Nagyon sokszor van az az érzésem, hogy a receptekben bizonyos dolgokat evidensnek vesznek, mint például hogy "a süti tetejére tegyünk csokimázat", de gyakran nem is olyan egyértelmű, hogy ezt hogyan is tegyük. Ezért gondoltam, hogy nyitok egy "Alapok" blokkot a blogomban, ahová olyan receptek kerülnek, amelyeket sok étel/desszert elkészítésénél tudunk hasznosítani. Ilyen például a csokimáz, az alaptészták a süteményekhez (piskóta, kevert, kelesztett, linzer, stb.), a különböző levesbetétek, illetve azok az öntetek, amiket bátran variálhatunk különböző tésztafélékkel (gnocchi, spagetti stb.).
A csokimáznál fontos, hogy szépen, egyenletesen be tudjuk vele vonni a süteményt, vagy tortát, hogy finom legyen, és az sem mellékes, hogy szép kemény legyen, és szépen vágható. Megosztom veletek azt a csokimáz receptet, ami még soha nem hagyott cserben, és gyönyörű, csillogó fénye van. Bárkinek sikerül elsőre:) Tehát: mi kell hozzá?
- 100 gr csoki
- 8 dkg margarin
- 3-4 csepp étolaj
A margarint tedd egy edénybe, és alacsony lángon hagyd felforrni. Ha már forr, vedd le a tűzről, és dobd bele a csoki kockákat. Ekkor kézi habverővel keverd az egészet homogén masszává, és legvégül adj hozzá 3 csepp olajat, ettől szép fényes lesz. Öntsd az elkészült süteményre/tortára, és szobahőmérsékleten hagyd megdermedni.Ennyi:)
P.S: Fontos, hogy a csokit semmiképp ne a tűzön olvaszd fel!