12/25/2013

Boldog Karácsonyt!

Ezúton kívánok Nektek nagyon boldog, áldott, békés és meghitt ünnepeket, szeretetet, boldogságot, és mindazt, amit magatoknak a szívetek legmélyén kívántok:)

12/23/2013

"Mákos bejgli" rétes


  • 500 gr réteslap (kb. 16 db)

"Kence":
  • 4 tojás
  • 2 dl cukor
  • 2 dl olaj
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl natúr joghurt
  • 1,2 dl gríz (búzadara)
  • 1 sütőpor

Töltelékhez:
  • 300 gr mák
  • 4 dl tej
  • 7 ek cukor
  • 2 vaníliás cukor
  • ízlés szerint mazsola, citromhéj (ezek el is hagyhatóak)
Tetejére:
  • porcukor

Először a tölteléket készítsd el: egy lábasban főzd össze a tejet a mákkal és a kétféle cukorral, ízlés szerint itt tehetsz bele reszelt citrom- vagy narancshéjat, mazsolát, de ez ki is maradhat, attól függően, hogy mit szerettek. Tedd félre, hadd hűljön, majd  oszd két egyenlő részre. 

A tojásokat keverd össze a cukorral, majd add hozzá az olajat, tejfölt, joghurtot, a grízt és a sütőport. Számold meg, hogy hány réteslapod van (nekem 16 volt), és felezd meg, mert 2 "bejglink" lesz. 

Fogj két lapot, a felsőre tegyél kb. 5 ek-nyit a grízes cuccból, és ecsettel kend szét szép egyenletesen. Erre megint jön a réteslap, de most már csak egy. Erre is jön 5 ek-nyi grízes cucc. Ezt addig folytatod, amíg az utolsó laphoz nem érsz (a 8.hoz). Erre csak a máktöltelék jön, amit egyenletes rétegben ossz szét a réteslap 3/4-éig*. Tekerd fel szépre, és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. Másik felével az alapanyagnak ugyanígy jársz el (1. és 2. lap - grízes cucc - 3. lap - grízes cucc - ....7. lap- grízes cucc - 8. lap - mák töltelék). Ha maradt a grízes kencéből, akkor mindkét rétes tetejét kend be vele jó vastagon, és told be az egészet 180 C-ra előmelegített sütőbe, és süsd szép aranybarnára. Ez nagyjából 30 perc. Hagyd hűlni, majd ujjnyi vastagra szeletelve, porcukorral megszórva tálald.:)

* Na ez az a rész, amikor lehet kedvünkre variálni. Tehát amikor már rákented a máktölteléket, megszórhatod különböző dolgokkal: pl. kandírozott citromhéj / narancshéj / én sokszor meggyet is szoktam rátenni, de azért Karácsonykor nem, hogy tényleg hasonlítson a bejglire:) Fázisfotókat itt találtok. Mi imádjuk, és tényleg percek alatt elkészül és nagyon finom:)

12/22/2013

Mákos tészta



  • 500 gr széles metélt
  • pici só
  • pici olvasztott vaj
  • 200 gr darált mák
  • cukor ízlés szerint (ez tényleg ízlés dolga, nagyjából 4 ek)
  • 1,5 dl tej
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • méz


Egy nagy lábasban tedd fel a vizet forrni, adj hozzá pici sót, egy pici olajat, és főzd benne készre a széles metéltet. Miközben a tészta fő, egy kisebb lábasban alacsony lángon főzd össze a tejet, darált mákot, cukrot és a vaníliás cukrot. A kész tésztát hideg vízzel öblítsd át, szűrőben csepegtesd le, locsold meg az olvasztott vajjal és keverd össze a mákkal. A tetejét locsold meg aranysárga, folyékony mézzel:)EXTRA!

P.S: Nálunk otthon Szentestekor mindig mákos guba volt, anyósom családjában a sült hal+krumplisaláta+babsaláta után nem készült guba, hanem mákos tészta került az asztalra. Nagyon kis egyszerű recept, de hát a mienk, és klasszikus, így nem hagyhattam, hogy kimaradjon!

12/21/2013

Kresenti

  • 350 gr liszt
  • 200 gr vaj/margarin
  • 150 gr cukor
  • 2 vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 2 tojássárgája
  • reszelt citromhéj
  • rumaroma ízlés szerint (2 ek rum) - elhagyható
  • 150 gr darált dió
  • 2 tojásfehérje
Töltelék:
  • 100 gr étcsoki
  • 40 gr vaj

A darált dió és a tojásfehérje kivételével az összes hozzávalóból állítsd össze a tésztát, csomagold be fóliába, és tedd egy órára hűtőbe. Ezután a tésztából formálj cseresznye nagyságú golyókat, mártsd őket először a tojásfehérjébe (nem kell felverni), majd forgasd darált dióba. Sorakoztasd a kis golyókat sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd 180 C-ra előmelegített sütőben 20 percig. A vajat olvaszd össze a csokival, és ezzel ragaszd kettesével össze a sütiket.

Recept innen. Isteni finom aprósütik, de mindenképp kell, hogy álljanak pár napot, hogy finom, omlósak legyenek. Idei aprósütik egyike, ajándékba is fogok belőlük csomagolni:)

Tejszínes kapros lazac


  • 4 szelet lazac filé
  • őrölt bors
  • pici olívaolaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • kb. 4 ek apróra vágott kapor (szárított is jó)
  • 1 dl főzőtejszín
  • citrom

A lazac szeleteket sózd meg mindkét oldalról, és őrölj rájuk borsot. Egy teflonserpenyőben hevíts fel egy kis olívaolajat, és süsd benne a lazacszeleteket mindkét oldalról kb. 4-4 percig.Ekkor a halszeleteket tedd át egy tűzálló tálba, szeletenként szórd meg őket 1-1 ek apróra vágott kaporral, egyenletesen oszd szét rajtuk az apróra vágott hagymát, és locsold le az egészet főzőtejszínnel. Még egyszer sózd és őrölj rá egy kevéske borsot. Tedd 180 C-ra előmelegített sütőbe és süsd 15 percig. Amikor kész, citromgerezdekkel add az asztalra, mert citromlével meglocsolva az igazi. 

