12/22/2019

Fehércsokis kókuszgolyó


  • 1 dl habtejszín
  • 200 gr fahércsoki
  • őrölt vanília
  • 25 gr vaj
  • 100 gr kókusz
  • + kókusz a forgatáshoz


A habtejszínt tedd fel forrni, majd amikor már forr, keverd bele a vajat és a fehércsokit. Kevergesd, amíg szép, egynemű nem lesz. Tegyél bele egy kis vaníliát, és tedd félre pár órára hűlni. Mixerrel keverd jó alaposan össze,add hozzá a kókuszt, és formázz a masszából golyókat, és hempergesd meg kókuszreszelékben. Ennyi:)
Puszi mindenkinek!

Recept innen kipróbálva. 

Mézeskalács szirup



  • 250 gr cukor
  • 2,5 dl víz
  • 8 db szegfűbors
  • 16 db szegfűszeg
  • 2 rúd fahéj
  • 2 darabka friss, hámozott gyömbér (kb. akkora, mint egy nagyobb fémpénz)


A cukrot tedd egy lábasba, és kezd el karamellizálni. Amikor már folyékony, add hozzá a fűszereket, picit hagyd rotyogni, majd öntsd fel a vízzel. Ne ijedj meg, ekkor a karamell meg fog keményedni, de te csak főzd tovább, kevergesd, amíg teljesen fel nem olvad. Onnantól még egy kicsit hagyd főni, hogy a szirup elérje a kellő sűrűséget. Szép csatos üvegbe öntsd bele és már kész is :) Kávé, capuccino, tea, likőrök ízesítéséhez, de ajándéknak és tökéletes :)

12/15/2019

Linzi karácsonyi torta


  • 225 gr liszt
  • 1 kk sütőpor
  • 150 gr darált mandula
  • 100 gr porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 150 gr margarin
  • csipet só
  • 400 gr lekvár

A lisztet keverd össze a sütőporral, majd add hozzá az összes hozzávalót a lekvár kivételével. Jól dolgozd össze a tésztát és csomagold be fóliába, tedd egy órára hűtőbe. A tészta 3/4-ét nyomkodd egy vajazott piteformába úgy, hogy legyen pereme is, kend meg jó bőven lekvárral, és a tetejére tegyél a tésztából kiszúrt karácsonyi formákat.180 C-on süsd szép aranybarnára kb. 40 perc alatt.

P.S: Eredeti recept innen. Én meggylekvárral készítettem, de lehet szilvalekvárral is. A mennyiség egy 26cm-es formára elég, de mivel nekem a piteformám kisebb, csináltam két mini tortát is a gyerekeknek. A kép közepén a nagy, illetve mellette az egyik kicsi, és fent a szívescskés :)

12/14/2019

Mézeskalácsos csokilikőr


  • 2 dl whiskey
  • 6 dl főzőtejszín
  • 4 ek mogyorós capuccino por
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • 4 ek porcukor
  • ízlés szerint mézeskalács szirup (pl Monin vagy házilag készített)

A hozzávalókat mixerrel jó krémesre dolgozod, és üvegekbe öntöd. Én már kezdtem őket osztogatni Karácsonyra, imádják :) Ha nincs otthon mézeskalács szirupot, ki is hagyhatod, isteni csokilikőröd lesz anélkül is.

Vajban sült gomba koktélparadicsommal

Ez egy nagyon hálás és egyszerű recept. A család nagyon gyakran kéri, sokszor készítem :) Próbáljátok ki bátran!

  • 500 gr csiperkegomba
  • 500 gr koktélparadicsom
  • 50 gr vaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 kk kakukkfű
  • bors
  • kevés balzsamecet (kb 2 kk, de nem nagyon szoktam mérni, csak úgy érzésre)
A gombát tisztítsd meg, ha nagyobbak, darabold fel őket, a koktélparadicsomokat vágd félbe. Sózd, borsozd ízlés szerint. Közben egy kisebb lábasban olvaszd fel a vajat, nyomd bele a fokhagymát, add hozzá a kakukkfüvet. Vedd le a tűzről, és keverd bele a balzsamecetet. A vajas cuccal forgasd össze az előkészített zöldségeket, és tedd az egészet egy tűzálló tálba. 180C-ra előmelegített sütőben süsd össze az egészet (kb. 20-25 perc).