprika
  • 2,5 dl bögrényi zöldborsó
  • 1 konzerv kukorica
  • 2,5 dl basmati rizs
  • kb 7,5 dl víz
  • 1 kk őrölt pirospaprika
  • 1 kk  kurkuma
  • 1 kk fokhagymapor
  • só, bors ízlés szerint
  • petrezselyem

Egy nagyobb serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, és pirítsd rajta üvegesre a hagymát, majd add hozzá a répát is, pirítsd együtt pár percig. Add hozzá a csirkemell kockákat, és süsd addig, amíg a hús át nem sül. Közben vágd apró kockákra a két fajta paprikát, add azt is hozzá, majd 1 bögrényi zöldborsót, és egy kis konzervnyi kukoricát. Forgasd jól össze, és  pirítsd együtt az egészet. Ekkor add hozzá a basmati rizst, add hozzá az őrölt pirospaprikát, a kurkumát, a fokhagymaport, a sót, borsot ízlés szerint, forgasd jól össze, és öntsd nyakon a vízzel. Néha néha megkeverve főzd addig, amíg a vizet a rizs teljesen magába nem szívta (ha a rizs már felszívta a vizet, és esetleg még nem lenne puha, nyugodtan főzd picit tovább még egy kis víz hozzáadásával.). Lefedve hagyd pihenni 15-20 percig, majd szórd meg apróra vágott petrezselyemmel. Mehet is az asztalra :)

11/21/2024

Sütőtökös fűszeres muffin


  • 1,5 bögre liszt
  • 1 zacskó sütőpor
  • 0,5 kk só
  • 1,5 kk fahéj
  • 0,5 kk őrölt gyömbér
  • 0,5 kk őrölt szerecsendió
  • pici őrölt szegfűszeg
  • 1 bögre sütőtökpüré
  • 1 tojás
  • 1 bögre nádcukor
  • 0,5 bögre joghurt
  • 1 ek olaj
  • ízlés szerint kandírozott narancs és vörösáfonya

Tetejére:

  • csokicseppek

A lisztet keverd alaposan össze a sütőporral és a fűszerekkel. A sütőtökpürét egy másik tálban keverd össze a tojással, cukorral, joghurttal és az olajjal. Forgasd össze a két masszát, és adj hozzá kandírozott narancshéjat és vörösáfonyát ízlés szerint. Adagold a tésztát a muffinpapírokba (3/4-ig töltsd őket), a tetejét szórd meg csokikeppekkel. 180 c-ra előmelegített sütőben süsd kb. 20-25 percig :)

11/19/2024

Citromos kuglóf


  • 2 tojás
  • 100 gr cukor
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • 80 ml olaj
  • 120 ml joghurt
  • 50 ml frissen facsart citromlé
  • 1 citrom reszelt héja
  • 200 gr liszt
  • 1 zacskó sütőpor
A hozzávalókat a leírt sorrendben keverd össze, majd a tésztát öntsd vajazott-lisztezett kuglófformába. 180 C-ra előmelegített sütőben süsd kb. 40-45 percig. Tűpróbával ellenőrizd, hogy megsüt-e. Ha kihűlt, tetejét szórd meg porcukorral :)

10/26/2024

Gluténmentes mandulás narancstorta



Tésztához:

  • 5 tojás (M-L méretű)
  • 120 gr cukor
  • 200 gr darált mandula
  • 1 nagy narancs héja és leve (1 dl legyen a narancslé)
  • 3 ek holland kakaópor
  • 1 zacskó sütőpor

Tetejére:

  • 100 gr étcsoki
  • 1,5 dl tejszín
Díszítésnek:
  • apróra vágott pisztácia
  • kandírozott narancs