12/17/2013

Chili olaj

Nálunk Carlos csípős mániás. Meg se kóstolja a kaját, máris tolja bele a chilit, a csípős szószt, szóval bármit, csak csípős legyen. A múltkor készítettem neki chili olajat, ami pofon egyszerű, és Karácsonyra is cuki saját kezű kis ajándék - akár last minute is. Engem már a színe is elvarázsolt:)

Kell hozzá:
  • 2-2,5 dl napraforgó olaj
  • 15 gr szárított chili pehely
Az olajat felhevíted forróra, leveszed a tűzről, és belekevered a chili pelyhet. Hagyod bő 30 percet állni (természetesen állhat tovább is), ekkorra már az olaj nagyjából lehűl. Leszűröd, és beleöntöd egy szép kis üvegbe. Ennyi:)Használhatod bármire, amire egyébként az olajat használnád: húsok pácolásához, saláta dressingek elkészítéséhez, krémlevesek tetejére pár cseppet - gyönyörű szépet mutat! Persze lehet olívaolajból is készíteni, ami ugyan egészségesebb, de akkor nem érvényesül ilyen szépen a chili piros színe:)

12/08/2013

Mézeskalács (Dr. Oetker)

Közeleg a Karácsony, neki lehet már kezdeni a mézesek elkészítéséhez. A mostani adagot a Dr. Oetker féle Karácsonyi sütemények szakácskönyvből, Markoval együtt készítettük, és nagyon jól szórakoztunk. Már most látom, hogy most is, mint minden évben, Karácsonyig egy újabb adagot kell süssek, mert addigra ennek már se híve, se hamva nem marad:) Így készült:


  • 125 gr méz
  • 200 gr cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 150 gr vaj/margarin
  • 4 ek tej
  • 1 kk fahéj
  • 400 gr liszt
  • 100 gr étkezési keményítő
  • 1 sütőpor


A mézet, cukrot, vaníliás cukrot, vajat/margarint és a tejet tedd egy lábasba, és melegítsd addig, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Hagyd picit hűlni, majd add hozzá a fahéjjal, étkezési keményítővel és a sütőporral elkevert lisztet. Gyúrd szép, egynemű masszává, majd lisztezett munkafelületen, több részletben nyújtsd fél cm vastagra, és szaggass  belőle karácsonyi formákat. 180 C-ra előmelegített sütőben süsd nagyjából 10-12 perc alatt készre.
 P.S: ha valaki a recept szerinti mázzal akarja a mézeseket díszíteni, akkor 200 gr porcukrot kell elkeverni 2-3 ek citromlével, esetleg ételfestékkel megfesteni, és tetszés szerint díszíteni a mézeskalácsokat. Én a tészta egyik részéből fára akasztható díszt készítettem (szívószállal készíted a lukat, belefűzöl szép kis szalagot, és ennyi), a másik feléből pedig szívecskéket, emberkéket, karácsonyfát stb. készítettem.

12/06/2013

Finom csoki kocka - alias tojás nélküli néger:)))



  • 3 doboz natúr joghurt (3x180 gr)
  • 250 gr cukor
  • 120 ml olaj
  • 300 gr liszt
  • 2 kk szódabikarbóna
  • 25 gr holland kakaópor
Tetejére:
  • 150 gr vaj/margarin
  • 150 gr étcsoki
  • 120 ml tej
  • 120 gr cukor

A tészta hozzávalóit összekevered, és sütőpapírral bélelt közepes tepsibe öntöd. 200 C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütöd, és hagyod kihűlni. Egy kisebb lábasban addig melegíted a margarint/vajat, amíg el nem kezd forrni. Ekkor leveszed a tűzről, belekevered a csokikockákat, és csomómentesre kevered. Hozzáöntöd a cukrot, kevergetve hagyod felolvadni, majd legvégül a tejet is hozzáöntöd a masszához. Kézi habverővel egyenletes masszává kevered, majd ráöntöd a sütire. Hagyod megszilárdulni a  mázat, majd kockákra vágva tálald.

P.S: Recept innen.Nagyon finom, nem lehet elrontani. Kezdő konyhatündérek is bátran készíthetik:) Ezzel a csokis sütivel kívánunk mindenkinek kellemes Mikulásozást, kicsiknek-nagyoknak sok ajándékot a csizmába, Miklósoknak nagyon boldog névnapot!

12/05/2013

Mákos guba Stahl Judit szerint

Amióta megvan a blogom, még egy épkézláb Karácsonyi menüt sem sikerült feltennem, általában azért, mert Szentestekor elkészítem, amit minden évben azon a napon, rettenetesen jót eszünk belőle, és mire posztolnám, addigra már tulajdonképpen okafogyottá válik a dolog. Tudom, vannak ügyes és nagyon lelkes blogger társaim, akik Karácsony előtt pár héttel végig készítik és eszik a komlett Karácsonyi menüt a fotók és a receptek kedvéért, de mivel mi a Szentestekor asztalra kerülő ételeket évente szinte csak és kizárólag Szentestekor esszük és készítjük, nem akartam megtörni a várakozás és a vágyakozás örömét. Lehet, hogy azért is esik mindíg annyira de annyira jól minden egyes falat. Az alma, amit annyi felé vágunk, ahányan vagyunk a családban, hogy mindíg együtt legyünk, és hogy a következő évben is meglegyen a családi egység. A méz és a dió hozzá, hogy édesek legyenek a napjaink, és a fokhagyma, amely az egészségünket hivatott őrizni az elkövetkező év során. Ezt követi a bableves vajas rántással és foszlós fonott kaláccsal, majd a sült (rántott) hal babsalátával és lilahagymás krumplisalátával, majd mákos guba aranyszínű mézzel meglocsolva, hogy a bőség, termékenység és a jó házasság is biztosítva legyen:) Tavaly azért lefotóztam Nektek a mákos gubát, amit készítettem, Stahl Judit receptje alapján, és azt kell hogy mondjam, rettenetesen finom lett. De tényleg. Én fél adagot csináltam, az nekünk elég olt, meg egy picit variáltam rajta, de majd írom hogy mit. Így készült:

