5/31/2014

Szedres green smoothie



  • 1/2 bögre natúr joghurt
  • 1/2 bögre tej
  • 1 bögre leveles spenót
  • 1 banán
  • 3/4 bögre szeder
  • 1/3 bögre ananász


Az összes hozzávalót turmixold jó krémesre, és már kész is. Ez a green smoothie annyira nem is green, de nagyon finom:)

5/21/2014

Csokis muffin


  •  3 tojás
  • 1 dl olaj
  • 2,2 dl tej
  • 220 gr liszt
  • 30 gr kakaó (Nesquick is jó)
  • 100 gr cukor
  • 2 vaníliás cukor
  • 1 sütőpor
  • 100 gr apróra vágott csoki
Tetejére csokimáz (de nem muszáj)


Elkészítése nem igényel semmi extra tudományt: a szokásos módon külön tálban összekevered a száraz hozzávalókat és a nedveseket, majd összekevered a két tál tartalmát. Legvégül kanállal a masszába forgatod a csoki darabkákat.180 C-ra előmelegített sütőben sütöd 20-25 percig. Ha készek be is vonhatod a tetejüket csokimázzal és megszórhatod valami csillivilli kis dekor cukorral, de nem is muszáj. A gyerekek imádni fognak érte!

Morzsás szájú kis drágáim:)

Tutti Frutti Smoothie



  • 1 bögre málna/eper (lehet fagyasztott is)
  • 1 bögre friss ananász (ha konzerv, mehet a levéből is bele)
  • 1 bögre natúr zsírszegény joghurt
  • 1 banán
  • 1 bögre 100 %-os narancslé (frissen facsart a legjobb)

A hozzávalókat turmixgépben krémesre turmixolod, és már ihatod is!

P.S: Mostanában teljesen rá vagyok kattanva a smoothiekra. Gondoljatok csak bele egy-egy pohárban mennyi minden benne van, amiért a szervezetetek hálás lesz! És nem mellesleg ebédig biztosan nem fogtok megéhezni!Képzeljétek csak, olyan szépen mennek le a kilóim, hogy a héten már 5-tel kezdődött a kilóim száma, aminek nagyon örültem, tekintettel arra, hogy 71 kilóval mentem alig egy éve szülni! Szóval átléptem a bűvös lélektani határt, aminek most nagyon örülök:)Még pár kiló, és visszatértem a lánykori súlyomhoz:)

5/16/2014

Mentás bulgur saláta


  • 1 bögre bulgur
  • 2 bögre víz
  • 1 kk vegeta
  • 1 kígyóuborka
  • 2-3 paradicsom
  • 1 lilahagyma
  • fél csokor menta
  • 0,5-1 citrom leve


A bulgurt kétszeres mennyiségű forró vízben (vegetát tegyél hozzá) főzd puhára. Add hozzá az apró kockákra vágott lilahagymát, paradicsomot és uborkát. Legvégül keverd bele az apróra vágott mentát, locsold meg a citromlével, és jó alaposan forgasd össze az egészet.

Zsírégető zabpelyhes epres smoothie


  • 1,25 dl zabpehely
  • 2,5 dl víz
  • 1 banán
  • 1 bögre eper
  • 2 kk méz/xillit
  • fahéj
A zabpelyhet késes aprítógéppel aprítsd porrá, add hozzá a vizet, a pár centis darabokra vágott banánt, az epret, édesítsd mézzel vagy xillittel, és adj hozzá fahéjat ízlés szerint. Turmixold krémesre, és már kész is!

5/15/2014

Gluténmentes palacsinta teljes kiőrlésű hajdinalisztből


  • 3 dl buborékos ásványvíz
  • 120 gr teljes kiőrlésű hajdinaliszt
  • 1 tojás
  • 1 ek olaj

A hozzávalókat keverd simára, majd fél óra pihentetés után kerámia serpenyőben süsd ki a palacsintákat. (én csak az elsőnél olajoztam egy picit a serpenyőt).

