12/30/2010

Karácsonyi keksz tekercs


  • 100 gr apróra vágott dió
  • 100 gr összetört keksz
  • 100 gr mazsola
  • 100 gr aszalt füge
  • 100 gr porcukor
  • 2 vaníliás cukor
  • 0,5 kk mézeskalács fűszerkeverék
  • apróra vágott zselés cukor (opcionális, el is hagyható)
  • narancslé
  • 2 kisebb ostyalap

Az ostyalapokat tedd két benedvesített konyharuha közé, hogy puhuljon. A fügét és a mazsolát aprítsd össze késes aprítógépben (ha ilyened nincs, húsdarálón is ledarálhatod). Add hozzá a kekszet, porcukrot, vaníliás cukrot, a diót és a mézeskalács fűszerkeveréket, majd adj hozzá annyi narancslevet, hogy jól formázható legyen a massza. Kend a cuccot az ostyalapokra úgy, hogy az egyik szélén hagyj üresen kb. 2 cm-nyi helyet, hogy ne follyon ki a töltelék, majd szórd meg apróra vágott zselé cukorral. Tekerd fel, és hagyd száradni. Vágd falatnyi daraboka, és tedd mindegyiket apró papírkosárba.

Mandulás hekk filé


  • 500 gr tengeri hekk filé
  • 1 nagy citrom leve
  • bors
  • olívaolaj
  • 1 ek szárított rozmaring
  • 50 gr szeletelt mandula
A hekkfiléket jó alaposan locsold meg minden oldalról citromlével, vékonyan kend be olívaolajjal, sózd, borsozd, majd tedd olívalajjal megkent tűzálló tálba. A halszeleteket szórd meg rozmaringgal és szeletelt mandulával, és süsd 180 C-ra előmelegített sütőben olyan 20 percig.
P.S: Szeretem a hekket, mert ahhoz képest, hogy ugye halból van (hehe), viszonylag szagmentesen el lehet készíteni. Lilahagymás krumplisalátával tálalva ettük, de nagyon jó hozzá a mángoldos-fokhagymás krumpli is, de akár tejszínes zöldségkörettel is tökéletes páros:)

12/28/2010

Gesztenyés kuglóf

  • 5 tojás
  • 200 gr gesztenyepüré
  • 5 cl rum
  • 50 gr csoki
  • 1 vaníliás cukor
  • 180 gr cukor
  • 1,5 dl étolaj
  • 100 gr liszt
  • 1 sütőpor
  • 50 gr étkezési keményítő
  • 200 gr meggy lisztben megforgatva
Tetejére:

A tojások sárgáját keverd habosra a gesztenyepürével és a rummal, add hozzá az olvasztott csokit , a vaníliás cukrot és a cukor 1/3-át. Add hozzá az olajat is. A tojásfehérjéket verd kemény habbá a maradék cukorral, majd forgasd bele a gesztenyés masszába. Szitáld bele a sütőporral elkevert lisztet és az étkezési keményítőt, és végül add hozzá a lisztben megforgatott meggyszemeket. A masszát töltsd olvasztott vajjal kikent és zsemlemorzsával meghintett kuglófformába, és süsd 170 C-on tűpróbáig. Hagyd a formában picit pihenni, madj borítsd ki. A tetejét vond be 100 gr csokiból készített csokimázzal.
P.S: Ezt a receptet egy ősrégi Dr. Oekter vaníliás cukor hátulján találtam, és megtetszett, a gesztenye miatt betettem a karácsonyi repertoárba. Picit változtattam rajta: az eredeti szerint 100 gr lisztben kell a meggyet megforgatni, ez szerintem túl sok, elég 3-4 ek. Ja, és a meggy mennyiségét is megdupláztam, az eredeti 100 gr-ot ír. Én csokimázzal készítettem, az eredeti recept pedig marcipános cukormázat ajánl a kuglóf bevonására. Ezeket csak azért írom le, hogy tudjatok választani,melyik változat tetszik jobban:)Mi szerettük:)

Vaníliás csoki trüffel


  • 125 ml tejszín
  • 100 gr tejcsoki kockákra törve
  • 125 gr étcsoki kockákra törve
  • 0,5 vanília rúd
  • 2 ek holland kakaópor
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 1 púpos ek porcukor
A tejszínt forrald fel, madj olvaszd fel benne állandó kevergetés mellett a két féle csokit. A vaníliarúd kikapart belsejét add a forró csokis masszához, majd hagyd az egészet szobahőmérsékleten hűlni. Ezután mixerrel jó alaposan habosítsd fel, ettől 2-3 árnyalattal világosodni fog a csokikrém. Dugd be az egészet a frizsibe legalább 1 órára (vagy felhasználásig, akár másnap is befejezheted a praliné gyártást). Keverd össze a kakaót a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd a csokis masszából kiskanál segítségével vegyél olyan cseresznye nagyságú adagokat, hideg vízzel benedvesített kézzel gyúrj belőle golyókat, és hempergesd meg mindegyiket a kakaós cuccban.
P.S: Nálam már hagyomány, hogy Karácsonyra minden évben készítek egy csomó különböző aprósüteményt. Éppen azért, mert szeretjük, hogy olyan sokféléből lehet válogatni, igyekszem nagyon egyszerű, könnyen elkészíthető, de finom dolgokkal előállni. Idén sem történt ez másként, most kezdem nektek sorjában felpakolni a Karácsonyi aprósüteményeinket. Ez a csoki trüffel is nagyon egyszerű, de istenien finom, dobozba csomagoltam, aztán felhasználásig frizsiderben tartottam. Gastro ajándéknak is tökéletes!Persze készíthetitek az egészet étcsokiból is, a vanília helyett pedig használhattok fahéjat, mézeskalács fűszert, vagy akár chillit is. Szóval igazítsátok az ízeket a hangulatotokhoz, kevés munka ellenében nagyon finom lesz ám a végeredmény:)))