A tészta hozzávalóit a leírt sorrendben keverd össze, és öntsd egy kivajazott, 24 cmes piteformába. Süsd 180 C-on 30 percig. Hagyd kihűlni, majd szúrkáld össze jó alaposan mindenhol egy fogvájóval. A csokit és a tejszínt melegítsd össze hogy a csoki felolvadjon, és ezzel öntsd le a tortát. Díszítsd pisztáciával és kandírozott naranccsal. Mennyei :)


Zöldséges csirkemell szaftban krumplipürével



  • 800 gr krumpli meghámozva, felkockázva
  • +kb  deci tej + pici vaj a krumplipürhez
  • 500-700 gr csirkemell
  • bors
  • vegeta
  • 2 ek liszt a forgatáshoz
  • olívaolaj
  • 1 vöröshagyma
  • 2 sárgarépa
  • 1 bögre zöldborsó
  • 1 kk pirospaprika
  • 3-4 ek paradicsomsűrítmény

A meghámozott, felkockázott krumplit tedd fel főni annyi sós vízzel, hogy kb 2 ujjnyira ellepje. A csirkmellet vágd vékony szeletekre, sózd, borsozd, vegetázd, majd forgasd bele a lisztbe mindkét oldalról. Egy serpenyőben melegíts pici olívaolajat, és süsd aranybarnára a csirkemell szeleteket. Vedd ki a húst, majd a visszamaradt olajon pirítsd üvegesre a felkockázott hagymát, ha már üveges, add hozzá a felkockázott répát is. Mehet rá a pirospaprika, majd a már megfőtt krumplinak a főzőleve. Add hozzá a paradicsomsűrítményt és a zöldborsót is. Tedd vissza a serpenyőbe a húsokat, és hagyd főni amíg el nem éri a kellő sűrűséget. Közben a főtt krumplit törd össze, dolgozd össze a tejjel, adj hozzá sót, borsot/ sültkrumpli fűszerkeveréket (én mostanában azzal ízesítem a krumplipürét). A krumplipürét tálald az isteni finom szaftos csirkemellel. 

10/05/2024

Uborkás céklasaláta


  • 3 közepes cékla megfőzve, vékony szeletekre vágva
  • 2 uborka, vékony karikákra vágva
  • 1 lilahagyma, vékony szeletekre vágva
  • 1 kisebb csokor kapor apróra vágva
  • 1 kisebb csokor petrezselyem apróra vágva
  • fél jégsaláta, kisebb darabokra vágva

Öntethez:

  • 30 ml olívaolaj
  • 1 citrom leve
  • 1/2 ek fehérborecet
  • fokahagymapor ízlés szerint
A zöldségeket tedd egy nagyobb tálba, add hozzá az apróra vágott zöldfűszereket. Az öntet hozzávalóit jó alaposan keverd össze, öntsd a zöldségekre, és jól forgasd össze. Nagyon finom és csupa egészség 💗



Spanakopita

Ha még nem ettetek görög spanakopitát, ezt a receptet feltétlenül próbáljátok ki. Imádni fogjátok nem csak az ízét, hanem azt a roppanós hangot is, amit hallani fogtok szeleteléskor 😍

Töltelékhez:

  • 250 gr túró
  • 200 gr Feta
  • 3 tojás
  • 400 gr spenót (lehet fagyasztott is, felengedve)
  • 1 csomó kapor apróra vágva
  • 3 szál újhagyma felkarikázva
  • só, bors
  • 0,5 dl olívaolaj

És még:

  • 12 lap rétestészta (250 gr)
  • pici olívaolaj a lapok lekenéséhez

A töltelék hozzávalóit a leírt sorrendben keverd össze. Fogj egy kb. 30 cm-es piteformát, az alját kend meg olívaolajjal, majd helyezd a réteslapokat a formába úgy, hogy mindegyik kb. fele túllógjon a formán. 