  • 5 dl tej
  • 100 gr cukor
  • 1 vaníliarúd magjai (nálam vanília aroma - Dr. Oetker féle)
  • 5 dl tejszín
  • 250 gr szikkadt kifli (nálam gubakifli)
  • 120 gr darált mák
  • 100 gr porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 tojássárgája
  • 100 gr vaj (nálam csak  kb. 40 gr)
  • tálaláshoz 2 dl méz

Forrald fel a  tejet a cukorral és a vaníliarúd kikapargatott magjaival. Vedd le a tűzről, és add hozzá a tejszínt, tedd félre hűlni. A kifliket vágd centis karikákra, és szórd bele egy kivajazott tepsibe. A mákot keverd össze a porcukorral és a citrom reszelt héjával, majd az egészet szórd rá a kiflikarikákra. A tojássárgákat add a kihűlt tejszínes cucchoz, öntsd a kiflikarikákra, és jól forgasd össze az egészet. A tetejére morzsold rá a vajat (én ráreszeltem, és csak olyan 40 gr-nyit), és süsd 30 percig 190 C-ra előmelegített sütőben. Mézzel meglocsolva tálald.

11/28/2013

Almás fahéjas muffin


  • 3 tojás
  • 2,5 dl cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 ek sárgabarack lekvár
  • 1 kk fahéj
  • 1,5 dl olaj
  • 2 nagy savanykás alma
  • 3,5 dl liszt
  • 1 kk sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • pici citromlé
  • mazsola


A tojásokat keverd habosra a cukorral és a vaníliás cukorral, add hozzá a citrom reszelt héját és csavarj bele egy kis citromlevet (én nagyjából egy fél citrom levét szoktam bele tenni). Add hozzá a sárgabarack lekvárt, a fahéjat, olajat, 2 nagy, hámozott, lereszelt almát, és a sütőporral elkevert lisztet. Adhatsz hozzá mazsolát is vagy darabolt diót, vagy mindkettőt ízlés szerint. A tésztát töltsd papírkosarakba és süsd a muffinokat 200 C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig (25-30 perc).

P.S: Eredeti recept itt. Hát ez az egyszerű, de nagyszerű kategória. A tészta a reszelt alma miatt napok múlva sem száraz, nagyon finom. A gyerekek is imádják, Marko szó szerint négyesével szedte őket a tálcáról, úgyhogy a 24 db, ami ebből a mennyiségből kijön, félelmetes sebességgel fogy el:)

11/25/2013

Rántott tengeri hal dalmát körettel

Ez az étel pofonegyszerű, mégis nagyon de nagyon finom. Ebben az esős időben visszaidézi az Adriát:)Mutatom, hogyan készítem.

Kell hozzá:
  • tengeri halfilé (pl. hekk)
  • frissen őrölt fehér bors
  • citromlé
  • liszt
  • felvert tojás
  • zsemlemorzsa
Körethez:
  • 3-4 közepes krumpli
  • kb. 200 gr leveles spenót
  • 50 gr vaj
  • 2-3 gerezd áttört fokhagyma
  • olívaolaj
  • frissen őrölt fehér bors
  • vegeta ízlés szerint
Ha fagyasztott halat használsz, hagyd teljesen felolvadni és jól csöpögtesd le. A halfiléket sózd meg, őrölj rá fehér borsot, és jól locsold meg citromlével. Lefedve tedd a hűtőbe egy fél órára, amíg előkészíted a köretet. A krumplit hámozd meg és vágd kockákra. Tedd fel vegetás vízben főni, és mikor már majdnem kész, dobd a vízbe a spenótot is. Így együtt főzd még olyan 5 percig, majd szűrd le. A vajat olvaszd fel, nyomd bele a fokhagymát, és forgasd meg benne a krumplit és a spenótot. A köretet sózd, borsozd, (esetleg ha szeretitek, szórd meg pici Vegetával), és locsolj rá egy kis olívaolajat. Összeforgatod, és már meg is vagy. A halszeleteket egyenként mindkét oldalról forgasd lisztbe, majd a felvert tojásba, és legvégül a zsemlemorzsába. Egy serpenyőben forrósíts fel olajat, és süsd aranybarnára a halszeleteket. Szedd papírtörlőre, locsold meg citromlével, és mehet is egy szép kis tálon az asztalra:). Friss salátával tálald.

11/20/2013

Almás sárgarépás süti



  • 220 gr liszt
  • 1 sütőpor
  • 0,5 kk só
  • 1 kk fahéj
  • 5 ek olaj
  • 1 narancs reszelt héja
  • 4 ek narancslé
  • 140 gr nádcukor
  • 140 gr finomra reszelt sárgarépa
  • 1 közepes alma meghámozva, lereszelve
  • 85 gr mazsola
  • darabolt dió


Egy tálban keverd össze a lisztet, sütőport, sót és a fahéjat, egy másikban pedig az olajat, a narancslét és a cukrot. Add a narancsos keveréket a liszthez, majd keverd hozzá a reszelt sárgarépát, almát, mazsolát, és a reszelt narancshéjat. Öntsd a masszát vajazott-lisztezett (vagy simán csak sütőpapírral bélelt) kisebb tepsibe, szórd a tetejére a darabolt diót, és süsd 180 C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig.

