- 400 gr liszt
- 1 sütőpor
- 200 gr cukor
- 200 gr vaj/margarin
- 200 gr kókusz
- 2 tojás
- 1 vaníliáscukor
- pár csepp vanília aroma
- a forgatáshoz vaníliás porcukor
12/31/2008
Kókuszos aprósütemény
12/30/2008
Mézeskalács (Anyósom receptje)
- 2 tojás
- 4 ek olvasztott méz
- 16 ek porcukor
- 2 ek olaj
- fahéj
- szegfűszeg
- reszelt citromhéj
- citromlé ízlés szerint
- 2/3 kk szódabikarbóna
- liszt amennyit felvesz
12/29/2008
Karácsonyi gyümölcskenyér
- 4 tojás
- 120 gr cukor
- 120 gr liszt
- 1 dl olaj
- 50 gr apróra vágott dió
- 50 gr mazsola
- 100 gr aszalt füge apróra vágva
- 2 ek kandírozott citromhéj
- 2 ek kandírozott narancshéj
- pár csepp vanília aroma
- 1 narancs reszelt héja
- 2 ek porcukor
12/28/2008
Ajváros tekercs
- 4 tojás
- 4 ek liszt
- 1 sütőpor
- 2 dl joghurt
- 4 ek ajvár
- 1,5 kk só
- 200 gr krémsajt
- 150 gr sonka
- 1 főtt sárgarépa
- 2 nagyobb csemegeuborka
12/26/2008
Arany golyók
- 200 gr aszalt sárgabarack
- 160 gr kókusz
- 100 gr porcukor
- kókusz a forgatáshoz
12/24/2008
Aszalt szilvás diós szalámi
- 180 gr cukor
- 1 dl víz
- 300 gr aszalt szilva
- 300 gr dió
- kókusz
12/20/2008
Diós karácsonyi aprósütemény
- 250 gr darált dió
- 250 gr cukor
- 250 gr margarin
- 450 gr liszt
- 2 tojás
- 2 vaníliás cukor
Svéd gyömbéres keksz (Stahl Judit receptje)
- 200 gr liszt
- 0,5 kk szódabikarbóna
- 1 kk sütőpor
- 2 kk gyömbérpor
- 1 kk fahéj
- 1 késhegynyi szegfűszeg
- 1 késhegynyi őrölt fehérbors
- 100 gr cukor-2 ek belőle tegyél fére
- 100 gr vaj
- 5 ek méz
- 1 tojásfehérje a kenéshez
12/14/2008
Tejszínkrémes krumpli
- 1 kg krumpli
- 2 dl tej
- 2 dl tejszín
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 vöröshagyma
- só
- bors
- 60 gr vaj
Görög húsgombócok / Keftedes
- 0,5 kg darált marhahús
- 3 szelet vízbe áztatott, kinyomkodott kenyér
- 1 fej apróra vágott vöröshagyma
- 3/4 csésze ásványvíz
- 1 tojás
- 1 ek uzo
- 3 ek aprított petrezselyem
- 3 ek aprított menta
- 2 ek olívaolaj
- só, bors
- liszt
- olaj a sütéshez
12/13/2008
Banánoscsokis keksztekercs
- 2 kávéscsésze víz
- 300 gr cukor
- 0,5 margarin
- 200 gr darált keksz
- 200 gr kókusz
- 6 banánoscsoki
- kókusz a szóráshoz
12/10/2008
Recepteskönyveim
Ezek itt pedig az én otthoni szerzeményeim, pici szakácskönyvek, semmi kép, de annál több nagyon jó recept, egyszerű elkészítés, könnyen beszerezhető alapanyagok. A sorozatban külön füzet van szentelve az előételeknek és a salátáknak, a gyümölcsös desszerteknek, a sós tekercseknek és sós tortáknak, az aprósüteményeknek, de van itt görög receptesfüzet, vega konyha és amit csak el tudtok képzelni. Biztos kiindulási pont, bármit is akarok készíteni. És még 2 könyv érdemel említést: az egyik a legelső képen is szereplő A sütés nagy enciklopédiája című szakácskönyv, ami alapmű, és csak desszerteket