A nem túllógó részét a lapoknak, ahogy teszed őket a formába, kend le vékonyan olívaolajjal. Amikor így "megágyaztál", mehet a töltelék a lapokra, majd a túllógó részeket hajtsd egyenként vissza, megkenve őket is olívaolajjal. A lényeg, hogy a végén a pitét teljesen fedjük be a túllógó részekkel. Éles késsel vágjuk fel a pitét nyolc szeletre, majd süssük 200 C-ra előmelegített sütőben kb. 30-40 percig, illetve amíg szép aranybarnára nem sül. 

 

6/10/2024

Mozerallás brokkoli


  • 1 fej brokkoli
  • bors
  • fokhagymapor
  • 2 tojás
  • 2 gömb mozzarella
  • koktélparadicsom

A brokkolit szedd rózsáira, majd forró vízben főzd kb 5 percig. Szűrd le. 2 tojást verj fel, majd az egyik mozarella gömböt kockázd fel, és keverd a tojásokhoz. Sózd, borsozd, adj hozzá egy kis chillit és fokhagymaport. Add hozzá a lecsöpöpgtetett brokkolit, és öntsd az egészet egy olívaolajjal megkent tűzálló tálba. A másik mozarella gömböt szeleteld fel vékony szeletekre, majd oszd szét egyenletesen. Fogj kb 10 koktélparadicsomot, és helyezd el őket a sajtszeletek közé. 180C-ra előmelegített sütőben süsd készre kb. 20-25 perc alatt.

6/08/2024

Almás pite


  • 3 alma meghámozva, felkockázva
  • citromlé
  • 2 ek cukor
  • pici fahéj

Tésztához:

  • 2 tojás
  • pici só
  • 120 gr cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 dl olaj
  • 0,5 dl tej
  • 180 gr liszt
  • 1 sütőpor

És még: 

  • áfonyalekvár
  • porcukor

Az almakockákat tedd egy lábasba, locsold meg citromlével (kb 1/2 citromból), keverd össze a cukorral és a fahéjjal, majd erős tűzön pár perc alatt párold meg. A tészta hozzávalóit a leírt sorrendben keverd össze, és öntsd 26 cm-es, vajazott-lisztezett piteformába. Fogd az áfonyalekvárt, és spirál alakban csorgasd a tésztára, majd egy fogpiszkálóval menj végig a mintán. 

Mehet rá a párolt alma, majd tedd be a 180C-ra előmelegített sütőbe kb. 35 percre.

Ha kész, porcukorral megszórva tálald :)



5/24/2024

1 tészta sok muffin :)

 Ezt a receptet szoktam használni, ha sok gyerek jön hozzánk, mert imádják ezeket a muffinokat. Ebből az adagból 24 db muffin lesz. Mutatom, hogy készítsd:

  • 3 tojás
  • 180 gr cukor
  • 1 bögre joghurt (2,5 dl)
  • 1/2 bögre olaj (1,25 dl)
  • 300 gr liszt
  • 1 sütőpor

És még:

  • 1. felkockázott sárgbarack  + szeletelt mandula
  • 2. mikróban felolvasztott nutella
  • 3. csokicseppek
  • 4. eperlekvár + egész mandula
A tészta hozzávalóit a leírt sorrendben keverd össze. Egy adag muffin tetejére tegyél felkockázott sárgabarackot és szeletelt mandulát, a következő párra csorgass az olvasztott Nutellából és egy fogvájóval rajzolj bele nyolcasokat, hogy szép márványmintás legyen. A csokicseppeshez először tegyél egy evőkanálnyi tésztát a papírkosarakba, majd szórj rá csokicseppeket, majd tegyél még egy kicsit a tésztából, majd a tetejét is szórd meg csokicseppekkel. Az eperlekvárashoz tegyél kb 1,5 evőkanálnyi tésztát a papírkosarakba, majd egy kiskanálnyi eperlekvárt, majd fedd be a lekvárt egy kis tésztával. Közepébe nyomj egy-egy egész blansírozott mandulát.Süsd 180 C-on kb 20-25 percig :)