P.S: Recept ebből a könyvből kipróbálva. Eredetiben tökmag van, én diót tettem, eredeti 20cm-es kerek tortaformát ír, én simán tepsiben sütöttem. Eredetiben sütési idő 50-60 perc, nekem nagyjából 35 perc alatt kész is lett. Finom:)

11/14/2013

Citromos mákos muffin



  • 2 tojás
  • 6 ek cukor
  • 1 dl olaj
  • 150 gr natúr joghurt
  • 2 citrom reszelt héja
  • 1 dl facsart citromlé
  • 4 ek szemes mák
  • 250 gr liszt
  • 1 sütőpor


A tojásokat keverd habosra a cukorral, mehet bele az olaj, a joghurt, a reszelt citromhéj és a citromlé. A lisztet keverd el a sütőporral és a szemes mákkal, majd add hozzá az előző masszához. Jól keverd össze, és töltsd meg a masszával a muffin sütőformába helyezett kis papírkosárkákat. 180 C-ra előmelegített sütőben süsd kb. 20 percig, amíg szép aranybarnára nem sül.

P.S: Ezt a csodás muffint ebből a könyvből készítettem, igaz, itt simán citromos muffinként fut, a mákot azt már én költöttem hozzá, mert szeretjük a mák+citrom kombinációját. Egyébként ezt a muffinos könyvet szeretem, mert eddig akármit készítettem belőle, mind tökéletesre sikerült:)

10/15/2013

Tonhalas rukkola saláta


  • 150 gr rukkola
  • 160 gr tonhal saját lében
  • 4 közepes paradicsom
  • 1 közepes kígyóuborka
  • 1 piros paprika
  • 1 lila hagyma
  • 4-5 ek fekete olíva

Öntethez:

  • 0,5 dl extra szűz olívaolaj
  • 3 ek almaecet
  • 1 citrom leve
  • fehérbors


A rukkolát mosd meg, csöpögtesd le, add hozzá a lecsöpögtetett tonhalat, a paradicsom szeleteket, a feldarabolt uborkát, a vékonyra vágott lila hagymát és paprikát, majd az olajbogyót. Az öntet hozzávalóit jó alaposan keverd össze, öntsd a zöldségekre, és jó alaposan forgasd össze.Már mehet is az asztalra!:)

Extra gyors gofri


  • 4 tojás
  • 250 gr cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 2 dl tej
  • 2 dl olaj
  • 500 gr liszt
  • 1 sütőpor
A hozzávalókat a  leírt sorrendben összekeverd, és sütöd:)Ennyi!Ezt a gyerekek imáádjááááááááák!!!

Recept innen.

10/14/2013

Tökfőzelék egészségesre készítve:)

Mostanában szinte csak és kizárólag olívaolajat használok a sütéshez, főzéshez, abból is az extra szűz fajtát, és ha az étel "bírja", akkor a fehér lisztet mindenképp lecserélem teljes kiőrlésűre. Anyu kertjéből még volt 1 gyönyörű sárga és egy zöld cukkinim, ezekből készítettem ezt a tök (cukkini) főzeléket az egészséges táplálkozás jegyében:)

Kell hozzá:

  • olívaolaj
  • 2 kis fej vöröshagyma
  • 2 közepes cukkini
  • 1 nagy csokor friss kapor
  • 2 dl tejföl
  • 1 púpos ek teljes kiőrlésű liszt
  • ecet ízlés szerint (kezdd 1 kiskanállal, aztán majd látod, hogy kell-e bele még)
Először a cukkinit mosd meg, hámozd meg, és reszeld le a nagy lukú reszelőn, és sózd meg ízlés szerint.Az olívaolajat hevítsd fel, és pirítsd rajta üvegesre az apróra vágott hagymát. Amikor ezzel megvagy, mehet rá a cukkini, nem kell kinyomkodni, se semmi, majd a saját levében úgyis megfő. Fedd le az edényt, és párold a cukkinit puhára. Add hozzá az apróra vágott kaprot, és néha néha keverd meg. Mikor már puha, a tejfölben keverd el a lisztet és 3-4 ek-nyit a cukkini levéből (a hőkiegyenlítés miatt), és öntsd a cukkinihez. Hagyd rottyanni egyet, ízesítsd ecettel, és már kész is.

10/10/2013

Királyi csirke


  • 600 gr csirkemell
  • 200 gr gomba
  • 1 piros szép húsos paprika
  • 2 ek vaj
  • 1 dl tejszín
  • 1,2 dl csirkeleves (kockából is tökéletes)
  • 2 ek teljes kiőrlésű búzaliszt
  • bors
  • vegeta
  • fél citrom leve
  • 1 ek vágott petrezselyem

A gombát szeleteld fel, a csirkemellet pedig vágd csíkokra. A paprikát csumázd ki, majd 5 percre dobd forró vízbe, hogy picit megpuhuljon, majd vágd kis kockákra. A vajon pirítsd meg folytonosan keverve a gombát és a húst. Keverd össze a tejszínt, a levest és a teljes kiőrlésű lisztet, majd ha már a hús szépen megpirult, öntsd rá. Add hozzá a paprika kockákat is. 5 percig lassan kevergetve főzd, majd adj még hozzá annyi levest, hogy közepesen sűrű mártást kapj ( én kb. fél bögrényit tettem bele). Fűszerezd ízlés szerint pici fehér borssal, sóval, vegetával, add hozzá az apróra vágott petrezselymet is. Húzd le a tűzről, locsold meg a citromlével,  keverd össze, és már adhatod is az asztalra.

Ezt a receptet a Nova Szakácskönyvek Szárnyasok című könyvéből próbáltam ki, és mi nagyon szerettük!

10/01/2013

Bingo torta fázisfotókkal

Marko szülinapjára a 10 perces Jaffa tortán kívül készítettem egy komolyabbat is, amiben szintén van narancsos piskóta tallér, mert az a kedvence. Mutatom, hogyan készül.