P.S: Én most ismerkedem a hajdinaliszttel, kicsit mákra, gesztenyére vagy szentjánoskenyérre emlékeztet az íze. A tésztába nem tettem cukrot, így sósan is fogyott (túrót elkevertem tejföllel és tettem bele apróra vágott snidlinget és rukkolát - hú, nagyon jó volt!), és édesen is. Gondolom a liszt miatt a palacsinták picit vastagabbak lettek, mint a hagyományosak, viszont full egészségesek:).

Banános körtés zöld smootie


  • 1 banán
  • 1 körte
  • 2 marék spenót
  • 3-4 szál menta
  • 1 dl zsírszegény natúr joghurt
  • 1 dl víz
Be az összes a turmixgépbe, whizzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz, és kész is!Csodásan fog indulni a napod!:)

5/05/2014

Rebarbarás joghurt krém

Anyu kertjében termett rebarbarából szószt készítettem, ami jó pár napig simán elvan a hűtőben. Mostanában erre használom:


  • zsírszegény natúr joghurt
  • epres rebarbara szósz
  • gyümölcsös-magvas müzli
  • méz


A hozzávalókat a leírt sorrendben kanalazd pohárba, a tetejére locsolj egy kis mézet, és már kész is:).

Epres rebarbara szósz


  • 350 gr rebarbara (kb. 5 szál)
  • 150 gr eper
  • 3-4 ek barna nádcukor/méz/nyírfacukor
  • 2,5 dl víz
  • 0,5 kk fahéj
  • pici őrölt bourbon vanília

A rebarbarát vágd pár centis darabokra, tedd egy kisebb lábasba az eperrel együtt, öntsd fel a vízzel, add hozzá a fűszereket, és időnként kevergetve főzd jó sűrűre nagyjából 15 perc alatt. A rebarbara magától is jól szétesik főzés közben, és szinte lekvár állaga lesz, így akár így is fogyaszthatod, vagy le is turmixolhatod (botmixerrel akár), ahogy most én is. Ez a szósz így magában nem túl édes, de én így szeretem, kicsit savanykásan. Ha szeretnéd, tegyél bele több mézet/nádcukrot/nyírfacukrot.

Imádom, mert olyan sok mindenre lehet használni: palacsintára, fagyira, gofrira öntetként, réteges pohárkrémekhez, smoothiekhoz stb. Mindjárt hozok receptet is, hogy én mostanában mire használom:)

5/03/2014

Szedres zabdesszert


A natúr zsírszegény joghurtot keverd össze a tejjel, keverd bele az apró szemű zabpelyhet, adj hozzá fahéjat és nyírfacukrot, vagy mézet ízlés szerint, és folpackkal letakarva tedd egy éjszakára a hűtőbe. Másnap szedd tálkákba, a tetejére tegyél szedret (vagy felkarikázott banánt), szórd meg pörkölt mogyoródarabkákkal, és locsolj rá pár kanálka mézet.Zseniális.


5/01/2014

Újvidéki szaftos karaj

Na, ez egy igazi old school recept, semmi flanc, hamisítatlan házias, vajdasági íz. Sokszor készítem hétvégi ebédre, imádjuk.


  • 8 szelet karaj
  • bors
  • vegeta
  • pici olaj
  • 2,5-3 dl marhaalaplé (fehérbor)
  • 1 púpos ek mustár

Azzal kezdd, hogy a hússzeleteket sózd, borsozd, szórd meg egy kis vegetával, és jó alaposan klopfold ki. Ha ezzel megvagy, egy nagy kerámia serpenyőben kevés olajon hirtelen pirítsd meg (erős lángon) a hússzeleteket mindkét oldalról, hogy szép aranybarna legyen a színük. Ekkor öntsd fel a marhaalaplével (vagy ugyanannyi fehérborral, vagy a kettő keverékével), és keverj a szaftba egy púpos ek mustárt. Lefedve párold puhára a húst, hadd rotyogjanak a szaftban, de most már alacsony lángon (hát nem nagyon  szoktam mérni mennyi ideig, talán 15-20 perc). Krumplipürével, vagy petrezselymes krumplival tálald, amit bőven locsolj meg a szafttal.Tökéletes:).