- 150 gr margarin
- 100 gr cukor
- 3 zacskó vaníliás cukor
- 4 ek narancslekvár (ha nincs, jó a barack is)
- 1 narancs kifacsart leve
- pici fahéj
- 200 gr apróra vágott aszalt füge
- 100 gr apróra vágott aszalt szilva
- 100 gr apróra vágott dió
- 150 gr keksz
- 1 nagyobb ostyalap
Legelőször az ostyalapot tedd két nedves konyharuha közé, hogy legyen ideje megpuhulni, amíg elkészíted a tölteléket (én virágspriccelővel szoktam őket benedvesíteni). A margarint, cukrot, vaníliás cukrot olvaszd fel a lekvárral, pici fahéjjal és a narancs levével, majd add hozzá az apróra vágott aszalt gyümölcsöt, legvégül pedig a darabkákra tört kekszet. Kevergesd, hogy jól összeálljon homogén, kenhető masszává. Vedd le a tűzről, és még úgy melegen kend meg vele az ostyalapot, de hagyj üresen a szélénél egy pár centit. Tekerd fel, hagyd békén 1 éjszakát:), majd ujjnyi vastag szeletekre vágva tálald.
P.S: Mint azt tőlem már megszoktátok, Karácsonyra mindíg sokféle apró sütivel készülök. Ezek mind sokáig elállnak, és telis tele vannak Karácsonyi ízekkel, mint a dió, narancs, fahéj, füge, aszalt gyümölcsök, vanília. Amikor aszalt gyümölcsöt vásárolok, fontos, hogy puha legyen, mert egyrészt finomabb, másrészt pedig sokkal könnyebb vele dolgozni. Ha nincs kedvetek darabolgatni, dobjátok be a gyümölcsöt egy késes aprítógépbe, megcsinálja helyettetek a munkát:) (Én ennél a receptnél az aszalt szilvát is abban daraboltam, és a keksz 3/4-ét is beledobtam, a maradék kekeszet pedig kézzel törtem össze, hogy azért látszódjonak a kis keksz darabkák, mert jót mutat a sütiben. Hát, nagyjából ennyi:)
2 megjegyzés:
Ez nagyon szimpatikus sütemény, még soha nem ettem ilyet, és nem is láttam sehol. Köszi az ötletet, szerintem szilveszterre elkészítem (karácsonyra már így is túllőttem a célon).
Ez gyönyörű és mutatós! Biztosan nagyon finom is!A kedvenc hozzávalóimból készült!:)Boldog Karácsonyt!
Megjegyzés küldése