Tortalap:

  • 6 ek cukor
  • 6 tojás
  • 3 ek olaj
  • 4 ek liszt
  • 7 ek darált dió
  • 1 ek holland kakaópor
  • 1 sütőpor

Krémhez:

  • 320 gr cukor
  • 1,5 l tej
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 4 csomag vaníliás pudingpor
  • 120 gr vaj/margarin
  • 150 gr darált keksz
  • 150 gr olvasztott csoki
  • tejszínhab a díszítéshez

És még:

  • Fanta
  • narancsos piskóta tallér
  • babapiskóta

1,2 l tejet felforralsz, a maradékban elkeverd csomómentesre a cukrot, pudingport és az étkezési keményítőt, majd hozzáadod a forró tejhez. Kevergetve főzöd, amíg szépen be nem sűrűsödik. Hagyod hűlni, közben elkészíted a tésztát.

A tészta hozzávalóit a leírt sorrendben összekevered, és sütőpapírral bélelt tepsiben 180 C-on tűpróbáig sütöd. Nem kell neki sok, kb. 15 perc.

Amikor a pudingos krém kihűlt, apránként beledolgozod a felhabosított vajba/margarinba. Ekkor a krémet 3 részre osztod: az egyikbe megy a darált keksz, a másikba az olvasztott csoki, a harmadik marad úgy, ahogy van.

Most már csak össze kell állítani a tortát:

A tésztát spricceld meg Fantával.

 Erre kerül a kekszes krém.
 A narancsos piskóta tallérokat mártsd Fantába, majd szépen sorban tedd a csokis résszel lefelé a kekszes krémre.
 Erre jöhet a csokis krém.
 A babapiskótát szintén mártsd Fantába, és mehetnek a csokis krém tetejére.
 Erre már csak az utolsó adag krémet (amibe nem tettünk semmit) kell rákenned, és már meg is vagy a torta összeállításával.
Ekkor már csak annyi maradt hátra, hogy felverd a tejszínt, és díszítsd ki vele a tortát kedved és hangulatod szerint:)Jó, ha fogyasztás előtt 1 éjszakát hűtőben áll, akkor érnek össze igazán az ízek.

P.S: Recept innen - én csak szokás szerint lecsökkentettem a cukor és a vaj mennyiségét. Ezt a tortát imádom. Jó sokszor készítettem már, és nem lehet vele mellényúlni. Azért is jó, mert reeeeeeeeeengeteg szelet lesz belőle, szóval nagyobb családi összejövetelekre nagyon alkalmas. Másrészt kényelmes elkészíteni, mert jól bírja, ha áll. Én pl. a szombati szülinapra úgy készítettem, hogy csütörtökön elkészíttettem a krémet, péntek reggel a torta lapot (ez 20 perc). Utána a nap folyamán szép kényelmesen összeállítottam, és ment is befelé a hűtőbe. Szombaton már csak a tejszínhabot tettem rá, mert azt azért frissen szeretem. 

Tarka rukkola saláta

Ami nálunk főszabály, hogy saláta nélkül nincs ebéd. Van, hogy 2-3 fajta saláta is van ebédhez, mert annyira szeretjük. Szerencsére Anyu kertjében mindenféle kincs terem, a lenti zöldségek is mind az ő keze munkáját dicsérik:) 


  • 2 sárga és 2 piros szép, húsos paprika (pl. pritamin vagy kaliforniai)
  • 400 gr (koktél) paradicsom
  • 2 csokor rukkola
  • extra szűz olívaolaj
  • balzsamecet
  • 1 citrom kifacsart leve


A paprikákat vágd félbe, távolítsd el a csumáját és a magokat, és szeleteld fel. A paradicsomot is vágd szeletekre, a jól megmosott és lecsepegtetett rukkolát pedig csak úgy kézzel tépkedd kisebb darabokra. Tedd a zöldségeket egy jó nagy tálba, sózd meg, locsolj rá extra szűz olívaolajat, és olyan 3-4 löttyintésnyi balzsamecetet, majd csavard rá a citrom levét (ne sajnáld, a citrom és a rukkola imádják egymást!). Jól forgasd össze az egészet, és már meg is van a csupa vitamin csupa finomság saláta:)

9/27/2013

Pestos szűzpecsenye

Tudjátok, hogy készítettem házi pestot. Hát most akkor hozok is hozzá recepteket, hogy adjak pár ötletet a felhasználására. Ez a recept szerintem zseniálisan jó, pár perc az egész, és tökéletes a végeredmény.


  • 1 szűzpecsenye (kb. 600-700 gr)
  • olívaolaj
  • bors
  • 2,5 dl marhahúsleves (jó kockából is)
  • 200 gr krémsajt (akármilyen, ami épp van otthon - natúr vagy fűszeres - ha más nincs, még a medve háromszög sajt is jó)
  • 1 ek pesto
  • petrezselyemzöld
  • 3 gerezd fokhagyma
  • citromlé


Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, és pirítsd körbe a szűzpecsenyét minden oldalról, amíg szép aranybarna nem lesz. Sózd, borsozd, és lefedve süsd még kb. 15 percig. Vedd ki a husit, és a visszamaradt szaftra öntsd rá a levesd, forrald össze, és add hozzá a krémsajtot is. Keverd szép krémesre, hogy a sajt teljesen felolvadjon. Adj hozzá egy jó evőkanálnyi pestot, nyomj bele 3 gerezd fokhagymát, sózd, borsozd ízlés szerint, keverd bele az apróra vágott petrezselyemzöldet, és facsarj bele egy kis citromlevet is. A felszeletelt szűzpecsenyét a krémsajtmártással meglocsolva tálald. Rizst vagy galuskát adj hozzá köretnek, na meg persze egy jó nagy adag salátát!:)

P.S: Kezdő konyhatündérek kedvéért - a szűzpecsenyéről az esetleges zsírréteget, hártyát ha van rajta, felhasználás előtt le kell szedni:)

9/26/2013

Sacher torta

Sziasztok Kedveseim!