tartalmaz, de abból minden félét (pralinék, kekszek, ünnepi torták, gyümölcsös sütemények, kelt tésztás sütemények, kalácsok, Húsvéti és Karácsonyi édességek stb). A másik pedig egy Carlostól kapott szakácskönyv, aminek "Zsidó konyha" a neve, szintén Vince kiadós cucc. Közepes méretű, és a hagyományos zsidó konyhát mutatja be. A receptek és a képek is fantasztikusan jók:) Ja, és még van egy tonnányi gastro újságom is, azokat nagyon sokat szoktam használni. Továbbgurítom a kérdést mindenkinek, aki még nem számolt be arról, hogy mi lapul a könyvespolcán!Minden tapasztalat jól jön! Hát, hirtelenjében ennyi tőlem:)
Baconbe göngyölt sajtos csirkemell
- 700 gr csirkemell
- vegeta
- só
- bors
- 1 krémsajt
- reszelt trapista sajt
- 16 szelet bacon
12/08/2008
Rafaello
- 2 dl víz
- 400 gr cukor
- 400 gr tejpor
- 1 margarin
- 300 gr kókuszreszelék
- pörkölt mogyoró
- + kókusz a forgatáshoz
A vizet a cukorral felforralod, majd belekevered a tejport, a margarint, és a 300 gr kókuszt. Mehet az egész a frizsiderbe, amíg össze nem áll (legjobb a masszát előző este elkészíteni). Ekkor már csak golyókat formálsz a masszából, mindegyik közepébe teszel egy pörkölt mogyorót, és az egészet kókuszba forgatod, és kész is:)
P.S: Fél adagot csináltam, de abból is jó sok lett. Azt nem értem csak, hogy miért nem lehet normális tejport kapni, amit úgy is hívnak, hogy tejpor. Mert van kávéízesítő por, kávéfehérítő por, kávé krémpor, de tejpor, az egy árva darab se. Érti ezt valaki? Mert igazából a tejpor tudja jól összefogni a masszát. Mindegy, akár tejpor, akár más, a lényeg, hogy isteni finom!
12/06/2008
Gyors spenótos pite
- 1 adag leveles tészta
- 300 gr mirelit spenót
- 300 gr túró
- 4 tojás
- 2 dl tejföl
- só
- bors
- pici vaj
12/05/2008
Zöld couscous golyók
- 200 gr couscous
- 1 leveskocka
- 400 gr spenót
- 2 tojás
- reszelt parmezán
- 2 gerezd fokhagyma
- pici olívaolaj
- zsemlemorzsa
- kockára vágott trapista sajt
- só
- bors
12/04/2008
Kivis muffin
- 2 tojás
- 1 vaníliás pudingpor
- 4 ek őrölt szentjánoskenyér
- 5 ek cukor
- 1 vaníliáscukor
- 2 alma
- 1 banán
- 3 kivi
- 5 ek liszt
- 1 sütőpor
P.S: Igaz, hogy van benne alma és banán is, de leginkább a kivi és a szentjánoskenyér íze dominál. A szentjánoskenyérről mindig a dédmamám jut az eszembe, mert ő készített rendszeresen szentjánoskenyeres sütiket, amit öcsémmel percek alatt fel is faltunk. A másik emlékképem, ami a szentjánoskenyérhez kötődik, és a mai napig jót mosolygok rajta, az az, hogy kislányként mindig azt hittem, amikor szentjánoskenyeret láttam a fán, hogy az "fonnyadt banán":) Egyébként egyiptomi fügének is hívják, és nagyon finom:)
12/01/2008
Túrós pogácsa
- 300 gr túró
- 2 tojás
- 300 gr liszt
- 1 sütőpor
- 100 gr margarin
- só
- 1 tojás
- só
- szezámmag
- mák