12/25/2010

Boldog Karácsonyt!


Minden kedves olvasómnak meghitt, áldott, békés ünnepeket kívánok, bővelkedjetek szeretetben, egészségben, egyetértésben, élvezzétek a családdal együtt töltött idő minden pillanatát!Sok sok szeretettel ölellek Benneteket!

12/22/2010

Karácsonyi aszalt szilva likőr


  • 400 gr aszalt szilva
  • 150 gr méz
  • 5 fahéjrúd
  • 1 vaníliarúd
  • 5 dl vodka
  • 5 dl víz
  • 200 gr méz


Fogj egy 1,5 literes csavaros tetejű üveget, jó alaposan mosd ki, majd az aljára tegyél 1 réteg aszalt szilvát.Locsold meg 2 ek mézzel. Erre megint egy réteg szilva, majd méz. Addig folytasd a rétegezést, amíg van az aszalt szilvából. Öntsd fel az egészet a vodkával, pont el fogja lepni a szilvát. Tegyél közé fahéjrudakat, és 1 félbe vágott vanília rudat. Hagyd így pihenni 3-4 napig, napjában párszor azért rázogasd meg, hogy a vodka és a méz könnyebben összekeveredjenek. Amikor a likőr már szép lila színű, melegíts össze 5 dl vizet 200 gr mézzel, és öntsd hozzá a likőrhöz.Jól behűtve tálald:)
P.S:Recept innen. Ajándékba készítettem, szerintem örülni fognak neki, és jó kedvük is lesz tőle, hehe:)))))Én a likőrt átszűrtem kávéfilteren, úgy öntöttem üvegekbe, és minden üvegbe tettem pár fahéj rudat is dísznek.

12/19/2010

Capuccino likőr


  • 6 dl tejszín
  • 200 gr porcukor
  • 2 -3 zacskó vaníliás cukor
  • 200 gr capuccino por
  • 2,5 dl rum
A tejszínt melegítsd lanygosra, majd keverd csomómentesre benne a capuccino port, porcukrot és a vaníliás cukrot.Add hozzá a rumot, és keverd össze még egyszer. Töltsd üvegbe, és mehet a hűtőbe. Ennyi:)

P.S: Ez a recept a 2009-es Fanny konyhája pluszban jelent meg, elkészítettem, de mivel már eleve édesítetett tejszínt használtam, alig tettem bele porcukrot, érdemes kóstolgatni közben. Ja, és egyből két félét csináltam (3-3 dl tejszínt vettem), és különböző ízesítésű capuccino port használtam, csokisat és mogyorósat.Finom lett, és ajándéknak is tökéletes:)

12/15/2010

Mákos kockák


Tésztához:
  • 2 bögre darált mák
  • 2 bögre joghurt
  • 2 tojás
  • 2 bögre cukor
  • 2 bögre liszt
  • 1 bögre olaj
  • 1 sütőpor
És még:
  • baracklekvár
Csokimázhoz:
  • 200 gr csoki
  • 100 gr margarin
  • pár csepp olaj

A tészta hozzávalóit keverd össze, és öntsd nagyobb, vajazott-lisztezett tespibe. Süsd 200 C-on tűpróbáig. Amikor kihűlt, kend meg baracklekvárral. A csokimázhoz először a margarint hevítsd fel egy kisebb serpenyőben, amikor már forr, vedd le a tűzről, keverd el benne a csokit, hogy teljesen felolvadjon, keverj hozzá pár csepp olajat, hogy szép fényes legyen, majd öntsd a süti tetejére. Hagyd a csokimázat megszilárdulni, majd tálald a süteményt kockákra vágva.