Hát, bevallom, elég rég posztoltam. Nem vesztem el, csak épp az őszi nagytakarítás kellős közepén vagyok. Tudjátok, annak, amikor minden egyes könyvet egyenként leporol az ember, amikor kiszelektálja a nem használt ruhákat, az összes bútort lemossa-fertőtleníti kívül-belül stb. Most végeztem a lenti szinttel, holnap neki kezdek a fentinek. Azért nagyon jó érzés a csilli villi, csupa tisztaság lakásban! Ettől függetlenül azért persze sütöttem-főztem, mert azért enni kell a családnak, és nem mellesleg még időközben szülinapom is volt:). Most a nagymamámnál ünnepeltük, Anyu és unokatestvérem szülinapjával együtt, ahol a Mama kötelező jelleggel minden évben megsüti az azt hiszem 10 lapból álló Dobos tortáját. Azért otthonra én is sütöttem, mert nem szülinap a szülinap, ha pont a napján nincs torta. Ezt a Sacher tortát választottam, ami többek között azért is jó, mert nem kell bele darált mandula, és tényleg minden hozzávaló bármikor előkapható a fiókból. Mutatom, hogy készül:

Tésztához:
  • 6 tojás
  • 6 ek forró víz
  • 175 gr kristálycukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 100 gr liszt
  • 2 kk sütőpor
  • 4 ek holland kakaópor

És még:
  • baracklekvár

Csokimázhoz:
  • 100 gr étcsoki
  • 80 gr margarin
  • pár csepp olaj


A tojásokat verd fel a forró vízzel, majd add hozzá a kétféle cukrot. Add hozzá a sütőporos lisztet és a kakaóport, és keverd szép egynemű masszává. Amikor ezzel megvagy, egy 28 cm-es kerek tortaformát bélelj ki sütőpapírral, és öntsd bele a tésztát. Süsd 180 C-ra előmelegített sütőben olyan 35-40 percig. Hagyd kihűlni, majd vágd félbe. Az első lapot kend meg jófajta házi baracklekvárral:D, majd tedd rá a másik felét, és azt is kend meg. (Ha akarod, még a  torta oldalát is megkenheted a lekvárral, én most ezt mellőztem). Aztán már csak a csokimázat kell elkészíteni (így), ráönteni a tortára, és amikor már kezd dermedni, egy éles késsel bejelölni a torta tetején a szeleteket.Ennyi!Ugy milyen szép?

8/21/2013

10 perces Jaffa torta

Augusztus 15-e mint sokan tudjátok, nagy ünnep nálunk, akkor született kisfiunk, Marko. Kérdeztem tőle, hogy milyen tortát szeretne, azt mondta "Anu, csinálj nekem Jaffa kekszes (narancsos piskótatallér) tortát." Megkérdeztem tőle, hogy mi legyen még benne, azt mondta "Semmi, csak Jaffa keksz."És én elkészítettem neki. Mutatom, hogyan.

  • 1 kg Jaffa keksz (narancsos piskóta tallér - akármilyen jó, pl. Sparos - itt igazán nem kell a legdrágább)
  • 2 dl tej
  • 1 margarin (250gr)
  • 2 zacskó tejszínhabpor
  • cukorgyöngyök
  • pörkölt mogyoró
  • pici vaj

A narancsos piskóta tllérokat vágd négybe. A tejben olvaszd fel a margarint, vedd le a tűzről, és add hozzá a feldarabolt piskóta tallérokat. Jó alaposan keverd össze, hogy összeálljon a massza, majd nyomkodd egy kivajazott tortaforma aljára. Vond be a tortát felvert tejszínhabbal, és díszítsd cukorgyönggyel és apróra vágott pörkölt mogyoróval:)
P.S: Mivel most 15-e hétköznapra esett, ezért készült ez a torta. A családi nagy ünneplésre komolyabb tortával készültem, de természetesen abban is volt narancsos piskótatallér:) (Recept: Dobra hrana, 09/2011). Mivel most csak nekünk, a szűk családnak készült a torta, fél adagot csináltam. Ha nem szülinap lett volna az alkalom, szerintem őzgerincben készítettem volna.

8/14/2013

Szilvás kevert süti


• 3 tojás
• 2 dl cukor
• 1 vaníliás cukor
• 1 nagy pohár natúr joghurt (450 gr-os)
• 1 dl olaj
• 6 dl liszt
• 1 sütőpor
• szilva
• fahéjas porcukor a szóráshoz

A tészta hozzávalóit a leírt sorrendben összekevered, sütőpapírral bélelt közepes tepsibe öntöd, a tetejét kirakod magozott, felezett szilvával és megszórod fahéjas porcukorral. 200 C-ra előmelegített sütőben sütöd nagyjából 30 percig. Extra full!

8/09/2013

Pesto


  • 2 nagy csokor bazsalikom
  • 5-6 ág petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál fenyőmag/dió/mandula
  • pici só
  • 40 gr reszelt parmezán
  • 1,2 dl extra szűz olívaolaj

A megmosott, lecsöpögtetett bazsalikomot dobd késes aprítógépbe a petrezselyemzölddel együtt, és aprítsd össze a fűszernövényeket. Add hozzá az áttört fokhagymát, a fenyőmagot/diót/mandulát, sót, a reszelt parmezánt, és végül az extra szűz olívaolajat. Pár perc alatt mixeld krémesre, töltsd üvegbe, és máris kész a frissen illatozó, csodálatosan finom házi pesto.