5/21/2024

Epres citromos plumcake


Tésztához:

  • 150 gr cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tojás
  • 0,5 dl víz
  • 30 ml frissen facsart citromlé
  • 70 ml olaj
  • 160 gr liszt
  • 1 kiskanál sütőpor

És még:

  • friss eper
  • szeletelt mandula 
  • porcukor

A tészta hozzávalóit a leírt sorrendben keverd össze. Az epret mosd meg, majd szeleteld fel. Szórj rá 1-2 kiskanálnyi lisztet, és jól forgasd össze, hogy a liszt befedje az eperszeleteket.


Öntsd a tésztát egy vajazott-lisztezett kenyérformába, és a tetejét rakd ki az eperrel.

Szórd meg a szeletelt mandulával, és süsd 180 C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig (sütőtől és a forma nagyságától függ mennyi kell neki, de kb. 40-45 perc). A tetejét szórd meg porcukorral és díszítsd ízlés szerint. 


P.S: Imádni fogjátok :)

5/17/2024

Hétvégi gyors meggyes süti

 Nálunk hétvégén ha otthon vagyunk, mindig van desszert. Ezt a meggyest a gyerekek nagyon szeretik, és én is, mert gyorsan elkészül, és finom, jut belőle még a délutáni vendégeknek is :)

  • 6 tojás
  • 12 kanál cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1,5 bögre natúr joghurt
  • 1 bögre olaj
  • 500 gr liszt
  • 1 zacskó sütőpor
  • kb 700 gr meggy
  • szeletelt mandula
  • a szóráshoz porcukor

A hozzávalókat a leírt sorrendben keverd össze, és öntsd egy vajazott-lisztezettt (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe. 180 C-ra előmelegített sütőben süsd tűpróbáig (kb. 45 perc, de attól függ, mekkora tepsiben sütöd, illetve milyen vastag lesz ennek függvényében a tészta). Ha kihűlt, porcukorral megszórva tálald :)


P.S: A bögre mérete 2,5 dl.

5/12/2024

Epres vaníliakrémes pite


Tésztához:

  • 1 tojás
  • 80 gr cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 80 ml olaj
  • 220 gr liszt
  • 1 zacskó sütőpor

Vaníliakrém:

  • 3 dl tej
  • 1 tojássárgája
  • 3 ek cukor
  • 2 ek keményítő
  • vaníliaaroma
  • 80 gr mascarpone
  • + eper

Morzsához:

  • 25 gr vaj
  • 1 ek cukor
  • 3 ek liszt

Tetejére:

  • szeletelt mandula

A tojást keverd mixerrel össze a 2 fajta cukorral és az olajjal. Add hozzá a lisztet és a sütőport, majd gyúrd addig, amíg szép rugalmas,egynemű tésztát nem kapsz. Fogj egy piteformát, kend meg vajjal, majd egyenletesen nyomkodd bele a  tésztát, szúrkáld meg villával.  A vaníliakrémhez tedd a tojássárgáját 3 dl tejjel egy kisebb lábasba, add hozzá a cukrot, vaníliaaromát és a keményítőt, majd főzd össze, amíg olyan sűrű nem lesz, mint a puding. Vedd le a tűzről, majd keverd el benne a mascarponet. Öntsd a krémet a tésztára, majd jól pakold meg darabolt eperrel.

A morzsához a vajat, cukrot, lisztet tedd egy kisebb tálba, és az ujjaid között morzsold, amíg morzsaállagú nem lesz.Szórd meg jó alaposan szeletelt mandulával

Süsd 200 C-on szép aranybarnára, kb. 25-30 perc alatt. 



P.S: Imádom az epret, egy baja van csak, hogy rövid ideig tart az eperszezon. Ezért amíg van szép belőle, minden formában szoktam készíteni :) Ezt a receptet egyszer kiírtam valahonnan,de ne kédezzétek honnan😅, sokszor szoktam készíteni, mert nagyon finom és gyorsan elkészül. Készítsétek Ti is bátran!