P.S: Ha egyszerűbben szeretnéd, készítheted csak úgy símán, baracklekvár és csokimáz nélkül is, porcukorral meghintve, de akár tehetsz rá csokimázat, és kandírozott narancshéjat is, szóval a variációk száma végtelen. A tésztája egyébként nagyon hálás, gyorsan össze lehet dobni, és nagyon finom, puha, egyáltalán nem száraz. Na, és így Karácsony közeledtével a mákos variációk jöhetnek minden mennyiségben:)

12/13/2010

Hamis baklava

  • 7 tojás
  • 7 ek gríz (búzadara)
  • 150 gr darált dió
  • 6 ek cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 sütőpor
A sziruphoz:
  • 5 dl víz
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • 10 ek cukor
  • 1 citrom felkarikázva
És még:
  • vaníliás tejszínhab (vagy síma)

A tojások sárgáját mixerrel keverd össze a cukorral, a grízzel, darált dióval, reszelt citromhéjjal és a sütőporral. A tojásfehérjékből verj kemény habot, és forgasd bele az előbbi masszába. Öntsd az egészet vajazott-lisztezett formába, és süsd aranybarnára 200 C-ra előmelegített sütőben. Amíg a süti sül, készítsd el a szirupot. A vizet öntsd kisebb lábasba, add hozzá a vaníliás cukrot, a cukrot, és a citrom karikákat. Forrald fel, hagyd még pár percig a tűzön, majd tedd félre hűlni. A kész süteményt locsold meg a sziruppal, és tedd pár órára a hűtőbe, hogy jól magába szívja a szirupot. A süteményt vágd rombusz alakúra, és vaníliás tejszínhabbal tálald.
P.S: Forrás:Dobra hrana, 11/2010. Biztosan sokan ismeritek a balkáni konyha egyik közkedvelt édességét, a baklavát, ami hagyományosan rétestésztával és dióval készül, citromos cukorsziruppal leöntve. Ebben a sütiben ugyan nincs rétestészta, ezért a "hamis"jelző, de ízre teljesen olyan, mint az igazi baklava. Az eredeti recept szerint a sziruphoz 15 ek cukor kell, én ezt lecsökkentettem, és így is pont jónak találtam, ha viszont jobban szeretitek úgy igazán édesen, tehettek a szirupba több cukrot is, Rátok és a családotok ízlésére van bízva:)Hidegebb időkben vaníliás tejszínhabbal tálaljátok, nyáron vanília fagyival. Mmmm, isteni:)

12/10/2010

Zöldséges csirkemell krémszószban sütve


  • 800 gr csirkemell felkockázva
  • 500 gr vegyes zöldség (sárgarépa, zöldborsó, kukorica, karfiol, brokkoli -ha nincs friss, lehet mirelit is)
  • 1 zacskó fokhagyma krémleves
  • 5 dl tejszín
  • 1 tojás
  • 1 ek reszelt parmezán
  • fűszerkeverék ízlés szerint
  • reszelt sajt
  • bors
  • pici olaj


A felkockázott csirkemellet felforrósított olajon pirítsd meg, a zöldségeket pedig sós vízben párold meg. Egy tűzálló tálat vékonyan kenj meg olajjal, majd egyenletesen oszd el benne a csirkemell kockákat, erre tedd a párold zöldségeket. A tejszínt keverd el a krémleves porral, tojással és a parmezánnal,adj hozzá fűszereket ízlés szerint. Ezzel a keverékkel öntsd le a húst és a zölségeket, majd tedd az egészet 200 C-ra előmelegített sütőbe. Süsd, amíg szép aranybarnára nem sül. Szórd meg bőven reszelt sajttal, és tedd vissza a sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon.

P.S:Forrás: Dobra hrana, 11/2010. Nagyon gyors, és jól variálható, finom ebéd. Ha más ízesítést szeretnél, egyszerűen készítsd más zöldségekkel, és más ízű krémlevessel, a fűszereket pedig igazítsd kedvedhez és hangulatodhoz mérten:)

12/03/2010

Szedres muffin



A muffinokhoz:

  • 200 gr liszt
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 sütőpor
  • 2 tojás
  • 125 gr cukor
  • 1 dl olaj
  • 3 dl joghurt
  • 250 gr apró szemű szeder
Tetejére:
  • vaníliás tejszínhab vagy vaníliás krémpor (pl. Aranka)

Egy edényben keverd el a lisztet,a sütőport és a vaníliás pudingport. Egy másik tálban keverd össze a tojásokat, a cukrot, az olajat és a joghurtot. Add hozzá a (jó alaposan lecsepegtetett) szedret,majd a lisztes keveréket. A tésztát adagold a muffinformába, és süsd 180 C-ra előmelegített sütőben. Amikor a muffinok elkészültek, hagyd őket picit pihenni a formában, majd vedd ki őket és hagyd hogy kihűljenek. Ezután díszítsd őket vaníliás krémmel vagy vaníliás tejszínhabbal.
P.S: Ismét egy muffin:) Recept innen, saját ízlésre alakítva. A 3 dl joghurt helyett lehet használni 1 dl joghurtot és 2 dl tojáslikőrt, vagy 1 dl joghurtot és 2 dl vaníliás joghurtot az alkoholmentes változatnál. Én az egyszerűség kedvéért mini kuglófformában sütöttem őket, mert így a muffin közepébe is jutott a vaníliás krémből:)