P.S: A pestot imádom, leginkább a házit. Olyan finom, és annyira sokféleképpen variálható. Lehet simán csak főtt spagetti tésztával enni egy kis reszelt parmezánnal, lehet sült zöldségekkel összeforgatni, főtt rizshez keverni, csirkemellbe mozarella sajttal elkeverve tölteléknek, egy síma paradicsomsalátát is klasszisokkal feljavít egy kis pesto és még millió és egy ötletem van. Majd mutatok jó párat:)

8/05/2013

Mézeskalácsos szedres cheesecake





Kekszes alaphoz
• 300 gr darált keksz
• 2 ek méz
• 2 kk mézeskalács fűszekeverék
• 120 gr margarin
• 1 dl tej

Krémhez:
• 3 dl tejszín
• 1 habfixáló
• 2-3 ek porcukor ha szükséges
• 250 gr mascarpone

Tetejére:
• szeder
• apróra darabolt mogyoró
• mentalevelek
A darált kekszet, margarint, tejet, mézet és a mézeskalács fűszerkeveréket jól összegyúrod, hogy egynemű masszát kapj. Ezt nyomkodd egy kapcsos tortaforma aljára egyenletes vastagságban.

Most jön a krém: ehhez a jól behűtött tejszínt verd fel jó keményre, add hozzá a habfixálót is. Ha kell, adj hozzá porcukrot (attól függően, hogy mennyire édes a tejszín). Keverd hozzá a mascarponet is, és öntsd a kekszes alapra. A krémbe nyomkodd bele a szeder szemeket, szórd meg az egészet apróra vágott pörkölt mogyoróval, és díszítsd mentalevelekkel.

Augusztus 4-e kiemelten kedvenc dátumom, ugyanis ekkor van nemcsak Anyuék házassági évfordulója, hanem a mienk is:)A nagy forróságban mégcsak gondolat szintjén sem merült fel bennem, hogy a sütőt bekapcsoljam, viszont tortát mindenképp akartam készíteni, így egy no bake, 15 perces cheesecaket kreáltam. A Zuramnak tetszett - nagyon, és persze nekem is:)

7/26/2013

Diós mazsolás zabfalatok


  • 175 gr margarin/vaj
  • 100 gr porcukor
  • 300 gr apró szemű zabpehely
  • 140 gr teljes kiőrlésű liszt
  • 50 gr mazsola apróra vágva
  • 50 gr dió
  • 4 ek tej
  • fél kk sütőpor

A puha vajat/margarint keverd habosra a porcukorral. A zabpelyhet keverd össze a liszttel, és add az előbbi masszához a darabokra vágott dióval és mazsolával. A tejben oldd fel a sütőport, és add az előbbi masszához. Gyúrj belőle kemény tésztát, majd lisztezett felületen nagyobb pogácsa szaggatóval formálj belőle kekszeket, tedd őket sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd meg 180 C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt.

P.S: BBC Good Food magazin 2013/04 számából lett kipróbálva, azóta sokadjára készítve, a család teljes megelégedésére és nagy örömére. Jó tulajdonságai, hogy nagyon gyorsan elkészül, egészséges, nagggyon finom, és dobozban ráadásul viszonylag sokáig eláll:) 

Nizzai saláta

  • 1 zacskó fagyasztott zöldbab (450 gr)
  • 5-6 közepes paradicsom
  • 300 gr tonhal konzerv (saját levében)
  • 4 tojás
  • 1 vöröshagyma
  • 100-150 gr fekete olíva
  • 5 ek fehérborecet
  • 5 ek olívaolaj
  • 5 ek víz
  • bors
  • citrom

A zölbabot enyhén sós vízben főzd meg kb. 15 perc alatt. A tojásokat főzd keményre. A paradicsomot mosd meg, szeleteld fel, a hagymát vágd vékony karikákra, a tonhalat pedig csöpögtesd le. Egy jó nagy tálba tedd bele a zöldbabot, a paradicsomszeleteket, a hagyma karikákat, add hozzá a tonhalat és az olívát. Egy kis tálkában keverd össze az olívaolajat, a fehérborecet, majd higítsd 5 ek vízzel. Adj hozzá sót, borsot ízlés szerint, öntsd a salátára, jól forgasd össze, díszítsd a felszeletelt tojással, adj mellé citromot és már kész is.

7/25/2013

Kókuszos kifik

  • 300 gr liszt
  • 200 gr kókuszreszelék
  • 2 tojás
  • 250 gr vaj/margarin
  • 120 gr cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 kk sütőpor
  • vaníliás porcukor a forgatáshoz

A vajat keverd habosra a két féle cukorral, add hozzá a kókuszreszeléket és a sütőporral elkevert lisztet, és gyúrd egynemű tésztává. Formálj belőle kifliket, sorakoztasd őket sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 180 C-ra előmelegített sütőben, amíg halványra nem sülnek (10-15 perc). Amikor kihűltek, forgasd őket vaníliás porcukorba. Dobozban sokáig elállnak. 

Recept innen.

7/19/2013

Fokhagymával sült cukkini és paradicsom

 
 
Az ötletet ehhez a körethez szintén egy Good Food magazinban láttam, és nagyon megtetszett az egyszerűsége miatt, na és amiatt is, hogy gyorsan kész, és csupa zöldség, egészség. Pontos mennyiségeket ennél a receptnél nehéz lenne írni, igazítságok a cukkinik és a tepsitek méretéhez az arányokat.

  • sárga héjú cukkini
  • zöld héjú cukkini
  • paradicsom
  • olívaolaj
  • fokhagyma
  • kakukkfű
  • rozmaring

A zsenge cukkiniket mosd meg, majd hámozd "csíkosra". Szeleteld fel karikákra, a paradicsomot szintén, sózd meg a zöldségszeleteket. Egy tűzálló tálat vékonyan kenj meg olívaolajjal, majd váltakozva tegyél bele egy szelet cukkinit, majd egy szelet paradicsomot. A szeletek félig fedjék egymást, és mindegyik közé dugdoss vékonyra szelt fokhagymát. Szórd meg az egészet kakukkfűvel és rozmaringgal, locosld meg még egy kis olívaolajjal, majd told be a 180 C-ra előmelegített sütőbe olyan 30-35 percre, amíg szépen meg nem sülnek. Isteni finom, legközelebb a paradicsom és a cukkini mellé harmadikként még fogok tenni szeletelt kecskesajtot is, vagy mozzarellát.