5/07/2024

Zabpehelykenyér liszt nélkül


  •  3 bögre zabpehely
  • 2 tojás
  • 1,5 kk só
  • 1,5 bögre natúr joghurt
  • 1 bögre darabolt dió/vegyes magkeverék (szezám, napraforgó, tökmag, lenmag stb.)
  • 1 sütőpor
  • tetejére magvak

A hozzávalókat a leírt sorrendben keverjétek össze, majd öntsétek egy sütőpapírral bélelt kenyérformába. A tetejét szórjátok meg magvakkal és süssétek szép aranybarnára 180 C-on kb. 35 perc alatt. 

P.S: A bögre 2,5 dl. Szoktam bele tenni fűszereket is, épp amilyen kedvem van, gyakran chilli pelyhet:)Nagyon jól helyettesíti a kenyeret, ha épp kalóriacsökkentésben vagytok :)

5/03/2024

Nutellás márvány muffin

  •  2 tojás
  • csipet só
  • 150 gr cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 80 ml olaj
  • 170 ml tej
  • 50 gr keményítő
  • 200 gr liszt 
  • 1 zacskó sütőpor
  • + 2 ek Nutella
  • + aprított mogyoró
A Nutella és az aprított mogyoró kivételével a hozzávalókat a leírt sorrendben keverd össze. A massza 2/3-át hagyd sárgán, a maradék 1/3 tésztába keverd bele a Nutellát. A muffin sütőt béleld ki papírkosárkákkal, és mindegyikbe tegyél kb 2 kanállal a sárga tésztából, majd rá 1 kanállal a Nutellásból. Egy fogvájóval húzz a tésztába pár 8-ast, hogy kicsit összekeveredjen a két fajta tészta. A tetejét szórd meg aprított mogyoróval és süsd 180 C-on 20 percig. Én a tetejére csorgattam egy kis mikróban megolvasztott Nutellát 😋, de ez elhagyható. Jó sütögetést!

3/16/2024

Karobos nutellás süti :)

 



  • 2 bögre liszt
  • 2 bögre cukor
  • 2 kk szódabikarbóna
  • 2 kk sütőpor (1 zacskó kb)
  • 1/2 bögre karobpor (őrólt szentjánoskenyér)
  • 1/2 bögre növényi olaj
  • 1 bögre tej
  • 2 nagy tojás
  • 1 bögre forró víz
  • 2 kk instant kávé
Tetejére:
  • kb 6-8 ek Nutella
  • reszelt kókusz
  • aprított pisztácia
  • szeletelt mandula
Először jöjjenek a megjegyzések:

- egy bögre nálam 2,5 dl volt

- ezekből a mennyiségekből két piteformára való süti készült nálam

1. Először keverd össze a száraz hozzávalókat: liszt+cukor+szódabikarbóna+sütőporkarobpor.

2. Keverd össze a kávé kivételével a nedves hozzávalókat: olaj+tej+tojás.

3. Keverd össze a száraz és a nedves masszákat jó alaposan, majd ebben a lépésben add hozzá a bögrényi forró vizet, amiben feloldottál 2 púpos kk kávét.

Öntsd a masszát két vajazott-lisztezett piteformába, és süsd tűpróbáig 170 C-on kb. 30 percig.

4. Nutellát melegíts mikróban folyósra ( a Nutella mennyiségét én csak úgy nagyjából írtam, nyugodtan tegyetek ízlés szerint többet vagy kevesebbet, az a lényeg, hogy szépen be tudjátok vele fedni a sütit), és egy spatula segítségével kend szét a még langyos sütin, kicsit rázogasd, hogy egyenletes legyen. 

5. A tetejét szórd meg ízlés szerint kókuszreszelékkel, pisztáciával, mandulával :)