2/24/2014

Gombás balzsamecetes szűzpecsenye


  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szűzpecsenye
  • 400 gr csiperkegomba
  • bors
  • vegeta
  • 1 kk majoránna
  • pici olaj
  • 1 bögre húsleves (kb.2,5 dl)
  • 1 bögre tejszín
  • 1 kk étkezési keményítő
  • 3 ek balzsamecet


A húst mosd meg, hártyázd le, és vágd kisebb kockákra. Egy teflonserpenyőben kevés olajon pirítsd meg a húst. Amikor kész, szedd ki, és a visszamaradt zsiradékon pirítsd üvegesre az apróra vágott hagymát. Add hozzá a felszeletelt gombát, sózd, borsozd, szórd meg a majoránnával. Add hozzá a balzsamecetet (ha picik a gyerekek, akkor ezt el is lehet hagyni, ők annyira nem díjazzák a pikáns ízeket), rottyants rajta egyet, és öntsd fel a húslevessel. Tedd vissza a serpenyőbe a húst, a tejszínben pedig keverd el a keményítőt, majd öntsd azt is bele. Alacsony lángon picit sűrítsd be, és főtt tésztával tálald.

2/18/2014

25 perces csoda csokitorta

Tészta:

  • 4 tojás
  • 100 gr cukor
  • 200 gr vaj/margarin
  • 100 gr étcsoki
  • 4 ek liszt
  • 1 sütőpor

Csokikrém:

  • 0,5 l habtejszín
  • 200 gr étcsoki
  • 1 ek cukor


A vajat/margarint és a csokit egy kisebb lábasban alacsony lángon olvaszd össze, tedd félre, hogy egy kicsit hűljön. A tojások sárgáját keverd fehéredésig a cukorral, add hozzá a vajas-csokis masszát, a sütőporral elkevert lisztet, majd legvégül kanállal forgasd a masszába a tojások kemény habbá vert fehérjét.Sütőpapírral bélelj ki egy tortaformát/tepsit, és öntsd bele a tésztát. 180 C-ra előmelegített sütőben süsd 20 percig. Amíg a tortalap sül, egy lábasba tedd bele a habtejszínt, a kockákra tördelt csokit és az 1 ek cukort, és addig melegítsd, amíg egyet nem rottyan. Akkor vedd le a tűzről. A megsült tortalapot szurkáld meg villával jó alaposan, és még a meleg tortalapra öntsd rá a meleg krémet (ne ijedj meg, a krém elég folyós, de ez pont így jó, majd gyönyörűen megkeményedik). Hagy először szobahőmérsékleten hűlni, majd tedd be pár órácskára a hűtőbe.Én csokiba mártott eperrel és csokiforgáccsal díszítettem, de nyugodtan mehet rá tejszín is.


Nézzétek ezt a csokikrémet!:)
P.S: Eredeti itt Selmától..Hát, aki engem egy kicsit is ismer, az tudja, hogy ha lehet választani, akkor én inkább egy könnyű gyümölcs tortára voksolok, mint a csokitortára. Na de ez a torta itt a leges leges legfinomabb csokitorta (Anyu csokis diós tortáján és csokis lepényén kívül), amit valaha ettem!Bármikor bármennyi mennyiségben jöhet!És ahogy írtam is, a hűlési időt nem számítva 25 perc és kész. Zseniális!

2/10/2014

Narancsos kuglóf (Dr. Oetker)


  • 350 gr liszt
  • 50 gr étkezési keményítő
  • 1 sütőpor
  • 200 gr porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 250 gr vaj/margarin
  • 5 tojás
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • 100 gr mazsola vagy más aszalt vagy kandírozott gyümölcs


A lisztet keverd össze az étkezési keményítővel és a sütőporral. A lágy margarint keverd habosra a kétféle cukorral, add hozzá a tojásokat, a narancs reszelt héját és a levét, majd forgasd  össze a két masszát, hogy szép, egynemű legyen. A legvégén add hozzá a mazsolát vagy az aszalt gyümölcsöket. A tésztát öntsd vajazott-lisztezett kuglófformába, és 180 C-ra előmelegített sütőben süsd 55 percig. A formában hagyd hűlni, majd fordítsd tányérra. Szórd meg porcukorral és már tálalható is.

2/05/2014

Resztelt máj

Na, a resztelt májat nálunk mindenki imádja. Beleértve a 4 éves kisfiunkat is - neki ez a kedvence. Nagyjából 15 perc, és meg is van. Én így készítem:


  • 1 ek olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 500 gr csirkemáj
  • bors
  • 1 púpos kk majoránna
  • fél kk őrölt pirospaprika
  • kb. 1,5 dl víz


Egy kisebb teflon serpenyőbe tegyél 1 ek olajat, és pirítsd rajta üvegesre az apróra vágott hagymát. Ha ezzel megvagy, dobd rá a nagyobb darabokra vágott csirkemájat, és pirítsd mindkét oldaláról, amíg meg nem változtatja a színét. Őrölj rá egy kis borsot, és szórd meg a majoránnával. A vizet keverd össze a pirospaprikára, és öntsd rá a májra. Lefedve alacsony lángon rotyogtasd, amíg a máj puhára nem párolódik (kb.15-20 perc). Amikor a máj már puha, és a szaft is már jó sűrű, vedd le a tűzről, és most sózd meg ízlés szerint. Mi krumplipürével és savanyúsággal szoktuk enni. 

2/04/2014

Tutti Frutti torta by Vera



  • 3x200 gr babapiskóta
  • 5 dl tej
  • 50 gr étkezési keményítő
  • 250 gr vaj/margarin
  • 250 gr porcukor
  • 1 konzerv ananász
  • 500 gr kivi
  • 200 gr vagdalt dió
  • tetszés szerint kandírozott vagy aszalt gyümölcsök
  • 5 dl tejszín


Az 5 dl tejhez add hozzá az étkezési keményítőt, és főzd puding sűrűségűre. A puha vajat / margarint keverd krémesre a porcukorral, majd kanalanként add hozzá a tejes krémet. Keverd a krémbe az apróra vágott ananászt, kivit, diót, és a kandírozott/aszalt gyümölcsöket. Jól keverd össze az egészet. Fogj egy tálcát, az ananász levét pedig öntsd egy mély tányérba, ebbe fogod majd mártogatni a babapiskótát. A tálcára megy egy réteg ananászlébe mártott piskóta, erre a krém fele, erre megint az ananászlébe mártott babapiskóta, erre a krém másik fele, és legvégül a 3. réteg ( utolsó 200 gr-os csomag) babapiskóta. Az egész tortát vond be a keményre felvert tejszínhabbal, és tedd a hűtőbe, hogy szépen összeérjenek az ízek.

Eredeti recept itt, Vera vajdasági konyhának dedikált blogján, amit annyira szeretek.Amint látjátok, Szilveszterre készült a torta, sajnos mielőtt felszeletelve lefotózhattam volna, már elfogyott:) 

2/01/2014

Extra gyors kukorica saláta



  • kb. 300 gr főtt kukorica (konzerv is jó)
  • 4 púpos ek tejföl
  • 2 púpos ek majonéz
  • bors
  • apróra vágott petrezselyem
  • 1 kk fehér borecet (ez el is hagyható - a gyerekek jobban szeretik nélküle)


A tejfölt keverd szép krémesre a majonézzel (és a fehérborecettel), és keverd hozzá a lecsepegtetett kukoricát. Adj hozzá sót, borsot ízlés szerint, szórj bele apróra vágott petrezselymet, és forgasd jól össze az egészet. Ennyi:)