Spenótos, cukkinis frittata




  • 1 fej vöröshagyma
  • pici olívaolaj
  • 400 gr cukkini
  • 200 gr leveles spenót (mirelit is jó)
  • 150 gr Feta
  • bors
  • vegeta ízlés szerint
  • 6 tojás
  • 1 kk sütőpor
  • reszelt sajt a tetejére

Az apróra vágott vöröshagymát pirítsd üvegesre az olívaolajon, add hozzá a felkockázott cukkinit, és süsd olyan kevergetve olyan 5-10 percig. Közben a spenót levelekre önts forró vizet, hagyd pár percig, majd szűrd le. A spenótot és a felkockázott Feta sajtot add a cukkinihez, sózd, borsozd, ha kell, adj hozzá egy kis vegetát is (a sóval csínján kell bánni a Feta miatt - egyébként az eredei recept ricottát ír, szóval bátran helyettesíthetitek vele, ha azt jobban szeretitek). Vedd le a tűzről, majd add hozzá a sütőporral elkevert 6 felvert tojást. Forgasd össze, majd öntsd vajazott, zsemlemorzsával megszórt piteformába. Süsd 180 C-ra előmelegített sütőben, amíg szép aranybarnára nem sül. Szórd meg a tetejét reszelt sajttal, told vissza a sütőbe pár percre, hogy a sajt ráolvadjon, majd háromszögekre vágva tálald.

P.S: Ezt a receptet a Good Food magazin júliusi számából próbáltam ki, de persze jól átvariáltam. Finom volt, igazi nyári kaja.
Cukkinik Anyu kertjéből:)Ugye csodaszépek?

7/16/2013

Fahéj szirup

  • 1 bögre víz
  • 1 bögre cukor
  • 3 púpos ek darabos fahéj
A vizet a cukorral forrald fel, ehhez kb.5 perc kell. Ekkor add hozzá a fahéjdarabokat, és főzd további 10 percig közepesen erős lángon. Ez alatt fehér hab fog képződni, de ez így is kell, hogy legyen. Folyamatosan kevergesd, majd húzd le a tűzről. Hagyd kihűlni, majd töltsd üvegbe. Hűtőben tárold.

P.S: Hát én bizony nagyon szeretem a fahéjat, minden formájában. És bár kifejezetten téli fűszer, én nyáron sem vagyok meg nélküle. Ezért kitaláltam, hogy csinálok fahéj szirupot, és a végeredmény pont olyan lett, amilyet vártam. Ezzel a fahéj sziruppal mostanában a jegeskávénkat szoktuk feldobni, de a szimpla tejes kávéba is nagyon finom (kb. 2 kk-nyi kell bele). De persze palacsintára, fagyöntetként és gofrira is tökéletes:)

7/13/2013

Amerikai palacsinta



  • 300 gr liszt
  • 2 kk sütőpor
  • 1 ek (por)cukor
  • 2 tojás
  • 1 ek juharszirup/méz
  • 3 dl tej


A tészta hozzávalóit keverd csomómentesre, majd egy serpenyőben forrósíts fel pici olajat. Merőkanállal tegyél a serpenyőbe egy adag tésztát, és addig süsd, amíg buborékok jelennek meg a felszínén. Ekkor fordítsd meg, és süsd a másik oldalát is. Ennyi:)

Ezt a receptet a BBC Good Food magazin 2013/04 számából próbáltam ki, pici változtatásokkal. Hagyományosan áfonyával és juharsziruppal eszik, nálunk Marko természetesen Nutellával és házi baracklekvárral tömte befelé.

7/05/2013

Sárgabarackos kevert süti

  • 2 tojás
  • 2 dl cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 2 dl natúr joghurt
  • 1 dl olaj
  • 4 dl liszt
  • 1 sütőpor
  • sárgabarack
  • tetejére vaníliás porcukor

A tészta hozzávalóit a leírt sorrendben keverd össze, majd öntsd vajazott-lisztezett közepes méretű tepsibe. A tetejét rakd ki félbevágott sárgabarackkal, és süsd 180 C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig (kb. 35-40 perc). AMikor kész, hagyd picit hűlni, szórd meg a vaníliás porcukorral, és kockákra vágva tálald.

6/28/2013

Csokis keksz

  • 150 gr vaj/margarin
  • 100 gr cukor
  • 150 gr barna cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 200 gr liszt
  •  1 csapott teáskanál sütőpor
  • 1 púpos teáskanál mézeskalács fűszer
  • 80 gr apróra vágott mogyoró
  • 150 gr durvára reszelt csoki (fele tej-, fele ét)

Egy késes aprítógépbe dobd bele a csokikockákat, és dolgoztasd addig, amíg a csoki szétforgácsolódik - én azért szoktam benne hagyni nagyobb darabkákat is, úgy finomabb. A vajat keverd habosra  három féle cukorral, majd add hozzá egyenként a tojásokat.  A lisztet keverd össze a sütőporral és a mézeskalács fűszerkeverékkel, és add a vajas-cukros-tojásos masszához. Legvégül keverd bele a csokit és a durvára vágott mogyorót. Kiskanállal szedj a masszából halmokat sütőpapírral bélelet tepsire (nagyjából 0,5 kk-nyi elég 1 keksznek a tésztából, mert meg fog nőni, ezért érdemes helyet hagyni a halmok között). 180 C-ra előmelegített sütőben süsd nagyjából 12 percig.

P.S: Ezt a kekszet a Dr. Oetker Karácsonyi Sütemények szakácskönyvből készítettem el, nagyon finom, és amint látjátok is a második fotón, rengeteg lett belőle. Mondjuk én lehet, hogy picivel kevesebb cukorral is beértem volna, de gyerekeknek így tökéletes:)